Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2019 19:03 - Баба Марта - празникът на богинята Кибела
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 1252 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Разгадаването на един от най-популярните български празници – Баба Марта, или първа пролет, вече е към своя край. За това допринесоха различни хора, търсещи истината, както и обилната информация в интернет по етнографските и исторически въпроси.

    Най-традиционната представа за празника е свързана със завързването или закичването на червено-бяла мартеница. В представата на повечето хора, това се прави за здраве, за плодородие и е свързано с началото на пролетта. Според по запознати това завързване на преплетен червено-бял вълнен конец е свързано с умилостивяването на природните сили. В последните години се появиха някои статии, написани от духовници или запознати с православието хора, които определят празникът и ритуалите свързани с него като умилостивяване на зла сила. Празникът Баба Марта е част от тържествата от пролетния цикъл, свързани с възраждането на природата.

    Символиката и на червеният и на белият цвят е много древна. Традиционно червеният цвят се свързва с женското начало, а белият с мъжкото. Тези два цвята се срещат още от времето на новокаменната и каменно-медната епоха в земите на Балканите. Нещо повече, те са особено популярни като цветове за украсяване на по представителните керамични съдове от това време.  Значението им и богатата символика, която те включват в себе си се запазва и в по-късни времена.


image


Съд от българските земи - новокаменна епоха - около 6000 години преди н.е.


    Вързването на мартениците и празникът баба Марта са разпространени освен в България и в съседните балкански държави – Гърция, Македония, Румъния (и Молдова). От древна Тракия, Елада, Сицилия, Рим е известен обичая на завързване червени и бели нишки на клонче, т.нар. ейресионе. На тези клончета освен вълнени червени и бели нишки, били закачани и различни сушени плодове и тестени изделия.

    Подобни клонки, в който може да открием предшественик едновременно и на сурвачката и на мартеницата, били част от тържествата свързани с пролетта и възраждането на природата. Те били част и от тържествата в чест на Кибела – едно от превъплъщенията на Великата богиня майка. Култът към Кибела е свързан с Балканите и Мала Азия, като по късно е пренесен и в Рим. Обикновено Кибела се изобразява като жена седнала на трон, придружена от два лъва. Понякога има и малко лъвче в скута или се вози на колесница придружена от животните си. Празникът на богинята е свързан с началото на новата година и земеделския сезон. В древен Рим, до времето на Юлий Цезар годината започвала на 1 март. И в много други общества началото на замеделския сезон се считало за начало на годината.


image

Мраморна статуя на богинята Кибела

   Главният празник на богинята имал весел характер, като понякога се стигало и до екстатични изпълнения, особено от страна на служителите на Кибела. Придружаващите богинята главен жрец и т.нар. свита курети, танцували и изпадали в екстаз под звуците на флейти и тимпани, понякога се самонаранявали. Главните жреци на Кибела в различните по главни нейни храмове в Източното Средиземноморие, обладавали и мъжки и женски характеристики или имали травеститен характер. Това всъщност е признак на много древната същност на божеството, понеже при много от най-старите известни човешки божества, срещаме подобен едновременно и мъжки и женски характер и съответно атрибути.

    В митовете Кибела се свързва единствено с Атис, който по принцип не може да има деца или в друг вариант на легендата се самокастрира. Възможно е с това име да са се наричали главните жреци на Кибела, които били евнуси (травестити), и са известни още с името Гали.  

    Ритуалите и празниците в чест на Кибела, наричана в Азия Кубаба, схождат с тези на богините Котито и Бендида и шумерската богиня на плодородието Инана. Песни в чест на Инана и нейната любов се изпълнявали в първия ден от годината. Интересно е, че нейни животни са белият гълъб и лястовицата.

