Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2016 08:08 - Отнесени от вихъра – 80 години от първото издание на великия роман
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 1836 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 30.06.2016 12:49


    Преди 80 години за първи път излиза от печат романът на Маргарет Мичъл „Отнесени от вихъра”. Известна е и точната дата на публикуването - 30 юни 1936 година. Белязан от светкавичен успех, този роман, остава и до днес най-любимата за американците книга, след Библията.

    Маргарет Мичъл е родена в столицата на американския Юг Атланта и отраства с историите за събитията и битките по време на Гражданската война. Тя е родена през 1900 година, т.е. едва 30-тина години след края на тези паметни събития, оформили хода на американската история и лицето на съвременните САЩ.

    Много е написаното и известното покрай самото създаване на романа, а и на филма „Отнесени от вихъра” в две части, излязъл на екран три години по късно.

    Едни от най-интересните факти са, че романът е писан в продължение на десет години, като първоначално авторката е описала събитията от неговия край, а след това и останалите събитията довели до този финал. Това е и причината краят на романа да е зареден с особена сила, с особено очакване известно на всички, които са чели „Отнесени от вихъра”.

   Други любопитни моменти са първоначалното заглавие на романа - „И утре е ден”, както и името на главната героиня Панси. Провидението обаче си знае работата и името на романа е променено на „Отнесени от вихъра”, а главната героиня е наречена Скарлет. Днес не може и да си представим друго име на главната героиня освен Скарлет О’Хара.

    Колкото до точния превод на титула “Gone with the wind” на български, би трябвало той да е „Отнесени от вятъра” или „Отнесени от бурята”. Богатството на българския език и талантът на българските преводачи дава възможност за очарователно заглавие „Отнесени от вихъра”.


image

          Корицата на първото издание на "Отнесени от вихъра", в един том, съдържащ 1037 страници

    Преди двадесет и две години в Атланта е отворена и къща-музей посветена на видната гражданка, репортер и писател Маргарет Мичъл. Знае се, че тя е живяла на три места в град Атланта, като само едното от тях е запазено и до днес и именно то е превърнато в експозиционно място. В скромното жилище на приземния етаж са подредени мебели, снимки, предмети от началото на ХХ век. Тук посрещат посетителите с южняшка топлота и непринуденост, почти като дошли на гости роднини.

    image

          Къщата-музей в град Атланта, мястото където Маргарет Митчъл започва да пише великия си роман

    В двора в отделна зала е представена накратко и историята по създаването на филма с Кларк Гейбъл в ролята на Рет Бътлър и Вивиан Лий в ролята на Скарлет ОХара.

    Като по любознателен посетител, ме насочиха и към градската библиотека, където на петия етаж също се съхраняват вещи и документи свързани с живота и творчеството на Маргарет Мичъл и нейния паметен роман.

image

          Пишещата машина на писателката и листове с поправки на текста на "Отнесени от вихъра"    

    Тук могат да бъдат видени някои от първите издания на „Отнесени от вихъра”, включително и едно българско, лични вещи, както и пишещата машина, принадлежала на репортерът и писател Маргарет Мичъл, неин портрет и други.

image

          Сред колекцията в градската бибилиотека в Атланта е и първото издание на "Отнесени от вихъра" на български 

    Маргарет Мичъл работи като репортер за седмичникът Атланта Джърнъл, където публикува над 130 статии. След отпечатването на романа "Отнесени от вихъра" през 1936 година, тя вече няма възможност да се занимава с друго, освен да отговаря на стотиците и хиляди писма, пристигащи от всички краища на САЩ. На следващата 1937 "Отнесени от вихъра" печели наградата Пулицър. За грандиозния успех на книгата, допринася и едноименния филм, който също бързо се превръща във филмова класика. 
    През военните години 1941-1945, Маргарет Мичъл отново няма време за творчество, тъй като работи за Американския червен кръст. 
Животът и прекъсва внезапно през 1949 година. Тя почива през август, същата година, в болница, пет дена след като е блъсната от автомобил на улицата. От нейния единствен роман до днес, са продадени над 30 милиона копия, преведен е на 27 езика. Бързо придобил огромна популярност, романът "Отнесени от вихъра" остава любим за хората по целия свят, вече осем десетилетия.

image

          Портрет на Маргарет Мичъл нарисуван от художника Константин Чатов




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2167684
Постинги: 356
Коментари: 2333
Гласове: 5626
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930