Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2021 13:27 - Автохтонизмът и академичната наука
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2129 Коментари: 19 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Понятията автохтонен и автохтонизъм стават все по-популярни днес, в началото на двадесет и първи век, а всъщност са едни твърде древни понятия. Като синоними на автохтонен през последните две столетия, в научната литература са използвани думите местен, туземен, аборигенен, коренен. Преводът на думата автохтон, от старогръцкото αủτό-χϑων, е действително „туземен”, „коренен”. Логиката и свободният превод на думата обаче е „родени от земята”, а също и „от земя-та” или „из земя-та”. Днес ние преоткриваме колко точно е всъщност това понятие, колко древни са нашите балкански предци.

    Както вече отбелязахме, представата че славяните са древно балканско население се простира доста назад във времето, току до вековете, в които за пръв път се споменава и самото название склави или склаби, т.е. славяни. От друга страна отбелязахме, че приемствеността траки – славяно-българи е отречена от академичната общност и то най-вече от немската такава, или да я наречем австроунгарска. Отричането на приемственост между трако-пеласгите (трако-илирийците) и засвидетелстваните след  4-5 век славяни и българи е прието и от българската научна общност. Тя започва да се формира в средата на 19 век, и особено интензивно след Освобождението на българските земи през 1878 г. Докато вижданията на председателя на Българското книжовно дружество Марин Дринов, през 60-те години на 19 век, по този въпрос са доста по умерени, вече в началото на 20 век водещият медиевист проф. Васил Златарски изцяло отрича и осмива автохтонизма, т.е. виждането, че славяните са древни жители на Балканите.

    В своите лекционни курсове той се спира обстойно на литературата, която съществува по този въпрос, дава и немалко примери, с които си служат защитниците на древния балкански произход на славяните. „Главните доказателства, на тази тъй наречена трако-славянска теория”, отбелязва Васил Златарски в своите лекции по българска история, „почти у всичките й последователи са еднакви”. Те се състоят в местни названия, като Бадзиана, Банес, Бабас, Берзана, Кабеца, Клесбестица, Дулебин, Лабуца, Мелихиза, Миларека, Екаплизо, Етреден, Етронас, Бецай, Брациста и т.н., които според последователите на тази теория са чисто славянски, но пък всички тези названия са от 6 век, т.е. сравнително късни. Някои племенни названия като тракийските кровизи, които биват сближавани с руските кривичи. Мизите според полският историк Лелевел били мазии или мазови, а според руският историк Чертков мужи. Тракийското племе корали било равно на горали, а долонките на доленци, македонските пелагони на поляни, трибалите на древляне, бесите, на славянското понятие „бес”, т.е. „бяс”, одризите били оботриди (бодричи), македонските линкести били прадеди на ляхите (лепхити), т.е. първоначалното отечество на поляците е търсено на Охридското езеро. В названията на реки, като например Стримон, се вижда връзка с един от притоците на Припет – Струменге и с полската дума strumen – река, вода. Река Нестос (Места) се сравнява с руската Мста, Баргус се произвежда от думата „бряг”, Сирмиус река в страната на бесите от „сыръ”, „сырой”. В названия на градове от тракийско време като Добер, се сближава с град Дебър, а Билазора (сегашен Велес) с Бела зора. В крайна сметка Васил Златарски отбелязва следното: „Натегността и фантастичността на всички тези сближения са тъй ясни и усетливи, щото няма нужда за пояснения.” Това е и присъдата на българската академична наука спрямо автохтонната теория в началото на двадесети век.

