Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02 16:16 - Ние европейците сме скромни, възпитани и трудолюбиви хора
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 1022 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 13.02 16:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    В сегашната международна ситуация на конфликт между Русия и Украйна, от една страна, САЩ, Европа и Русия от друга, Русия, Китай и САЩ от трета, Израел и Палестина от четвърта и т.н., ние зрителите и непреки участници в световната политика, понякога не може точно да се ориентираме. И това не е случайно, защото ние европейците сме работливи, скромни и възпитани хора.

    Честите внушения за надменността на световният политически елит, включително и европейския такъв, ни пречат да видим, че тази обобщаваща констатация не е съвсем точна. Ние европейците и от източна и от западна Европа и от европейския юг и от европейския север много си приличаме. Градовете ни са стари и многовековни, изпълнени с много история, с нови сгради и големи булеварди, но и с не по-малко прекрасни стари постройки и тесни улички. Колите ни са модерни и големи, но и малки, за да могат да се провират през същите тези стари улички. Европа е индустриална, но и земеделска и то твърде земеделска, с едни стари хилядолетни традиции в това отношение. Основният дял от европейските средства, раздавани от Европейската комисия отиват основно подпомагане на земеделието, в големият си процент, но този факт си остана непознат за нас българите, като по-нови членове на ЕС, където и досега, след повече от петнадесет години, нямаше сериозни политици, които да ни обяснят истинската същност на Европейския съюз.

    Това, което не ни обясниха нашите политици също така е, че тези империалистически и комерчески традиции, които срещаме в политиката на САЩ, Русия, Китай и т.н. са нехарактерни за европееца. Европееца е скромен, работлив човек, със своите не толкова големи европейски мащаби и със своите особености за всяка една европейска държава. Европеецът трудно вирее в САЩ или Русия, независимо дали е българин, французин, италианец или от някоя друга европейска държава. Европеецът много по-добре се разбира със своите съграждани от другите европейски държави, веднага и много по-добре отколкото с някого друг извън Европа. Понеже ние сме сходни по мащаби на нашите държави, по занятие, по култура и по разбирания. Ние много отдавна сме част от едно семейство – от хилядолетия. Затова и беше възможно създаването на Европейския съюз.

    Когато течеше приемането на България в Европейският съюз около 2006 година, председател на Европейската комисия беше португалецът Жозе Мануел Барозо. „Това ли е Европа?” казах си тогава аз, като гледах този човек. Не изглеждаше много строг и страшен, даже обратното. Да, това беше и това е Европа. И такава ще бъде. Затова когато днес ви плашат с Урсула фон ден Лайен, с Шарл Мишел и Роберта Мецола не се подавайте на тези внушения. Те както и всички около тях са едни усмихнати, комуникативни и в крайна сметка разбрани и скромни хора, готови да ви изслушат и работят за нашето общо европейско бъдеще. Не ги бъркайте с американски, руски, китайски, арабски или каквито и да е там други политици. За нас европейците, пак да повторя големите имперски мащаби и разбирания си остават малко неясни. Както и високомерието спрямо другия и неговото незачитане, нежеланието за компромис и желанието за показност. Ние европейците сме и си оставаме скромни, трудолюбиви и възпитани хора. Така изградихме нашият съюз, така и ще го запазим.




Гласувай:
2



1. morskipesni - Балканците не сме европейци.
11.02 16:46
Не сме "усмихнати и мили", а диви и зли. Това, което ни "даде" капитализмът е още повече злоба и възвишен гняв. Ние нямаме място в благовидния, подъл, лъжлив и усмихнат, уродски и грабителски ЕС. Гнусната военна машина за масова смърт НАТО ни е органически чужда и противна- както навремето кървавия башибозук. Ние сме балканци. Обичаме своето- мразим чуждото. При това- знаем как силно да любим и мразим, а когото сме намразили-свършен е.
цитирай
2. andorey - Е, добре де, съгласен съм. Ама можем ...
11.02 17:23
Е, добре де, съгласен съм. Ама можем и иначе, при подходяща политика.
цитирай
3. morskipesni - Знаех си, че ще усетиш нюанса.
11.02 17:48
Не случайно си от умните, надеждни блогъри. След повече от 10 г. миткане из ЕС,
дотолкова съм разочарован от "хората им", "живота" .. политиката на НАСИЛИЕ,
че накрая си казах- у нас е беззаконие, мизерия, мръсотия- но и тяхното е воня!
Колкото до изхода от ситуацията- може да се смени В МИГ, с благоприятна за нас.
Това ще стане по Божия Воля- ЕС е изчерпан проект. Ще си го "перестроят" и така
ще се освободим, както след СССР. 1990- 1996 бяха години на БГ подем, помниш!
цитирай
4. andorey - Иска ми се да бъда оптимист. Добро ...
11.02 22:43
Иска ми се да бъда оптимист. Добро икономическо и политическо развитие за България, добро икономическо развитие и за ЕС.
цитирай
5. andorey - https://youtu/L141KhTpvSs?s...
13.02 16:39
https://youtu/L141KhTpvSs?si=LO66bZQJwWrdi-ql
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2178940
Постинги: 358
Коментари: 2337
Гласове: 5635
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930