Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2019 07:47 - Въвеждане на прогресивно подоходно облагане
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 945 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Данъците и облагането на доходите не са приятна тема за никой. Тяхното възприемане и степента, до която те могат да бъдат приети, показват зрелостта и отношението на хората към собствената си държава. Разбира се, ако очакваме всички да узреят за идеята по-високи данъци - по-силна и социална държава, това никога няма да стане. 
    Прогресивното подоходно облагане е по-приемливо и разбираемо за хората. То означава хората с по-ниски доходи да плащат по-малко, а тези с по-големи доходи да плащат повече. И колко по-голям е доходът, толкова по-голям е процентът на облагане, а съответно хората с най-ниските доходи са освободени от данъци. Това е една социална мярка, която се прилага в по-голямата част от държавите членове на Европейския съюз. Дори в някои държави като Швеция или Франция данъците за богатите са токова големи, че виждаме хора, който си сменят гражданството поради това - случаят с Жерар Депардийо.
    Облагането на богатите с по-високи данъци се счита за приоритет на социалистите партии и изобщо на партиите от левия сектор. Само че, както и в много други, случаи в България нещата са обърнати и именно социалистите през 2008 отмениха прогресивното подоходно облагане и въведоха т.нар. плосък данък. Той представлява 10 процентно облагане на печалбата, независимо от нейният размер. Това показва кои бяха и все още са новите капиталисти в България - това е бившата комунистическа номенклатура, която не желае да дава повече от десет процента данък от милионните си печалби на държавата. 
    Затова в момента въвеждането на прогресивният данък в България, ще е по скоро една дясна мярка, въпреки че и от БСП настояват за това. Този прогресивен данък трябва да достига поне до 30-40 процента при най-високите доходи, като разбира се едно подобно решение няма да бъде прието с радост от богатите хора в България. Доколко тези хора разбират и са съгласни със социалния модел на развитите европейски държави, който се гради върху по-високи данъци за по-богатите, е трудно да се каже. В развитите европейски демокрации гражданите вече имат съзнание за това, че трябва да дават повече на държавата, ако искат социалната система и изобщо държавата да е на високо ниво. 
    Пълненето на хазната с прогресивно подоходно облагане обаче трябва да върви задължително, и то дори не задължително, а изключително със следната мярка - намаляване и оптимизиране на държавната администрацията. За намаляването на администрацията ще отделя специално място, но без тази мярка най-общо казано пълненето на хазната е безсмислено.



Гласувай:
5



1. morskipesni - В Германия ми прибират 50% данъци и осигуровки
06.03.2019 10:06
Понеже скалата е прогресивна, от един момент нататък растежът на заплатата ми се обезсмисля. Една възможност, за смяна на данъчния клас е да се сключи брак (случаите на фиктивен брак крият обаче голям риск!), а реалният те поставя в едно кошмарно положение ако недай Боже се провали! Тогава женен-неженен плащаш като поп до гроб!
цитирай
2. andorey - Да така е в Европа. . У нас червената ...
06.03.2019 21:04
Да така е в Европа.. У нас червената олигархия не иска да плаща високи данъци в полза на държавата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149610
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031