Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2022 13:19 - Какво написа и показа Георги Раковски на гърците в Плоещ?
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 5961 Коментари: 12 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Един любопитна случка от живот на Георги Раковски е стигнала до нас благодарение спомените на д-р Иван Касабов. Тази случка става в град Плоещ, тогавашна Влахия, през 1860-те години. Случката макар и кратка е доста показателна в много отношения. Първо с пренебрежителното отношение на образованите гърци към българите. Това е накратко казано и характера на т.нар. елинизъм, срещу който е имало повсеместна съпротива. Второ е филологическата част, демонстрирана от Раковски, която доказва древността на българския език. Трето е настъпване на освобождение от заблудите и надменността на гръцкия елинизъм и последиците от това.

Какви филологически примери за древността на българския език е дал Георги Раковски на гръцките търговци и гръцкия учител, не е трудно да се досетим. Още повече тези примери се срещат в книгата „Българска старина” от 1865 година, наскоро преиздадена от две различни издателства. Там има глава „Изгубени в елинския език придихателни стари звуци”, където се говори за въпросния знак дигама (F), споменат в разказа.

След като българите и гърците се събрали на едно място, за да докаже древността на българския език над гръцкия, Раковски направил известно въведение. След това поискал тебешир и написал различни примери. Тези примери могат да бъдат намерени в неговата книга, като почти сигурно са били същите. Може да предположим, че той написал като пример древната гръцка дума архе (ἀρχή) – начало; началство, върховно командване, ръководство; владение, царство и добавил отпред дигама, който знак се произнасяла като буквата „в”.

„Основавайки се на тези познати и определени доказателства, ние вземаме българския език за ключ и като поставяме стария знак Ϝ – дигама на много от гласните букви, започващи мнимите елински думи, на мястото на днешните знаци   ҅ ҆(придихания)… намирам, че това са наши чисти български думи…” казва сам Раковски в „Българска старина”. И така „архе”, с прибавена дигама, вместо началното придихание, става Ϝαρχή – вархе или българското „връх, начало”. „Тази дума в простогръцкия език се е съхранила в старото си произношение: βράχος казват за възвишение, нашето връх.”, добавя Раковски. „По същия начин αρχών е Ϝαρχών нашето върхов-ен и началник. Ние видяхме, че там същата дума и в самскритския език – vihr и virhat – са със същото значени…”

По-нататък древната дума „идор” (Ὕδωρ) – вода, дума имаща неправилно склонение, с прибавяне на дигама става „вуд” или „вудор” – вода. Като добавка, на английски думата е water, на немски wasser и т.н., а на френски е само едно „о”, което е останало от думата вода.

Елинската дума одигос (ὁδηγός) – водач; ръководител, учител с прибавяне на дигама става водигос – водач, глагола водя и т.н. Глаголът „елко” (ἕλκω) – тегля, дърпам, влека, с прибавяне на дигама става „влеко” – влека. Прилагателното етерос (ἕτερος) със значение „единият от двамата, другият, вторият” е именно „ветерос” – втори, вторият. Гръцкото орос (ὄρος)– гора е именно (г)орос, но това е лесно да се види и т.н.   

Да добавим и няколко примера, от по-сложни думи, които разчленени на първобитните си слогове, както казва Раковски, показват българския произход. Например стратиотис (στρατιώτης) – войник, разделено на слогове (срички) показва връзка с древното слово „рат” – война и „ратник” – войник, поборник - ст-рати-от-ис. Друга една сложна дума като катоптрон (κάτοπτρον) – огледало, крие думата „образ” или „изображение”, оттам и огледало – кат-оптрон.

