Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2022 08:19 - ...ХОРА? Какъв е смисълът на тази Война?
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 1472 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 02.12.2022 08:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Какъв е смисълът на тези войни?

Според официални руски социологически проучвания по-голямата част от руснаците (68%) подкрепят така наречената "специална операция", която се провежда от руските войски в Украйна.
Дори като се има предвид непълната представителност и достоверност на подобни проучвания, нивото на подкрепа за агресията, което руското общество демонстрира, според експерти е високо и пропагандата постига целите си. Михаил Епщайн, филолог, философ, професор по теория на културата и руска литература в университета Емори, говори за особеностите на руската общественост с кореспондент на Север.Реалии –
част от медийната корпорация Радио Свободна Европа/Радио Свобода, която понастоящем е блокирана на територията на Русия. Философът определя днешното състояние на руското общество с термина "шизофашизъм".
"Шизофашизмът е фашизъм под прикритието на борбата с фашизма. Самият фашизъм е цялостен светоглед, който съчетава теорията за етническо или расово превъзходство, империализъм, национализъм, ксенофобия, великодържавност, антикапитализъм, антидемократизъм, антилиберализъм. Шизофашизмът е
раздвоен мироглед, вид карикатура на фашизма, но сериозна, опасна, агресивна карикатура. Шизофашизмът се проявява в истерична ненавист към свободата, демокрацията, към всичко чуждо, към хора с различна идентичност, както и в търсенето на врагове и предатели сред собствения си народ. Но този шовинистичен мироглед се намира в шизофреничен разкол със стремежа да се използват самите предимства, предоставени от "врага": недвижими имоти в чужбина, привилегията да обучават деца в "Гейропа" и "Пиндостан",водене на сметки в техните банки и др.“, пише Михаил Епщайн.

Михаил Епщайн. Снимка: Markitin / CC BY-SA 4.0

Пишете, че днешното състояние на руското общество може да се определи с термина „шизофреничен фашизъм”. Използвахте този термин за първи път преди няколко години. - Да, малко след събитията от 2014 г., след анексирането на Крим. А през 2017 г. в „Сноб“ имах статия за шизофашизма и в моя "Проективен речник по хуманитарни науки", в раздел "Политика", определих това понятие като отнасящо се до съвременна Русия. И сега си помислих, че реалността потвърждава толкова много това, което се крие в това понятие, че е време да се върна към него. Сега всички искат да разберат какво се случва с човек в тази ситуация, в която се озовахме всички ние. Много е важна рефлексията – защо ни се случва това? И защо това се случи не с някой друг, а именно с нас? - Наистина изглежда трудно обяснимо, ако изхождаме от прозрачността на човешкия ум, в който едно полукълбо разговаря с другото, една идея съответства на друга. Но ако си представим, че човекът, от една страна, може да бъде романтик, а от друга – негодник и разбойник, че за него това са едновременно взаимно изключващи се и допълващи се признаци, тогава имаме работа с шизофрения. Струва си да добавим още една парадоксална черта: откровеността на лъжата или лъжата без измама. Когато например ни казват, че "напредването на руската армия е забавено от страхливото поведение на украинските националисти", става ясно, че това е лъжа, също като историите за разпнатото момче.

Ето, сега те казват: "Къде бяхте 8 години?" Но през всичките тези 8 години това бяха донбаски територии, завладени от бандити-сепаратисти, където самите те убиваха хора, и 14 000 загинали жители са основно техни жертви, включително жертви на изтезания в мазета. Между другото, същите хора, които сега искат отмъщение за Донбас, изобщо не са ужасени от това как руската армия е действала във войната срещу чеченския сепаратизъм: само от 1999 г., тоест вече при Путин, има, според различни оценки, от 30 000 до 100 000 жертви. Унищожаването на тези сепаратисти беше възможно и необходимо, но по някаква причина Украйна трябва да се примири с факта, че територията ѝ е завзета от всякакви Мотороли (Арсений Павлов) и Стрелкови (Игор Стрелков) (бел. ред. - двама сепаратистки лидери, като този с прякор Моторола беше убит, но не и преди да публикува видеа как мъчи хора).

