Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2022 14:09 - Произходът на българите и половият отбор
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 4770 Коментари: 8 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Понеже съм един от хората в България, които в последните двадесет години, са чели най-много по въпроса за произхода на прабългарите, и съм прочел толкова много неща, и доста от тях толкова невероятни, че няма вече как да гледам сериозно на този въпрос.

    Още преди сто години картинката е била смешна, а днес ако вземем спора на сериозно, трябва да обявим, че нещата са просто трагични. Сигурно няма друг народ, който да има над двадесет основни хипотези за своя произход, а те с вариантите и подвариантите сигурно стават стотици, ако не и хиляди… И ако човек твърде сериозно се заеме да докаже нещо по този въпрос, просто е загубен.

    Когато четях книгата на Ганчо Ценов от 1910 година със заглавие „Произходът на българите” с пълно заглавие „Произходът на българите и началото на българската държава и българската църква”, все ми се струваше, че името на тази книга е, или трябва да е „Произходът на българите и половият отбор”. Особено когато човек чете дискусиите върху произхода на българите поместени в края на книгата. Имаше едно време в домашната ни библиотека книгата на Чарлз Дарвин „Произходът на човека и половият отбор” и стоеше на видно място, та това заглавие се е забило в съзнанието ми.

    Всичките загадки на българската ранна история могат да се решат само с два хода и те са прабългарите са славяни, а българите са траки. Но поради всички натрупани недоразумения в науката, през последните двеста и петдесет години тези два хода се струват и на учените и на обикновените хора невероятни. Дотам бяхме докарани в нашето объркване, а сега някой трябва да мие и да рие авгиевите обори.

    В края на 18 век още и началото на 19 век, в немската историческа школа на Австрийската империя, започва развитието на сравнителното езикознание, на етнографията, на антропологията на историческата наука.  Някои се съмняват в добросъвестността на немските учени и това, което са писали за дунавските българи (прабългарите), но по-скоро става въпрос за недостатъчно познаване на самия български народ, на неговата история и т.н. Отделно има голямо смесване на сведенията, които се отнасят за дунавските и за волжските българи. Оттам се появяват всички тези теории, че прабългарите са угро-фини, татари, уралски чуди, чуваши, монголи, дори самоеди. Има автори които считат българите за хуни, като тук един автори смятат, че хуните са славянско племе, а другите, че хуните са тюрки. За съжаление това виждане на немските учени се приема и от славянските такива и се налага в научната литература.

    Още ученият Марин Дринов в средата на 19-ти век е имал проблеми, като е казвал, че българите (прабългарите) са фини, та се е налагало да се оправдава. Самият Марин Дринов се виждал принуден да признае „че по-добре щяло да бъде, ако да излезе тая (прабългарска) орда славянска, но нищо срамотно нямало за нас, ако и да е и от финска рода”.

    То, че не е срамотно, не е срамотно да си признаем, ако прабългарите са били фини, хуни, чуди, татари, чуваши, самоеди и т.н. Големият проблем е друг, за който писах наскоро – ставаме чужденци в собствената си държава, ставаме безродници, които нямат нищо общо със своите прародители и т.н. Да не говорим за това, че учим как сме завоювали някаква земя, която преди това е била чужда – така ни учат и досега в училищата! И тези формулировки са направени с началото на създаването на родната ни българска, академична наука, преди 160-170 години. И оттогава се проповядват на официално държавно ниво до днес…!

    Ето и думите на самият Марин Дринов от 1860 година,  в неговия „Поглед върху произхождението на българския народ и началото на българската история”. Ето какво е принуден да каже големият български учен, следвайки немските авторитети: „Особено много е разпространено сега едно мнение, което ги изкарва (прабългарите) за смес от татарско и чудско племе и ги нарича фино-татари. Ние приемаме Шафариковото мнение, че те са били от чудско или финско потекло. При това бързаме да забележим, че нас твърде малко ни занимава потеклото на тези българи, защото този въпрос си няма място в историята на нашия народ, който не е потомък и няма нищо общо с тях, освен само името, което той случайно прие от тях”. И така вече сто и шестдесет години изучаваме, как ние нищо общо нямаме с хората, чието име сме взели и то едва ли не случайно…!

