Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2018 11:42 - Имената на тракийските богове
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 4314 Коментари: 7 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Да започнем с имената на тракийските богове, както и с техните многобройни епитети.

Преди повече от век, американският автор Игнейшъс Донъли в книгата си "Атлантида" казва, че последното което ще забравят хората, са имената на техните богове.
Да видим дали това е наистина така, като разгледаме имената на някои от най-почитаните тракийски божества.

Богинята Семела се смята за трако-фригийска богиня, майка на Дионис (Бакх), персонификация на земята и земните недра. Там синът й временно почива и отново се появява.
Името Семела (Семеле) се свързва почти без изключение от учените с фригийското Zemelo - "майка-земя". То съответства и на староб. Землia, лит. и латв. Zeme, руското Земля и т.н. Така виждаме че една от най-сакралните думи - Земя (Земля) за всеки един народ, е записана по същия начин, разбира се минала през старогръцка транскрибция, още във вековете преди новата ера - Семела - Земела - Земля.


image


Името на още един широко почитан трако-фригийски бог ни показва същото. Това е Сабазий - според повечето древните автори персонификация на Дионис (Бакх). Името е записвано в древността като Сабази или Сабади. Това име добре се обяснява с общоиндоевроп. Suobhodhio-s , идентично със старобълг. дума "свободь" - свободен. Това тълкуване на практика се затвърждава до непоклатимост от епитета Елевтерос, което идва от гръцки и ще рече "Свободен". В този смисъл, най-известният латинският епитет на Бог Дионис е Либер, което ще рече същото - "Свободен". Така виждаме че трако-фригийското имет Сабази или по-правилно Сабади, отговаря точно на днешното българско Свободен (или Освобождаващ).


image




Бог Дионис се появява най-късно, т.е. е включен най-късно в пантеона на олимпийските богове. Показателни са както самото му име, така и различните му епитети - Сабади (Либер, Елевтерос), Загрей, Бакхус и др. Бакх (Бакхус) е името, с което той е популярен в Западна Европа. Оттам идва и думите вакханка, вакханалия и т.н. във връзка с празненствата в чест на бога. От името Бакх, в средата на трако-скитските народи най- вероятно възниква и самото понятие Бог (Бога, Биг, Бох).

image


Името Дионис (Теос - Бог на старогръцки), също става нарицателно за Бог изобщо като понятие. Може да направим едно предположение че името произлиза от Дивонис - От Дева, Дива, което пък се разпространява като понятие чак до днешна Индия. Името Дивонис - Див (Дев) без съмнение е свързано с оргиастичните мистерии в чест на Бога, които са правили силно впечатление в древността у древните римляни и гърци, както отбелязахме, не случайно думата "вакханалия", произлизаща от Бакх-Вакх, е придобила широкоизвестното си днес значение.

image

Млада вакханка - картина от Уилям Бугеро




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. get - От етимологични изследвания на ...
10.03.2018 21:47
От етимологични изследвания на руснаците Гиндин-Цимбурски имаме следните изводи по отношение на "Семела" още с прозвище "Ниса" и на самото "Дионис"
1-во за Дионис - казват, че вероятно ТОВА Е НАЙ-СТРАТА ФОРМА на Отче-Наш?

2-ро по отношение на прозвището(нарицателно) Ниса - изхождайки то Мита за раждането на Дионис ... според който Семела го е криела от гнева на Хера(по-старо име Кора !) ... това "ниса" вероятно е със значение "носеща - пренасяща" ... не случайно в близък изток мисля бе планина Хеврон - местните я сочат в легендите си, че там е погребана дойката на Дионис ... носеща(та)//криеща(та) го ?
цитирай
2. barin - Здравей, andorey. Може да допълня ...
13.03.2018 20:59
Здравей, andorey. Може да допълня още един бог- Дарзалас, който е изобразяван легнал, държи рога на изобилието. В античния Одесос са го почитали. Има го на античните тракийски монети от Одесос.
Поздрави!
цитирай
3. andorey - Разбира се, че има много други бо...
15.03.2018 08:39
Разбира се, че има много други богове. Аз дадох пример само с някои от по известните, като показвам връзката със съвременния български език, най вече...
цитирай
4. amitaba - Здравей Андрей, много интересна статия
15.05.2018 14:02
Поздравявам те за специалния интерес към тракийската култура по нашите земи. Има още много неизяснени аспекти от тази религия. Керамичната женска фигурка е датирана към ранния халколит на Караново 5 000 - 4 500 г. до н. е. Мислиш ли че има връзка с траките?
цитирай
5. andorey - Да има връзка. И културна и генет...
23.05.2018 14:49
Да има връзка. И културна и генетична...
цитирай
6. krumbelosvet - Тоя Бугеро
09.07.2018 10:14
Тоя Бугеро, рисувал вакханка, требе да е имал за модел нашенка. Боже, лично познавам вакханки от около Старосел. Ква моногамия...
цитирай
7. milenavarbanova9 - В швейцарския кантон Тичино( до ...
17.07.2018 07:15
В швейцарския кантон Тичино( до средата на 19 в. част от Ломбардия),чието най-древно население са т.нар. лепонзи (лигури и етруски),съществуват и днес старинни постройки в Алпите,които носят имената Ca Samela,Ca Zemela и подобни - т.е."
къщата на Самела,Земела" и пр.Става дума не за Богинята,а за обикновени жени,чието притежание са били тези къщи.Много древен пласт от имена.Въобще,където и да побутнем,се явяват доказателства за грамадния ареал ,в който се е простирал тракийският елемент.Поздравления за статията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2150541
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031