Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2021 11:29 - Букетът от аромати в България
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2568 Коментари: 14 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    България е благословена страна в много отношения. Тук ще разкажа за едно от тях, за което не си даваме сметка – пълнотата и силата на миризмите и ароматите в нашата страна. Никъде по света не съм срещал тази пълнота и сила на миризмите и уханията, а съм посетил доста държави.

    Ще започна сравнението със Франция, но преди това кратките наблюдения на един германец. Той беше сравнително млад и интелигентен човек, работеше към немското посолство в София. Каза ми, че преди да дойде в България е мислел че Гърция и България са еднакви държави, като природа. Но каква била изненадата му като дошъл в България – зелено, зелено и пак зеленина. Това го впечатлило в голяма степен и в този смисъл казваше, че България и Гърция са съвсем различни като природа.

    Та във Франция изкарах около 6 месеца, от началото на февруари до началото на юли. През 2008 година беше. Тогава президент беше Саркози, а Франция отбелязваше 40 години от събитията през 1968 г., но това между другото. Тогава цяла пролет очаквах да усетя онзи букет от аромати, който съпътства пролетта в България. Цъфтяха и във Франция цветни храсти, лавандула, акации, но този аромат и тези ухания познати на нас ги нямаше. Кога настъпи пролетта и кога мина, така и не разбрах, а доста общувах с природата. Бях във Южна Франция, климатът и природата тук са Средиземноморски, ниска растителност по крайбрежията, наречена гарига.

    Ароматът на море, миризмата на нашето Черноморие, също не можеше да бъде достигнат по интензивност. Соленият морски полъх, мирисът на водорасли и изобщо на море също е много интензивен, а по Средиземноморието е по-слаб. Поне това са моите впечатления. Тук се прехвърляме от другата страна на Атлантика и наблюденията ми от Флорида, въпреки че там бях декември месец (това преди десет години), т.е. през зимата. Ароматът на море, Карибско море, което достига до там, нямаше онази наситеност и аромата на нашето море. Не че няма специфична широта и красота, но тук говорим за мириса и уханията.

    Може би единственото място, което се доближава до България, но без да я надминава, като интензивност на ароматите и миризмите е Индия. Да, Майка Индия почти достига до Майка България в това отношение. Тук пътувах за кратко с едни канадци, както и имах много пътувания с германци, австралийци, французи и т.н. Те идваха от Тайланд и бяха много впечатлени от миризмата на запалени автомобилни гуми, които преживяли там на едно място. Разправяха го като събитие… явно Канада е много стерилна в това отношение. „Ха, ха, елате в България”, мислих си аз, не е нужно да ходите чак до Тайланд и Индия за едно такова преживяване. А самата Индия, като започнем от уличната миризма на приготвяна храна, като минем през полетата засети с житни култури и ориз, като стигнем до южните тропически щати, навсякъде миризмите са доста интензивни.

    Силните аромати, особено цветните ухания през пролетта е още едно богатство на нашата страна. Това е нещо, което не може да се предаде чрез снимки и пощенски картички. Може само да се почувства и усети на място. Приятна изненада за туриста и за всички нас, които често го забравяме.



image




Гласувай:
6



1. panazea - Посещението на други страни
30.04.2021 12:42
и общуването с чужденци те е обогатило !
Кръгозорът на човек се разширява!
Благодаря за споделените мисли !
Пан
цитирай
2. blagovesteliseev - Остава всеки да разбере защо и за какво е избрана?
30.04.2021 14:11
Как мислите?
цитирай
3. andorey - Здравей, Пан. Да, така е. Пътува...
30.04.2021 15:45
Здравей, Пан. Да, така е. Пътуването и контактите с други хора обогатяват. Весели празници!
цитирай
4. andorey - Как мислите? Всички хора са ра...
30.04.2021 15:53
blagovesteliseev написа:
Как мислите?