Едва ли здравомислещ човек да повярва на тази пропаганда,
а тя самата не се интересува особено от достоверността.
Но пропагандата трябва да се основава на някакви идеални образци, а, от друга страна, да ги представя по такъв начин, че да предразполагат към насилие, унищожение и убийство.





image Киевска Рус през 11 век




Защо тя все пак е успешна...


В Русия много хора обичат да бъдат лъгани, за разлика например от американците. Американците може да не са много умни или далновидни, но когато открият, че ги лъжат, полудяват. А за много руснаци това е естествено и дори ласкателно – това означава, че ги уважават, смятат ги за хора, тъпчейки ги с "възвишена измама".
Путин казва: "Шайка наркомани и неонацисти в Киев взе украинския народ за заложник".
Очевидно той съди по своята кремълска шайка, взела за заложник руския народ.
В крайна сметка е ясно, че в украинското ръководство няма нацисти, а бандеровците в годините на Втората световна война се тревожеха за независимостта на Украйна както от тоталитарния СССР, така и от тоталитарна Германия. Много от тях избраха Германия: те не страдаха векове под нейното иго, като "малорусите" в състава на Русия и СССР. Когато сега казват - "ние се борим срещу украинския фашизъм", е трудно да не разбереш, че това е лъжа: президентът – евреин, еврейските общности в Украйна се молят за Зеленски, за украинските власти...

Но на хората им харесва, когато ги лъжат, защото могат да запазят някакво морално достойнство и да дадат воля на най-гнусните инстинкти за разрушение, убийства и национално превъзходство. Путин получава двойна победа: ние сме идеалисти и в същото време не е писан морал за нас – и смело напред по две линии, които се събират в това, което се случва сега!
Пишете, че от гледна точка на психологията човешкото съзнание се дели на три части: във всеки от нас има нещо зверско, животинско, има човешко и има духовно, висше. И вие говорите за катастрофален недостиг в руския човек точно на средния, човешки компонент...


Прочетете целия материал на следния линк:

 
https://www.actualno.com/interview/shizofashizym-filosofyt-mihail-epshtajn-za-proizhoda-na-ruskata-agresivnost-news_1724088.html © Actualno.com

 © Actualno.com





Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. notfun - ...нали сте...един ФАЙТОН, историци, наоколо..
02.12.2022 08:25


дайте, малко..Светлина..по въпроса...Коя е Киевска Рус..

0т 10г чета и пиша.ГЛУПОСТТА, тук, ескалира...

3. iw69 - Каква
08:00
нация са тия - без собствена история, без общ народообразуващ език (укродиалекта го шляпа само едно малцинството там), без нормално име (у-край-на, т.е. територия в края на нещо по-голямо).

На тия безмозъчници Западът им втълпи, че не са руснаци и ги подкрепи да създадат нещо като антирусия. И понеже нямат друга история освен 3 год. колаборационизъм с германските нацисти, сътвориха днес театрална държава с фашистки декори и реквизити.
цитирай
2. marana69 - ...не ви чувам..нешо )
02.12.2022 09:55
панасеййното..Расса ..
леона, андорейчо, Ангелският, божествен...Щапар@
и др подобни, суперПопулярни..Класици..)

у вас, бушува, един Ураган, наречен от мен,
по медицински език - хроничен когнитивен дисонанс...
той, бива личен бива и..национален..
тук имаме симбиоза @@
този Термин , ми е много..ЛЮБИМ )
тъй като,изразява..перфектно Диагнозата,
на 2/3 от Народонаселението.което, даже, и не е чувало, сигурно..

хора, които, са 'объркани' между давта полюса, да го
кажа така, по простичко..

давам Примерче- Те,хем обичат Киевска Рус
/ и пустата му
небеизвестна Княгиня Олга, и княз Святослав, синът и
защото, БИЛИ БЪЛГАРИ/ спорное, спорно ее..