    Оценката на Марин Дринов петдесетина години по-рано, е доста по умерена. Той отбелязва, че е възможно наистина тракийското кровизи да е равно на славянското кривичи. В случая обаче се касае за една случайност, уточнява Марин Дринов, каквито се срещат не малко в етнографията. Смисълът е, че е възможно едно славянско племе да се е отделило по-рано от другите и да се е поселило в земята на „Трако-Иллирци-те”, като възможно и още няколко други славянски племена. Славянски думи, засвидетелствани в днешните български земи, още от четвърти век, Марин Дринов също свързва с едно ранно славянско нашествие на Балканите. Славянски имена като Берозицу (Bricize и Brendice); като Милолитум (Milolitum), сегашно Милолито; Cosintus на река Cossinites (Енидже-карасу); Остудизум, вероятно днешно Кулели; Zernae или Zerinae, а изписано на гръцки Ζειρινια, сега Черна на река Марица; Burtudizus или Burtizon, по гръцки Βουρτούδγιζι, днес вероятно Баба Ески; а също и несъмнено славянските Beodizum (Beodizo) Водица и също Berozica или Berozicha - Брезица. По времето на император Юстиниан през 527 г. пък със сигурност славянски са имена от провинция Дардания като Лабуца, Миларека, Берзана, Клесвестита или Клещевица, Гриво, а в провинция Мизия името Баданье и други, смята Марин Дринов. Той споменава и за самия род на император Юстиниан, от село Ведряне (Βεδαριάνα), провинция Дардания, дало на империята двама императори: Юстин (518 -527) и Юстиниан (527-565). Сестрата на Юстин и майка на Юстиниан се казвала Бегленица (Βιγλενίζα), а самият Юстиниан в семеен кръг е наричан Управда (Οủπράουδα), баща му пък наричали Исток. Някои от известните пълководци на Юстиниан също били славяни – Хилбуд, Доброгост, Всегорд, Сварун, а Велизарий бил родом също от провинция Дардания, недалеч до крепостта Скоплица (Σκαπλίζω). Все пак Марин Дринов счита траките за съвсем различни от славяните или поне езикът на едните и другите бил съвсем различен, каквото доказват оцелелите няколко думи от тракийската реч.

    В българската академична наука след Освобождението трайно се налага линията очертана от Марин Дринов, Константин Иречек и Васил Златарски. По отношение на траките и техният език, тя се изразява в тезата за практическо изчезване на това население при прехода от Античност към Средновековие, и доказано романизиране на оцелелите малки групи. Тази линия на подредба на историческите процеси на практика следва и развива постигнатото от немската историческа и езикова школа.Така през целия двадесети век, стотици историци и археолози (с известно изключение при етнолозите) следват, признават и се опитват да доказват именно подобни заключения.

    Линията на автохтонизма, т.е. идеята за местен, балкански произход, на днешното българско население, също има своите сериозни защитници и в средите на професионалните историци, но тези хора са доста по малко, особено през двадесети век.

    В средата на деветнадесети век, пример за такъв учен е руският историк Александър Чертков. Той е основател на библиотека, председател на Московското историческо общество, член-кореспондент на Петербургската академия на науките от 1842 г. Той е автор на много трудове доказващи връзката между езика на древните пелазги или трако-пелазги и древните прото-славяни. В трудовете си Александър Чертков доказва и самото преселение на част от тракийските племена на север към Балтийско море и към Русия, където тези племена стават основата на руския народ. Той действително счита, че думата Mysi или Μυσοι не означава друго освен словото „мужи”, в този смисъл, в който твърде често се употребява в руските летописи. Александър Чертков казва също, че думата Ctistae употребена за жреците, философите, гимнософистите на тракийското племе гети означава „чисти”. Това ще рече че тази прослойка или каста, която се е занимавала със свещенодействия, въздържала се е от ядене на месо, от сключване на брак и т.н. е била наречена „мизи чисти” (Myse Ctistae), т.е. „чисти хора” или „мъже чисти”. Името на легендарният учител на гетите Замолксис (Залмоксис) не е нищо друго, а името „Замолкъ” или „замлъквам”, смята Александър Чертков. Това отговаря и на легендата, че този гет се е оттеглил от човешката общност, заселил се е сам-самин в пещера и не разговарял с никой, освен с царя и неговата свита, следователно бил мълчаливец или „замлъкнал” за всички гети.

    Ревностен защитник на връзката между древните пеласги (трако-пеласги) и по-късните българи (славяно-българи) е и Георги Раковски. В своя труд „Българска старина” от 1865 г. и в няколко други изследвания, той дава голямо количество езикови, исторически и етнографски доказателства за това, че българският народ е живял още преди Христа в днешните си поселища. Трудовете на Георги Раковски като учен са написани на едно професионално за времето си ниво, което в определени части издържа критика дори и от съвременна гледна точка.

    В началото на двадесети век са отпечатани и многобройните трудове на д-р Ганчо Ценов, на немски и на български език. Ганчо Ценов е също немски възпитаник, на Хумболтовия университет в Берлин, но с противоположни възгледи на представителите разгледани по-горе на немската историческа школа. Той отбелязва, че на практика  съставните части на българския народ не са местно балканско населени, прабългари и славяни, а само местно население и новодошли прабългари, които по своята същност са славяни. Така или иначе трудовете на Ганчо Ценов са категорично отхвърлени от тогавашната академична общност, а след 1944 г. са и забранени като реакционни и фашистки.

