Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2021 16:32 - Скит ли е героят Ахил?
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 3583 Коментари: 14 Гласове:
12

Последна промяна: 17.09.2021 09:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
IV. Гневът на Ахила и бягството на Пир

    В писмо написано около 1325 година, Никофор Грегора описва едно от неговите приключения в Македония, отбелязвайки, наред с другите неща, че хората на тази страна били „ за по голямата част, от самото начало, заселници от Мизия, които живеят смесено с нашите собствени хора.” Под „нашите собствени хора” Грегора има предвид, разбира се гърците. Под „мизийци” той има предвид българите от Дунавската равнина. Той не се съмнява в това, че в Македония, Гърци и Българи живеят смесено „от самото начало”. Ако Грегора е прав, ние трябва да заключим, че съществени езикови смени няма настъпили южно от Дунав, през който и да е исторически период, известен нам – в който случай присъствието на славонски имена в ранните гръцки извори става естествено обяснимо. Свързано ли е това по някакъв начин с присъствието по адриатическото крайбрежие на Молодци, Атамани и Пир, синът на Ахил?

    От Страбон (7.7.8.) ние научаваме че македонският език бил говорен навсякъде в Епир, включително и територията на Атамани и тази на Молодци. Отново от него и от други извори също може да научим че Македония била част от Тракия, докато езикът на траките бил същият като този на гетите, които живеели северно от Дунав, и покрай северният бряг на Черно море. Мизийците, които живеели между Дунава и Балкана били известни на Омир, който ги нарича „прочути в ръкопашен бой”. През Античността те били без отклонение считани за тракийски народ. Ние трябва следователно да заключим, че е имало езиково хомогенен блок в Юго-Източна Европа, сърцевината на който се е простирала от Кримският полуостров до Адриатическото крайбрежие, това срещу остров Корфу.

    Традицията предава, че в края на Троянската война, Пир намира убежище сред Молодците, на Адриатическото крайбрежие. Защо е направил това, ако е грък? И защо Молодците са го приели? Нещо повече, след посичането на Пир, в Делфи, неговата жена Андромаха е била изпратена от семейството в земите на Молодци. Причината за това е, че тя е била бременна с детето на Пир и семейството се е страхувало, че опит за посегателство върху живота й може да бъде извършен от един или друг от гръцките първенци. Защо Андромаха би била на по-безопасно място сред Молодците, ако би могла да бъде другаде? Логично е да се допусне, че самият Пир е бил атаман, или поне молодец – с други думи един казак?


image

 
   Майката на Пир била Дидамия, дъщеря на Ликомед, цар на остров Скирос. Следователно по майчина страна, може да приемем, че той може би е грък. Но бил ли е баща му Ахил също грък? На нас е разказано, че Ахил и неговите Мирмидонци тръгнали към Троянската война от Тесалия, която може, но може и да не е гръцка земя. Защо тогава Пир не се е върнал там след войната? Дали това не е понеже е бил възпрепятстван да се върне в Тесалия, защото Тесалия не е била негова бащина земя и мирмидонците не са били нито гърци, нито тесалийци? Какви са били те тогава?

    Поне в два случая Омир прави ясно разграничаване между гърци и мирмидонци, показвайки че тези били съюзници, но въпреки това два отделни народа. След Омир разграничението се поддържа и от Квинт от Смирна. Населението на Тесалия било смесено: хората „били наричани Мирмидонци, и Елини и Ахейци: на всички тези точно петдесет кораба, Ахил бил капитан.” Което е още по интересно, че Омир също споменава градът на Мирмидонците, като внимава всъщност да не ни каже точното къде се е намирал.

    Ние намираме частичен отговор на тези загатвания в земята на казаците. Страбон (7. 3. 16) ни казва че при устието на река Тир ( Днестър) се намирала „така наречената кула на Неоптолем”. Ние вече знаем, че това е името дадено от гърците на Пир, синът на Ахил, крал на Молосите. Сега намираме името му свързано с кула на северния бряг на Черно море. „Също” казва Страбон „на разстояние от петстотин стадия от устието е островът наречен Левке, който лежи в открито море и е посветен на Ахил”.


image
 

    Страбон продължава по темата, като обяснява, че ако пътуваме оттук по посока на изгряващото слънце, достигаме до голо поле, което е също посветено на Ахил. „След това идва Дромосът (състезателното поле) на Ахил, полуостров, който е нисък и равен. (7. 3. 19) Ние трябва да се запитаме: Какво са търсили Пир и Ахил на Черно море и на Крим? Дали Алкей наистина не е бил прав, когато нарича Ахил „управител на Скития”? Ако Ахил собствено не е бил управител на Скития, то той при всеки случай е бил в равнопоставени отношения с този владетел. Диктис от Крит ни разказва, че когато при Авлида Ифигения била спасена от ножа на жреца, който смятал да я принесе в жертва, Ахил я представил на царя на Скития, който се случило да присъства там.

