Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2016 07:07 - Увод към книгата "Праотечеството и праезикът на българите"
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2415 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    В нашите училища се учи, че българската държава е образувана от две народности: от славяни и от чуждо някакво племе българи, които покорили славяните и образували българската държава. Славяните били дошли по тези места на Балканския полуостров къде 5-ти и 6-ти век след Рождество Христово, но понеже нямали яко държавно устройство, те били изложени на удари от чужди народи. В края на VІІ век, или в 671 година една българска орда под предводителството на княза си Аспарух минала реките Днепър и Днестър и се появила от къде устието на Дунава, т.е. дошла при славяните на Балканския полуостров. От тази орда сега се започвала българската държава.
    В какво отношение обаче стои тая чужда орда или чужд народ към славяните, не е отбелязано в старите хроники. Днешните историци мислят, че тая орда била покорила славяните на Балканския полуостров и образувала славяно-българското господарство. Това обаче е предположение, което не почива на факти, понеже до сега не е намерено никакво известие, че българите нападали или са се сражавали със славяните. Знае се само, че имало някакви си българи в източна България, къде Преслава и че тези българи обезпокоявали гръцките поселища по Черно море и Тракия. След това се знае, че когато народът на тая българска държава станал писмен, то се видяло, че този народ пише и говори славянски език или че това е славянски народ.
    Онези, които поддържат, че българите са чужд (не славянски) народ, казват, че дошлите от сетне българи са били малобройни и слабокултурни, та се претопили в славяните, понеже славяните като по-ранно дошли в съпрекосновение с гръко-римската култура, са били по културни. Но как стана това сливане, когато българите са живели къде Добруджа, отделно от славяните, когато те не са имали взимане даване със славяни, а с гърци, когато в техния двор е владяла гръцка, а не славянска писменост и пр.? Кога например българите, които във времето на първото българско царство не са се отделяли от Черно море побългариха, или дадоха името си на поселниците на Охрид, Ниш, Белград и пр.? На тези въпроси защитниците на чуждия произход на българите, още не са обичали да отговоря. Както и да е, че сегашната бъларска държава е образувана от два народа се счита като нещо очевидно от повечето досегашни издирвачи. Спорно е само, от каква народност са тези новодошли българи. И на това е различно отговаряно. Тъй напр. Тунман, който в 1774 г. е писал издирване върху историята на източните европейски народи, ги счита за турци, сродни с маджарите. (Untersuchungen uber die Geschichte der ostlichen europaischen Volker, Erster Theil, Leipzig 1774)
     Шафарик в своето съчинение Slovanske starozitnosti, което излезе в 1837 год., ги счита за чудски или фински народ. Това мнение е било до скоро владеещо у нас, защото са го поддържали знатните наши историци: Марин Дринов и Константин Иречек.
     Гавраил Кръстевич в своята История българска, Цариград 1869 ги счита за хуни. Кръстевич доказва, че българите са дошли, от дето са дошли и хуните и че те са хуни. От сетне пък доказва, че хуните са славяни и следователно и българите. Това мнение е било много слабо застъпено в науката, макар и да е имало много по-сериозни основи за себе си, от колкото горните две.
    Освен горните мнения има и такива, че българите са славяни.
Такова мнение например е поддържал Раич в своята История разних славянских народов най паче Болгар, Хорватов и Сербов. Виена. 1839; Венелин в своята първа българска история: Древние и нынешние Болгаре. Москва 1829. Сетне разни полски и руски историци, обаче то е останало без внимание от повечето учени. Господсваще мнение днес изобщо, а най-много у нас, е, че българската държава е образувана от два народа и че новодошлите българи са от турско потекло. На това мнение са нашите професори и учители по история. Главни негови представители са българските историци Шишманов, Златарски, Баласчев. Тези господа са писали издирвания по началото на българската история, изхождайки от гледището, че нашата държава е образувана от две племена и че българите са турци.

    Увод към изследването на д-р Ганчо Ценов, Праотечеството и праезикът на българите, София, 1907 г.



Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
20.10.2016 00:14
В древността , а и по- късно има едно основно правило
при срещата на два различни народа следва сблъсък
И той е з земята защото новодощлият има претенции именно за земята на заварените
Няма сведения за сблъсък в този момент
И други противоречия има че били една шепа Българите А победили най- силната армия и принудили и славяните да им се подчинят
За капак се отказали от езика си
Тий вече е за Гинес
Няма такъв случай, доминиращият да се откаже от езика си
това води и до отказ от властта

Лека нощ!
цитирай
2. andorey - Да, напълно съм съгласен г-н Сим...
21.10.2016 02:16
Да, напълно съм съгласен г-н Симеонов. В нашата история има толкова много изключения от общите правила, че не знам как досега историците не разбраха, че това просто не е възможно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148961
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5598
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031