    След Освобождението през 1878 и началото на Трето българско царство, през целия двадесети век и до днес теорията за местният балкански произход на българския или иначе казано на българо-славянския народ остава като една алтернативна, но никога като основна линия. Отношението на академичната общност към тази теория е като ненаучна, а също и наивна или направо казано невъзможна. От друга страна обаче тезите, около които се обединява академичната наука, като тази за изчезване на траките, за милионите славяни дошли на Балканите, за тюркоезичността на прабългарите и т.н. са толкова абсурдни, че търпят критика във всеки един момент и то дори от слабо подготвени по темата опоненти.

    Моето лично мнение е, че тук просто се сблъскват два типа човешко мислене. Представителите на науката са в мнозинството си хора на буквата и педантичността, или да ги наречем дори хора на закона. Тези хора са особено стриктни в приемането и предаването на информацията и не си позволяват да правят интерпретации и промени. Другият тип са хората откриватели, новатори, хора с широк поглед и полет на мисълта. Хора с аналитична, дори със спекулативна мисъл. Тези хора понякога не са стриктни в детайлите, понеже се вълнуват от самата истина и идея, а не толкова от буквите и запетайките. Първата група може да наречем хора граматици, даскали, преподаватели, хора на реда, а втората са хора смели, будни мислители, новатори, хора на идеите. Понякога между двете групи се разменят упреци за липса на патриотизъм и любов към истината. Това обаче са понятия от друг вид, затова не трябва да бъдат смесвани с чистата наука. Любов към отечеството и към истината са еднакво присъщи и относими и към двата типа мислене, за които говорим, затова подобни обвинения са излишни.

 




Гласувай:
6



1. fun1001 - ...хубавоо андрей, звучи, някак си..умерено, и толерантно..
13.10.2021 15:36

а какво би казал ти,..за Хуните, като наши прапрародители..?

аз следя тази Тема/ нишка..

поздрав,ще ми бъде интересно!

цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздравления, Андрей!
13.10.2021 15:45
Добре си го написал! Точно!
Има два типа представители на науката Педанти, вкопчили се в приетото за момента! Колкото и абсурдно и да е то!
И такива, които гледат напред Често те нямат база, или както се казва в историята- извори, но имат модел в главата, който виждат и могат да направят
Е, абсурдно е ,по описание на Херодот, траките, най- многобройните в Европа, да изчезнат безследно, а гърците - да останат! При положение, че римляните са оставили автономно тракийско царство на нашите зеви, а първите императори на ИРИ- до Юстиниан са траки?!
Това твърдение на привържениците за измирането на траките, приведено в математиката е равностойно на решението, че две плюс две е равно на три?
Имал съм и аз подобни случаи Че това ,което твърдя ,не отговаря на истината?
Оборвал съм ги моментално-Практиката доказва ,че е истина- това първо Нещата са повторими, няма случайност!
И това ,че не е описано, не означава ,че не е и възможно! Дал съм механизъм, който показва ,защо нещата са такива!
Е, и аз съм дал механизъм за " автохтонизма"
Славяни се наричат заварените от Аспарух, тук Българи! А Аспаруховите Българи са тези, които са митарствали до Средния Изток и обратно! Затова се е получилла спойката, която не е осъществена между чехи и словаци, например!
И дилемата-славяните Българи ли са или Българите са славяни е в полза на първото -славяните са Българи!
Както и ти доказваш, че от мизите произлизат и руснаците!

Хубав ден!
цитирай
3. andorey - а какво би казал ти, . . за Хуните, ...
13.10.2021 16:03
fun1001 написа:

а какво би казал ти,..за Хуните, като наши прапрародители..?

аз следя тази Тема/ нишка..

поздрав,ще ми бъде интересно!



