Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2020 15:31 - Защо е по-добре Северна Македония и България да са две отделни държави
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2888 Коментари: 10 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Разбира се, Северна Македония и България са две отделни държави, по всички международни правила и обществени договори и това на никой през ум не му е минавало да оспорва. Основните споровете по фундаментални въпроси между Северна Македония и България вече са решени, а са останали за уточняване и изчистване само формулировки на една тънко историческо и дипломатично ниво. Проблемът обаче е, че в съзнанието на българина от векове вече съществува формулировката „Македония е наша”. И по този начин всяко споменаване за различия между двете държави се тълкува на принципа „Как, смеете да заявявате, че Македония не е наша?”

    Така стигаме до поредния исторически и политически куриоз на Балканите. Северна Македония започна преговори за приемане в Европейския Съюз, успешното приключване на които означава на практика икономическо, политическо, социално и всякакво друго обединяване на двете държави България и Северна Македония. И точно сега, когато започва толкова дълго чаканото обединяване на двете държави, ние българите поставяме препятствия пред македонците, понеже някак си не искаме обединение по този начин… под шапката на Европейския съюз. Ние искаме Македония да е наша… и това е.

    При добронамерен разговор с македонците, т.е. гражданите на Северна Македония, може да разберете много интересни неща, за основанията на македонците да претендират за самостоятелност. Само че масово българинът е пропит от националистическа пропаганда, в стил Божидар Димитров, лека му пръст, който заявяваше че дава сто хиляди лева на този, който намери историческо доказателство в подкрепа на македонизма. А такива доказателства, оказа се, не липсват. Дори македонците цитират едно от стихотворенията на Иван Вазов за Цариград, в което се казва: „Тук мяркат се пред твоя взор и се кръстосват безразбор: и мюслиманин добродушен, и грък фудулин и лукав, и българинът малодушен и македонец честен, прав, и работливият арменец, и образованият френец, и анадолец груб и прост, и мръсний лошав арнаутин и т.н.” Ами сега, какво да кажем срещу дядо Вазов, и как да противоречим на патриарха на българската литература?

    Всъщност нашите възрожденци са били широко скроени хора, истински хуманисти и не са се вдивявали толкова върху един или друг термин, върху едно или друго название.  За Раковски, Каравелов, Славейков, Вазов не е  имало значение дали ще кажат бльгар, българин или булгар, за тях е било едно и също, за разлика от безумни спорове които се водят днес в интернет пространството, по тази и подобни теми. Не е имало значение дали ще кажат българин или македонец, защото се е разбирало едно и също или едно и също със своите специфики, които са били ясни на всички. Например когато Раковски когато говори за това, че Солун е македонски град, няма нищо друго предвид освен български.  Отново Раковски пише, че свети апостол Павел, докато бил в Троада, видял видение, че някой си мъж македонянин го звал (викал) да иде в Македония да ги спаси. Тук Раковски отново няма друго предвид освен, че този човек македонянин е бил от древнобалканското, българско племе, понеже то българското племе се е намирало още преди Христа в днешното си местообитание.

    Тук си спомняме и защо българо-македонската комисия по историческите въпроси много трудно постига напредък, като си задаваме въпроса, кое точно ни дава основание да твърдим, че нашата официална българска история е вярна, а македонската официална история е погрешна?

    Според договорът за добросъседство между България и Северна Македония от 2017 година двете държави ще честват съвместно личности и общи събития от историята, което е единственото правилно и демократично решение. В договорът също е записано, че двете държави нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга. Преди седмица България блокира рамката за преговори на Северна Македония за членство в ЕС с условието Северна Македония да заяви, че новото и име не представлява териториални претенции към географския регион Северна Македония, а езикът, на който говорят македонците да бъде наречен „официален език на Република Северна Македония” или пък да бъдат признати българските му корени. Мотивите са, че Скопие не спазва договорът за приятелство и добросъседство от 2017 година. От своя страна македонският премиер Зоран Заев също заяви, че България нарушава договорът за добросъседство от 2017 година и по-точно член 2, според който българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в ЕС. Истината е, че както северномакедонците прекаляват в някои свои политически и исторически претенции, така и България не може да се отърси от покровителственото си отношение към Северна Македония. В крайна сметка ролята на дипломацията е именно да намира решения на всякакви, по-лесни и по-сложни казуси и да стигне до взаимноприемливи формулировки и решения.

