Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2020 13:26 - Как като изгубим истината ще трябва да я търсим някъде другаде
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 1548 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 24.12.2020 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   На всеки народ е дадено да пази изначалната истина. И навсякъде тя е една и съща, само че пречупена през съответните етнически, географски, културни характеристики на дадения народ. Това ще рече, че имаме възможност навсякъде по света да видим и  разберем първичната, свята истина, стига да имаме очи и ум за това.

   Всеки народ трябва да пази тази първична, изначална истина, наречена по-късно с развитието на цивилизацията, божии закони или божие слово. От своя страна тези божии закони изкристализират в даден момент в обществени закони и правила. Никой народ не е защитен от възможността да забрави или загуби тези истински първични обществени закони и правила, а дори и божиите такива.

   Дори и при евреите, които претендират да са божият народ това се е случвало. В такива случаи на забрава или самозабрава се намира някой, който да припомни основата на вярата и на закона. Ето какво казва по този повод апостол Павел на евреите, в началото на новата ера, малко години след осъждането и разпването на Христа. В посланието си към евреите, от Новия завет, апостол Павел казва: „Върху това имаме да кажем много неща и мъчни за поясняване; защото сте станали тъпи в слушане. Понеже, докато вие трябваше досега, според изтеклото време, и учители да станете имате нужда да ви учи някой изново най-елементарните начала на Божиите словеса и достигнахте да имате нужда от мляко, а не от твърда храна. Защото всеки, който се храни с мляко, е неопитен в учението за правдата, понеже е младенец.” (Посл.  евр. 5; 11-13)

   Колко универсални са тези думи на апостол Павел! Те ни показват, че идва момент, в който и най-ученият и най-знаещият може да забрави истината, да загуби правилният път. В този смисъл никой човек и никой народ не трябва да се мисли за вездесъщ. Четейки тези думи към евреите, казани преди две хиляди години, все едно виждам българският народ днес, в началото на 21 век. Народ, който почти изцяло е загубил божието слово и божиите закони, а не само тях, но и общественото слово и закони, че дори и природните такива, вече не са ясни за българина. И едновременно с това, а може би именно като следствие от всичко това, българинът започва да се мисли и за богоизбран, което може да ни докара само още по-лоши последствия.

   Ако наистина сме загубили истината, която ние българите като всеки народ изначално притежаваме, това означава наистина, че преминаваме през най-тежкия си период на развитие, защото няма по-тежък период в развитието на един народ, от загубата на светите правила и светата истина. Още навремето възнамерявах да коментирам победата на сърбина Ваня Джеферович, който победи в едно от предаванията „Сървайвър”. Той победи, не само поради физическа издръжливост, а защото казваше простата истина. Припомни на българите основата, която ние вече сме забравили. Казваше – да, това е  добро и да, това може да се направи, или пък обратното – не, това е лошо и не, това не може да се прави. И толкова. Изключително просто, но без хъм мън и да видим сега тука, или дали няма да стане по този начин и т.н. В това конкретно предаване, а и при многобройни други случаи, става ясно колко днес ние българите сме се увъртели и оплели в схеми, компромиси, замазване, напасване, увъртане и т.н., че просто вече не може да разграничим простата истина и кажем – Да, това е добро, така може да се прави. Или пък обратното - Не, това е лошо, не може да се прави така. Загубили сме дори и тази елементарна, основополагаща способност.

   При пътуванията ми в Гърция през последните години, основно с цел туризъм виждам дори и там запазени основните човешки ценности и правила и ясно разграничаване – да, това е добро – не, това е лошо и да, това може - не, това не може, а също и да, това е така - не, това не е така. Казвам дори и в Гърция, защото гърците са прочути със своята византийщина, политиканстване, мюзевирлък (клюкарстване, измамничество), както го нарича народът. Та дори и в Гърция днес може да станем свидетели на истинско гостоприемство, на истинско уважение, на истинска хуманност, на каквито примери все по-рядко ставаме свидетели в България.

   Като казах истинско гостоприемство, истинско уважение и не на последно място истинска, натурална храна, се сетих и за останалите балкански държави – Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Турция, Румъния и т.н. Как така се случи, че ние българите изгубихме традиционните си български, балкански добродетели (и не на последно място истинската натурална храна), а другите около нас ги запазиха?

   Затова и дойде време, когато трябва да гледаме другите - европейци, американци, руснаци, балканци. И от тях да се учим и да си припомняме обратно основните правила, закони и истини.








Гласувай:
6



1. ganini - Пази Боже!
24.12.2020 15:42
Народ минал през центрофугата на комунизма в нейното балканско- ориенталско издание (най- ужасното) вече не става за нищо. 30 години показват това. Така- до пълно изчезване.
цитирай
2. andorey - Все пак трябва да поддържаме огъня ...
25.12.2020 12:20
Все пак трябва да поддържаме огъня на борбата, докато все още това е възможно.
цитирай
3. vandela007 - Поздравления!
30.12.2020 10:47
Малко са българите с такова самосъзнание...

Сега в интернет по повод ковид, ваксините, G 5, Новия световен ред, глобализацията и т.н. всеки пише каквото си иска. Хората са объркани - да се ваксинират или не; и за всичко.
Само да припомня, че Исус Христос казва: "Аз съм Пътят, ИСТИНАТА и Животът..." (Йоан 14:6)
цитирай
4. andorey - Благодаря. Аз действително съм ...
30.12.2020 11:02
Благодаря. Аз действително съм казвал и по други поводи, че се чувствам европеец, въпреки че живея в България :)
цитирай
5. krumbelosvet - Ай ай ай, Джанини се изкашля синьо
10.01.2021 07:59
Комунизмът бил виновен за последните 30 години срив. Ми оти се не сринахме ПРЕДИ тия 31 години, Ами за 45 станахме от 6 на 9 милиона? И СЛЕД тия 45 години бяхме РАЗОРЪЖЕНИ военно, икономически, духовно , морално и всякак. И останахме 5 милиона българи, останалите са малцинства. Засега, но скоро ще са мнозинство...
Нашата "загуба на истината" започна с ВНОСНИЯ Макартистки БЯС на синята цветна революция. Веруваха бедните излъгани чуждопоклонници, като Джанини, дека с подскачане, уууууу и "долу БКП" ще докарат вносния лъскав потребителски рай. Вместо това, ни докараха чужди военни бази и... то няма край. И не само на нас. Цяла Европа и белият човек изобщо тихо умират като сварена жаба. Ма подскачалите джаниновци го това не видат. Слепци по пладне. Както е казвано в Библията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2150398
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031