Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2022 07:00 - Приемственост между тракийските и българските царски династии
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 6973 Коментари: 25 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Приемствеността е доста значимо нещо – и в държавните каузи и в културно-икономическите връзки и по линия семейство-род-народност. Често ние българите сме подложени на критика, че последователност в България липсва. Всъщност това надалеч не е по този начин, просто обстоятелствата не са добре обяснени, а някои от тях и въобще осветени.

   Официално в българските учебници по история написа, че прабългари, траки, славяни са разнообразни общности, само че от тях се получила българската националност. В последните години излязоха доста доказателства, които демонстрират че тези общности не са били толкоз разнообразни и в политическо, и в културно, а и в генетично отношение. Даже противоположното. Има и още по-интересни доказателства за последователност, като да вземем за пример във връзка с ръководещите царски семейства още от преди две хиляди години, по времето когато се е родил Христос, през срока на Средновековието, чак до най-нови времена.

   До римското настъпление тракийските царе сключвали династични бракове главно с дъщери на видни представители на гръцките полиси. Нашествието на Римската империя на Балканите, което стартира през втори век преди новата епоха от югозапад, трансформира ненапълно събитията. Битките сред Рим и царете на остарялото Македонско царство довеждат до постепенна загуба на самостоятелност и на македонци и на сродните траки. Решаваща е борба при Пидна в 168 година пр.н.е. по време на така наречен Трета македоно-римска война. Македонското царство е разграничено на четири, като тежки ограничавания и зависимости са наложени над локалното население. Немалка част от него е поробена и отведена, а част и изгонена от страната.

   Идва ред на конфликт с траките и тракийските царства на одриси, трибали, меди, гети, мизи, беси, сапеи. Близо два века не престава кървавия конфликт сред римляни и траки, а в случай че прибавим и сродното македонско царство, ще кажем че лишава на Рим три века да завоюва Балканите. Това е по този начин заради многобройността и храбростта на локалното балканско население, от което съгласно признанията на редица остарели създатели излизат най-хубавите войни в Античността.

   В резултата на преплетени военни, дипломатически и династични връзки тракийската аристокрация при започване на новата епоха има връзка с голям брой царски и видни римски семейства. Така сапейският цар Котис III управлявал най-югоизточната част на Тракия (по-голямата част от която е през днешния ден в Европейска Турция) има за брачна половинка Антония Трифена, която е наследничка на понтийски, арменски, македонски владетели, а и е внучка на римлянина Марк Антоний (83 – 30 пр.н.е.). Това е същият Марк Антоний прочут военачалник и триумвир, другар, а по-късно противник на Октавиан Август. Именно една от дъщерите на Котис Сапейски, които има още една щерка и двама сина, Гипепирия се дами за владетеля на Боспорското царство Аспург. Този Аспург (10 – 38 г.) владее земите към днешния Керченски проток и Азовско море, също правоприемник на понтийски, македонски, скитски и тракийски семейства. Името Аспург съмнително припомня това на княз/хан Аспарух, обвързван с основаването на Българското царство. Но връзката напълно не е инцидентна, както излиза наяве от историята. През 14 година от новата епоха Аспург получава римско поданство от новия император Тиберий Юлий (14-37 г.) и купата „ другар на римския народ”. Във връзка със сродяване със сапейската фамилия придобива и тракийското име Раскупор. Така цялостната купа на владетеля става Тиберий Юлий Аспург I Раскупор. Той има двама сина наследника - Тиберий Юлий Митридат и Тиберий Юлий Котис I (45 – 69 г.). През идващите няколко епохи името Аспург е едно от най-често употребяваните в боспорската царска фамилия, както и тракийски имена като Котис, Раскупор, Реметалк и други. В Боспорското царство срещаме и имена като Гостас, Телесиус, Омарус, Перисад, Дуптун, които дружно с името Аспург припомнят много на познатите ни прабългарски имена Гостун, Телец, Умор, Персиан, Аспарух и други. В каменен надпис от трети век виждаме даже и името Хорват, което е идентично с това на княз/хан Кубрат. Всичко това демонстрира, че точно от владетелите от Боспорското царство и по-точно от техните ръководещи семейства произлиза и родът на Аспарух (Аспург). Към това насочват и археологическите доказателства, като потреблението на каменни надписи, характерните форми при металните и керамичните творби, обичаите употребявани при погребенията и други.

