Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2016 16:16 - Защо древните българи са различни от хуните
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 7723 Коментари: 13 Гласове:
5

Последна промяна: 18.07.2016 00:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Древните българи са народ различен от хуните и известните ни хунски племена. Българите, наред с германци, славяни, сармати и т.н. са просто още един от народите, покорени за кратко от тюркско-номадската орда на Атила и неговите предшественици.
    Хуно-тюркските племена, стануващи в земите между Черно и Каспийско море, постепенно се разрастват в народ и нахлуват в земите на днешна Украйна, а по късно и към Централна Европа.
    Различни сведения по въпроса за външния вид на хуните, всякакси се преиначават и премълчават от привържениците на "европейския" вид на хуните. 
Ако в действителност хуните са приличали да речем на скити, славяни или германци, ако те бяха високи, руси, едри хора, нямаше как в ранните и по-късни исторически извори да се оформи представата за тях по много по различен начин. Например вандалите, от чието име днес произлиза думата "вандализъм" и които също са разглеждани като племе нанесло много щети и поражения на другите племена, са описвани именно като такива.
     Ето и описанието на Атила в "Произход и деяния на готите" от Йордан (VІ в.), който предава описанието на хунския вожд според думите на Приск Панийски (V в.).  Атила е описан като "нисък на ръст, с широки гърди и голяма глава; очите му бяха малки, брадата рядка и прошарена със сиво; имаше плосък нос и мургава кожа, показващи знаците на неговия произход.“ Бащата на Атила носи звучното алтайско име Мундзук.
    Широко известното е и описанието на нравите и външния вид на хуните според римския историк Амиан Марцелин (ІV в.) - "крайниците на телата им са мускулести и здрави, вратовете яки, те имат чудовищен и страшен вид, така че може да ги объркаш с двуноги зверове... При все такава дива грозота на човешкия вид, те са така закалени, че не се нуждаят ни от огън, ни от приготвено за човека ястие; те хранещи се с корените на дивите треви, и полусурово месо от всякакъв добитък, което държат на гърба на коня, под своите бедра, давайки му да отлежи известно време..." Изобщо хуните, по своя див начин на живот преминавали всяка човешка мяра, казва същият автор.
    Можем да добавим още, че хуните сами нарязвали лицата и бузите на младенците си, за да не им расте брада...
    Изобщо описанието на хуните съвпада с описанието на типичните монголци, които Азия и Европа познават от едни по късни времена - 13-16 век.
    Под властта на хуните в Европа се намирали много племена. Със сигурност две от трите "хунски" думи, записани в двора на Атила, са славянски. Това обаче показва силното присъствие на скито-трако-славяните в двора на Атила и не дава отговор за собствено хунския език. Историкът Йордан (VІ в.) ни съобщава, че по време на завоевателен поход, Атила предвождал близо петстотин хилядна войска, придружаван от "тълпа крале и вождове" на различни васални народи, очакващи разпорежданията му. 
    Тези тълпи от васални народи - скити, траки, германци, балти, фини, иранци и други съставлявали основната част на хунската армия. Вероятно собствено хуните-тюрки, конни воини, които не се занимавали с друго освен с война и грабежи, били няколко хиляди човека.
    Древните българите, потомци на траки и скити, са били просто един от многото подвластни народи намиращи се под хунска власт, която за територията на Европа, била сравнително кратка.



Гласувай:
6



1. iliyanv - Тюрко-номадската орда на Атила? Хуните-тюрки?
16.07.2016 17:28
Нататък не си струва да се прочете дори буква.
цитирай
2. andorey - Нататък не си струва да се прочете ...
16.07.2016 19:08
iliyanv написа:
Нататък не си струва да се прочете дори буква.

Е, някои истини трудно се преглъщат...
цитирай
3. sparotok - хуни
17.07.2016 13:07
Андрей, за да се установи произхода на хуните на Атила е нужно да се разгледат хунските археологически находки, да се анализила скелетния материал, да се види може ли да се говори действително за хора от монголоиден произход, или пък монголоидите са били само малцинство, което поради своя необичаен външен вид е направило впечатление на старите летописци, които от своя страна са описали всички хуни като неевропеиди.