    Ако ние днес се подиграваме на македонските претенции, на т.нар. македонски автохтонизъм и казваме, че центърът на Скопие се е превърнал в исторически Дисниленд, то не по-малко основание имат македонците да се подиграват с написаното в нашите учебници по история, за тюркско-татарския произход на българите и по още ред други исторически теми, тотално отдалечени от историческата истина, които официално се изучават в нашите училища.

    Затова е добре държавите да бъдат две – ако едната загуби историческата истина, може другата да я запази или обратното. Или най-малкото, ако двете държави имат различен исторически поглед,  в един спор ще се роди историческата истина за нашата обща и то доста по-древна отколкото предполагаме история.




Гласувай:
8



1. morskipesni - Винаги съм се питал за същото!
12.11.2020 16:18
Поздрави за актуалния постинг!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздрави , Андрей!
12.11.2020 16:50
Мен ме принеснява друго
Ти говориш да обединяване на България със Северна Македония в ЕС Колкото сме обединени с Франция да речем, такова обединение може максимално да се чака
Но, дали няма да се обединят с......Гърция? Спорът за името, много по ожесточен и неотстъпчив беше именно заради "гръцката" принадлежност на името Македония Как мислиш, няма ли Северна Македония в ЕС да се обедини с Южна ?Там Бълтари отдавна няма Изгонени,погърчени и така нататък Гръцки геноцид!
Между другото, Гърция е стъпила здраво икономически в Северна Македония,на която е и кръстница!И не отстъпи и на сантим, докато те кандисаха да сменят името И нямаше да отстъпи Само мека Мара отстъпва!
Не ми е ясно ,защо ние трябва да отстъпваме винаги И не в наша полза?
Не искаме коридор, не искаме компенсации, искаме само да сме в ЕС! Като бедни роднини!Много ни обичат такива!
Моето мнение е ,че ако има някакво обединение няма да е между нас и Северна Македония , а между Южна и Северна Макодония В ЕС Но Ожна няма да излезе от Гърция Следователно.......
Ние отново ще сме извън играта!И ще играем в полза на Гърция
Какво ли пък ме интересува!?

Хубава вечер!
цитирай
3. andorey - Привет, Иване. Да, ние тука двамата ...
12.11.2020 17:44
Привет, Иване. Да, ние тука двамата с тебе влизаме в противоречие по темата Македония. Наистина не би трябвало само ние да правим отстъпки. Южномакедонците са си там повечето, позабравили български, но ще си го припомнят. Северномакедонците пък няма как да научат гръцки - доказан факт.
цитирай
4. bulgares - много от проблемите
12.11.2020 18:09
идват от това, че нашата история е не по-малко смехотворна от македонската. Това, пък, че преди седмица ни обидили като ни нарекли "татари" беше върха на простотията. Че нали точно ние тръбим пред цял свят, че сме възникнали от една приказка за Кубрат и някаква вълшебна конница на Аспарух?! И то се обидили най-много вмирисаните ни историци от БАН!
Сравняваме се с Гърция в случая. Е как, като историята на Гърция е световно призната, базирана на летописи и безупречна логика, изучава се от историците в цял свят. Ние какво да налагаме като Истинска история, като не може да покажем на света и една прашинка от славянин у нас, нито пък една прашинка от Кубрат и старата му велика България? И ще ги правим македонците от древни европейци някакви диви кутигури с вето в ЕС което било наше свещенно право.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Е, хайде сега БулгаресА, обясни ...
12.11.2020 21:04
Е, хайде сега Булгарес
А ,обясни ми логиката,ще дам град, който съм изучавал сериозно-Анхиало Основан от Милетски гърци За който съм предал базис на статуя на Дионис в музея ,на който е написано, че в него траки живеят!Там е открит гроб на тракийска принцеса Лесескепра с много злато и дарове! Има тракийски могили Световно известната "Куха могила" Няма гръцки монети Всъщност , чрез Аполония е станало основаването,в кавички
Ами Месамбрия И там е лъжа ,че е основан от гърци Носи името на тракийски вожд-Мелса Истина е, че гърците са идвали като търговци и местните жители са им дали емпориони- пазарище-да търгуват А те са си присвоили и основаването
Каква световна история имат ?Кога са имали държава ,от античността до 1831година Само 50 години ,под диктата на Спарта! Нима ИРИ е гръцка империя? Знаеш ли как е истинското и име в Средновековието Бизанс или Бизантина Гърците нямат Б Името е тракийско идва от Бизант- тракийски цар, после е станало Византион, когато гръцкият е бил основен език
Какъв Българин си ,пропагандатор на гръцките фалшификати?
А обясни ми,като Александър е грък и гърци отиват на изток с годините-милиони, защо от там ,с великото преселение идват Българи и няма гърци, освен приказки? Къде са те?Обясни ми логиката ! Дионис, Орфей не са гръцки Богове Атина не е гръцка дума
О ,моля ти се ,не ми говори за логика в гръцките мегаломании
Евклидовата геометрия е гръцка сигурно, нали? А египтяните са знаели ,че земята е кръгла и дължината на радиуса й! С точност до сантиметриБез да познават Евклидовата геометрия Зам . директорът на Атинския исторически музей, професор-историк, грък, каза че заслугата на гърците е в съхраняване на знания на предходни, по- развити от тях цивилизации! А не толкова в откривателство! Чест му прави, това е самата истина!