За пръв път разборам твой коментар и ясен въпрос със смисъл.
За хуните също съм писал няколко пъти във времето. Ние нямаме нищо общо със хуните, това е моята позиция. Хуните са нещо като ранни монголци, подобни на по- късните такива от 14 век. Във войската на хуните е имало и германски, и славянски, и ирански племена и български. Но те не са били хуни.
цитирай
4. andorey - Привет, Иване. Това е глава от но...
13.10.2021 16:06
Привет, Иване. Това е глава от новата ми книга, коята пиша в момента, за езика на траките. Вкарвам вътре и мои разсъждения по темата, дано да помогнат, на тези които ще четат...
цитирай
5. dobrodan - Дори и слаб историк като мен
13.10.2021 16:23
с лекота ще оспори тия ти редове.
"От друга страна обаче тезите, около които се обединява академичната наука, като тази за изчезване на траките, за милионите славяни дошли на Балканите, за тюркоезичността на прабългарите и т.н. са толкова абсурдни, че търпят критика във всеки един момент и то дори от слабо подготвени по темата опоненти."

Андрей, потърси при Стецюк откъде тръгват носителите на славянския език.
Не се учудвай, слизали са до Рим. Далмация и Илирия не са славянски топоними, но са пълни с такива. Което ще ти обясни защо славянските езици имат заемки от латинския.
Езикът на североизточните "славяни" е много сходен с този на сърбите и хърватите. Те са южни славяни, нали така?
Етнонимът пеласги може да бъде разтълкуван успешно през тюркски език.
Белерге - белязаните, бележитите (Р - З преход) и поне доколкото търсих, никой не е успял да го изведе през друг език.
Андрей........снощи поразгледах един речник. Аборигенски, от Австралия.
Ако хвърлиш едно око на страницата с "Б" и "бал", доста ще се учудиш.
Мога да ти пратя линк тия дни, че не е в момента при мен.
Нито траките са славяни, нито българите сме траки.
И без мен го знаеш :).
цитирай
6. leonleonovpom2 - Желая ти успех Андрей!
13.10.2021 16:32
Джулайна,даваш доказзателства за това ,което твърдя!
Че се впускаш да коментираш умно неща, с които никак ` не си наясно!

А, да те видя сега! Според тебе хуните са наш праотец? Но и унгарците ги считат за техни праотци
Какво излиза, няма да те мъча с въпрос ,че ние с унгарците сме братя или братовчеди, нали? А не сме!
Хуните не са отделен етнос, поне това ,което се описва , а са сбор от етноси обединени на икономическа основа и на база геният на Атила! Сега, дали той е Българин, унгарец или някакъв друг, етносът му е скрит зад сборното- хуни!
цитирай
7. notfun - ..Иване, аз съм Юлия, вижда се..
13.10.2021 17:17
досега, не съм те канила, на Дебат/ и надали,ще стане.. не си ми интересен..
ти, повтаряш 3 Клишета, от 10г тук .3, нито едно, вповече..уви!
толкова ти е Четенето, Опита, Науката, Образованието..и Характера..
Андрей, поне е възпитан, и толерантен, просто, е друга Генерация,
и,знае, как, да се държи в Обществото..

..Каквото, и коллкото..аз съм изчела, сигурна съм..ти, НЕ си...
защо, тогава, пробваш Императив!!

за ЛеонКавало, ще си замълча, засега )

за Хуните, слагам Материали, отскоро..имам право на Избор, нали )
цитирай
8. leonleonovpom2 - Е, това е за" Стършел"!
13.10.2021 17:49
. notfun - ..Иване, аз съм Юлия, вижда се..
17:17
досега, не съм те канила, на Дебат/ и надали,ще стане.. не си ми интересен..
ти, повтаряш 3 Клишета, от 10г тук .3, нито едно, вповече..уви!
толкова ти е Четенето, Опита, Науката, Образованието..и Характера..
Андрей, поне е възпитан, и толерантен, просто, е друга Генерация,
и,знае, как, да се държи в Обществото..

..Каквото, и коллкото..аз съм изчела, сигурна съм..ти, НЕ си...
защо, тогава, пробваш Императив!!

за ЛеонКавало, ще си замълча, засега )

за Хуните, слагам Материали, отскоро..имам право на Избор, нали )
цитирай

Барабар Петко с мъжете!
Казваш ,че много си изчела! Да не идваш от " Мъртви души"? И там имаше един като тебе, много изчел, какво ли не, Дори и химия щял да чете ? Колко му е, взима я и чете!Аз имам докторат по химия, ти какво имаш отгоре? Истинско ,не фантазе! Ти май го минаваш! Този, от "Мъртви души"
Я си върви с тъпотиите по пътя и не се занимавай с мен !Просто нямаш основа
Трагедията на България е ,че такива като тебе дават тон И ти добре си го нанюхала
Но нямаш основа, драга!
И не се меси, в това което пиша! Да се съдереш и 10% като качество от него ,не можеш да докараш! Може само лайнени приказки да говориш!
Аз съм се доказал където трябва, а твоята оценка си я наври ,където искаш!
Размирисала си из целия блог!
Къде е Андрей, къде си ти, да се слагаш наравно с него!?
цитирай
9. eva666 - Ванка,не ти личи Доктората, не ти завиждам) даже и по Химия, НЕ чухме нищо НОВО, от теб!!!
13.10.2021 17:56

