Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2022 12:45 - Град Визе - тракийската Бизия
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2483 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Град Визе днес е малко китно градче в Европейска Турция, на главен път към Истанбул. Това градче, както и всички близки и подобни в полите на Южна Странджа е тясно свързано с тракийската и по-късната българска история.
    В сведения за създаването на Одриското тракийско царство, през 5 век преди новата ера, се споменава с името Бузас или Бизия, а също и Визии.

image


     Самият град е разположен на хълм, естествено защитен, над плодородната полупланинска околност и е удобен за укрепване и защита. От 12 година преди новата ера тук е столицата на последната тракийска династия на Реметалк I. При разкопки са разкрити част от основите на крепостта и на двореца.

image


    Околностите на град Бизия се свързват с тракийското племе асти, но последната тракийска династия управлявала тук се води царство на сапеи и одриси. Раскупорис II управлява заедно с брат си Реметалк I, но след неговата смърт римският император Октавиан Август разделя държавата на две отделни царства.

    Всъщност в Античността тук, разположени в триъгълник, има три града с близко звучене. Единият е Бизия, днешна Виза или Визе, другият е Бизантион, на Босфора, по-късно Константинопол (Цариград), а третия е Бизанте по-късно Родосто, на брег на Мраморно море, днес Текирдаг.

image

    Но в целия хинтерланд на Цариград (Бизантион, Константинопол,Истанбул) има множество дворци, градски центрове свързани с царе и владтели, от древността до днес.

    И след края на тракийските царства, по време на римското владичество, в града продължават да живеят тракийски аристократи и управители и преобладаващо тракийско население. историята на града се свързва и с първите сведения за християнството и първите мъченици. По времето на император Юстиниян, през 6 век, тук е изградена една от многото църкви посветени на Св. София - Божествената мъдрост, която този император изгражда в най-важните центрове на империята.

image

    Тази църква е запазена и е известна като Малката св. София, днес разбира се превърната на мюсюлмански храм. Църквата е била доста заменарена и реставрирана едва преди 15-тина години, но днес е придобила прекрасен вид, както и цялото кале на градчето Визе.

image

   Изобщо турското правителство дава много пари за културата, наред с пропагандирането на османската част от нея, но и на по-древната и по-нова история.
Интересно е и едно сведение на османския пътешественик, учен и държавен служител Евлия Челеби от 17 век. Той казва, че старата крепост е била изградена в петоъгълна форма, на една остра скала. По време на война градът е можел да даде три по петстотин или общо 1500 войници. Населението на града се състояло от юруци-мюсюлмани, българи и гърци. Имало всичко 12 махали, а лозята и градините били изобилни, уредени и плодородни.

image

    Много интересни са следните две изречения : "Наистина има много обработен санджак, но на бея му остават едва хиляда гроша. Ако извърши неправди и извън закона вземе едно зърно, раята (разбирай основно българи) като обуе цървулите, за един ден стига в столицата и се оплаква." Това ще рече че когато е отидела в Цариград и се е оплачела е имало кой да я чуе. А това ще рече че насправедливата Османска империя, за която сме учили в училищата далеч не е била толкова несправедлива...


image

    Последното християнско население (гръцкото) напуска Визе в началото на 20 век. Българското напуска основно града още след Руско-турската война от 1828-1829 година и се преселва в днешна Бесарабия. Но като виждаме превратностите на съдбата в хилядолетната история и особено в днешните бурни времена, няма защо да слагаме точка и да казваме - това е, ето край. Просто трябва да познаваме добре историята.





Гласувай:
7



1. dobrodan - Материалът е чудесен.
30.04.2022 13:30
Браво:).
цитирай
2. andorey - Привет, направих сериозна обик...
30.04.2022 13:39
Привет, направих сериозна обиколка в Европейска Турция, ще разказвам и още... Цяла серия разкази съм приготвил.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздравления, Андрей!
30.04.2022 13:40
Темата ми е любима, заради връзката с Анхиало Едни от най-често срещаните монети в околностите на Поморие са монетите на Реметалк и Август, те двамата -също , но в в комбина със съпругите им! С детето Котис- също! Изящни и красиви, произведение на изкуството!
Обяснимо е защо Анхиало е главно пристанището на царството със столица Биза Оттук минава търговията му с Рим! Има и псевдоавтономни монети-царството е автономно, с името на Анхиало, но с образа на тракийските царе!

Всичко най- добро!
цитирай
4. andorey - Тези Реметалк 1, 2, 3 и Раскупор, ...
30.04.2022 13:56
Тези Реметалк 1,2,3 и Раскупор, които се редуват на престола не можах да ги науча... Ако искаш ти напиши нещо по въпроса. Темата е важна и трябва да се знае, но в смисъла на континюитет - Одриско царство, Сапейско царство, Боспорско царство и Първо българско!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Ще дам превода на проф. Карайотов, ...
30.04.2022 15:13
Ще дам превода на проф. Карайотов, на надписа от базиса на статуята на Дионис, да е светла паметта му!
Тогава направих чудеса, за да отиде в музея, сега не бих си мръднал и пръста!

" През 13-тата година на царуването над траките на Реметалк, син на династа Рескопур внук и на цар Котис син и на дъщерята на цар Реметалк, Гай Юлий Аполоний,син на Ептайкент, стратег на Анхиало , постави статуя на Дионис"

Карайотов беше щастлив, защото за пръв път беше документиран редът на родствената връзка

Редът на царете е-Котис- Рескопур- Реметалк!
Публикуван е в книгата му" Анхиалос през античността", 2015г
Пазя я и я ценя много! На нея има посвещение за мен:
"На Иван, с пожелание да пише още много за монети и Анхиало -10 10 2015
Иван Карайотов"
Иначе, проф Юрукова е написала труд за тракийските царе, не е при мен книгата, за да ти дам точно заглавие Но на проф Йорданка Юрукова ще го намериш! Имах щастието да познавам и нея! Изключителна жена!

Хубав ден!
цитирай
6. andorey - Ако е същата Юрукова, при нея учихме ...
30.04.2022 16:50
Ако е същата Й. Юрукова, при нея учихме нумизматика... Но само един семестър или хайде два да са били - за да научиш всички монети през Античността - невъзможно! Все пак придобихме някаква представа...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Тя е, разбира се!Обикновено в...
30.04.2022 19:41
Тя е, разбира се!
Обикновено, нумизматиката е мъжко занимание!
Но тя беше уникална в познанията си С въображение, познания и за капак, с широки научни интереси и възможности! Беше ми един учител, задочно! Заради нея съжалявам ,че не записах археология!
Нищо, в следващия живот!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2168435
Постинги: 356
Коментари: 2333
Гласове: 5627
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930