Информацията, която Херман Шрайбер и Валтер Пол дават за скелетните останки на хуни и авари не съотвества на установените представи защото се оказва, че скелетите принадлежат на хора с изненадващо висок ръст и европеидни черти. Валтер Пол се опитва да даде обяснение с това, че не се касае за хуни и авари, а за славяни приели чуждия начин на живот.

Хубаво, но оставава въпроса - къде са десетките хиляди скелети на хора с монголоидни черти?
цитирай
4. iliyanv - Човека сърба истината директно от паницата
17.07.2016 17:43
на светила като Летописеца архивар и имама на пазарджишките мангали от Шекер маала.
цитирай
5. andorey - на светила като Летописеца архивар ...
17.07.2016 18:06
iliyanv написа:
на светила като Летописеца архивар и имама на пазарджишките мангали от Шекер маала.

Много прибързани са заключенията ти, колега. От години пиша по тези теми, а с Летописеца (архивар, блс) и всички, които поддържат тюркския и иранския произход на древните българи сме на нож от много време.
цитирай
6. andorey - Привет, Павеле, и аз така си го об...
17.07.2016 18:11
Привет, Павеле, и аз така си го обяснявам, че Атила всъщност е бил обграден от славяни. Собствено хуните са били няколко хиляди човека, с жените и децата малко повече.
Незнам, аз лично не мога да се съглася, че вождът Атила има нещо общо с българите. По този въпрос мненията ни с теб се разминават, както и с мнението на Сашо Мошев, но засега това е моята представа по въпроса.
цитирай
7. krumbelosvet - Изглежда, монголите раждат основатели на империи,
17.07.2016 19:23
но не и население за империи. Това са направили китайските и др. етноси.
цитирай
8. andorey - но не и население за империи. Това са ...
18.07.2016 00:47
krumbelosvet написа:
но не и население за империи. Това са направили китайските и др. етноси.

Ако един народ или етнос няма друг занаят освен воината, не е трудно да направи империя... Примерите за това в световната история са много.
цитирай
9. sparotok - Атила
19.07.2016 13:06
andorey написа:
Привет, Павеле, и аз така си го обяснявам, че Атила всъщност е бил обграден от славяни. Собствено хуните са били няколко хиляди човека, с жените и децата малко повече.
Незнам, аз лично не мога да се съглася, че вождът Атила има нещо общо с българите. По този въпрос мненията ни с теб се разминават, както и с мнението на Сашо Мошев, но засега това е моята представа по въпроса.


Андрей, няма нищо лошо в това мненията на хората по даден въпрос да са различни. Хунският въпрос обаче е така жестоко обезобразен и манипулиран, че се е превърнал в минно поле.

Май умишлено са премълчани доста неща, най вече това, че хунската материална култура не се появава на Балканите през III-IV век, а доста по-рано. Както котлите, така също видовете ризници и шлемове, остриетата на стрели и т.н. са като тези на скитите.
цитирай
10. sparotok - !
19.07.2016 13:08
iliyanv написа:
на светила като Летописеца архивар и имама на пазарджишките мангали от Шекер маала.


Милчев е ненадминат, той може да служи за еталон...
цитирай
11. barin - Имат общи неща, но са различни. С...
24.07.2016 06:13
Имат общи неща, но са различни. Сигурно поради това, че дълго са били съюзници много хора ги мислят за един и същ народ, управляван от рода Дуло.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
24.07.2016 14:09
И аз смятам ,че хуните не са етнос, а военно-икономическо обединение, дело най- вече на гения на Атила
Показателно е, че след смъртта му, то бързо се разпада!
Защо не продължава И те, хуните, като ,че ли се изпаряват!
Така ,че моето мнение е, че имаш право!

Хубав ден!
цитирай
13. andorey - Големите федерации, създадени от ...
24.07.2016 15:27
Големите федерации, създадени от тюркските племена имат точно това свойство, бързо да се разрастват и бързо да се разпадат... Примерите за това за много - Империята на Атила, Тюркския хаганат, Аварския хаганат и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2141444
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5587
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031