   Трябва да се означи и още нещо значимо. Именно по време на римското нахлуване на Балканите огромни групи население, царски семейства и елементарни македонци (пеони), трибали, мизи, беси, гети и така нататък бягат на север от Дунав, в самостоятелните земи, на днешните Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, Украйна. Въпреки че тракийските земи в първи век от новата епоха дефинитивно изгубват независимостта си, спомен за царство на север от Дунав има и то точно в известния Именник на българските князе. Там са записани имената на петима царе, които в протежение на 515 години „ държали княжение (управлявали) от другата страна на Дунав”. Исперих (Аспарух) княз от родът Дуло пристигнал на страната на Дунава. Следват изброени князе от рода Дуло, както и от родовете Ерми, Вокил, Укил, Угаин. Вероятно това известно име Дуло, не е нищо друго, а потъмнена форма на името Юлий и още по-точно Тиберий Юлий, записвано от време на време като T IOYLIOC. Ще рече непокътнат е споменът за римското поданство и права дадени на боспорския държател Аспург от император Тиберий Юлий.

   Въпреки че за Боспорско царство се загатва до началото на шести век, а Българското царство е учредено век и половина по-късно, имаме всички учредения да предположим, че точно царските семейства от Керченския проток, от Таманския полуостров са положили основата на Първо българско царство, в края на седми век. Тези семейства, както ни демонстрират изворите, са били от трако-македоно-скитски генезис, т.е. не нещо доста по-различно от главната маса население на Балканите - тракийското.

   За написаното нагоре няма да намерите и ред в българските учебници по история, където с огромно наслаждение повтаряме и преповтаряме тезата за войнствените номадите прабългари, за миролюбивите славяни и за романизираните и изчезнали траки. Така сами режем стеблото от корените на нашето родословие и сами прекъсваме връзката с античното ни минало.


image




Гласувай:
10



1. krumbelosvet - Е, не съвсем сами "режем и прекъсваме"
30.05.2022 07:56
Нашата аристокрация е "изгубена" под игото. След Освобождението приемаме на драго сърце вносни ХРИСТИЯНСКИ и особено славянски интелигенти, военни и даже княз.
Знаменитият Иречек например, съпоставен от Алеко с Бай Ганю и блестящ при това съпоставяне, неволно може би участва в това "рязане и прекъсване", затвърдено при СЪДБОВНОТО управление на тирана-полуинтелигент Стефчо Стамболов, довел и Фердю за капак...
цитирай
2. marana69 - ...и ,какво, от това. Тракия, бързо, изчезва..
30.05.2022 08:16
България, е многоо, по СТАРА Държава, и има Родове, по Целият Свят
....защо толкова, ДЪРЖИТЕ на тази..Тракийска ..следа/ да го кажем..

/ До римското настъпление тракийските царе сключвали династични бракове главно с дъщери на видни представители на гръцките полиси. Нашествието на Римската империя на Балканите, което стартира през втори век преди новата епоха от югозапад, трансформира ненапълно събитията. Битките сред Рим и царете на остарялото Македонско царство довеждат до постепенна загуба на самостоятелност и на македонци и на сродните траки.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
30.05.2022 09:25
Чудесен анализ си направил, в търсене на връзка между компонентите ,съставящи нашият етност
За Дуло си безспорно прав, оттам идва връзката
Иначе, историята ни от учебниците издиша още от създаването на Българската държава Как така ,ще се отстъпят имперски земи на някакъв номад? Нормалният ход в такъв случай е , да стане федус и да му се плаща! И толкова1 Плюс това му се отстъпват стратегически земи, отсам Дунав? Освен ,че се отстъпват, плаща се и данък?
Това говори, че общността в тези земи е близка до тази на новодошлите! Че в това направление отстъпки няма да има! Вместо да се хабят в непрекъснати войни, по-добре да отстъпят!
И ,че Аспарух разполага с огромни, затрудняващи империята , военни възможности
Че новодошли и заварени не са чужди едни на други!

Пожелавам ти да развиеш това, което си изложил тук в книга, като разшириш описанието на всичко това, което си дал тук!

