Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.10.2022 19:14 - Мобилизацията, референдумите и ядрените ракети – как ще реагира НАТО
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1956 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Войната в Украйна премина в съвсем нова фаза. Фаза, след която няма връщане назад. Движим се плавно и неотвратимо към многополярен свят, чиито контури ще започнат да се проявяват именно на украинското бойно поле.  Досега САЩ и Британия постоянно вдигаха залозите и принуждаваха Кремъл да действа от пасивна позиция и да отговаря, а сега се случи обратното – Русия внезапно пое инициативата и нейните противници се оказаха в положение да мислят какъв ответен ход да правят.

Действително, и мобилизацията и референдумите станаха неприятна изненада за западните спонсори на Киев. И даже не самия факт, че тези две събития се случват, ами скоростта на решенията, взети от Кремъл. От месеци западните пропагандисти разказваха, че Путин ей сега ще обяви мобилизация, защото цялата руска войска е унищожена и украинците ще спечелят войната, но нищо не се случваше. Британския военен министър уверяваше, че Москва ще обяви мобилизация още на 9ти май (отново по данни на анонимните „източници” на британската разведка), но и това се оказа блъф. И ето вече в края на септември мобилизация все пак беше обявена, което се оказа шокираща изненада за всички. Путин пак надхитри западните стратези като направи това, което… същите тези западни стратези прогнозираха от месеци. Звучи като виц, но такава е реалността.

С референдумите се получи същата история. Беше ясно, че те ще случат, подготовката им в Херсонска и Запорожска област продължаваше няколко месеца и оставаше само да се определи дата. Успешното настъпление на украинците в Харковска област явно ускори процесите и накара Кремъл да форсира събитията. Референдумите в Херсон, Запорожието и ЛДНР бяха проведени успешно въпреки опитите на украинците да им попречат с помощта на атентати и артилерийски удари по избирателните пунктове. Украинските старания в крайна сметка се провалиха и Зеленски не можа да сплаши мнозинството от жителите на отцепилите се области. Изключително високата активност на референдума се оказа неприятна изненада за режима на Зеленски, който не можа да предложи никаква вменяема алтернатива на местното население (ако не броим всекидневните артилерийски удари и заплахите всички гласували на референдума да влязат в украинския затвор). Сега Киев окончателно губи въпросните територии и няма да може да си ги върне, без значение как и кога ще завърши войната.

Впрочем, референдумите не предизвикаха толкова бурна западна реакция, колкото новината, че в Русия се провежда мобилизация (дори тя да покрива само около 1% от целия мобилизационен ресурс на страната). Решението на Кремъл предизвика такова раздвижване, че в деня на обявяването му западните пропагандисти не знаеха как да реагират.

Западните спонсори на Зеленски има за какво да се притесняват. Мобилизация (била тя частична, скрита или някаква друга) ще позволи на руското командване да концентрира допълнителни ресурси и да реши един от основните си проблеми – дефицита на жива сила. В момента руските войски в Украйна не надхвърлят 100-150 хил. души, което силно ограничава възможностите им да настъпват и да контролират вече завзетите територии, да не говорим, че много от подразделенията воюват вече седми месец подред без ротация и почивка. Харковския успех на украинците се случи благодарение на сериозното им числено превъзходство и непрекъснатия поток западно въоръжение, което принуди малобройните руски подразделения да се изтеглят, за да не бъдат унищожени. Също така украинските войски с помощта на натрупаните за няколко месеца резерви могат да атакуват едновременно в няколко посоки и свободно да местят цели бригади от един участък на друг в зависимост от замисъла на командването. Ако руските сили се изравнят количествено с украинците, то Киев ще се лиши от главното си преимущество и вече няма да може да създава числен превес където си пожелае и да настъпва успешно.

Зеленски в момента разчита именно на числеността на войските си и ги кара да настъпват постоянно, без да се съобразява с цената (само на харковския фронт украинските загуби са в предела 5-10 000 убити, което косвено се потвърждава и от някои западни репортажи). Режимът в Киев се стреми да завземе максимално количество територии преди руските резерви да пристигнат на фронта (това би трябвало да се случи след около два месеца) и да променят съотношението на силите. Да, украинската армия в момента настъпва на няколко направления, което създава сериозни проблеми на руското командване, но тези успехи ще си останат локални и няма да преобърнат хода на войната. Зеленски постига пирова победа, тъй като завоеванията му са с цената на огромен брой убити и ранени войници. В Одеса и Николаев в момента няма достатъчно кръв за преливане, а болниците в цялата страна са препълнени с ранени украински войници. Впрочем, тази информация не стига до масовия украински зрител, а вместо това постоянно го хранят с победоносни новини и обещания, че скоро украинския вермахт ще е в Донецк и Крим. Пък и на Зеленски на всяка цена са нужни военни успехи, за да укрепи властта си и да отвлече вниманието на народа от тежката социално-икономическа обстановка в страната, така че няма значение колко кръв ще пролее украинската армия. Пушечно месо в Украйна има още много.  

При всички случаи, както и да завърши сегашното украинско настъпление, Донецк и Крим са непостижими мечти за украинското командване. Зеленски знае предела на военните си възможности, затова активно се опитва да действа на медийния фронт и да сее смут в руското общество в надеждата да го накара то само да разруши страната си чрез масови вълнения и преврат (подобно на това, което се случи в самата Украйна през 2014-а година).

