Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2015 17:17 - BOLGAR: тайните на нашия произход
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 5983 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 29.11.2015 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Към ден днешен, количеството книги, свързани с темата за произхода на древните българи, вече е значително.

    Голяма част от тези книги обаче, мога да определя единствено като свободен полет на мисълта, най-често без определени граници и параметри. Това важи особено за книги, излезли през последните две десетилетия.

    За щастие, от няколко месеца на книжния пазар вече е достъпен трудът на Александър Мошев „BOLGAR: тайните на нашия произход”, която книга мога да  определя като полет на свободната мисъл.

    Както казва и самият Александър Мошев, книгата е спонтанна реакция срещу липсата на истинска дискусия за произхода и ранната история на българите, особено в полето на академичната общност.

    Защо наричам книгата полет на свободната мисъл?

    Всеки , които е завършил специалност история или археология в университета, знае колко е трудно човек да преодолее налаганите догми по темите свързана с нашата история и да достигне до собствен прочит на събитията. Без да върви по утъпканите пътеки и без да робува на остарелите клишета, Александър Мошев прави точно това.

    Позовавайки се на значително количество извори и информация, авторът не се страхува да заяви, че има нещо фундаментално сгрешено в подхода на нашите историци и археолози към проблема за прабългарската култура. И то може да бъде решено единствено ако престанем да разделяме изкуствено средновековната материална култура на Балканите на тракийска, славянска и прабългарска.

    Бих добавил, че онова, което пречи за проследяване на историческата приемственост по нашите земи е условното до голяма степен разделяне на историята на праисторическа, антична, средновековна, възрожденска и т.н.

    Необходимо ли е противопоставянето на Мадарският конник и Тракийския конник, за да стигнем до историческата истина?  Не са ли прабългарските каменни градежи израз на местна балканска традиция, съществувала  по тези земи още от вековете преди новата ера? Имаме ли основание за разделяне на керамиката на „славянска”, „прабългарска” и „тракийска” и не откриваме ли и тук едни стари традиции?

    Това са част от въпросите, към които ни насочва дискусионната първа част на книгата.

    За улеснение на читателите в тази нелека материя, авторът сам обобощава някои от своите наблюдения. Днешният български (словенски) език е пряк наследник на езиците от пеласгийската и трако-фригийската група, като огромното диалектно и звуково богатство на българския показват, че коренът на славянското езиково семейство е тук, на Балканите. Етногенезисът на българите е продължителен процес, които е започнал в хилядолетията преди новата ера, но със сигурност тук, в Балкано-Причерноморския регион. Всъщност понятията „траки”, „прабългари” и „славяни” обозначават ако не едно и също, то със сигурност родствено население.

    Освен тези важни изводи, в книгата са разгледани и по малко познати, но интересни теми, свързани с по ранната история на българите. Каква е връзката между българи и хуни и какво знаем за епископия Хунавия? Кой е Зиези и какъв е произходът на това име? Плочката от Виница с надпис BOLGAR, ранното християнство и българите, бог Тангра и беотийския град Танагра и т.н. Особено интересна е и последната глава от книгата, свързана с произходът на т.нар. „прабългарски” или „тангристки” капища. Може да кажем, че за пръв път от 1958 година, дискусията за тези сгради е отправена в правилната посока. И тази посока отново е свързана с Европа и Балканите и едва вторично с близка и по-далечна Азия.

    Похвала на Александър Мошев за сериозния труд и разбира се горещо препоръчвам книгата „BOLGAR: тайните на нашия произход” на всички, които се интересуват от древната история на нашите земи и от етногенезисът на нашия народ.

image




Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
21.11.2015 17:01
Мошев е редактор в списание " Осем ", нали!
Харесва ми размахът му и освободената мисъл!
Такъв човек е способен да прави открития!

Желая ти здраве и успех!
цитирай
2. didanov - Благодаря за информацията! Наи...
21.11.2015 20:07
Благодаря за информацията! Наистина има нещо фундаментално сгрешено в подхода на историците ни, но пъзелът на историческата истина започва бавно да се нарежда. Все пак остарелите виждания най-трудно се променят.поздрави.
цитирай
3. andorey - Мошев е редактор в списание " ...
21.11.2015 22:13
leonleonovpom2 написа:
Мошев е редактор в списание " Осем ", нали!
Харесва ми размахът му и освободената мисъл!
Такъв човек е способен да прави открития!

Желая ти здраве и успех!


Сашо Мошев все още не е редактор в Списание 8, но е написал доста статии за тях... Той пръв популяризира пло4ката с надпис БОЛГАР от Виница, а има и многг други нау4ни статии...
цитирай
4. andorey - Да пъзелът запо4ва да се нарежда ...
21.11.2015 22:15
Да пъзелът запо4ва да се нарежда въпреки някои недоброжелатели...
цитирай
5. elcho - Топло,топло,топло.....
01.02.2016 23:50
Зиузуду, петият Шумерски Цар след последният потоп. От единият му син произлиза Хонорският Род, от този род произлизат два рода : Хети и Хикси , а от Хетите са Българите......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149722
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031