П.П. -Виждам ,че Юлка е коментирала Нищо лошо, припомни ми ,че галено я наричаха Дюлка! Виж, дори и неволно, е хваната връзката между Юлий и Дуло! На италиански-Джулия
Що се отнася до връзката между траки и Българи, държим на нея, защото е генетична , а не механична!
цитирай
4. dobrodan - Дуло - от тольi - пълен.
30.05.2022 10:49
Юлий - от ольi - високопоставен, издигнат.
Котис - от кот (душа).
Раскупорис - от ар-ас-кубар...
Аспург - буреносният :) ас. Различно е от Есперерих :).
Реметалк - рахмет-халкьi. Трудно е да се изведе съвсем точна етимология. Благодарност плюс отражение (или народ).
Тиберий - от дебир (демир). Не предполагах, че тази дума е толкова ранна :). Вероятно е имала значението твърд, устойчив.
Няма да продължавам, че имам и друга работа :).
Изводите си ги направи сам.

Тия династи (думата има абсолютно тюркоезичен произход, няма нищо за чудене - тин-ас-тъ-ия) е възможно да имат древна връзка с българските управленски родове, но Дуло така или иначе са разклонение на Асен (Ашин-ас).
Сега да видим дали ще се досетиш, че вероятно по-голямата част от тракийските племена ЕЗИКОВО НЕ СА ИНДОЕВРОПЕЙЦИ :):):)!
Огромният въпрос поне за мен е кой и кога направи езика на римляните индоевропейски... Допускам, че това са гърците. Велика Гърция е на Апенините.
Оформя се един извод - ако търсим траките-индоевропейци, не сме на съвсем прав път да ги определяме за автохтони на Балканите. Допускам част от завареното население да се е отдръпнала към днешна Словения, друга да е отишла на север (бъдещите славяни), друга - на изток (по Северното Черноморие).
Доста е сложна темата.
цитирай
5. marana69 - ..оооо, Ванко, Голям комплимент, за моите Уши..
30.05.2022 11:05


няма да го..подмина, ще го изследвам, ДУЛО ,Юлия..Джулия .интересеноо..
с теб и преди сме говорили за Римската История, и Хунско,бълг. наследство
....................
когато, бях още малка, ме закачаха..с това, Дюлка Люлка, даа
и аз, се смущавах, и страдах тайно, като всяко дете..
....ее, затова и на 16г ,се записах Юлия..а в ГерманоРимско...
станах, и Джулия )

пп
интересна е Темата, за имената, благодаря за анонса..
цитирай
6. amitaba - Здравей Андрей,
02.06.2022 22:46
Поздравявам те за смелостта да публикуваш тази зашеметителна хипотеза като продължение на проучването ти върху Именника на българските царе. Очаквах я няколко години, но все пак доживях. Продължавай да провокираш.
цитирай
7. kirk - Пропуснал си да споменеш
03.06.2022 18:34
Пропуснал си да споменеш - така бегло, между другото, че самите траки са спасилите се от апокалипсиса атланти, а атлантите на свой ред са носители на Великия Разум от планетата Вумпим! И как само - хубаво - цитираш фалшификата, вмъкнат в Библията от кощунствен езичник хунотюркот - т.нар. Именник, просто замечателно, сногсшибателно... А иначе - хронологично има 2-3 века хиатус между траки и славяни плюс или минус прабългарите!
цитирай
8. andorey - Привет, Амитаба. Сега остава и да ...
04.06.2022 09:22
Привет, Амитаба. Сега остава и да доживеем нещо да се промени в българските учебници по история, ама това по- трудно ще го дочакаме...
цитирай
9. andorey - Така е Киркоре, майстор съм. . . :) ...
04.06.2022 09:24
Така е Киркоре, майстор съм... :)
Именникът не е фалшификат. Хиатуси има, но те се дължат на робство, на смяна на етническите имена и на други подобни неща, т.е. реално прекъсване (хиатус) няма...
цитирай
10. radostinalassa - Трябва само да замениш...
04.06.2022 18:24
думата тракийските с българските царе...
цитирай
11. kirk - Да живеят неандерталците
04.06.2022 19:31
Да живеят неандерталците - тейзи стаааааари българи!!!! Има хиатус, откогато на Балканите идват римляните и всички тийе стават римляни и забравят тракийските диалекти. За каква точно приемственост говориш, след като по-горе не представяш нито 1 аргумент за династичната!!! Дай да разгледаме културната, генетичната..., която сакаш - има само фантазна приемственост, по-точно "приемственост". Те са имали четирикраки столчета, вие имате само трикраки. Те са имали гробници, вие нямате дори гробове и гробища, при това чак до Освобождението - напр. в София!!! Други какви приемствености имате - хомо...??? Признавам това да - някакъв българин около 2020 стана Мистър-гей в цял свят!
цитирай
12. radostinalassa - Държа да припомня, че ...
04.06.2022 21:41
Ковидко се асоциира с нелегалното име Кирк на русия арменец.
цитирай
13. kirk - Объркала си се, РадистивАналиси
05.06.2022 02:46
Объркала си се, РадистивАналаси, името ми е легално, както канадския ми поспорт, а ти скоро ще станеш гражданка на Златоград - кърджалийска околия!!! Няма нищо общо с ковидко или някакъв рус арменец, макар че баща ми като дете и бил русокос! Абе, изобщо ние сме красиви хора, не като булгАААААр!!! Колкото и да цапате по нас, накрая вие се оказвате окаляни!!!
цитирай
14. radostinalassa - Темата е историческа , а не анална...
05.06.2022 10:28
Моралът ти е на кота 0. затова те трия до дупките , които ти харесват. Нещастен мелез.