Ето и цялата случка описана от д-р Иван Касбов. Само може да добавим, че българския народ винаги ще се нуждае от такива хора – учени и революционери, които да го отървават я от заблудите на елинизма, я от заблудите на неолиберализма, я от нещо друго. Ето и откъса от книгата, която също както и съчиненията на Раковски все още е трудно достъпна:

“...В Плоещ имало няколко гърци-търговци и един гръцки учител уж добър филолог, но и търговците и те се считали за много учени и надменни над българите. Често са подигравали българите с българский им произход и им правили много други унижения. Раковски разбрал това, понеже българите му разказали за отношението на гърците срещу българите. Раковски казал на българите да се съберат вечерта в кафенето и задържат там малко гърците и той да дойде да им покаже тяхната глупава наученост. Раковски действително ги намерил там, събрани българи и гърци. Раковски познаваше доста стария елински и новия гръцки език, понеже от малък още той е следвал науките си в Цариград и Атина в гръцката гимназия. При това той имаше дар да говори много убедително и ясно. Тук Раковски започнал разговор с гръцкия даскал и други уж по–учени търговци на гръцкий язик, за да ги въведе там, гдето той бил скроил планът си. Раковски влагал в филологията с гръцкий даскал, този започнал да разсъждава надменно. Раковски тогава поискал един тибишир, написал на масата едно голямо число стари елински думи с техните акценти и дигами и прочие. Обяснил какво означават тия дигами и какви букви отпаднали по-после представляват, гръцкий даскал удобрявал, че това е верно. Тогава Раковски написал думите цели с отпадналите букви и изкарал съвсем български и че те са заети от българский язик и че българский язик съществувал преди гръцкия и че този последния е разработван от българский язик. Гръцкия даскал се смутил, започнал да дига гюрюлтия, но не можа нищо да отрече в доводите на Раковски, види се толкова бил сведущ в своята филология. Около тях се струпали в кафенето сички румъни и някои румънски професори, които почнали да удобряват доводите на Раковски. Гърците тогава избягали всички от кафенето. А българите укуражени така от триумфа на Раковски, започнали да им викат - “чакайте къде бягате”. Румъните отпосле закачали гърците по тази случка, а българите тогава укуражени обърнали работата също противоположно с тези гърци, започнали да ги подиграват и презират. От тогава тези гърци отбягвали да се срещат с българите...”.

 

 “Моите спомени от Възраждането на България с революционни идеи”, стр. 46-47, изд. 1905 г., д-р Иван Касабов /1837-1911 г./




Гласувай:
7



1. fun1001 - ...ти, нали беше, уж..археолог...
29.11.2022 13:36
дай нещо по Археология..стига с тезз локуми..
като бай ванката...
Истината ,е в камъните..
макар, че и.''камъните, пътуват''...)
от Месопотамия, дооо..Арарат, и Варна...
Варна е много древно селище, над 2 500г/ виж и барин...

19.11 21:20 - 2600 години град Варна през 2028 г.

Езика, пък, е най поврътливотоо..''нешо'' на света..
започна ли с Библията, 1 Глава Битие..


цитирай
2. dobrodan - Много хубаво е направил, но
29.11.2022 13:37
де да беше и вярно :).
Тенденцията за отваряне на сричката е присъща на славянските езици.
Дори само този факт е достатъчен :).
цитирай
3. dobrodan - Не сме се наговаряли с Юлия,
29.11.2022 13:46
отсега ти го казвам :).
цитирай
4. panazea - Да , Раковски е наша пътеводна звезда !
29.11.2022 13:54
Напиши ни още примери , как Елинският , който е бил разпространен от траките и макЕдоните на Александър , е произлязал от Българския.
Гръцкият е измислен изкуствен език от българи гръкомани .За съжаление в създаването на този изкуствен език от различни местни наречия са участвали гръкоманите Евгени Българина и Йоан Мизиеца .
Фанариотите от северозападния истанбулски квартал Фанар, в който основно са живели, специална привилегирована каста, състояща се от "богати и знатни" гръцки, както и елинизирани влашки и албански семейства. Ето как се подменя култура , заради имперски амбиции.
Екатерина II замисля проект за пресъздаване на гръцката държавност. То е изложено в поверително писмо до австрийския император Йосиф II от 10 (21) септември 1782 г. Проектът предполага разбиването на Османската империя и разделянето на нейната територия между Русия, Свещената Римска империя и Венецианската република. В Константинопол е трябвало да възроди византийската държава, начело с внука на руската императрица, който е получил името на основателя на града - Константин.
цитирай
5. andorey - просто ги изтривай и не си губи вр...
29.11.2022 14:10
panazea написа:
просто ги изтривай и не си губи времето с тях !


