Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2020 20:47 - Какво ни казва Откровението на Иоана за бъдещето
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 859 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Бъдещето и неговото разгадаване винаги е провокирало мисълта на човека, предизвиква интерес. На много места в Библията се говори за бъдещето, най-вече за бъдещите страдания на тези, които не следват заповедите на Бог. В този смисъл Откровението на Иоана не прави изключение, дори се отличава със своя апокалиптичен стил. Това прави неговото разгадаване още по интересно.

   В предишната тема се спрях по-подробно на числото 666, известно като числото на звяра. Предположих, че това число изразява съкращението www world wide web – (вижте за това по-подробно в предишния постинг). Честно казано, аз лично пресметнах това число не директно, а откровението при мен дойде по доста по-заобиколен път. Това пресмятане обаче е ключът, който буквално отваря и разяснява всичко след глава 13 в Откровението.

   Става ясно какъв е белегът на звяра (създанието), става ясно коя е майката на блудниците и гнусотиите на земята и кой е Великия Вавилон. Белегът на звяра е интернет устройството,  името му е world wide web, а числото на звяра е абревиатурата www и който не притежава тези неща в близко бъдеще няма да може нито да може да купува, нито да продава. Майката на блудниците е световната мрежа, а Великия Вавилон не е Ватикана, както се пише понякога в протестантските писания, а по вероятно Силиконовата долина.

   Ясен смисъл придобиват думите от глава 18 - „защото всичките народи пиха от виното на нейното разпалено блудствуване и земните царе блудстваха с нея, и земните търговци се обогатиха от безмерния и разкош”(Откр. 18:3). Това описание на блудницата съвпада доста точно с описание на световната глобална мрежа. Някой ще възрази, че това не е така, не е точно описание, т.е. мрежата е нещо положително. Да така е - всичко зависи от нас, дали придаваме положителен или отрицателен смисъл на нашите творения. Съзнателно или несъзнателно обаче все повече хора използват интернет, а и ще продължават да го използват изглежда за неугодни Богу цели и ще дойде един момент, в който греховете на мрежата и ще стигнат до небето, както е казано в Откровението, и Бог ще си спомни нейните неправди. Говорим за един постепенен процес, с постепенно натрупване и предизвикване на бъдещи лоши последици.

   Ето какво се казва още в Откровението: „И той ме заведе духом в една пустиня, дето видях жена, седеща на червен звяр, пълен с богохулни имена, който имаше седем глави и десет рога. Жената бе облечена в багреница и червено и украсена със злато, със скъпоценни камъни и с бисери, и държеше в ръката си златна чаша, пълна с мръсотии и с нечистотии от нейното блудствуване. И на челото и имаше написано това име: Тайна; Великий Вавилон, Майка на блудниците и на гнусотиите на земята. И видях, че жената се беше опила от кръвта на светиите и от кръвта на Исусовите мъченици; и като я видях, зачудих се твърде много” (Откр. 17:3).

   Виждаме, че в Откровение на Иоана има известно смесване между великата блудница и градът наречен Вавилон, с неговите 7 хълма. Поради тази причина в протестантската литература, както отбелязах, може да се прочете аналогията между Вавилон и Ватикан, но това тежко обвинение върху Светия престол отпада. Изглежда новият Вавилон трябва да се търси на място пряко свързано със световната глобална мрежа. Действително, намираме дори и известна фонетична връзка с името Силикон валей – Силициевата долина, разположена в западната част на САЩ. Там се намират седалищата на най-големите високотехнологични компании (с богохулните и очевидни скверни пред Бога имена), произвеждащи компютри, софтуеър и електроника. Разбира се други два, големи, високотехнологични центрове има и в градовете Ню Йорк и Вашингтон, а в последните години и на други места в света.

   Компаниите свързани с производството на хардуейр, тези разработващи софтуейр, съхраняващи данни, предлагащи различни устройства, приложения и услуги, изобщо всичко свързано с потреблението на интернет, са най-печелившите в световен мащаб, с трудно изразими за представата на обикновения човек, печалби и капитали. От друга страна, сравнение дори с предходното десетилетие, днес използването на световната мрежа за търговия се е разраснало до гигантски мащаби. Всичките тези параметри, и производствени, и научни, и търговски, са толкова огромни, че са все още са трудно представими за по-слабо развитите икономически и технологично държави, но са една реалност за силно развитите икономически и технологично страни. И тази реалност вече е онова, което определя до голяма степен вътрешната и външна политика на тези държави.

