Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2023 18:00 - Защо изучаването на истинската българска история е толкова важно за нас?
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2914 Коментари: 20 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Много хора в България не си спомнят почти нищо от изучаваното в часовете по история, в училище. Вината за това не е само на хората, нито в начинът, по който се преподава в българските училища. Невъзможността хората да запомнят дори и малко материал от часовете по история е изцяло обърканата и обърната с главата нагоре картина на нашата история, която се преподава от много десетилетия в нашите български училища.

    Трябва да си признаем, че изкривяване в нашата история започва още с времето на утвърждаване на академичната наука в България, след средата на 19 век, т.е. малко преди Освобождението на България. Как е възможно точно академичната наука да изкривява картината на историческите събития е доста дълъг въпрос, който изисква отделен отговор. Но да дадем няколко примера и да видим що за логиката се проявява и се налага във времето, при споровете и препирните по важни исторически теми.  

    Започваме с един популярен спор още от времето на нашето Възраждане, станала повод за дискусии между учените люде по онова време – славяни ли са светите братя Кирил и Методий, създатели на българо-славянската писменост , или са гърци? Тук мненията на нашите учени и общественици от онова време са разделени на две - че те са славяни по произход и обратно, че те не са славяни, а именно гърци или по общо казано византийци. Без да давам каквито и да е извори, т.е. исторически свидетелства по темата, само задавам въпроса възможно ли е човек, да създаде азбука, да превежда книги на език, който не е негов майчин език и който той е научил впоследствие, в по-късна възраст? Възможно ли е да познаваш тънкостите на даден език - като граматика, като произношение и т.н., който език не е твой майчин и то до степен да определиш звуците на този език, да познаваш богатството на неговата лексика и тънките особеностите на неговата граматика? Но зараждащата се академична наука, в отсъствие на всякаква логика, се опитва да установи мнението, че Кирил и Методий са гърци. Но добре, да приемем, че това е така и че създателите на нашата азбука са чужденци. Обаче да видим кои са основателите на нашата държава?

    Ами и те според академичната наука са някакви чужденци. И не само чужденци, но полудиви азиатски племена, които прекарвали половината си живот по конете и дошли от далечният Изток, някъде откъм Централна или Средна Азия или в най-добрия случай от Кавказ. Най-добрия случай, в смисъл на най-близко разстояние до Балканите. Тук тези племена съвсем успешно се смесили с местното съвсем различно население, само за десетилетия. Смесили се така, че езикът на тези завоеватели, основатели на държавата, съвсем изчезнал и то за по-малко от две поколения… Безпрецедентен случай в световната история. Но да беше само този случай безпрецедентен. Ами тоталното измиране и изчезване на местното население на Балканите, известно като най-многобройното в Европа, в един по-ранен период? Поредният прецедент, с който даваме своят принос към куриозите в световната история. Щеше да е добър повод за смях, ако не беше толкова трагично. Защото подобни безумни разсъждения и научни дивотии, не могат да издържат и най-елементарна логика, но някак си с академична достолепност и подплата, позагладени, биват въведени в българските учебници и наложени за изучаване в българските училища.

    Там изучаваме и, че българите били покръстени чак в девети век от новата ера, пак от чужда империя, пак от представители на чужди държави. При положение, че още през първи век, не друг, а светите апостолите Павел и Андрей, заедно със своите първи последователи лично разнасят Христовото слово и проповед на Балканите. Както отбелязва не друг, а ученият и революционер Георги Раковски македонските българи са първите слушали на словото на апостол Павел на Балканите и са изобщо първите християни в Европа. Тази първоапостолска линия никога не е прекъсвала по-насетне във вековете, до днес.

    Но не, ние учим, че създателите на нашата азбука са чужденци, че основателите на държавата ни са чужденци, че тези, които са ни покръстили са чужденци и т.н. и т.н. Излизат и днес съвременните български учени, възпитаници и водещи се на щат в различни чужди и в един известен милиционерски университет в България, да ни обясняват как сме потомци на дивите монголци и на дивите хуни и на самия техен вожд Атила. А подобни неща са се правили през цялото последно столетие, без никаква връзка с науката, а най-често във връзка с определени политически интереси, на които нашите академични учени съзнателно или несъзнателно са ставали проводници.