    Какво може да кажем собствено за името Ахил? Птолемей Хефестион казва че това име било дадено на момчето от неговият възпитател Хирон, защото така бил наречен възпитателят на самия Хирон. Но кой е бил този Хирон? Бил ли е той наистина кентавър, както някои гръцки митографи биха искали да вярваме? Какво да кажем за факта, че в славянска версия от 14 век на пред-Омировата Илиада името на Ахил се появява като Ацилеш, странно напомнящо на името на големият скитски владетел от по-късните години, Атила – на немски Етцел.

    Има и един друг детайл, от коннически характер, който си заслужава да отбележим, когато коментираме Ахил. Когато се говори за колесниците, всичките антични извори имат предвид превозни средства теглени от два или четири коня. Колесница теглена от два коня била наричана от римляните бига, а тази теглена от четири, квадрига. Но колко коня впрягал Ахил в неговата колесница? Омир ни казва че той впрягал три коня в своята колесница – два безсмъртни такива и един смъртен – и дори ни дава техните имена. Странна скитска тройка, на пръв поглед, но не толкова странна вероятно, когато си припомним, че състезателното трасе на Ахил може да бъде намерено на Кримския полуостров.

image

 

    Тези провокиращи намеци ни правят още по настойчиви да намерим указание за точното местото където да търсим градът на мирмидонците. Още веднъж, добрият стар Страбон е готов да ни протегне ръка за помощ. „ В ляво, когато някой плува през Кимерийския Боспор”, пише той „има малък град, Мирмекий… и на отсрещната страна е разположено селище наречено Ахилеум.” (7. 4. 5) Може ли този малък град, на най-източният край на Кримският полуостров да не е градът на мирмидонците? Може и той е. Ариан, който пише книга за Александър, в опит да представи големият завоевател да изглежда грък, също е написал и книга озаглавена Околосветско плаване. Според пасаж от тази книга, цитирана от Лъв Дякон, Ахил „бил синът на Пелей… той бил роден в Мирмекий – малко градче близо до Азовско море - … той бил изгонен от скитите поради буйния си нрав, жестокост и арогантен дух, и … след което той намерил убежище в Тесалия.

    Това последното свидетелство е доста значимо, защото е в съответствие с кратък пасаж у Йоан Малала. Според Малала, Хирон не е бил кентавър, но цар и философ. Той имал дъщеря Тетис – издигната от гърците до статут на морска богиня – която била женена за Пелей, очевидно чист зет на Хирон, и грък от Тесалия. Ахил бил синът на Пелей и Тетис и така полу-скит. Докато се въоръжавали за войната срещу Троя, гръцките първенци помолили Хирон да позволи на внука си да се присъедини към похода. „ И така”, казва Малала, „Ахил се присъединил към Атридите като съюзник, като имал собствена армия от три хиляди Мирмидонци – както се наричали тогава, но сега се наричат българи.” Това било написано от сирийският хронограф през втората половина на шести век, цял век преди основаването на българската държава.

    На този фон много неща стават по-лесни за обяснение. Гневът на Ахил, за който пее Омир, вероятно е помогнал на гърците да завладеят Троя. Все пак загубите на нападателите били толкова тежки, че те всички били разнебитени. След завръщането си в къщи Агамемнон бил убит от жена си, Клитемнестра. Диомед бил заточен. Одисей и Менелай скитали навън с години. Пир очевидно не бил добре дошъл в Тесалия и може би е бил едновременно и срамуващ се и страхуващ се да се върне в Мирмекиум. Това може би е била достатъчна причина за неговото бягство към Епир, където е намерил място за живеене сред Молодците и Атаманите. Тези хора, като всички останали траки и македонци, били свързани със скитите и говорили същият език, или във всеки случай един диалект сроден с този на мирмидонците. Пир е намирал това за удобно.

Текстът е откъс из студията на Георги Сотиров "Славонски имена в гръцките и римски антични паметниц", 1969 г., Квебек, Канада


image


Какво може да добавим днес към написаното от Георги Сотиров преди малко повече от петдесет години? Почти нищо и все пак...