цитирай
15. kirk - Имам Фондация
05.06.2022 14:46
Имам Фондация, която миналата година беше трета в топ класацията за активна благотворителност и подкрепа на хора в нужда, особено - деца и учащи се!!! Посред нощ колегите ми направихо концерт под прозореца, засранке... Ти не можеш да оценяваш хора като нас, никой няма да ти разреши!!! Глей си старата чанта!
цитирай
16. radostinalassa - Разбира се, ти ще ми забраниш...
05.06.2022 15:11
Аз се шегувах, че ще премеря по снимката ти брахицефалната ти глава. Но това никак не е шега. Щом обиждаш, значи не си прав. Факт.Сигурнно правиш като евреите, които дават пари за благотворителност, за да се откупят от Йехова, да не ги тресне по главата.




цитирай
17. leonleonovpom2 - 11. kirk - Да живеят неандерталците 04.06 19:31
05.06.2022 20:32
Интересно, на каква благоттворителност може да е способен този, написал пасквила под номер 11
Само мерзавец може да напише това по адрес на Българи, протегнали благотворително ръка към народа му, към който той твърди ,че се числи!?
Вероятно е лъжа? Не вярвам в съществуването на арменец подобен черен неблагодарник
И като заема трето място по благотворителност, може ли да посочи в цифри, как е получено това трето място! На какви млади хора, за какво епомагал С какви суми Итака ли избива благотворителността си с клозентни изяви??
Разбира се, не съм дете да вярвам на пъстра лъжа в кошничка ,на един премного оакан в блога наглец!
Щом Българите са такива примитиви, според него, какво търси сред тях?Иска да се култивира ли? Да отива при тези, с които се равнява с фекалиите , които изсипва тук!
Радостина има един рус арменец- василий Българоубиец! И синеок
Този вероятно е негов потомък, поведението му го издава Само ,че Василий има за баща варанг!
А, ако се хвали с педала Василий, че е арменец, мога веднага да му подам десет имена на хора с наше потекло, които са били владетели-на Рим и ИРИ
И един, който е молен да стане император на ИРИ, но той - отказал!
цитирай
18. radostinalassa - Аз написах коментара си, защото ми е ...
05.06.2022 21:05
омръзнало да трия изцепките му. Разбира се тук той се изразява много по - прилично. Всичко зависи от дозата. Потатор.





