Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2016 16:02 - Коледа и раждане на новото слънце
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 3105 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 17.12.2017 14:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Животворящото слънце, е било обект на почитание и обожествяване във всички древни култури. За древния човек слънцето е било Бог, а и не би могло да е иначе.
    Този древен и базов култ към слънцето, преминава през всички епохи, като стига и до съвременността, въпреки че днешният човек е все по склонен да се възприема като независим от природата. Дали това е така е отделен въпрос, но това, което се е наслагвало с хилядолетията не може да се отхвърли и прескочи с лекота.
    Соларните символи, с които човек е обозначавал слънцето са различни - обикновен кръг, кръг с точка, свастика с три, четири и повече пречупени лъчи (коловрат), и други.

image

    Важни за човека са всички фази от движението на слънцето спрямо земната ос през годината, но особено важен е моментът на зимното слънцестоене.
    Тогава е настъпвал "критичен" момент на крайно намаляване на светлата част от денонощието, захождане или "умиране" на старото слънце и раждането на новото.
    Тези най-кратки дни от годината са изпълнени с цял цикъл от изпълнявани обичаи и празници, главен момент сред които е Бъдни вереч и нощта преди Коледа.
    Не случайно коледарските дружини тръгват след полунощ, т.е. в предполагаемата най-кратка нощ, за да разнесат послания за здраве и берекет, да обяват раждането на новото слънце. 
    Названието "коледа" е свързано с древнославянската дума "коло", която озвачава "кръг" или "хоро". Това е един от символите на слънцето и на слънчевия кръговрат - кръгът. Хорото изпълнявано от коледарите, също имитира този слънчев кръг и кръговрат.

image
    
    С Коледа е свързана и свастиката, един от слънчевите символи. Свастиката като символ се появява на Балканите 6000 хилядолетия преди новата ера. Или поне засега от това време датират най-старите артефакти с изображение на свастика или показващи самата форма, открити по нашите земи. 

    Върху традиционния български хляб, приготвян за Коледа, откриваме изобразена именно такава свастика, допълнена с четири точки, във всеки един от очертаващите се сектори.

image

    Така наречената свастика, слънчев символ с пречупени лъчи, всъщност най-добре отразява слънчевия кръговрат, който настъпва по това време на годината.
    Това, че сме свикнали да мислим за свастиката като негативен символ, е в резултат от бурната и размирна история на Европа от първата половина на 20 век.
   Всъщност този символ, както и много други, е един от символите съществували на територията на Балканите и Евразия от хилядолетия.
    Хилядолетната мъдрост и опит на българския народ е отразена във всички многобройни елементи, които оформят даден обичай - облекло, танци, напитки, атрибути и т.н., от древността до днес.
    








Гласувай:
7



1. shtaparov - Браво- поздравления за хубавата ...
26.12.2016 21:01
Браво- поздравления за хубавата статия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2171660
Постинги: 356
Коментари: 2333
Гласове: 5629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930