Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2021 10:33 - Тракийската глосата „зибютидес” - животен
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 4114 Коментари: 15 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Тракийската глоса зибютидес (ζιβυθίδες) също е предизвиквала особено внимание. Тази дума е записана в Лексикона на Хезихий от 6 век, като обяснението е - αἱ Θρᾷσσα, ἢ,Θρᾷκες γνήσιοι. Традиционно този израз се превежда – „благородните тракийки и траки”. Прилагателното γνήσιος означава ‘пълноправен, законен,истински, верен’. В този смисъл то може да се преведе и като „благороден”, което обаче няма да е съвсем точно. Специални разсъждения върху тази глоса прави Добриела Котова в статията "Die thrakische Glosse ζιβυθίδες" и в книгата си „Жената в древна Тракия” от 2013 г.  Според Иван Дуриданов немският лингвист Авгуск Фик правилно определя значението на думата като „светлейши”. Владимир Георгиев се спира по-скоро на значението ‘блестящ, знатен’. Той допълва, че тази дума може да се изведе и от името на Зевс, в смисъл на „роден (син) от Зевс”. Личните тракийски имена Ζιβοίτης, Ziboeta, Ζιβύτης Димитър Дечев отнася към формата Ζιποίτης, което едва ли е правилно. Връзката на глосата зибютидес с думата „светлейши” даде основание преди време да се потърси и паралел с прабългарската титла "канасюбиги".

   Речникът на българския език на Найден Геров, от края на 19 век, ни помага да открием значението на тази трудноразгадаема тракийска глоса. Съгласният звук зета ζ в началото на думата се чете като звук (з), но тъй като имаме чужда тракийска дума, този звук може да изразява звук (ж) или дори (ч). Такъв е случаят с името Ζέρνης, записано още като Δίερνα и Zernae и Tsiernensis – днешният град Черна вода в Северна Добруджа и едноименната река Черна. Според специалистите гръцкото и римско име Зернис, Диерна, Зерне и т.н. изразява именно името Черна.
   Глосата зибютидес (ζιβυθίδες) е опит да бъде записана с гръцки букви думата "животен" (м.р.), "животна" (ж.р.) или "животни" (мн.ч.). Тази неизползвана днес дума е записана в речника на Найден Геров като „живутный”. Значението което той дава е „что е за живота”, а също и „жизнен”. Като второ значение Найден Геров дава „който има живот, има дни да живее” и примери: „Не бе животен да отгледа децата си”; „Докле е животен человек, все му се иска”. Най-важно в случая е третото значение „който живее добре с другите, добър, сговорчив”,също „ладный” (съгласен, дружен, сговорен) и „уживчивый” (сговорчив, общителен, отстъпчив). Даден е и изразът „животна жена” и един откъс от народна песен:

„Питала ли си ти, мале,

Тез хора имотни ли са

С комшии животни (сговорчиви) ли са .”

   Най-вероятно точно изразът „животен” ( "комшии животни", "животна жена" и т.н.) се крие зад глосата зибютидес (ζιβυθίδες). Хезихий дава обяснение на думата с гръцкото γνήσιος - ‘пълноправен, законен,истински, верен’, а също и „благороден”. Дори да имаме забележки към този превод от страна на Хезихий и към това обяснение, трудно бихме могли да кажем, кой е най-точният превод на старогръцки на народния израз „животен”. Трудно може да кажем и как е най-правилно да се напише думата „животен” (животный) с буквите от гръцката азбука.

 




Гласувай:
6



1. balar - А не можем ли
30.09.2021 10:45
да я свържем с по-късното " Севаст". Като при Сабазий, Себадий, Сабос, Сивас, от където идва и самото Зевс. а може би и Джива, понеже в санскрит дживатма е "жива душа" . От там животно. Инъче сабас - спас, като б минава в п.
цитирай
2. andorey - Думата "севаст" опр...
30.09.2021 11:33
Думата "севаст" определено има връзка със Севт, Сабазий и т.н. Джива отределено има връзка с "жива". Сабас е по скоро Сава, а не Спас. Поздрави!
цитирай
3. vled - Зибетѝ е управник
30.09.2021 11:53
Зибетидес- управници
цитирай
4. andorey - Ами не е точно управници, а един п...
30.09.2021 18:07
Ами не е точно управници, а един позабравен днес израз. Това обяснявам по- горе.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздравления , Андрей!
01.10.2021 14:16
Наистина ми хареса постинга ти, без да си кривя душата!
Според мен е жизнен смисълът, понеже ми се струва най- правдоподобно!
Гърците са трагедия И си мисля, че жена е с тракийски корени дума!
Защо ли? Защото на гръцки е гена! Ако ние сме я взели от тях, от какъв зор ще я изменяме на жена? Но, ако са те, те няма как жена да не променят на гена, по очевидни причини!
Както и майтапът по Черноморието, любим на приятел, нищо че е от гръцкоговорящите Българи:
- Аз поцуках и поцаках, но ти не ме цу!

