Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2019 10:14 - Ще спаси ли директното излъчване на общинските сесии Пловдив и света?
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От точно 8 години темата за директното излъчване на общинските сесии ту се повдига, ту затихва.

Тя се активизира преди избори, опозицията я повдига и след избори, но нищо не се случва. Някои си мислят, че излъчванията ще променят не само Пловдив, но и света. Да не би петъчните излъчвания от Народното събрание да промениха нещо в България?

Вече се забрави, че преди 12 години тази работа се случи и то без подкрепата на политическите сили, а тъкмо напротив.

Като пръв инициатор на директното излъчване на сесиите и организирал го повече от 4 години, си позволявам да дам малко акъл.

Интересното е, че 8 години никой не ме потърси, за да обясня има ли смисъл цялата работа, как трябва да стане, колко струва и т.н.

ДИРЕКТНОТО ИЗЛЪЧВАНЕ НА СЕСИИТЕ С ЛИНКОВЕ В ЕДИН ИЛИ НЯКОЛКО САЙТА, ПРОСТО ТАКА – ДА СЕ ОТЧЕТЕ НОМЕРЪТ, Е БЕЗСМИСЛЕНО!

1.      Огромна част от пловдивчани, които се интересуват от това как се управлява градът, не ползват интернет или няма да седнат в четвъртък от 9 до 13 и да гледат в захлас.

2.      Ще се отчитат няколко хиляди кликвания, но това ще означава, че някой е цъкнал на линка да види какво е това чудо, видял е, че някой нещо си говори и ще се прехвърли нататък.

ПРОЗРАЧНОСТТА на управлението на града – което е целта, означава нещо по-различно.

1.      Обществото трябва да знае предварително какво ще се случи на сесията.

2.      Трябва да е ясно кои са интересните точки /там, където ще се направи опит да се направи далаверата/.

3.      Обществото трябва да разполага предварително с документите и предложенията по различните точки.

4.      Най-важните дебати трябва да започват преди сесията и да завършват след сесията – тоест, процесът на прозрачност не е само няколо часа директно излъчване.

5.      На един общински съвет с безспорно мнозинство и с беззъба опозиция няма смисъл да се обръща внимание.

6.      Там, където пък има читава опозиция, тя не трябва да прекалява с използването на директното излъчване, за да държи политически речи.

7.      По време на излъчванията дебатите по всяка точка трябва да се съпровождат с информационни надписи, които разкриват същността на този дебат. Тема от типа: "Прехвърляне на УПИ 5677 от публична в частна общинска собственост" не значи нищо. А зад това може да се крие далавера за милиони.

Цялата тази работа струва, естествено пари. Трябва да се осигури заплащането на: двама оператори, режисьор на пулт, звукорежисьор, техник по комуникациите, транспорт, редактор в студиото, студиен техник по надписите плюс екип за организиране на коментари.

Всичко друго е имитация. А, да не забравим, има и цена на телевизионното време – ако се излъчва по телевизията. Целта на този коментар не е осигуряване на пари по последната точка.

Та сега – спомени.

В края на 2006 година се заговори, че Пловдивската телевизия ще бъде спряна. По политически и икономически причини. И тогава - търсейки начин да се спаси телевизията, реших да започнем директни излъчвания на сесиите. Надявайки се, че никой няма да посмее да спре телевизия, която работи за обществото.

Спряха я! Въпреки сесиите. Или може би точно заради тях.

Но подред.

Обадих се на тогавашния председател наОбС Страшимир Дочков. Той каза, че е най-добре да напиша писмено предложение, та ръководството да реши.

По онова време в доста български градове и градчета сесиите вече се предаваха директно. Само в Пловдив – не. Смятах, че ръководството ще ме  прегърне за идеята и даже ще попита колко струва масрафът.

Като начало ме предупредиха, че е хубаво да дойда на сесията, когато ще се обсъжда моето предложение.

Отидох сутринта и... Установих, че общинските съветници ме подминаваха и не се спираха при мен. Въпреки че с повече от тях бяхме добри познати. Нещо ставаше.

Спря се най-после ръководителят на една от групите и гузно ми прошепна: Снощи се събрахме всички групи и решихме да не позволим излъчването.

Не можех да повярвам. На прага на приема ни в ЕС пловдивските съветници не искаха една рутинна европейска практика.

-          Защо така? – попитах.

Човекът се огледа и ми довери:

-          Имаме още няколко месеца да крадем, та не искаме хората да ни гледат.

Мога да се закълня, че това бяха думите. Беше февруари, мандатът на съвета и на Иван Чомаков като кмет изтичаше през октомври.

Започна обсъждане на предложението, имаше хъкат-мъката, поисках думата и казах:

-          Пловдив има редкия шанс да остане в световната история. Няма друг град по света да е отхвърял предложение за директно излъчване на сесиите. И то БЕЗПЛАТНО.