    Д-р Ганчо Ценов прави един добър обзор на цялата дискусия от края на 18 век, до самото начало на 20 век, когато е писано неговото изследване. Той показва и някои „научни” методи, използвани от първите ни академични учени и разказва детайли от спорове върху българската история, между него и проф. Васил Златарски. Изобщо споровете върху произхода на българите са много занимателно четиво оттогава и до днес. И проф. Иван Шишманов още в 1900 година казва: „По такъв начин въпросите от научни се преобръщат, за жалост, в партийни, и наместо истината да бъде едничката цел на изследването, много пъти политичната тенденция определя неговите задачи и средства; един недъг, който се дължи впрочем на болезненото развитие на националните идеи от началото на века”.

    Още Павел Шафарик в неговият знаменит труд „Славянски древности”, издадена през 1837 и 1865 година, казва: „Намират се въпреки това писатели (т.е. въпреки изследванията на австро-унгарските учени), които подведени било от мисълта да кажат нещо ново (а всъщност нещо старо), било че имат особено мнение за народна чест и слава, било от неумение и неразсъдливост, обявяват дошлите в 678 година в Мизия уралски българи за прави (същински) славяни, обаче безоснователността на това предположение веднага ще се съзнае, щом се погледне с безпристрастно око на историческите източници на двата народа”.

 И както отбелязва Ганчо Ценов според Павел Шафарик историческата истина отдавна била уяснена от Йохан Тунман („За историята и езика на Албанците и Власите”, Лайпциг, 1774 година), от Йохан Енгел (който пише една доста подробната история на българите в Мизия, част от „История на съседните на унгарското кралство народи”, от 1797 година), от Юлий Клапрот („Tableaux historiques de l’Asie”, от 1826), от Кристиян Фреен (немски ориенталист и нумизмат, който всъщност говори за волжските българи, а не за дунавските, както впрочем и другите учени), а онези, които не я приемали, правели това, защото имали криво мнение за народна чест и слава, т.е. били шовинисти.

И изобщо всички онези, които не приемат официално написаното от академичната общност, са „писачи”, „шовинисти”, „чукундури” и това са част от квалификациите, в самото начало на 20 век. Днес квалификациите между спорещи лагери са много по-цветисти и обидни.

 

Но поставянето върху сгрешена основа или върху грешна база на началото на българската история, както се е получило в немската академична среда в края на 18, началото на 19 век, довежда до там, че темите около спора за произхода на българите могат действително да бъдат обобщени от заглавието „Произходът на българите и половият отбор”… и начало на еволюцията, примерно. 

 




Гласувай:
5



1. marana69 - ..хахаа ..хубав анализ, и готиноо..
02.10.2022 15:00
... Чувство за хумор )

и аз,се присъединявам+++
да опазим,
''половото многообразие''- всенародна Отечествена,Задача..
цитирай
2. dobrodan - Андрей, извинявай за личния въпрос,
02.10.2022 19:41
но сигурен ли си, че сред дядовците ти няма някой македонец?
Защо питам ли?
Ще ти разкажа истинска случка. С един българин от Сандански, лека му пръст. Имената ще ги спестя.
И така, македонецът :):):) от Сандански се жени и води младата си булка в родния си град на разходка.
Стигат до някакво възвишение. Отгоре на самия връх стои нещо, не се знае какво е точно. Булката казва: мъжо, гледай отсреща е кацнал орел!
Героят на нашия разказ се смръщва и гледа, после отсича: не е орел, коза е!
Започва плавен спор... По едно време козата разперва крила и отлита...
Видя, ли бе, видя ли? - пита булката. Казах ли ти, че е орел, видя ли как хвръкна?
Юнакът отвърнал ледено: МОЕ ДА ФЪРЧИ, АМА Е КОЗА!

Та затова те попитах, Андрей.
цитирай
3. andorey - Е, Добродане, най- накрая да кажеш ...
03.10.2022 08:48
Е, Добродане, най- накрая да кажеш нещо дето се разбира. Иначе другите ти неща не се разбират...
цитирай
4. get - До 3. andorey - г-н Киряков вие сте археолог. Та като такъв освен Шафарик, Тунман, Енгел ... и т.н.?
03.10.2022 17:28
andorey написа:

И изобщо всички онези, които не приемат официално написаното от академичната общност, са „писачи”, „шовинисти”, „чукундури” и това са част от квалификациите, в самото начало на 20 век. Днес квалификациите между спорещи лагери са много по-цветисти и обидни.