Както и испанците, те също нямат "Ж" ,като гърците Но го заменят с "Х"
Спорех веднъж с един познат ,че неправилно нарича град Хирона в Испания - Жирона Като в същото време си мислех за жирондистите? Каза ,че и двамата сме прави На испански е наистина Хирона но на каталунски, в него има "Ж", както при французите и нас И е Жирона! А Жирона е в Каталуния

Хубав ден, Андрей!
цитирай
6. andorey - Не е само звукът Ж. Звуците Ш Щ Ч Ц и ...
01.10.2021 17:37
Не е само звукът Ж. Звуците Ш Щ Ч Ц и други няма как да бъдат записани с гръцките букви. За тяхното изразяване са използвали са комбинация от знаци или такива близки по звучене.
цитирай
7. iliyanv - ОК, ама защо ползваш звука "Б" в заглавието?
02.10.2021 08:38
Зивитидес или Живитидес
цитирай
8. andorey - Точно така е. Но понеже по инерция се ...
02.10.2021 11:28
Точно така е. Но понеже по инерция се пише зобютидес. Това с Б и В е голям проблем при повечето думи. Ето и предишната, която разгледах - бонасос, а всъщност вонасос.
цитирай
9. shtaparov - Ти си прав приятелю!
03.10.2021 02:08
Прав си- ЗИБЮТИДЕС е неправилно написаната и неправилно произнесена,т.е. изопачена от гърците Българска дума ЖИВьОТИТЕ (виж диалектната й форма ЖИВьОТ) към която е добавено едно гръцко "С",за да изглежда още по-изопачена и варваризирана!
цитирай
10. kirk - След Dobrodan си ти
04.10.2021 14:26
След Dobrodan, който всяка дума от всеки език може да прочете по тюркски, както и РадстиВгъза, която обяснява всичко през родния загорски диалект, си ти - експертът който може да обясни всички лексеми на всички езици отпреди 1300 години по... български, защото той се оказва най-древният език, говорили са го още динозаврите, хаааааааа!!!
цитирай
11. dobrodan - Я, Крикор отново е тук, отново е тууук?
06.10.2021 14:11
Кърк......с дълбоко неудоволствие ти съобщавам, че древният Шумер......старият Шумер....добре се е оправял с тюркския език:) и е заел не една и две думи от него.
Очаквай изненади :):):):)!
Не, не мога да прочета по тюркски ВСЯКА ДУМА ОТ ВСЕКИ ЕЗИК :):):).
Което не пречи прекалено голям, за да е случайност, брой думи от много езици при подробно разглеждане да означават нещо само през езика на тюрките.
Шумер - Субйер - Сибир :):):). Малко остана :).
цитирай
12. andorey - Абе Добродане, къде отиде. Шумер ...
06.10.2021 21:00
Абе Добродане, къде отиде. Шумер напомня за summer - лято, а Сибир за север - зима. Това в кръга на шегата, ама може и истина да е.
цитирай
13. kirk - Dobrodane съчувствам ти
06.10.2021 22:33
Dobrodane съчувствам ти, но между Шумер и тюрките има голям хиатус, ша знайш!!! Губите си времето, нервите и циклите на едно място, защото това сие омагьосан кръг, в който разни изроди целят да ви поставят, че да си останете на дъното и да не вдигате главица!!! Честно ти казвам - насочи тия усилия другаде и поне малко от малко гледай да има "принадена стойност", иначе никой не ви обръща внимание освен такива като мен! Не се хабете, бе хора!!!
цитирай
14. andorey - Браво бе, Киркоре, не съм очаквал ...
07.10.2021 04:52
Браво бе, Киркоре, не съм очаквал такова изказване от теб! Издигна ми се в очите, личи си че живееш в западния свят. Незнам обаче дали пишещите в блог бг ще те разберат, яко са зациклили повечето. Аз си мисля че не съм още, ама знам ли...
цитирай
15. kirk - Аз съм пловдивска майна
07.10.2021 11:18
Аз може да съм пловдивска майна и още повече софиянско копеле, но обучих и изкарах до дипломиране хиляди студенти, издирвам и поддържам финансово и всякак даровити младежи и деца, грижа се за хората, работя за един по-добър свят... Макар че по общата популистка ценка - ние и евреите живеем и работим за да правим богатите още по-богати, а бедните - по-бедни!!! Така върви светът! Елин Пелин го е казал - оноди се свето!!! Е, те тва е, тва си е!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2169130
Постинги: 356
Коментари: 2333
Гласове: 5627
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930