Спирам

ПП Аз би трябвало да защитавам гръцкото ,но не мога да защитавам лъжи! Дядо ми още повече, но наричаше гърците разбойници !Защото е изживял на гърба си подлостта и мръсотията им
цитирай
6. bulgares - какво е казвал
13.11.2020 12:01
дядо ти за гърците не ми се обсъжда. Ходя всяка година поне 1 път в Гърция и не съм нападан от някакви "лукави, двулики и подли византийски разбойници".

Тук точно говорим за историята - нашият древен боклук със славяни и Кубрат няма нищо общо с гръцката история базирана на томове летописи.

цитирай
7. andorey - Привет, Иване, тези неща са много ...
14.11.2020 09:24
Привет, Иване, тези неща са много интересни, не ги знаех. Какво точно пише на тази каменна или мраморна база? За принцесата Лесескептра и за Мелса не бях чувал също.
Гърците са се оформили като една администрация, още в Античността а след това и в ЮСредновековието. Щях да пиша една статия, озаглавена "Гърците - администрацията на древния свят", но не я написах. Направих само едно предаване.
Булгарес, гледай го ти, Иван Симеов знае нещата... -
https://www.youtube/watch?v=3EchatW3ntM
цитирай
8. bulgares - здравейте
14.11.2020 12:34
Аз го знам това предаване на Пловдивската телевизия много добре и го харесвам. Поздравления. Не знаех, че водещия ни е колега блогър. Все пак две критики в моя доста критичен стил с риск да ви досадя отново.
1.Не смятам, че е добре да подхранваме омразата си към гърците, македонците и сърбите. Трябва да направим всичко възможно най-близките ни съседи да ни станат най-близките приятели в света. Имали сме проблеми и войни. А кои две съседни страни в света са нямали? И до безкрайност ли ще повтаряме, че примерно през 10-ти век гърците са ни направили еди какво си? А ние нищо ли не сме им направили?
2.Нямаме право математически да твърдим, че древните миграции са като днешните. Може да е било подобно, но може и да не е. Трябва да го докажем, след като сме допуснали аналогия. А няма летопис който да ни даде количествена оценка, защото всеки поет може да изкара на думи миграция от 1000 човека огромна човешка драма, а тя да не променя местния етнически състав дори и с 0.0001%.
цитирай
9. kirk - Какви "обществени договори" бе човек
14.11.2020 14:17
Какви "обществени договори" бе човек, международни ли? Мисли малко, а? И не е вярно, че основните фундаментални въпроси били решени, докато ГЕРБ-аджиите и псевдо-ВМРО извиват ръцете на управляващите им да признаят невъзможни неща!!! А иначе си прав - българският национален идеал е един празен балон, който не почива на никаква реална основа, откъде накъде историческо наследство- от Космоса ли?! - айде Мизия са я взели, ама нито Тракия нито Македония са били техни, отишли там да напоят конете си ханчетата, ама конете не пият морска вода, бе хайвани такива?! Северномакедонците прекалявали в някакви свои политически и исторически претенции??? Аммми - не! Няма такова нещо!!! Вината им е, че просто вече не искат да си спомнят, че някога са се водили българи!!! Просто е! Подвеждаш се по официалната бугарска пропаганда за македонския автохтонизъм - това е исторически факт, който е доста преди идиотските решение на още по-идиотския Коминтерн и каквото и да било чуждо влияние, и не може да подлежи на подигравка - македонците са там още от времето на Александър Велики. Никой не е доказал, че са отишли другаде или са изчезнали до последния!!! Защо им е да се правят на българи, щом това вече не е престижно, откъдето и да го погледнеш??? На времето веднъж вече са се подлъгали - доста е, стига...! Тия дето са се погърчили са сто пъти по-добре!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей
14.11.2020 21:40
Създаваш ми много работа!
Базиса на статуята видях случайно Преписах текста и отидох при Карайотов .Видя го и ми заръча ,да правя, да струвам, но да дойде в музея Има няколко-два или три с подобен текст, но при този всичко е свързано и става ясно Плюс това е от града, който се цитира- Анхиало Е, справих се
Той го публикува, отчете заслугите ми
Публикува го и в последната си книга" Анхиалос през античността" Имам само един брой от книгата, но с посвешение- "На Иван, да пише още много за монетите и за Анхиало" Много ми е скъпа, не след дълго той напусна този свят!
Ето и превод на надписа: "През 13- тата година на царуването над траките/ подчертава се ,че траки живеят там/ на Реметалк, син на династа Реоскопур и внук на цар Котис/ дава се връзката между тримата/, син и на дъщерята на цар Реметалк Гай Юлий Аполоний/ по времето на Калигула е приел името му Гай/, син на Ейптанкент, стратег на Анхиало, постави статуя на Дионис"

Всички изброени са траки !Царете са в столицата Биза на Сапейското царство ,областния управител-стратегът и синът му са в Анхиало Базисът беше мраморен и тежеше поне 200 килограма Няма и дума за гърци в Анхиало
Лесескепра, аатрибутите ,които са намерени в гроба и показват че е царица-със златен венец ва главата Тракийските могили, уникалната куха могила-също Какви гърци Измишльотини, базирани на това ,че се пише на гръцки!

Ровил съм се около името на града Свързах го с цар Анхиал от Одисеята На монетите,а образът му е на лицевата страна , там има право само царски портрет да стои Загова търсех цар! В книгата съм изложил тезата Но после я доразвих Че това е име ,Анхиал, което само цар може да носи, затова е толкова рядко А - и сестрата на Прометей-нимфата Анхиала Но те са полубогове! Че то произтича от атрибута на фараоните Анхът, затова е само за царе!

Мелса е също трокийски вожд и Месеамбрия- ти ли беше писал, е град на Мелса или Бряг, различни тълкувания има, но името е тракийско!

Не знам Булгарес , с какво е омагьосан от гърците, едва ли има по-добра представа от мен за тях, да не говорим за дядо ми,става ми смешно,! Но и нас да бяха наляли 700 милиарда,щяха да пълзят в краката ни гърците тогава!
Булгарес, не ме разсмивай с думите си!
Били писали!?
Имали ли са държава, като нашата и кога? Македония ще стане тяхна ,но сега, с нашето предателство Но никога не е била тяхна! Царе са в присвояването! И азбуката не е тяхна Това им казва и цар Симеон вероятно в " За буквите" Че ние знаем ,кой е автор на азбуката ни, а те- не!
ИРИ Императори с гръцки произход са не повече от пет С тракийски и Български- поне една трета!
Каква гръцка империя е? Направил я е постфактум дьонмето Мехмед Втори със създаването на гръцка патриаршия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149374
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031