    Но защо изучаването на истинската история е толкова важно за хората и обществото? Имам много лични наблюдения за последните двадесетина години, откогато аз лично, както и много други хора, водим битка за разбиране и изучаване на нашата истинска българска история. Наблюденията показват на сто процента едно и също. Всички тези, които са разбрали нашата истинска, древна, цивилизационна роля, на българите, като много древно балканско население, придобиват истинско самочувствие и разбиране за нещата. Тези хора започват ясно да казват мнението си не само по историческите, но и по социалните, културни, политически и всякакви други теми, започват да се подписват с истинските си имена, не се страхуват и имат самочувствие. Тези хора стават самостоятелни, могат свободно да творят, да работят и създават качествен продукт и т.н. Тоест такива хора стават всичко онова, от което се страхуват враговете на нашия народ. Затова е и усилената пропаганда и нарочно наливане на средства за смачкване на нашето самочувствие, опитът за контрол и подчинение, чрез изучаване на история, която не може да издържи и елементарна критика, лишена от всякаква логика, но от много десетилетия набивана в главите на учениците и на цялото население на България. Което и упорито отказва да я запомни, защото липсва правилният вектор на изложението, на логиката, дори на хронологията.

    И ето - в резултат се получава това, с което започнах – липса на всякакво запомняне, липса на достатъчно историческа памет. А наличието на историческа памет е ключово важно за развитието на всеки човек и за съществуването на всяко едно общество.  



Гласувай:
4



1. dobrodan - Нито сме се смесили за тридесет години :),
22.05.2023 19:31
нито сме били полудиви племена :). Случаят съвсем не е прецедент в световната история :).
Андрея? За езика есперанто чувал ли си?
цитирай
2. leonleonovpom2 - Случаят в историята ни Красимире, е ...
22.05.2023 21:23
Случаят в историята ни Красимире , е прекалено много пъти експлоатиран , като турски сериал!
Що се отнася до Есперанто, този език си остава само НАДЕЖДА за всеобщ световен език! Мъртвороден, няма как да даде плод!
Мъртвородени са и всички спорни варианти, изопачаващи историята ни
В момента ми идва идеята за Смешната ни история Това е истинското и наименование!?
Как малкото побеждава много по- силното, винаги!?
Може, но в приказките от" Хиляда и една нощ",, в съвременен вариант!
Или история на куриозите, по- добър вариант!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздравления, Андрей!
22.05.2023 21:58
Чудесно си описал каламбурите в историята ни!
При мен е и професионално! Като усетя нещо скалъпено, да не го подминавам, а да го разчепкам! И веднага попадам под кръстосания огън на сляпо вярващите, че траките са измрели до един, на скалъпената версия как малобройни Българи създали държава на многобройни, несретни славяни, не можещи да направят това и за благодарност Българите приели езика им Те пък, славяните, станали Българи?
А славяните Кирил и Методий създали азбука за словените, наричащи се Българи!?
Момент, баща им бил от царски род, а славяните нямали даже и княз!?
Благодарение на тебе, ако беше преди десет години бих написал студия по въпроса!

Но трябва да съм снизходителен, историята не е точна наука, а разказ, доближаващ се до приказка!
Хубава вечер!
цитирай
4. dobrodan - Ваньо, до ден-два ще четеш
22.05.2023 23:41
как се създава държава по "славянски" тертип :):):).
Андрей също да заповяда :).
цитирай
5. leonleonovpom2 - Благодаря, Краси!Аз на книга съм ...
23.05.2023 00:41
Благодаря, Краси!
Аз на книга съм се убедил ,че и марсианска държава може да се създаде, стига да иска авторът и където му посочат, като територия!
Само ,че на практика знам, че за петстотин години, не можа и съвместна , дори мини,държавас общ език да се направи с нашите аркадаши от Босфора!
По славянски тертип, тази държава, нашата ,трябваше да се казва Тюркия и да се говори на Български в нея!
Само че, въпреки мирното съвместно съществуване и звзаимопомощ, на които съм бил свидетел като дете, в Пещера турците живееха в отделна махала ,на края на града!
П.П.Тъй, че това претапяне или разтваряне, любими в случая за историците , си имат своите закони, които те не знаят! Просто папагалски използват понятията!
Прав ли съм или греша? Не греша, защото тук съм в свои води!
В грешка са те, , защото не са наясно с процеса!
цитирай
6. kirk - Както са казали други по-мъдри
23.05.2023 10:55
Преди нас - историята няма бъдеще. И още - защото бъдещето на бълг. нация е в светлото й минало. Касателно св.св.К. и М. - за да коментираш делото и/или произхода им са нужни знания и познания, които явно ти липсват. Вестниците, радиото и телевизията не са достатъчни, но сега има и нет, и изк. интелект. Пообщувай поне малко така с тия - последните, а ако искаш просто попрочети съблогари тук като ilianv, marknatan и пр. Недей така - бос през просото...особено по таквиз големи теми, високи материи... Те не са за всяка уста лъжица!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Кърк, тези екземпляри откъде ги ...
23.05.2023 13:46
Кърк, тези екземпляри откъде ги изрови?
Единият, доколкото знам е санитар на четвърти километър и е обзет от манията, че като доставя пациенти там, ще го назначат за главен лекар?
Другият страда от обцесията, че историята му се е явила гола и той я онодил!?
Сега, не знам в какви контакти си с тях, дали са манафи- също, но бъди осторожен!
цитирай
8. kirk - За читателите, а не за отровния графоман
23.05.2023 18:40
Да поясня - група блогари тук ме изненадаха с чисто научни факти, които все още дори не са в научен оборот. Отначало ги острахирах, но впоследствие се убедих, че предстоят сериозни "земетръси" в областта на кирилометодиевистиката. Първо - Черноризец Храбър и "За буквите" е Мавър Храбан и лош превод на част от негов лат. трактат. Второ - праобраз на глаголицата явно е скитската писменост на Еротикус от zщIV в., разпространявана от Св. Йеронимус в Бохемия и Далмация доста преди солунските братя. Те са я дооформили все пак и за втори път са се пробвали да я разпространяват. Трето, четвърто и пето си ги направете сами като изводи, след като се запознаете с фактите. Що се отнася автора тук, то той явно не разбира, не знае че има разлика между майчин и роден език срв. анкетите при преброяванията!!! Майчин език не означаеа език на майката, а майка им просто няма начин да е робиня, езичничка и т.н.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Слушай какво, мизерен чужденецо!
23.05.2023 19:50
За разлика от твоето празнословие, всичко мое, което е видяло бял свят, е работещо! Това ,което съм открил и описал!
Не си играя на празнословие , че имам 25 хиляди публикации като тебе, лъжа до лъжа!
Знам що за историк си, знам и Андрей Не можеш да се мериш с нокътя на кутрето му даже, камо ли да го поучаваш, какво и как да чете Ти си една нула пред него!Истина е, за съжаление!
И не давай за пример разни евреи, какво пишат за нашата история! Евреи, арменци, да се занимават с тяхната си история, да не мърсят чужди истории! Нашата история е за тези, на които принадлежи! И се списва от тях
Нямаме нужда от допълнителна, чужда мръсотия! Освен ако не се поиска помощ, но от добронамерени хора!