Всички хора са равни, писал съм за това, и всяка страна е нечия родина. Трябва да разсъждаваме трезво, да подхождаме разумно.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
30.04.2021 18:50
Може да допълня впечатленията ти за Франция
Знаеш , че на одеколонът ,независимо ,че е свързан с Кьолн , но името му е френско и на парфюмите царството е Франция! Бил съм в основния им производител- Грас, в близост до Кан! Изненадах се, като разбрах ,че ползват Българско розово масло!
Явно Българската роза е много по- качествена от Френската
Мисля си, мистралът на юг, че той е причина да не се получават качествени аромати
Ами лозите? Водят се за големи специалисти, а лозите им имат вид на недоразвити Може би са за някакви специални сортове ,не знам, гони се качество, а не количество и не се натоварват?
А ние с техни сортове, след филоксерата, сме спасили лозарството си? Тяхно е и ннай-ароматното грозде, което съм вкусвал Отел или липово, както се нарича!
България е раят на Замята!
Но защо ли бягат от Рая?
Може би вицът за дядо Пенчо, който искал да отиде в Ада, дава отговор
Нямало достатъчно забавления в рая, затова?

Хубави празници!
цитирай
6. barin - Много и разнообразни билки имаме, ...
30.04.2021 19:30
Много и разнообразни билки имаме, Андрей. Мисля, че си прав, че сме ненадминати и Индия само ни доближава. Като малък имах две дебели книги с билките в България.
Поздрави!
цитирай
7. morskipesni - България е за съжаление много мръсна.
30.04.2021 20:46
Това е основният ни КУЛТУРЕН недостатък. Затова България ГУБИ СВОЕТО МЯСТО.
цитирай
8. andorey - Това е основният ни КУЛТУРЕН нед...
30.04.2021 21:22
morskipesni написа:
Това е основният ни КУЛТУРЕН недостатък. Затова България ГУБИ СВОЕТО МЯСТО.

Да много е мръсно навсякъде. Торбички и боклуци, битови отпадъци изхвърлени навсякъде по полетата... Настигаме Индия в това отношение, даже я задминаваме.
цитирай
9. blagovesteliseev - Да, някои са равни, но ние сме по-равни
30.04.2021 22:02
andorey написа:
blagovesteliseev написа:
Как мислите?

Всички хора са равни, писал съм за това, и всяка страна е нечия родина. Трябва да разсъждаваме трезво, да подхождаме разумно.

Въпросът ми беше дали е случайно това, за което пишете - за пълнотата и силата на ароматите. Те повече ли са в процент от други страни или ви харесват, защото са си наши?
Задавам това, защото искам да обърна внимание на това, че България е избрана страна от Бога за важна мисия в днешното време. Всичко останало е фон, който доказва това.
цитирай
10. andorey - Така е Иване. Не случайно розата е ...
01.05.2021 07:42
Така е Иване. Не случайно розата е символ на България. И тя всъщност е доста по стар символ отколкото се мисли. Франция е хубава държава, социална и демократична.
цитирай
11. andorey - Привет, Благовест. Че сме избрани, ...
01.05.2021 07:49
Привет, Благовест. Че сме избрани, избрани сме, но не трябва да се възгордяваме. Именно затова сме избрани защото сме трезви, земни хора и демократични. Избрани сме за да върнем света, който се е загубил във неолиберализъм и футуризъм към изначалните принципи на живота, които са прости и ясни, здравомислещи.
цитирай
12. andorey - Много и разнообразни билки имаме, ...
01.05.2021 07:51
[quote=barin]Много и разнообразни билки имаме, Андрей. Мисля, че си прав, че сме ненадминати и Индия само ни доближава. Като малък имах две дебели книги с билките в България.
Поздрави![/quote

Билките са действително още едно огромно богатство в България, което не познаваме достатъчно. Трябва специално да се изучават, дори в училищата мисля.
цитирай
13. blagovesteliseev - Така е, една тайна ще ви открия
01.05.2021 10:58
Но да не се възгордяваме - от всички аромати, които съществуват на нашата прекрасна планета Бог и ангелите харесват най-най-много аромата на българска роза и на розовото масло.
andorey написа:
Привет, Благовест. Че сме избрани, избрани сме, но не трябва да се възгордяваме. Именно затова сме избрани защото сме трезви, земни хора и демократични. Избрани сме за да върнем света, който се е загубил във неолиберализъм и футуризъм към изначалните принципи на живота, които са прости и ясни, здравомислещи.

цитирай
14. andorey - О, толкова хубави аромати има, не ...
01.05.2021 19:25
О, толкова хубави аромати има, не само българската роза. Ами уханието на липи в началото на лятото - божествено е! Иван Вазов е казал, че мирисът на окосена трева и на пресно изпечен хляб са му любимите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149132
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031