Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2021 13:46 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО “БЪЛГАРИ”
Автор: anonymous285 Категория: История   
Прочетен: 156 Коментари: 0 Гласове:
3



ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО “БЪЛГАРИ”

https://historybg.info/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d1%85%d0%be%d0%b4-%d0%b8-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8/

Накратко Ви представяме част от хипотезите за тълкуване на етнонима „българи”:

 

  1. Руските историци Г. Мехлеев, Лев Гумильов, Сергей Токарев и др. извеждат значението на думата “българи” от монголското етническо название “булгачин”, което тълкуват по следния начин: “булга” – самур (вид животно с ценна кожа) и “чин” – наставка за професия, тоест “самурджии” – ловци на самури.

В изследванията на тези учени се търси връзка между думата „българи” и името на бурятското племе “булагати”, живяло в Сибир над езерото Байкал.

 

  1. Едуард Мурзаев (физикогеограф, топонимист, доктор на географските науки) твърди, че думата “булган” (има и такова название на окръг и град в Северна Монголия) означава “разбъркани”, “замърсени”, тъй като на езика на един от тюркските народи “булганук” означава “мръсен”, “мътен”. Това твърдение е послужило на някои учени да тълкуват името “българи” като “мътните”, “разбърканите”.
  2. Според мнението на проф. Иван Шишманов и на други учени, името “българи” произлиза от названието на р. Волга и означава “хора, които живеят на брега на река Волга”. (бележка от автора: Връзка между името на р. Волга и етнонима „българи” действително има – след заселването на българите, водени от Котраг, през 660 г. по средното течение на реката Итил е основана държавата България. Преди това тази река е била наричана с различни имена:

– „Ра” – от античните автори от първите векове сл.Хр. Клавдий Птоломей и Амиан Марцелин;

– „Юл” – от марийците – угро-финско племе, населявало част от горното течение на реката (дн. Република Марий Ел);

– „Итил” или „Едел” – начин, по който местното население, живеещо по средното й течение, е наричало реката.

Към края на VІІ век реката е наречена Волга по името на българите, които създали първата силна държава в района, съществувала самостоятелно близо 600 години – до първата половина на ХІІІ в.)

 

  1. Според академик Димитър Ф. Дечев (историк, филолог и епиграф), названието “българи” е свързано с германската дума “balken” и означава „борци”.

 

  1. Съвременни изследователи на индоевропейските езици, по-специално на иранската група, извеждат значението на думата “българи” от корена БЪЛГ (БАЛГ) и наставката – АР – „човек”. Думата АРИИ означава „хора от бялата раса”, но се употребява и в смисъл на „благородници”. Думата БАЛГ има две основни значения:

– БАЛГ – “високопланинци”. В този случай етнонимът “българи” се тълкува като БАЛГ АРИИ – „хора (от бялата раса) от високите планини”.

– БАЛГ – титла на водач. Титлата БАЛГ е свързана с вярването на българите, че техният прародител се е наричал БЛАГАРХ и е един от десетте Божи сина, дошли на земята. Някои от преките потомци на БЛАГАРХ имали мисия на водачи на българите и притежавали правото да участват при взимането на важни решения, свързани със съдбата на народа. Тези водачи носели титлата БАЛГ. Местата, на които се срещали балговете, били по високите части на планините, където те заседавали и вземали своите решения. Не е случаен фактът, че навсякъде, където са живеели древни българи, има висока планина, наречена от тях БАЛГ АН (Балкан). В този случай етнонимът „българи” се свързва със значението на думата БАЛГ като титла на водач и се тълкува по следния начин – БАЛГ АРИИ – „хора (от бялата раса), наследници на БАЛГ”.

 

Представихме ви различни тълкувания на името „българи”, част от които си противоречат или взаимно се изключват.

В историческата наука, езикознанието и ономастиката (наука, която изучава собствените имена) са известни няколко начина за назоваване или самоназоваване на племена и народности:

– по географски признак – на името на планина, река и др.

– по тотем – на името на животно, което е покровител на рода

– по личното име на водача на рода или народа

– по името на известна личност

– по характерни умения или занаяти

– по характерни положителни качества (много е трудно да бъде посочен народ, който да се самоназовава по свое унизително качество или по свой недостатък)

 

Произходът и значенето на етнонима “българи” са свързани със смисъла на думите БАЛГ и АРИИ.

БАЛГ – високопланинци; водачи; просветени

АРИИ – хора; благородници; хора от бялата раса




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2488003
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930