хем, ненавиждат, сега УкраИна, и нейният Народ,
защотоооо..защо ?
........
защоото,са про ти ) или, просто, пишат , за некоя дребна копейка..

казано е добре в статията, аз само...асистирам ,на автора..
цитирай
3. morskipesni - Да раздели зърното от плявата,
02.12.2022 10:13
да накаже нечестивите, да изведе душите от заблуждение, да прокара широк път за Бога.
цитирай
4. notfun - ...ти си...ярко и наГло, Доказателство..
02.12.2022 10:21
точноо, за тази зааблуда, и Диагноза, които давам,
в подкрепа на автора..

и аз съм Лекарка,като теб..
по ТЪНКАТА част @
Болестта на Душата/ или психЕ..

арее, сега, споко,и пътувай..
към седянката на анонимн. (росские) мужици- алКоГолици..
цитирай
5. notfun - 3/ нищо, не чух по моят Въпрос/ в ком 1..
02.12.2022 10:27


инак, аз не си падам по Локуми..за дядо боже,
виж боса роса ,го можеее)
цитирай
6. dobrodan - Нещо не мога да я вдяна тая Киевска Рус...
02.12.2022 10:39
Всъщност едва я виждам на картата.
Тия нагоре градове и области какво общо имат с мунисипалити и принсипалити през 11-ти век?!
Точно нищо!
Защо пропускат Аляска и Чукотка? Ами Африка и Австралия?
Разве так можно, таварищи?!
цитирай
7. dobrodan - Другаря поет си е забравил душата в бидона с кисело зеле.
02.12.2022 10:40
Сега трябва да се яви свети Путин да му я върне.
цитирай
8. fun1001 - ...даа, Картата, подлежи на .Ъпгрейд,колега ))
02.12.2022 10:42
dobrodan написа:


Всъщност едва я виждам на картата.
Тия нагоре градове и области какво общо имат с мунисипалити и принсипалити през 11-ти век?!
Точно нищо!
Защо пропускат Аляска и Чукотка? Ами Африка и Австралия?
Разве так можно, таварищи?!

цитирай
9. notfun - ...пример4е за зомбирана, и нагла, Програмирана..зомба/ ция
02.12.2022 12:21
...жалко,че не си прочела.и УМНИТЕ автори,и Оруел..поне, чети мен )
безплатно е..

2. panazea - Не можем да мразим руснаците , защото по принцип сме великодушни и никого не мразим.
11:43
В случая войната в Украина е гражданска .
Русия защитава народа и Православието.
НАТО защитава дрогираните олигарси и атлантическите перверзии.
Ясно е на коя страна ще бъдем!
цитирай
10. notfun - 0. olivie - Това е уговорена война
02.12.2022 13:02
за мен, ТИ си г н НИКОЙ...така, че, НЕ приемам дългатаа но тъ а реплика...
аз съм винаги Аз.. )
а Темата, тук, беше Киевска Рус...

/ с ярко изразено шизофренно накъсване на мисълта и граматиката, което ги разобличава и не правещи разлика между медицинска психиатрия и психо- анализа и т.н. "логии" заявявам че аз пък не намирам смисъл от подобни дискусии. СМИСЪЛЪТ на всичко ставащо е да ни разсейва от Голямото зануляване, подписано от Г-20, вкл. Русия и Украйна. Да му мислят богатите - от високо се пада по-болезнано. Сполай Ви!
цитирай
11. olivie - Е, все пак има надежда
02.12.2022 13:43
По-точно полу-надежда, че си ми оставил/а половината от репликата, което говори за полукритичност. Вероятно знаеш какво означава. Благодаря, че съм ТИ, но това АЗ е по-добле да замениш с НИЕ /както говореше ББ напоследък/...
цитирай
12. notfun - ..моля, моля..за нищо..
02.12.2022 14:42
аз съм, една справедлива.и хармонична..Личност..
ЛИЧНОСТ, която, е във ЕдноВременна/квантова/ Инкаранационна
Финална.. Програма @

благодаря за реплките..ставаш. )
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1919303
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031