Изобщо идеята Русия да бъде разрушена отвътре не е нова и не принадлежи на украинския клоун-президент, а на неговите западни спонсори. В момента наблюдаваме как американците и европейските им съюзници се опитват да сменят тактиката си. Ако преди залагаха на либералната прозападна руска опозиция начело с Навални или пък на дворцов преврат срещу Путин (и двата сценария се провалиха), то сега западните стратези избраха друг подход – провокирането на етнически и религиозни конфликти на територията на Руската федерация с цел разчленяването на страната на отделни малки княжества, които лесно да бъдат управлявани отвън. Именно това се крие зад призивите Русия да бъде „деколонизирана”, които започнаха да се чуват достатъчно често в последно време.

Наред с референдумите и мобилизацията в западните медии много активно спекулират и с ядрената тема, по-точно вероятността Русия да използва ядрено оръжие в Украйна. Кремъл ясно обозначава позицията си по този въпрос и заявява, че ще използва ядрени ракети само за самоотбрана и в случай, че бъде застрашена непосредствено сигурността на страната, например ако НАТО някой ден реши да нахлуе на руска територия. И не Путин заплашва с ядрени бомби всеки ден, а западните медии, които спекулират с темата. При това тези спекулации целят да изплашат не украинците, а европейците. Каква обаче е вероятността по Украйна да бъде нанесен ядрен удар? Практически нулева. Първо, че подобен ход би имал твърде лоши репутационни последици за Русия, а чисто военния резултат би бил недостатъчен. Второ, това би дало шанс на Вашингтон да ескалира още повече и да усили военните провокации срещу руската територия. Трето, за какви ядрени удари говорим при положение, че руските военни даже не пипат украинската инфраструктура? Мостовете и жп линиите са цели и украинците спокойно се снабдяват с оръжие от чужбина. В страната има ток, вода, интернет и мобилна връзка, тъй като руското командване специално не нанася удари по тях. Военните не стрелят, тъй като в Кремъл още не са взели политическо решение за това. Кога и дали подобно решение ще бъде взето никой не може да каже (освен Путин). Така че и ядрени бомби няма как да чакаме. Повече трябва да се боим от провокация на някой от украинските ядрени обекти (по примера на Запорожската АЕЦ), която да бъде използвана като повод за обвинение срещу Русия и нова ескалация от страна на Вашингтон.

Що се отнася до настъплението на украинците в Херсонска и Харковска област, което в момента кара руските войски да оставят част от териториите си, за да не бъдат обкръжени, то това ще си остане поредната спечелена битка, но до спечелването на войната още е много далеч. Украинците настъпват там, където руските сили са прекалено малко или не са създадени нормални отбранителни линии. Всички тези успехи ще свършат, когато до фронта стигнат руските мобилизирани части. През това време украинския вермахт най-вероятно ще превземе част от Херсонска област и/или остатъка от Харковска област, което ще бъде превърнато в шумна медийна победа (българските медии също ще се постараят). Но тъй като тези завоевания включват територии, които Русия вече официално смята за свои, то след време те ще бъдат отвоювани обратно от руските войски (най-вероятно в началото на следващата година).

Междувременно Зеленски днес подписа указ, с който сам си забрани да преговаря с Путин. Тук няма нищо удивително, тъй като даденото решение просто показва, че Вашингтон искат войната да продължава максимално дълго (даже не е задължително Украйна да я спечели) и никакви мирни преговори няма да има. Това обаче означава също и че окончанието на украинския конфликт и условията по него Путин ще обсъжда не със Зеленски, а с някой друг.              





Гласувай:
3



1. morskipesni - Путин ЩЕ ГИ ПРИНУДИ на преговори
04.10.2022 22:09
Ще СПРЕ разширяването на НАТО и ще изпълни добросъвестно ВСИЧКИ свои и национални задачи. Кой се съмнява?
цитирай
2. raders - Добре, бе момче, прочетох почти ...
04.10.2022 23:01
Добре, бе момче, прочетох почти половината от текста и си ми ясен. Но не ми е ясно какво предлагаш. Капитулация на Украйна ли? Я си поразмърдай още малко акъла, ако го имаш!
цитирай
3. raders - Ще СПРЕ разширяването на НАТО и ще ...
05.10.2022 20:11
morskipesni написа:
Ще СПРЕ разширяването на НАТО и ще изпълни добросъвестно ВСИЧКИ свои и национални задачи. Кой се съмнява?


Намерение за такова разширяване не е имало и преди агресията никой не си е поставял за цел да разширява НАТО. Напротив, НАТО се разширява и то видимо след агресията и ще го продължи да го прави, заради агресивната политика на онзи психопат. Що се отнася до "Националните задачи" и цели, никой не може да си позволява да диктува на суверенна държава какви да бъдат приоритетите. Така че твоите аргументи издишат отвсякъде и гадорията е очевидна. Ти подкрепяш една фашистка агресия, както и всичките ти приятели в тази сюрия. Не мисля, че ще го проумееш, но се чудя на модераторите, че търпят колаборационисти в този сайт. Би трябвало да си изливате чувствата в "Росбук", а не тука.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216001
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031