   Всичко това ще даде една огромна власт в ръцете на броени хора, който обаче ще царуват само един час, според записаното в Откровението – „…и десетте рога, които си видял, са десет царе, които още не са получили царската власт, но за един час получават власт като царе, заедно с звяра; те са единомислени и предават на звяра своята сила и власт; те ще воюват против Агнето, но Агнето ще ги победи, защото е Господ на господарите и Цар на царете; тоже и ония, които са с него, ще победят, които са звани, избрани и верни” (Откр. 17:12)

   Тук стигаме до апокалиптичната част. Информацията, т.е. данните, с която днес разполага световната мрежа се съхранява в огромни сървърни центрове, най-големите от който се намират отново на територията на САЩ, а вече и в Китай. Тези сървърни центрове представляват огромни халета, добре изолирани и защитени, но не чак толкова, че да издържат бедствие с непредвидими размери и мащаби. А именно за такива свръхестествени бедствия се говори в Откровението на Иоана: „И бидоха светкавици, гръмотевици  гласове, и биде силен трус, такъв голям и силен трус, какъвто не е ставал откак има човеци на земята. Великият град се раздели на три части, и езическите градове паднаха; а Вавилон великий биде споменат пред Бога, за да му се даде чашата с вино от яростта на гнева Му. Всички острови изчезнаха, и планини вече не се видяха; едра градушка, колкото талант тежка, валеше от небето върху човеците; а човеците похулиха Бога поради поразата от градушката, защото тази пораза беше твърде голяма” (Откр. 16:18-21). В древния свят мярката за тежест един талант, е била, според различните мерни системи, около 30 килограма  или около 60 килограма.

   В Откровението на Иоана се говори за един рязък и трагичен край, на световната търговия, или поне с нейната най-доходна и представителна част. Лесно може да предвидим, че тази търговия както сега, така и в бъдеще ще е все по тясно и по тясно свързана с използването на световната мрежа. Конкретните думи отнасящи се за фаталния край на великата блудница и град Вавилон са следните: „ Затова в един ден ще й се струпат поразите: смърт, жалост и глад, и ще бъде изгорена в огън, защото силен е Господ Бог, който я съди. Ще я оплачат и ще ридаят за нея земните царе, които са блудствували с нея и живели разкошно, кога видят дима от изгарянето й, като стоят надалеч от страх пред нейните мъки и казват: горко ти, горко ти, великий граде Вавилоне, граде силни, защото в един час дойде твоята осъда! И търговците земни ще плачат и ридаят за нея, понеже стоките им никой вече не купува, стоки от злато и сребро, от драгоценни камъни и бисери, от висон и порфира, от коприна и багреница; всякакво благовонно дърво и всякакви изделия от слонова кост; всякакви изделия от скъпоценно дърво, от мед, от желязо и от мрамор, дърчин и тамян, миро и ливан, вино и дървено масло, брашно и пшеница, говеда и овци, коне и колесници, тела и души човешки. И овощията, за които душата ти копнееше, отдалечиха се от теб, и всичко тлъсто и светло изчезна за теб, и няма вече да го намериш. Търговците на тия стоки, които се обогатиха от нея, ще застанат надалеч от страх пред мъките й, като плачат, ридаят и казват: горко ти, горко ти, граде велики, облечен във висон, порфира и багреница, украсен със злато, драгоценни камъни и бисери, защото в един час пропадна толкова голямо богатство!” (Откр. 18:8-17)

   Откровението на Иоана съдържа и много още интересни моменти, за които ще говорим в отделна тема.




Гласувай:
4



1. elizabethborislavova - Цялото Откровение като отворена книга
09.12.2020 20:56
В блога ми има откъси от Късният дъжд, в който Бог обяснява тайните на Откровението. Повече има на сайта www.slovosvetlina
цитирай
2. andorey - Спомням си, бях чел нещо в твоя блог - ...
09.12.2020 21:05
Спомням си, бях чел нещо в твоя блог - някакви объркани сектснтски истории бяха...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2167067
Постинги: 356
Коментари: 2333
Гласове: 5626
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930