Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2016 21:21 - Именникът на българските князе - пренареждане
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2607 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Ето и едно ново обяснение на владетелските имена в Именника на българските князе и най вече на първите 5 имена... Кой е Авитохол, кой е Ирник, Безмер, Гостун и Кубрат. До всички тези изводи ме доведе изследването на историята на северночерноморското Боспорско царство и династията на Аспургите.

     Управляващият род Дуло от Именника - това както вече отбелязах са Тиберий Юлий, управлявали Боспорското царство от І век от н.е. до 679 година. Известни още като Аспурги и Раскупориди (поради династична връзка с тракийското сапейско царство от І век от н.е.).
     Владетелското име Аспург от Боспорското царство твърде близко с името Аспарух, както и аспургианите - тежковъоръжени конници, политическа партия или самостоятелен етнос. Те са познати от земите около Фанагория още от І век от н.е. Засвидетелствани са от Страбон и други антични автори.

     И така -
     Авитохол, който управлявал 300 години според Именника - това е Антиох ІV Епифан, дядо на Митридат VІ Евпатор, владетел на Понтийското царство.
     Ирник, който управлявал 150 години според Именника - това е Фарнак ІІ (Син на Митридат VІ от Понт (Митридат Евпатор). Известен епизод е неговата битка с Цезар при Зела през 47 пр.н.е, където римският император произнася прочутата фраза - Veni, vidi, vici.
    Гостун - възможно това да е Тиберий Юлий Дуптун, управлявал в края на V в. Боспорското царство
     Курт от Именника - това е или Кубрат, но е възможно и Кубер (царувал в земите на днешна Македония през VІІ век).
     Безмер - възможно това да е цар Бузар (Бузас посочен за цар на българите от края на VІ в.). Възможно също така това да е българският цар Батой.
     И накрая Исперих - това е Аспарух (края на VІІ в.)

     Като допълнение -
Динамия, майка на Аспург І - дъщеря на Фарнак ІІ и правнучка на Антиох ІV Епифан.


image





Гласувай:
8



1. iliyanv - За аспургите разбрахме ...
03.05.2016 11:46
Аспарухчо обаче го нема в телефонния указател. И Исперихчо също.
Исперих е име на делиормански аул, в който преобладаващо живеят прабългари от ДПС или ДОСТ. Има Есперерихчо или Есперихчо. Нерде Есперерих, нерде Аспарух.
цитирай
2. andorey - Аспар-рекс или Испор-рез и в двата ...
03.05.2016 15:10
Аспар-рекс или Испор-рез и в двата случая рекс-рез-рих- цар... Коренът на думата е древен, среща се още при траките - Рез - Цар.
Името Испор или Еспер (рикс) е също чисто тракийско, сродно с имената Раскупор, Кетрипор, Мукапор и т.н...
цитирай
3. argilos - Здравейте!
27.06.2016 02:26
Не знам дали Есперерих е тракийско име , но с Еспера е обозначена Италия в картата на Изидор от Севиля и Есперерих може да означава италианския или просто западния княз (може би от езерото Y-omo, Гомо, старонемски Хумо – от там и хуматите като съставна част на мизите при Лъв Дякон, и да е докарал от там първата партида от днешните румънци. Нали сравняват Асеновци с Ахил и власите с Патрокъл).
Пишете за князе от рода Дуло, но Дуло не е маджарското Дюла. В именника пише, че князете до Аспарух държат над 500 години на ДУНАВА или франко-сакс. Тонах, а не на Керч и Танаис. Босфорското море през 4-5 век е черно море западно от Херсон до Тракийския Босфор за разлика от Понта, който е централната част на морето и Кимерийско море с Керч и източно от него - според Iulius Honorius. Същият посочва и Дули (което днес дописват на Вандули) северно от Дунава (не Истъра) между маркомани и kвади и в съседство с лангобарди. В табулата също се посочват вандули, а не вандали, които по това време са вече в Африка.
Тацитус описва Дулгубни в Германия в района на днешните Saale и Eisenach, пак не много далеч от лангобардите. Има сведения за тяхно предвижване на юг. Убийството на лангобардския цар и отвличането на принцесата от българите е от това предхунско време.
При Теофан името е Аспарух. Единствен аналог на това име със съставна част –рух е Фердерух, един от принцовете на ругите, който отказал да се бие срещу Одоакер. Извеждат –рух от готското хрук, т.е. крясък, вик, ручене. В арменски източници името е Аспахрук.
Испор е тракийският или отвъддунавският (костобоки) вариант на Есперерих. Както и днес, може би и в миналото някои са казвали Испания, а други Еспания.
Поздрави!

цитирай
4. andorey - Здравейте, писал съм много по те...
27.06.2016 10:23
Здравейте,

писал съм много по темата за името Дуло, за Керч, за името Аспарух, за Именника на българските князе... Статиите и постингите, които са писал по тези въпроси наистина са десетки, намерете ги, ако ви интересуват...
Благодаря за това, което казвате. Има някои ценни податки, например това че принц от ругите е отказал да се бие срещу Одоакер. Това потвърждава наблюденията на Г. Сотиров че Одоакър е славянски (т.е. трако-скитски) вожд...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149798
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031