    От наличните данни става ясно, че известното име мирмидонци трябва да бъде разбирано и четено като мирмекионци, т.е. жители на град Мирмекий. Самото име мирмекионци, неправилно предадено и останало в изворите като мирмидонци, няма нищо общо с някакви си мравки, както се тълкува името на мирмидонците от гръцки. Името Мирмекий най-вероятно произхожда от древното понятие мармар или мермер, със значение мрамор. Известни са кариерите за мрамор на Кримският полуостров още от древността. Градчето Мирмекий се намирало на 4 км от древния Пантикапей, според сведения на Страбон, днес част от територията на град Крим. 

    В земите на Балканите и Черноморието са запазени много спомени за героя Ахил, които просто не са събрани и изследвани цялостно. Те са от най-различно естество. Това са споменатите светилища, острови и селища, свързани с името Ахил, състезателното поле (дромос) и т.н. И днес срещу делтата на Дунав, на 12 км от брега се намира остров, наречен островът на Ахил.

    Латинското име на билката бял равнец е Achillea millefolium, свързана отново с името на Ахил. Навремето белият равнец се е наричал войнишка или мъжка билка. Войниците задължително носили със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи и с него налагали раните си.

    Сред керамичните плочки от Виница в Република Македония, датиращи около 5 век, има и такава с името и изображението на Ахил, както и на кентавърът Херон. Цялата тази информация трябва да бъде правилно подредена и обяснена.



 




Гласувай:
13



1. dobrodan - Г-н Сотиров допуска основна грешка.
24.03.2021 17:03
Имената, които той предполагаемо нарича славонски, нямат грам общо със славянския език. Нямало е откъде да знае.
Иначе интересно четиво, оценявам материала.
цитирай
2. panazea - https://panazea.blog.bg/technology/2015/03/27/koi-koi-e-v-iliada-i-odiseia.1349584
24.03.2021 17:20
Сега си препрочитам Детелин Вълков
https://www.ranina/?s=%D0%94%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%92%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2
Кой кой е в Илиада и Одисея
http://www.ranina/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B5-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82/
ВТОРА ЧАСТ: КОГАТО КАДЪМ ОСНОВАВА ТИВА
https://www.ranina/%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d1%8a/
Ще прочета всичките части и тогава ще коментирам.
Тони
цитирай
3. andorey - Ето цялата статия за славонските ...
24.03.2021 17:28
Ето цялата статия за славонските имена на Георги Сотиров - https://www.otizvora/2018/11/10281/georgi-sotirov-slavyanski-imena-v-gr/
цитирай
4. sparotok - Сотиров
24.03.2021 18:47
Сотиров е голям изследовател! Жалко, че едва през последните 5-6 години бяха дигитализирани неговите работи, а те са наистина интересни.

Култът на Ахил в земите на север от Дунава просто няма как да е случаен, но не е обърнато достатъчно внимание.
цитирай
5. dobrodan - Прочетох из статията достатъчно.
24.03.2021 21:16
Дори не ми се занимава да изваждам имената едно по едно.
За едно е прав - гърците са изопачили де що са могли.
Изкривените думи впоследствие се прехвърлят в славянския език.
Ако напиша каквото ми се наби в очи, ще се получи, че се подигравам с човека.
Положил е доста труд, но нахалост.
Ограничавам се до ама "изконно славянските" думи молодци и атаман.
При желание мога да продължа.
Андрея? Звуците Ъ и ьi нямат нищо общо със славянската фонетика.
Голям изследовател?
Изводите му са изначално погрешни.
цитирай
6. krumbelosvet - Няма друго обяснение
24.03.2021 21:25
Няма друго обяснение за "появата" на славяните едновременно с "изчезването" на траки и скити, които са имали ЕДИН език. А езикът е сварзан с душевността и начинът на мислене. Т.е. тия народи са се "надушвали" като свои даже ако са станали двуезични или са приспособили към друг език.
Думите на Херодот за траките, НАПЪЛНО отговарят на славяните - многобройни но разединени.
Българите имат особености, свързани със странстванията им далече на изток, и приемането на индийски примес.
И наистина, като са населявали едни и същи територии, има ли поне едно споменаване за война между славяни и траки?
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
25.03.2021 00:14
Русокосият, синеок Ахил, такъв го представиха и във филма, няма как да е грък?
Да мирмидонците живеят в Крим Твърди се ,че е изгонен оттам, заради проявена жестокост и със своите хора се заселва в Тесалия По тази причина е привлечен за съюзник на гърците в Троянската война Но реално ,той не участва в нея Почти до края й! Сърдит е! Причината е детска, за такъв мъж По- скоро, той се колебае- насреща са траки- фриги и мизи, дали да се бие със сънародниците си?
И когато Хектор убиват приятелят му, тогава се включва в битката Но коректно- връща трупа на Хектор, посреща с уважение баща му!