    В известната легенда за мартеницата, която свързва нейната поява с времето на хан (княз) Аспарух, се говори за неговата сестра Хуба, за гълъб, със завързан бял конец на крачето, за нараняване, на самия гълъб или на този, който го пуска (братът на Аспарух) и оттам получаване на червено-белия цвят. Действително, най-ценното в тази легенда са именно тези опорни точки, които може да използваме за да проследим митът в неговата дълбочина. Споменахме, че гълъбът е птица на богинята Инана, известна в  Мала Азия като Кубаба. Самото име на сестрата Хуба е твърде показателно и ключово в този случай. Името Хуба всъщност „скрива” името Кубаба или Кибела. Това от една страна потвърждава автентичността на легендата или по-точно казано автентичността на нейните опорни точки. От друга страна показва, че именно широко популярният празник в чест на Кибела в някакъв много блед вариант е стигнал до сегашната баба Марта. Екстатичните моменти в този празник са останали назад в древността, изцяло премахнати с налагането на християнството като официална религия. Изцяло неизвестни днес са и травеститните моменти, които всъщност се проявяват в пролетните карнавали, около Сирни Заговезни, но не и при празникът баба Марта.


image

Възстановка на ейресионе
    Доколкото всеки един празник събира хората с пожелание за здраве и плодородие, дори и при наличието на накакви "езически" елементи в него, отричането му е безмислено. Знаем до какво са довеждали крайните позиции при православната вяра, като например борбата срещу самите икони през 8-9 век. Българското християнство по принцип е дълбоко народно, в добрият смисъл на думата.  

    Накрая да отбележим че в самото име Баба Марта, вероятно ключово е не името Марта, а определението Баба, което отново най-вероятно „скрива” името (Ку)баба – Хуба или иначе казано богинята Кибела.

Гласувай:
4
01. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
02.03.2019 15:15
Явно прилагателното хубав,а идва от Кибела Култът към Кибела е широко разпространен в нашите земи
Потвърждават го и провинциалните монети ,сечени в нашите земи, където Кибела е равнопоставена на останалите богове, даже предпочитана! С Атис има и медальони!
И още нещо- Кабиле е всъщност древнотрокийското име на богинята и градът-близо до Ямбол , носи нейното име!
Та има право Безистенът да твърди ,че Кабиле е центърът на древната цивилизация, поне аз така го разбирам!

Хубав ден!
цитирай
2. andorey - Здравейте, г-н Симеонов! Не съм ...
02.03.2019 18:02
Здравейте, г-н Симеонов!
Не съм запознат особено с изображенията на Кибела по монети и медальони, но ще потърся информация. Не само Ямбол е център на древната цивилизация, но и целите Балкани. Кабиле със сигурност е много древно име. Някои го свързват с божествата Кабири, други смята просто че е калиби - колиби, трети го свързват със свещенната Кааба и т.н. Дано безистена да не прочете това, че веднага ще последва нов порив на вдъхновение... :)
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
02.03.2019 19:08
Досега-преди десетина години, от написаното имах мнение ,че Кибела е малоазийска богиня И някои градове в Северна България имат култ към нея
Докато не обърнах сериозно внимание на монетите- на образите и върху тях Ако пазиш книгата още, хвърли поглед , отделено е място на Кибела
А за колиби, ако смятащият ,че името идва от колиби, вероятно и той живее в колиба!
Не, Кибела присъства масово в Южна, не само Северна България през Римското владичество, без римляните да имат отношение къв това!Което показва ,че този култ тук, е много стар!

Хубава вечер!
цитирай
4. amitaba - Поздрави и от мен, Андрей,
12.03.2019 10:05
Прав си за символиката на мартеницата. Белият край /бял пискюл/ е У хромозомата - бащиното начало, червеният край /червен пискюл/е Х хромозомата - майчиното начало. Двата усукани конеца са двойната спирала на ДНК. Връзването на възел е зачеване на живота. Закичването е акт на привързване към живота и благословия за плодородие, начало на пролетен цикъл.
цитирай
5. shtaparov - Изобщо не се съмнявам, че празникът ...
16.03.2019 10:05
Изобщо не се съмнявам,че празникът има много общо с Кибела- дори от името КУБАБА прооизлиза нашата дума ХУБАВА (с прех.форма КУБАВА).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 1369888
Постинги: 242
Коментари: 1506
Гласове: 4078
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930