Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2019 18:10 - Религията на прабългарите по БНТ
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 1551 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 15.06.2019 11:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Вчера националният ефир запечата поредната реакционна дискусия на тема ранна българска история. В предаването История БГ беше дискутирана езическа България и по-точно религията на прабългарите. Вероятно стотиците хиляди зрители на БНТ и на предаването, които са се надявали да научат нещо по този сложен и интригуващ въпрос, разбраха единствено, че прабългарите са почитали кучета, практикували са биритуализъм, евентуално не са почитали бог Тангра, появи се и някакъв Едфу и до ре ми фа сол и изобщо бих се радвал ако някой отговори какво точно е разбрал от дискусията.
    Първите петнадесет минути участниците водени от въпросите на д-р Т. Чобанов, говориха на тема жертване на куче. Фактът че освен кучета в цитираният от Ст. Станилов прабългарски кенотафион край Плиска има жертвани и два коня (плюс кучета), нещо което се среща при стотици погребения на аристократи от тракийския период, не беше коментиран нито с дума. А приликата и аналогията е повече от очевидна, да не говорим и за надгробната могила, която е издигната при погребението на виден "прабългарски" аристократ от 8 век при Кабиюк. Тя подобна на познатите ни тракийски могили от балканските земи.
    При цитираните древни извори за религията на българите най-варварски бяха смесени такива касаещи Дунавска България и такива касаещи болгарите (бурджаните както са наречени в арабските извори) във Поволжието, които  две групи изглежда са имали малко общо помежду си. Последва и една излишно дълга дискусия по тема именно религията на Волжка България, за Хатун, Умай, Едфу, за магите и т.н. тема твърде неясна и съвсем далечна от нашата историята тук на Балканите.
    Беше споменат и бог Тангра, в който прабългарите все още вярваха допреди 20-30 години, но изглежда вече не вярват в него, като по този въпрос дискусията не можа да се задълбочи.
    Беше направен някакъв опит да се изясни т.нар. биритуализъм, т.е двата обреда които се срещат при погребение - трупополагане и трупоизгаряне. Новите изводите обаче ни казват, че може би едните не са прабългари, а другите славяни, както се смяташе досега, а е възможно всички да са "прабългари".
    При цитираните извори за религията на българите бяха прескочени или подминати сведенията, които черпим от отговорите на папа Николай I до българите, където се срещат поне дузина въпроса, касаещи именно религията на древните българи. Това беше един съществен пропуск в предаването.
    Дискутиращите се пазеха като дявол от тамян при споменаване на думата траки, защото тази дума вече се смята за псевдонаучна при дискутиране на каквото и да било свързано с бита и културата на древните българи. Все пак с половин уста д-р П. Голийски каза, че правенето на чаша от главата на убития противник се среща и при траките, а след това добави и скитите. Но ако вече не можем да определим прабългарите като тюрки, то поне управляващата върхушка ще да е била такава, както обеляза проф. Станилов, позовавайки се на покойния Рашо Рашев. Това показват и прабългарските войнски титли според професора.
    Фактът че например "прабългарската" жреческа титла колобър е твърде близка до записаната още от времето на траките дума колабризмос - танц с оръжие не беше коментирано или поради непознаване или поради посочената по-горе причина - че нищо свързано с траките не бива да се цитира когато дискутираме прабългарите.
    Светилищата или капищата, които науката свързва с прабългарите, представляващи два вписани един в друг правоъгълника, се излезе че се срещат единствено на територията на т.нар Салтово-маяцка култура в днешна Украйна, според посоченото от дискутиращите. А връзката на тези храмове с твърде подобните на тях светилища от келто-римски тип, разпространени из цялата Римска империя, остана неизвесна за широката публика, вероятно неизвестна и за българската тясноспециализирана историческа мисъл. 
    Към края на дискусията се намеси и един пример за криптохристиянство от Плиска, който всъщност само налива вода в мелницата на хипотезата, че Плиска е била издигната по времето на Константин Велики. Но пази Боже това да е вярно!
    Така или иначе вероятно по река Кубан е огнището на прабългарския етнос и култура! Вече не е планината Тян Шан, и земите около езерото Байкал, както смятахме едно време, затова бъдете благодарни...
    Общо взето така премина тази дискусия, на висок научен стил, от която стана ясно, че все още нищо не е ясно за тези пусти "прабългари" и те си остават една голяма загадка за науката и за всички нас.

  Прилагам и линк към предаването, както и на едно мое предаване по същата тема - религията на древните българи. Ако между двете разработки има малко общо изобщо не се учудвайте - 








Гласувай:
3



1. bulgares - ха-ха
15.05.2019 00:48
От обсъждане на глупости няма какво по-добро да се получи. Още д-р Ганчо Ценов е доказал, че приказката на Теофан Изповедник е една измислица и тези неща за Кубрат с петима сина във Фанагория е нямало как да се случат. Теофан е писал измислиците си 100-150г след въпросните събития и е набутал какво ли не в книгите си по въпроса. Скоро едни ще разнасят и "меча на Кубрат", намерен "в гроба му" с вещи от 8-ми век, доста след като е умрял. Нищо друго не е намерено във Фанагория от прабългари, дори евреите живели там с писменост "са забравили" да споменат с какви велики прабългари са делели един слабо населен град.
цитирай
2. andorey - Да, в момента по отношение на пра...
15.05.2019 17:04
Да, в момента по отношение на прабългарите се е получила една наука, заради самата наука, която няма нищо общо с действителността и историческата истина. И се обсъжда тази измислена наука, вместо истинските проблеми...
цитирай
3. shtaparov - От обсъждане на ...
16.05.2019 13:09
bulgares написа:
От обсъждане на глупости няма какво по-добро да се получи. Още д-р Ганчо Ценов е доказал, че приказката на Теофан Изповедник е една измислица и тези неща за Кубрат с петима сина във Фанагория е нямало как да се случат. Теофан е писал измислиците си 100-150г след въпросните събития и е набутал какво ли не в книгите си по въпроса. Скоро едни ще разнасят и "меча на Кубрат", намерен "в гроба му" с вещи от 8-ми век, доста след като е умрял. Нищо друго не е намерено във Фанагория от прабългари, дори евреите живели там с писменост "са забравили" да споменат с какви велики прабългари са делели един слабо населен град.

Теофан Изповедник викаш,бидейки типичен грък,си бил по природа лъжлив и обичал да мами а ти като добър познавач на гръцката душевност не можеш да повярваш,че е възможно да е казал истината
цитирай
4. andorey - Щапаров, тази басня на Езоп да ти ...
16.05.2019 17:13
Щапаров, тази басня на Езоп да ти прилича на нещо?
http://www.bglibrary/ebooks/17en/en-bg-bashta-sinove.php
цитирай
5. sparotok - !
02.06.2019 18:51
Чудя се на тези хорица със странни изказвания, дали наистина смятат, че още дълго време някой ще им се връзва?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149746
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031