Барабар Петко с мъжете!
Казваш ,че много си изчела! Да не идваш от " Мъртви души"? И там имаше един като тебе, много изчел, какво ли не, Дори и химия щял да чете ? Колко му е, взима я и чете!Аз имам докторат по химия, ти какво имаш отгоре? Истинско ,не фантазе! Ти май го минаваш! Този, от "Мъртви души"
Я си върви с тъпотиите по пътя и не се занимавай с мен !Просто нямаш основа...
цитирай
10. notfun - ..андрей, аз винаги..слагам и Трета Версия, или Теза, или Хипотеза )
13.10.2021 18:08
не разбрах, какво, все пак е твоето Образование/ ако, не е нахално ?
аз съм Любител,и тук ,научих Многоо..за нашата История .Уча се, от всички..)
ето, онзи ден, сложих отново Въпроса, за т н Хуни...
съгласявам се, това е Сборно име, или..Митологична.. Етимология..)

и все пак, има прекалено многоо материали, и по тази Хипотеза, да я наречем.
ДалекоИзточна, Азиатска напр, и Джагфар Тарихи,за Рода Дуло ,и "тюркската"
следа , в много изчерпателните постинги на Красимир/ добродан..

такива, неща ,ме вълнуват..
Благодарим,че ни даваш поле за отворен Дебат )
Юлия
цитирай
11. andorey - Не се заяждайте излишно, моля. За ...
13.10.2021 19:57
Не се заяждайте излишно, моля.
За моето образование надълго и нашироко коментирахме с Киркор под предишния постинг.
цитирай
12. panazea - Много добро начало , Андрей !
13.10.2021 21:27
Развий темата ! Всеки има глава на раменете и може да разбере кое как е !
Аз научих интересни подробности и съм ти благодарна !
Това за мизите и мужиците не бях го чувала .
Продължавай хубавия си проект !
Панацея
цитирай
13. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
13.10.2021 21:30
Да, заривам огъня, който беше разпален при мене и се пренесе тук! Но не съм убеден, че той няма да бъде разпален отново!Не от мен!
Имал съм много опоненти, защото не вървях по отъпкан път/ както и тук/, но не си спомням, някой да ме е оборил В директен сблъсък, не задочно!Но, имах все пак работа с интелигентни хора, на ниво!
Тук явно съм попаднал в друга категория, не моята!

Знаеш, че аз настоявах да си привършиш книгата Които не са писали, не знаят, че това не е толкова просто- сядаш, пишеш и готово!
Първата ти книга много ми хареса, последва и втора, така ,че е ред вече и на третата

Желая ти ти успешно довършване на книгата! Тя ще бъде при всички положения с принос към историята!