Съветниците започнаха да се ослушват. Дадоха почивка, която продължи доста време. Видях, че идва Славчо Атанасов – тогава беше кмет на Тракия, и нещо започна да се кара на съпартийците си. Заговори се, че Петър Стоянов се обадил от София на съпартийците си и ги питал наистина ли смятат да направят такава глупост.

Най-накрая разрешиха. С таково неудоволствие – все едно, че позволяваха на педофил да стане възпитател в детска градина.

Решението беше:

1.      Никакво заплащане! /макар удоволствето да струваше сериозни пари, но не това беше целта, нали искахме да се запази телевизията/

2.      Обърнете внимание – условието беше уникално.    Камерите да показват само говорещия, а не залата. Да не би да покаже някакъв съветник как си играе на лаптопа, решава кръстословици или подсказва на съпартийците си как да гласуват.

Съгласихме се, но второто не го изпълнихме.

След първите две директни излъчвания спряха телевизията. Някои съветници се подписаха под някаква протестно писмо, кметът Чомаков изрази някакво съжаление, а на мен ми се обадиха и казаха, че телевизията е осъдена на смърт и след три дена ще бъде забравена.

              Не капитулирахме веднага. Следващата сесия пак я предавахме на живо и тъй като нямаше кой да ни гледа изкарахме големи телевизори на стълбите на Каменица – спечелихме десетина зрители за каузата.

След 5 месеца възстановиха излъчванията и пловдивчани вече можеха да гледат сесиите.

По някое време някой се сети, че е хубаво сесиите да се и  записват на дискове и остават като архив. Дотогава се записваха на аудиокасети.

Започнахме да предаваме ДВД копия, отпуснаха и малко пари.

Така направихме пълен запис на онази сесия, на която ГЕРБ бяха изгонени от властта. С помощта на Атака, които после станаха коалиционни партньори на ГЕРБ. И с помощта на едно куфарче пари. И т.н. Няма да забравя огромните очудени очи на Дани Каназирева – тогава съветничка от ГЕРБ, която броеше бюлетините след гласуването на доверие на тогавашния председател на ОбС Йордан Кюмюрджиев, и първа беше разбрала, че са изиграни.

Та повече от 4 години предавахме сесиите, организирахме коменари, документирахме, повтаряхме, изхарчихме серозни пари.

Дойде Иван Тотев а власт, очаквах, че някой ще ми благодари за приноса ни към демокрацията, но нищо не се случи. Заговори се, че сме искали много пари. Един ден спряхме излъчванията и никой не попита защо ни няма на сесията...

Междувременно НБТ – известна като "телевизията на Гергов", също започна излъчвания, никой не поиска от тях предложения и не им постави условия, пуснаха ги без спорове. След това се пробваха ДСС. Оказа се, че сесиите вече са кратки и скучни и няма смисъл да се излъчват. И собствениците разбраха, че файда от цялата работа няма. След време и тези телевизии изчезнаха от хоризонта.

Май всички бяха доволни. Това се нарича медийно затъмнение.

Така от няколко години за излъчване на сесиите само се говори. Повява се някой мераклия, след това изчезва.

Председателката Савина Петкова каза, че всеки е добре дошъл да излъчва.             Като че ли правото да се излъчва е подарък свише. Напротив:

ИЗЛЪЧВАНЕТО НА СЕСИИТЕ НЕ НОСИ НИКАКВИ ПОЛЗИ НА ЕДНА МЕДИЯ.

            За това по света тези излъчвания – включително излъчванията на сесии на Народното събрание, се извършва по дотираните обществени медии.

За съжаление, Пловдив няма обществен канал. Шансът бе проигран по ред причини.  Ръководствата на БНТ от години обичат онези пловдивски събития, които ще им дадат повод да дойдат под тепатата с любовниците, да се почерпят в Стария град и да си тръгнат. И ако може малко пари от общинския бюджет да се прехвърлят в бюджета на БНТ...

Сесиите не са привлекално събитие от тази гледна точка.

В стотици европейски градове подобни излъчвания се финансират по европейски програми. Има такива възможности, но досега нищо не е направил. По-добрее парите да отидат за някаква конференция – с преспиване и другарска вечеря.

Ако все пак се отпуснат някакви пари за "прозрачност на управлението", къде ще отидат те?

В медията, която ще анонсира излъчването така: "Други съграждани, гледайте сесията на живо и обърнете внимание на последна точка /примерно/, която ще узакони един грабеж!"

Или в медията, която ще предпочете заглавието: "Драги съграждани, гледайте сесията, на която ще се реши изграждане на поредното пловдивско бижу!"

Познайте сами.


Източник: ПОТВ - 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2165121
Постинги: 356
Коментари: 2332
Гласове: 5623
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930