Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2021 09:58 - Как да се преборим с коронавируса
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2175 Коментари: 6 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    „Войната е бягане”, казва един от героите във филма „Седемте самураи”. Днес все по-често се споменава за това, че ситуацията с коронавируса прилича на война, затова е добре да си припомним тези думи. Войната е бягане и то бягане на дълго разстояние и този, който е подготвен за това, ще издържи и ще победи.

    За българина, все по затлъстял, свикнал да намира единствено сигурно удоволствие в храната и сядането на маса, подканата към бягане не звучи много приятно. Но добрата кондиция и доброто физическо здраве е първото условие за победа над коронавируса, а и всички други болести.

    Все пак по-долу ще се опитам да дам съвети, които не включват много бягане и са изпълними за всички. Ще започна с нещо много елементарно, което съм чул да се споменава напоследък. Като много ефикасно и просто средство срещу инфекциите и днешния коронавирус се препоръчва пиенето на три чаши топла вода на ден. Повтарям – топла (не гореща). Ето тук идва усилието, което трябва да направим – да затоплим водата. Това може да стане на котлон или на печка, а може и на електрическа кана, както най-удобно се прави днес. Топлата вода, една чаша, се изпива спокойно, не наведнъж. Това се прави поне един път на ден, а най-добре е три пъти. Мисля че това е рецепта на Петър Дънов, която е действала добре още през време на епидемиите от Първата световна война. Дори и да не ви помогне, това няма да ви навреди, а има и физиологическо обяснение на целебния ефект, от това просто действие – пиене на чаша топла вода.

    Една друга ефикасна практика, която не включва бягане е т.нар. коремно дишане. В ежедневие огромният процент от хората дишат гръдно, с гърдите. Коремното дишане е дишане не с гърдите , а с корема, т.е. с издуване и прибиране на корема. Коремното дишане се практикува от йогите, но тук не става въпрос за практикуване. Просто коремното дишане включва в дихателният процес долната част на белия дроб, която ние с нашето гръдно дишане на практика не използваме. Практикуването на коремно дишане, дори и по малко, помага да се концентрираме, съсредоточим, върху процеса на дишане, което е полезно само по себе си. Едно лично отклонение - коремното дишане няколко пъти сериозно ми е помагало, особено при натоварване и аритмия на сърцето, понеже то не натоварва горната част на гърдите, а я държи свободна, съответно не притиска допълнително сърцето, когато то е натоварено. Диша се спокойно и умерено, може и по дълбоко. Вдишвате и издишвате на равни части, примерно като броите до 4 или до 8 и т.н., леко задържане, или до колкото ви е приятно, и издишвате.

    А ако се заинтересувате от дихателните практики на йогите и практикувате правилно поне една от тях, качеството на здравето ви ще се подобри значително. Дишането, особено правилното, обогатява кръвта с кислород, а това е на практика всичко.

    Яжте при възможност разнообразна храна и приемайте витамини, естествени. Също и т.нар. пробиотици, клееви тинктури, пчелен прах и млечице, джинджифил и т.н. неща от този род. Цитрусовите плодове съдържат много витамини, например грепфрута, който съм чувал, че е ефективен срещу коронавируса. Комсумацията на грейпфрут трудно може да стане като тази на портокал или мандарина например. Просто разрежете грейпфрута на две половини и изстискайте едната в чая или сока, който пиете. Като деца ядяхме грейпфрут с малка лъжичка - като се разреже на две половини и се получават едни килийки, които е много интересно да ядеш една по една с лъжичката. Семките от грейпфрута също са полезни, макар и горчиви и могат да се ядат, счукани.

    Мийте си редовно ръцете, но не забравяйте, че всъщност коронавируса не влиза чрез храната и стомаха, където стомашната киселина смила всичко. Както ни обясняваха докторите в началото на епидемията, което беше преди доста време, вирусът влиза чрез очите, или чрез носа, или ранички на лицето и т.н. Затова и ни съветваха да не си пипаме лицето с ръце, което всъщност е много трудно. Промивайте си носа, със физиологичен разтвор, или просто със солена вода, с помощта на пластмасова спринцовка. Овлажняването и промиването на лигавицата намалява риска от заразяване с коронавирус.

