Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2020 11:29 - Политиката като функция на икономиката
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 790 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Преди близо двадесет години, а може би и повече, гледах един филм, европейско кино, който се казваше "Комисарят". Ставаше въпрос не за полицай и разбойници, а за европейската комисия и еврокомисар. Тогава темата ни беше още далечна, бяхме далеч от приемането в ЕС, може би течаха само преговорите. Затова и този филм се беше промушил - струва ми се че днес би бил цензуриран.
    Та най-общо във филма ставаше въпрос за отношенията европейци - американци, граждани и големи концерни и еврокомисари лавиращи между всичко това. И общо взето политиката, цялата политика, която се прави, беше показана като функция, т.е производно на икономиката. Това ще рече, че голямата икономика е тази, която определя политиката и всичко останало - морал, норми, правила, социални решения, национален бит и закони е просто на втори план. Бях впечатлен от това откритие, понеже всички по това време в България имахме една по идеалистична представа за политиката, въпреки всичко което се беше случило до това време.
    Днес двадесет години по късно вече дори и най-незаинтересованите започват да разбират, че политиката е основно функция на икономиката, т.е. политиката е едно производно на икономическите интереси.
    Защо толкова дълго време Великобритания и Европейският съюз не могат да се разберат за така наречения Брекзит - именно заради митата на търгуваните стоки между двете общности стоки и по други икономически въпроси. Международната политика, а оттам и международните конфликти се определят отново от икономическите интереси. Между САЩ и Русия например стават конфликти, в които разбира се са въвлечени и трети дървави, основно заради нефени и газови находища, заради трасета на нефтопроводи и газопроводи. Към тези и други традиционните ресурси, определящи политиката на дадена държава в последно време се прибавиха и то с голяма сила и високите технологии, тяхното производство и разпространение. Както ясно се вижда вече те ще са определящи за политиката и отношението на една велика сила към друга, като най-престния пример е конфликтът между САЩ и Китай във връзка с развитието на 5 джи мрежата.
    Всъщност от дълбока древност големите войни са били на икономическа основа и политиката и тогава се е определяла от икономиката. Мъдрият владетел е мислел преди всичко за икономическото развитие на своята държва, защото е знаел че това води до всичко останало. В книгата си "Сътворението" Гор Видал дава пример с персийския владетел Дарий, който когато говори за външна, а и вътрешна политика, говори за "крави", т.е. за средства и източници на богатство. Тука като историк правя едно отклонение, че действително от най-ранни времена, до доста късно време кравата, а изобщо и домашните животни са се оформят и са считани за символ на богатство и благополучие. Че дори и аз лично съм чувал израза, слушайки една история в Индия - "тя е била богата - имала е много крави". 
    В училище учихме за това, че когато по времето на цар Симеон Велики византийците прехвърлили българското тържище от Константинопол в Солун, това довело до първата икономическа война между България и Византия. Голям смях - повечето войни и то от дълбока древност, както стана въпрос, са икономически. Само нашите историци българските, са малко изостанали по някои, да не кажа по много теми.
    Така от времето на Дарий, през времето на цар Симеон, чак до шеметното развитие на комуникациите и 5 джи мрежата всичко е икономика. И икономиката е тази, която определя политиката. 




Гласувай:
1



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
04.11.2020 15:07
Имаш право, вярно е!
Великите преселения и те са предизвикани от икономически интереси-или пустинята настъпва и няма трева за овцете, или пък, накъдето са се насочили, е по- добре, има повече и сигурна храна, плащат по- добре, или пък е създаден образ, че там е раят!?

Обикновено се оказва ,че не е съвсем така, но вече няма начин за отказ, за връщане назад!
И сега, ако спечелят демократите в САЩ, то ще е заради военните монополи
Те вече открито недоволстват от липсите на война Въпреки ,че вирусът успешно ги замести- войните!

Хубав ден, Андрей!
цитирай
2. andorey - Ние имаме една романтична предс...
05.11.2020 10:21
Ние имаме една романтична представа за войните, като борба за свобода. Има и такива войни, но повечето са по икономически причини, така е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149337
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031