Изчел съм всичко около въпросното съчинение Описал съм, кой се крие зад Черноризец Храбър? Човек, Българин, високопоставен, владеещ перфектно гръцки и латински Ясно е, кой може да е!
Там добре е описана Христовата азбука, която е в основата на гръцката ина латинската И на нашата естествено, тя не е измислена в момента, никой не твърди че не ползва налична база!
Ако беше учен, щеше да си наясно ,че науката се гради върху всичко налично до момента ,не на празно място! И на това се базира защитата и, че е свещена азбуката ни! Ползвана е Христовата азбука, както и при другите две, затова е свещена!
Коя е Христовата азбука ли? Да, често там се дублира със сирийската И става ясно ,че е финикийската
Да, тя , финикийската, е в основата на Гръцката и ва латинската азбуки и естествено нашата!Почти всички съгласни в трите азбуки фигурират в нея!
Пиша това не за отрепки, а заради Андрей, който добре познавам и ценя като млад и способен човек!
Относно тебе съм наясно ,що за черна душа си!
Кой ти е разрешил ,ти гостенинът тук ,да се разпореждаш като домакин и да го оплюваш?
Що за просташка наглост?
цитирай
10. kirk - Ха-ха-ха, деменцията
23.05.2023 20:19
Пак иска да се изяви, макар че е способен само да се оцапа и овргаля, изпърди и да залъже неговите пишман-фенове, на брой една роднина... Ще си го преместя в другия крачол!!! Последното убежище на комуниста е шовинизма и ксенофобията!
По темата - объркването на майчин и роден език идва от първите статистически преброявания, когато вместо роден е използван терминът матерен. Майчин е калка и обозначава втори език. Най-логично е да отмените утрешния държавен празник, доколкото глаголицатс така и не е просъществувала, а кирилицата е пряко заимствана от готската и първи са я употребявали руснаците. Изглежда единственият ви културен принос е ватиканска измислица!
цитирай
11. kirk - Тоя ЛеонКаеалоПорн2 вече съвсем е изкукал
23.05.2023 22:23
Честно ви казвам, читатели и съблогари - нещата при това създовище са съвсем сериозни, ако може някой да му помогне... Вземете там нещо да го утрепате - да не се мъчи!!!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Виж си снимката бе, безмозъчни уроде!
23.05.2023 22:43
Написа ли поредния донос срещу мен (ново)
А бе - плужек?! Съжалявам баба ти гъркинята, че е живяла с изрод и изчадия като теб! На времето нали си призна, че си ходил да ме докладваш в посолството, хааааа!!! Сега стоиш като затворник сам самичък убвасби цедиш ли цедиш тъпотии от вдлъбнатото си мозъче, колкото орехче!!! Всички са се разбягали от теб, заради увредените ти татарски гени! Вървиш с бързи стъпки към окончателно дементиралите графомани-посерковци в блога! Христова азбукааааааа,ха- ха- хааааа!!! Финикийска и предфиникийскаааааа...Той бил доказал????? Пръдня си ти - не друго, увреден комплексиран самотен нещастник. Ако имаше някакъв социален живот, нямаше да бълваш толкова графомански простотии. Така и ще си умреш - от индулт пред компа!!! Пожелавам ти го - ПУКНИИИ!!!