    Спазвайте дистанция и намалете контактите, както ни съветват докторите, но не се отчуждавайте. Това е една неприятна тенденция, която забелязвам, някой хора изпадат несъзнателно в изолация и отчуждаване и наричат това дистанция и спазване на правилата, а всъщност е нещо доста опасно и за тях и за цялото общество. Трябва да се стремим да поддържаме добрите си чувства и връзки по всякакъв възможен начин, който разбира се към момента не е опасен за здравето. Също така е дошло време всеки от нас да прояви малко аскетичност. Налага се в тази дълга и трудна битка. Аскетичност ще рече отказване от това и онова, отказване от едно или друго удоволствие. Не сте прецакани, не сте ощетени, приемете го като предизвикателство, концентрирайте се, приемете го дори като жертва, която се налага на направите. Днешният свят, днешната култура, която подтиква само към търсене на развлечение и удоволствие, забравяме че живота изисква и известно въздържание. За един това може да е въздържание от екскурзия, за друг от храна, за трети от някое хоби, за четвърти може да е дори несядане на компютъра или нечетене на книги, всичко е възможно. Ще рече - за всеки дилемата е различна, но жертвата всъщност е с еднаква тежест.

    И накрая при възможност все пак спортувайте. Не забравяйте, че работата си е работа, спортът си е спорт. Дори и цял ден да сте работили в градината или на полето, това не е спорт, това е работа. Направете няколко елементарни физически упражнения, ставане клякане, махане и раздвижване на ръцете, на краката, бягайте, ритайте топка, карайте колело – това е спорт, а другото е работа.

    Пак да повторим - войната е бягане. Не се поддавайте на инерцията и мързелът – не казвайте няма коронавирус. Концентрирайте се, свършете нещо различно от обичайното, нещо повече, положете усилие. Усилията винаги биват възнаграждавани. А също и обратното – не се поддавайте на страха, въпреки че първоначалният такъв вече отмина, а се дръжте разумно, действено, отговорно.




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Добри и ценни указания в тази пос...
21.03.2021 09:24
Добри и ценни указания в тази посока!
Ще си позволя да споделя за няколко неща, които ликвидират коронаровируса. И те са в бита ни и около нас. Обследвали сме ги по специален начин. Това едва ли ще откриете другаде.
Пелин билка, чесън, змийско мляко, троскот, каниш, хардал - синап, лепка, дафинов лист, кантарион, невен, папрат, домашен ябълков оцет, зелева чорба, айрян суроватка цвик домашни, туршии....
Обследвали сме и водата в с. Каснаково, Димитровградско, от Извора на нимфите, също го унищожава, както и други болежки.
:)))
цитирай
2. andorey - Благодаря много и аз за информац...
21.03.2021 10:33
Благодаря много и аз за информацията! Точно така сме оцеляли през вековете и по този начин сме се спасявали от епидемии и други подобни. Билколечението е голяма работа, а познаването на билките и техните качества е много важно.
цитирай
3. nedovolen - И аз благодаря!
21.03.2021 16:05
В допълнение, изработили сме модул, непозволяващ развитие и разпространение на коронаровируса. Знаят го т.н. държавни институции. Ама, нейсе.
Твърде много може да пиша, няма за кого. Всеки се оглежда за хапче и боцкане.
:)))
цитирай
4. andorey - Пиши ми на лични съобщения за какво ...
21.03.2021 16:15
Пиши ми на лични съобщения за какво точно става въпрос. Кои държавни институции знаят и какво точно?
цитирай
5. nedovolen - Писах ти на лични. Поздрави!
22.03.2021 10:50
Писах ти на лични.
Поздрави!
цитирай
6. andorey - https://m. youtube/watch?v=7...
14.09.2021 14:47
https://m.youtube/watch?v=7LC-38l1GhA
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149170
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031