И аз това се чудя, ама да кажем че всеки има право на мнение.
цитирай
6. dobrodan - Панацея, не е нужно всеки път да блестиш с непознаването на елементарни,
29.11.2022 15:00
училищни, бих казал, понятия.
"Ако глупостта имаше криле, то Вие, колежке, щяхте да летите като гълъбица!"
Репликата е от един филм и е много подходяща в този случай.
цитирай
7. panazea - Ще кажа моето мнение . Отдавна знам , че Раковски е велик Български етнограф , изкуствовед ,
29.11.2022 15:19
организатор , езиковед и мислител !
Знам само откъслечни негови статии . Не мога да го изследвам подробно.
Той е направил голямо откритие за Българщината , но гръкоманите и тюркоманите се опитват всячески да ни пречат !
Радвам се на твоето откритие , което не ми беше известно !
С уважение : Панацея
цитирай
8. fun1001 - ...шях да се посмея..както винаги,
29.11.2022 15:21
жалко, че Дискусията, бе провалена..
тази блогерка, не се държи, никак адекватно

ние сме, тук, за да споделяме, различни мнения и идеи..
да се допълваме..обогатяваме..
а, не да декламираме, едни и съши клишета, ден през ден..

пп
колкото инфо, аз съм дала, за този сайт..
надали, има, друг, да успее,да ме имитира )
отдавна ,не очаквам умни..р- ри, тук..

андрей, не слушай съвети,а чети. момко..и мисли..
и не търси..келепир, винаги..наивно е..
/ кака ти Джулия, без усмивки, този път ..
цитирай
9. shtaparov - Здравей приятелю!
29.11.2022 15:24
Раковски е велик- откак разбрах какви са истинските му заслуги към България,винаги съм му се възхищавал!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
29.11.2022 15:39
Чудесен материал! Чудесни примери!
Видях, че се спори относно древността на езика ни? Разбира се ,че е древен, не го е съставял Аспарух За невежите относно древността изобщо, да поясним, че тя приключва с падането на Рим- 476г. сл Хр
А, що се отнася до "специалистката" по камъните, тя наистина заслужава , хубав, едър камък, но в главата! И без това е ударена в нея, за да има наглостта да се пише на компетентна илитератката и да се присмива! Може пък тогава да стане нормална?
Трий я без, колебание, навсякъде носи злини, нищо друго!Просто не е способна за нещо добро Целият блок е пропищял от нея, в желанието и ,да бъде забелязана, не с друго, със злото си!Къде се намира , тя на мен да дава оценки? Кога е била на моето ниво в науката, най - вече?
Такава и е и целта ,да разваля!Затова коментира при тебе!..

По начало, в материал , написан от специалист, няма по- компетентен от него в тази област! Тя ли е по- компетентна от тебе?! Имам предвид коректно написан, какъвто е и твоят!
По- знаещ ,може да е само някой завиждащ и заядлив!
Така са ме поучавали различни ръководители при мои защити- Няма по- знаещ от тебе в тази област!! Не се подвеждай от провокации Такива поставяй на място, знаеш как! И ще се предадат!
И така си беше!
Тези, които ти опонират, си внушават, че знаят повече от тебе и искат да те убедят в това?

Аз също смятам, че се върви към опростяване,както и при думите, както даваш сложното " О" на водата във френския А не към усложняване Така е и с думите От една сложна дума се конструира по- проста, а не по- сложна от нея! Така е и с хетското Уотър! Уотър- вотър- Вода!

Успех и всичко най- добро!
цитирай
11. andorey - Привет, Иване. Не се притеснявай, ...
29.11.2022 22:47
Привет, Иване. Не се притеснявай, на разни неразбрани речи и приказки не обръщам внимание. Който иска нещо стойностно и градивно да каже ще го каже... За хетската дума за вода благодаря, пропуснах я.
цитирай
12. panazea - Продължавай в този дух , за да разберем повече думи ,
02.12.2022 11:57
маскирани като гръцки !
Тони
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149441
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031