Ти беше писал за плочката от Виница- Ахил от едната страна и Болгар - от другата
Все повече се убеждавам ,че от многообразието на тракийските племена произлиза общото им наименование- Българи/ то си е и римското/ , а после - някои от тях са се определили за славяни, по- точно руси и така нататък, славяни е късно обобщение!
Няма как и да е иначе! Нашата държава е с поне два века пред другите! Тези, които са извън пределите и ,мислят за самостоятелност!
Същото казва и Делев, на база генетичните изследвания- че от Българите са произлезли десет славянски държави!

Лека нощ!

П.П.- Напиши ми , как стоят нещата при тебе - на лични!
цитирай
8. andorey - Привет, Иване! Мислех това твое ...
25.03.2021 13:14
Привет, Иване! Мислех това твое разсъждение за неучастието на Ахил да го включа в постинга. Ценно е като наблюдение по темата.
Плочките от Виница са много, тази на която пише Болгар и тази с Ахил са две различни. Но все пак присъствието им на едно място по едно и също време, през 5 век, поставя различни въпроси.
Аз в момента пиша една книга за езика на траките (също като Павел Серафимов) и съм доста зает. Надявам се поне да напиша книгата до лятото и до края на годината да мога да я публикувам.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поздравления, Андрей! Чудесно ...
25.03.2021 14:31
Поздравления, Андрей!
Чудесно начинание! Пожелавам ти , да го доведеш до успешен завършек!

Хубав ден!
цитирай
10. andorey - Няма друго обяснение за "п...
26.03.2021 09:15
krumbelosvet написа:
Няма друго обяснение за "появата" на славяните едновременно с "изчезването" на траки и скити, които са имали ЕДИН език. А езикът е сварзан с душевността и начинът на мислене. Т.е. тия народи са се "надушвали" като свои даже ако са станали двуезични или са приспособили към друг език.
Думите на Херодот за траките, НАПЪЛНО отговарят на славяните - многобройни но разединени.
Българите имат особености, свързани със странстванията им далече на изток, и приемането на индийски примес.
И наистина, като са населявали едни и същи територии, има ли поне едно споменаване за война между славяни и траки?



Имало е войни между славяни и траки, по-точно между скити и траки, както между траки и илири и т.н., но като цяло добре са разбирали че са сродни народи и роднини. Ето и Иван Симеонов е посочил по-горе пример за това че Ахил разбира, че ще се бие срещу роднини и затова се дърпа до последния момент.
цитирай
11. dobrodan - Ако искате, само ако искате, можете с Павел да попрочетете
26.03.2021 12:00
Юрий Дроздов. Ще ви улесни и ще ви предпази от неминуеми недоразумения в книгите ви.
Не мисли, че целта ми в живота е да коригирам грешни твърдения и изводи.
Желая успех и на двама ви.
Ще разбереш, че гърците срещат на Балканите тюркоезичен народ.
Може би вече сте наясно, че етруските също са оставили надписи, които се четат единствено през тюркски език.
Ще почакам и ще видим.
цитирай
12. shtaparov - Щом грък го пише, значи трябва да е ...
03.04.2021 22:50
Щом грък го пише,значи трябва да е скит.
цитирай
13. shtaparov - Юрий Дроздов. Ще ви улесни и ще ви ...
03.04.2021 22:52
dobrodan написа:
Юрий Дроздов. Ще ви улесни и ще ви предпази от неминуеми недоразумения в книгите ви.
Не мисли, че целта ми в живота е да коригирам грешни твърдения и изводи.
Желая успех и на двама ви.
Ще разбереш, че гърците срещат на Балканите тюркоезичен народ.
Може би вече сте наясно, че етруските също са оставили надписи, които се четат единствено през тюркски език.
Ще почакам и ще видим.

Ти се молИ да не те подхване Спароток като те вземе насериозно- тогава ще видиш кой език е турски и кой- маймунски! Къде си тръгнал да сравняваш драскача Дроздов с него- това да не ти е оня мушмурок Нурутдинов? :)
цитирай
14. shtaparov - На плочката от Виница вероятно е св. Ахил...
03.04.2021 23:03
На плочката от Виница вероятно е св. Ахил- същият,комуто е отдавал почит Самуил,а гърците му откраднаха мощите от Преспа при положение,че дори Василий II и Андроник не са посмели да им посегнат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149323
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031