цитирай
19. krumbelosvet - кирк
07.06.2022 23:18
кирк наистина требе да е мелез. Нито за арменци, нито за българи е типично хамството на Хам, безсрамния син на Ной.
цитирай
20. kirk - Аха, белосветниче
09.06.2022 20:51
Аха, белосветниче - позна: аз съм мелез, пък ти си цист ариец, както казват гърците! И това би трябвало да обясни какво??? Колко си тъп, вероятно??? По повод фондацията ми - имам лична страница, всичко е описано по дати, всеки желаещ може да се увери колко беден мозъчно е ахилотопулоският плужек ЛеонПорно2. Наследници на траките могат да бъдат единствено и само синхронни етноси, а не "истинските мелези", които се пръкват на Балканите около десети век, тоест 10 века по-късно!!! турците се изкарват хети, руснаците - етруски... Нищо изненадващо няма в тези болни амбиции и напразни напъни!!! Просто колплексарска историкия!!!
цитирай
21. krumbelosvet - Чедо кирк
09.06.2022 23:19
Траките са тук от преди Черноморския потоп. Той е датиран точно от българо-американска експедиция, обиколила с кораб целия шелф и установила точно времето на смъртта на сладководните обитатели. Преди 7600 години. После 1000 години край новите брегове няма НИКАКЪВ живот. Но жителите са се пръснали във всички посоки, и са започнали да трупат нови особености, без да изгубят езика и основните си етнически характеристики. (Склонността към делене например). После започва връщането. Но траките са конен народ и през хилядолетията са набикаляли прародината. Техни наследници са славяни и скити (и техни разновидности), уви, също склонни към делене, в различна степен, разбира се.
цитирай
22. kirk - На 72 съм - едва ли ставам
10.06.2022 07:52
На 72 съм - едва ли ставам, подхождам да ми викаш чедо, може ти да си такова... Познавах доста много българки...!?! Не ме интересуват твоите заблуди, аз съм сериозен учен... След bezistena и още 2-3 тук явно и ти си в списъка на пациентите... Не се мъчи да ми представяш факти, защото пак ще се наложи да си измисляш такива - например японско-австралийска експедиция в Родопите... Пропити с агрофашизъм мизерабли, слушайте какво говорят и четете какво пишат за вас руснаци и македонци - това ти е то Огледалото!!! А никът, която си измислил е антиномичен силогизъм. Хан Крум не е понасял славяните!
цитирай
23. krumbelosvet - Петър Димитров е сериозна учен
10.06.2022 08:50
Той се позовава на археология, че българите (без пра-), от Хиндокуш до днес, не са променили ИНДОЕВРОПЕЙСКИЯ си вид.
Русите пишат всякакви неща, а ДНЕШНИТЕ "македонци" акат сръбски... истории.
Жив и здрав.
ПП:
Бе ти май се майтапиш. Да ме пращаш в Скопие за българска история. А ако не се майтапиш, си за майтап, г-н дон Жуанян.
Аз карам 80-те, но те чувствам син, може би защото синът ми си има неква "идеология", или защото представих първата си годеница у дома на 8-годишна възраст.
А за Потопа и експедицията, потърси и ще намериш. Публикацията е научна, но не помня името на кораба и кой наш институт участва.
цитирай
24. kirk - Така - на стари години...
11.06.2022 05:59
Така - на стари години..., вече не помним много неща, но глупостите, които издрънка ще останат, та гледай да понамалиш ентусиазма, тоест - самонапомпването!!! Македонците признават че Комитопулите са арменци, защото го има черно на бяло в староарменския източник - хронографията на Степаннос Таронаци-Асохик, който я е написал до 1007 г., а вие не искате да ги признаете, защото сте инати и типигьози, на турски - намкьори!!! не признахте дори и Арм. геноцид!!!Така че - да, иди при македонците и при сърбите да си научиш историята!!! Потопа го ОстАви - с 2 ударения като на гръцки!!! Глей си годинките!!! Пак ти казвам на 10-годишнва възраст не може да си ме правил, циганино мизерни!!! Сигурно си от възродените българи... със сините венци!!!
цитирай
25. andorey - Айде стига вече караници. . . Круме, ...
11.06.2022 12:24
Айде стига вече караници...
Круме, много си прав в това, което си написал. Който търси истината (историческата) я намира.
цитирай
26. kirk - Г'усин Киряков нито аз, нито belosvet
17.06.2022 13:18
Г'усин Киряков нито аз, нито belosvet сме те назначавали, избирали за посредник или супервайзър, така че не си ти тоя който ще съди и раздава правосъдие!!! Ако искаме ще се караме, ако искаме - няма! На практика точно аз и само аз разполагам с категорични данни, че до 70 % от българското население носи тракийски или други древнобалкански гени. Под други се разбират македонски, илирийски, пеоски, мизийски, дори пеласгийски... Лабораторията в Канада откъдето имам тези анализи попадна под рестрикциите на САЩ и НАТО и вече не ги извършва, но те дават обективна и точна картина на населението от 90-те години на мин. век и тя е абсолютно вярна, научна... Прабългарските гени са под 5 % в т.нар. средноазиатски геномен комплект! В този смисъл може и някоя бълг. династия да е свързана с тракийски династи, но това е опосредствена връзка, а не пряка, каквато ти се привижда и всъщност много ти се иска да бяха атланти, там разни шумери, па ако може евреи, а??? Риторичен въпрос е!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149412
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031