Изпратено: 22:18 От: kirk
Изтрий | Отговор

Будилникът ти цъка, часът ти наближава, бясно животно!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Видя ли си доноса, безмозъчен пи...
23.05.2023 23:00
Видя ли си доноса ,безмозъчен пияндурник, който сам си си го написал? За такива доноси става дума!
А за заканите да убийство, да ти ги публикувам ли?
Пазя ги , десет години не ти мърдат! Боже, ти далече, с порядъци , нямаш толкова занапред, ще се въздържа!Господ си прибира вересиите!

Къде ще се мериш ти по ум с мен бе лайняр, че ще го и определяш, колко е? Защо не пишеш постинги, а обикаляш като клошар, да осираш чуждите?
Миризливо лайно, прието по милост тук!
Папагал, повтарящ чужди, неразбираеми за него фрази Дори не чел " О писменехь"! Но коментиращ, каквото му казали, шизофреник!Само жълтата ти книжка те спасява, засега!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Копелдак!
23.05.2023 23:09
можеш ли да обясниш защо брат ти е с Български имена, а ти не си?
цитирай
15. kirk - Сами виждате
24.05.2023 00:52
Сами можете да се убедите - нещата са сериозни, и от де на ден отива на зле човечето ЛеонКашкавало2!!! Неговото име ще си остане завинаги да ни свети в анала на българската и световна история!
:) :) :)!!!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Хвърли се бе, вонящ боклук, сам, от Лъвов мост!
24.05.2023 06:14
Да покажеш, че си левон бе, тъпанар!
Всички видяха що за стока си, от автобиографията ти, публикувана, по- горе!
Занеси 25 -те си хиляди статии във възстановената Александрийска библиотека! Имало специално крило за мастити автори -шизофреници, като тебе!

Побързай пубельче, докато си още живо!
Пояснение
Пубель- кофа за боклук
цитирай
17. kirk - Адин мамент Кашкавало
24.05.2023 10:18
Ама защо забравяш, че баба ти е гъркиня? Та ти си четвърт грък!!! И тогава защо само на евреи и арменци да е забранебо да пипат с мръсните си ръце святата бълг. история??? Това важи и за гърците и за гръцките мелези!!!!! Аба - яааа, натюрлих!!! Само чИсти арийци трябва, а то то тук домъкнали се всякакви в нашия фадерланд. Дранг нах остен!!! Юден шеайне! Зиг!!!
Созополис, Созополис - се викас на баста си пиц и се удрас с нис по масата!!! Цис бугарин леонКашкавало-Качокавалллиииии... Кукуригуууу!!!
цитирай
18. kirk - Заболя ме слънчевия сплит
24.05.2023 10:34
Честно, търкалям се по софата от кеф... Такъв майтап с тоя сополис, който еи лингавист, изкарващ Анхиало от Ахил?! Пълен откаченяк! За втори път вади изобличаващи ЛС, които го уличават лично него в неморалност и не се усеща! Написа цял чаршаф статия, посветена ба моята скромна светла личност и все не може да се спре, напира... начира да се надговаря, да спори, да назидава... Къде си доказал това или онова, бе сопол, в някой вестник ли?! Самоубий се да не се мъчиш, а?!
цитирай
19. andorey - Абе заведи му едно дело за заплаха за ...
24.05.2023 11:28
Абе заведи му едно дело за заплаха за убийство. Има време, Иване, да го направиш.
цитирай
20. leonleonovpom2 - Честит празник, Андрей!
24.05.2023 12:09
Май натам отива работата с този завистлив и мръсен наглец!
Некадърник, гонен отвсякъде, с витиевати приказки цял живот, това му е работата
Хайде , не е сам и други са като него. Но да не беше и толкова кирлив и вонящ!
Какво мисли, че не мога да оценя тебе и него, паралелно ли?
След като няма качества на нормален човек, какво друго да търся в него, маймунското ли? А, няма нужда, то се вижда отвсякъде!
Една призовка може да го нормализира!? И в Торонто ще го намеря! Имам приятел, арменец там Ще ми прати адреса му А на призовката, копие, ще пратя и в префектурата, да му бият дузпата и да не осмъдява въздуха там!
Няма начин, да не е осмърдял този скункс и там!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2174755
Постинги: 357
Коментари: 2334
Гласове: 5633
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930