- Да ви е известно името на Генинг, Владимир Фёдорович? И с откритието на каква археологическа култура от средно приволжие той е известен?
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздрави , Андрей!
04.10.2022 08:54
Вижзам ,че блоговата звезда усилено те ухажва Няма лошо в това, то е в природата на жената, но!
Да ползвам предупреждението на един уважаван блогър преди десетине години, отправено към мен
Не и вярвай, ужасен лицемер е! Внимавай!С подтекст, способна е на всякаква подлост и низост
И то получи Бълзо потвърждение
След като прочетох подобни похвали в моя постигн, в друг, случайно, попаднах на присмехулна помия по същия повод от нея
Така е , паразитът пие кръв и това е, което го движи!
Сега ,във връзка с произходът на Българите се сетих за нещо ,свълзано с произхода на името ни Ако беше попаднало при сериозни хора, щеха да го поразровят Но от птици присмехулници не можеш да очакваш това
Има една княгиня от Теодосиевата династия- Пулхерия, но всъщност е Пулкерия на латински Името и идва от латинската дума пулкер- красив, хубав
Като се има предвид ,че и гръцкият участва тук, то името на нашия език лесно се хваща-Булгерия!
Следователно името ни идва от красив, хубав!

Хубав ден и на тебе!
цитирай
6. notfun - ...леоноф,да бъдем ТОЧНИ.писала съм ти/ ПРЕДИ 9г..2 -3 ''културни'' коментара))
07.10.2022 17:20
не заслужи, моето ИЗПИТАНИЕ.и Уважение,леонофф...
аз бях, ''нова'' тогава..откъде, да зная, за вашите, мръсни игри, тук..
аз винаги, съм РАЗЛИЧНА, като Вечността)
една секунда,
не си прилича, с друга, байо...
не си мъчи главата с мен..къснооо, ти е!!
за всичко..)
лекаа нощ....


5. leonleonovpom2 - Поздрави , Андрей!
04.10 08:54
Вижзам ,че блоговата звезда усилено те ухажва Няма лошо в това, то е в природата на жената, но!
Да ползвам предупреждението на един уважаван блогър преди десетине години, отправено към мен
Не и вярвай, ужасен лицемер е! Внимавай!С подтекст, способна е на всякаква подлост и низост
И то получи Бълзо потвърждение
След като прочетох подобни похвали в моя постигн, в друг, случайно, попаднах на присмехулна помия по същия повод от нея
Така е , паразитът пие кръв и това е, което го движи!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Грешиш ,драга!
07.10.2022 20:32
Просто престани да се занимаваш с хората! Да ги поправяш по твой образ и подобие?
Човек е такъв, какъвто Господ го е създал И такъв като тебе просто няма право да бъде негов коректор!
Виждам ,че си недоучила, че искаш да надскочиш възможностите си и в същото време се мъчиш да заблудиш и себе си дори, че си нещо друго, много голямо!?
Не се занимавай ,не само с мен+ Не искай от другите да бъдат това, коити ти самата не можеш да бъдеш!!
Цялото ти творчество е спам и разговор със себе си чрез 12 апостола, пардон- профила!
И трябва да бъда иманяр и да ползвам преводач на езика ти, за да открия нещо ценно и добро в него?

Простена си, но не се прави повече на пубер! За такива с неизживяно детство е присъщо това! И не ме плаши! Всеки носи кръста си! Погрижи се за себе си! Всеки отговаря за себе си
За история на Рим и на ИРИ мога да говоря и без никаква предварителна подготова
За Анхиало -и от сън да се събудя! Къде си пъхаш муцуната тук и то с копипейст? Не се е родил още този, който може да ме обори за Анхиало! Камо ли да е от Карапелит?
Един доцент се опита, нае археолог за съучастник, да ме оборва с моите работи! И човекът ,като се запозна с всичко, се извин и с думите ,че тази информация е била скрита от него! Сбъркал е по тази причина!

Бъди жива ,здрава и разумна!

цитирай
8. zaw12929 - НЕСЪМ ИСТОРИК- НЕКА ДАДЕМ ДУМАТА НА ...
25.10.2022 15:31
НЕСЪМ ИСТОРИК- НЕКА ДАДЕМ ДУМАТА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148527
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031