Успехът да е с тебе, приятелю!
цитирай
14. mt46 - Поздрав!
13.10.2021 23:56
Добре е, че позицията ти е умерена, без крайни залитания...
цитирай
15. andorey - Ами такава трябва да е всяка научна ...
14.10.2021 08:36
Ами такава трябва да е всяка научна позиция - неутрална... Моята все пак е малко пристрастна... :)
цитирай
16. vled - Добър анализ на историческата загадка Българи
14.10.2021 14:33
Грешката на автохтонниците е, че макар да има много аргументи за автохтонността на ЧАСТ от българския народ днешните последователи на Цани Гинчев, Никола Йонков Владикин и Ганчо Ценов копаят в една и съща дупка от 100 години и не са мръднали от там в търсене на Златното руно. Не могат да убедят скептиците, че по-голямата част от днешните Българи от никъде не са идвали. Поради тази причина няма развитие напред.
От другата страна дори и младите „авторитети” са отличен продукт на образованието, което дава „правилните” знания, но отнема въображението. Те са една отлична „Тухла от стената”, а стената засега е непробиваема.
Защо е непробиваема?
Много просто – не се намират образовани историци и археолози, които да отситят мръсния пясък за да останат само зрънцата злато, които да се виждат от всички и да не могат да се оспорят.
Ще дам малки примери на отситване:
1. Ето едно неоспоримо доказателство за автохтонността на българските славяни:
Според официалната наука Славяните са се заселили на Балканите през 5, 6 век сл. Хр. Никой историк обаче не си задава простия въпрос – защо след 700 години римско, а впоследствие 500 години турско владичество населението в днешните български земи не е проговорило на езика на завоевателите?
Защо в същото време само за 100 години от „нахлуването” на безличните от историческа, археологическа и културна гледна точка Славяни завареното балканско население е заговорило на славянски, а за още 100 придошлите прабългари на Аспарух макар че са били господарския етнос и те са се обезличили в славянския език?
Истината е, че българските славяни не са пришълци, а автохтонно/коренно население. Отникъде не са идвали, а през хилядолетията благодарение на своята съсредоточеност в размножаването и многобройност са наложили във времето езика си, различен но и много близък до тракийския.
2. Няма нито един източник, който да доказва, че СКЛАВИ, СКЛАВИНИ са СЛАВЯНИ. Напротив има 3 независими източника, които доказват, че Склави са Готи, а не Славяни.
цитирай
17. vled - Продължение
14.10.2021 14:51
Няма Славяно-Българи,
има Славяни, но има и Българи и това са две отделни общности.
Неотдавна един известен блогър се опита да докаже публично, че древното име ФЛЕГИИ означавало Българи, но една професорка по тракийски език му доказа с неоспорими аргументи, че това не е вярно. Ето такива издънки, (а те са много) компрометират всякакви други опити за доказване на истината.
3. Няма трако-пеласги, има Траки има и Пеласги и последните не са част от огромната за времето си тракийска общност от 103 племена. Тире-манията (хуно-славяно-трако - Българи) е вредна, защото освен че е манипулативна, не доказва никаква връзка, а само предполагаема некомпетентност.
4. Няма българо-славянски народ, има български народ и той е смес от 3 големи общности с РАЗЛИЧНИ ИМЕНА, КУЛТУРА, БИТ и ВЯРВАНИЯ.

Ако се погледне от правилната според мен гледна точка, че Балканите са Люлката на индоевропейската цивилизация, а Траките праотци на всички индоевропейци, включително Славяни и праБългари, за което вече се намират много косвени доказателства, всички загадъчни и необяснени неща от нашата история ще просветнат.



цитирай
18. dobrodan - Vled, къде остана Междуречието?
14.10.2021 15:11
Шумер? Елам? Акад?
Пример 1. Хубаво :), но точно май траките :) са изтикали индоевропейското население на запад.......Словения, Хърватска, Черна гора.....
Подценяваш ЦЪРКВАТА. Тя е тази, която налага славянския език.
Ако славяните са си били тук от памтивека, защо не говорят гръцки или латински?
По-добре тръгни от Припят преди около......4000 години. И си представи как част от бъдещите славяни слиза надолу и надясно......погната от.....прадядовците ни.
После са бягали на север-североизток.
През църквата са ославянени анти и склавени.
цитирай
19. leonleonovpom2 - С няколко изречения Влед, на база написаното от тебе
15.10.2021 09:15
Славяните са заварените от Аспарух Българи Разликата между тях е, че едните са били тук, а другите са митарствали- до Средния изток
А за езиците им,защо едни се приемат , а други -не
Ами приемат се тези ,в които разликите са минимални
Или казано другояче по- горнага дилема, славяните Българи ли са или Българите са славяни, решението и натежава в полза на Първото! Славяните са Българи!
Такъв извод направи и пловдивчанинът д-р Евгени Делев на база генетичните си изследвания!
От Българския етнос, насилствено и принудително са създадени 10 държави
Да, и в момента се създаде още една, с което се ....гордеем!?

А, относно автохтонен или не народ, това е една химера
Няма един народ в Европа, който да е сто % местен!
Има голямо движение на хора по ред причини в древността Изхранване, войни Например, с Александър и след него на изток в течение на годините са отишли милиони хора от Балканите Това е продължило стотици години след него Сред тези хора трябва да се търсят Българите, дошли с Аспарух
Какво излиза- има хора тук, които са останали и други, напуснали земите ни и техните наследници се звърнали след години! Строго погледнато, те също са местни, корените им са оттук!
Някой ще каже -шведите са местни! А сините очи? Мутацията е тук, около Черно море Техни прадеди са били тук!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148582
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031