Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2015 17:17 - Румъния - даките и траките
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 8987 Коментари: 5 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    По време на посещението ни в Румъния, не ни вървеше с музеите. Археологическият музей в град Дева беше в ремонт. В Алба Юлия пък престигнахме късно през нощта. Понеже беше събота вечер, не можахме да намерим места за нощуване и в крайна сметка се насочихме на юг, към последната дакийска крепост със звучното име Къпалня.

image


    Подобно и на другите, тази крепост се намира на връх, който доминира над околността, едно доста живописно място. В подножието минава река с доста големи и дълбоки вирове. Това е и най-вероятната причина мястото да се казва Къпалня.

 image

   Изобщо цялата обширна област около столицата на даките Сармизагетуза доста напомня на Родопите. Окосените ливади, с посято ябълково дърво или круша, малките оградени ниви, борове и големите буки, струпаните на купи сено и слама, създаваше действително подобно усещане.

image


   От древните хронисти занем че даки, гети и мизи са сроди племена. По времето когато римската империя завладява Балканите и обявява нови провинции, последни губят независимостта си живеещите на север от Дунав гети и даки. Когато в началото на втори век е сломена съпротивата на последния дакийски цар Децебал (Диурпаней), голяма част от даките, а вероятно и гетите, бягат още по на север, а също на североизток и северозапад за да запазят независимостта си.

 image


    Един интересен символ използван от даките е изображението на дракон, който се носи на дълъг прът. Този символ очевидно е свързан с воините и войната.

    На този паметник на Децебал, той е изобразен именно с такова „знаме” в ръка. Т.нар. драконофори виждаме изобразени и на Траяновата колона в Рим, свързана с триумфана на Траян над Даките.

    Подобно изображение на драконофор срещаме в края на 5 - нач. на 6 век от територията на днешна Република Македония.

image

    То е част от керамичните плочки открити при Виница, сред които срещаме и тази с надпис БОЛГАР. Няма да е чудно, ако един ден се окаже, че известната прабългарска „конска опашка” всъщност е представлявала един такъв символ на дракон, носен от войните по време на битка.

    Историята на българските и румънските земи е свързана от дълбока древност. Още от времето на халколита намираме сходни култури от двете страна на река Дунава. Този близост в историята продължава и през времето на даките и траките, а по късно и през Средновековието, та чак и до днес, когато България и Румъния бяха приети заедно в Европейския съюз.
   Днес румънският език е запазил около 20 процента славянска лексика. Бихме могли да наречем тази лексика колкото "славянска" толкова и древнобалканска, като по отношение на местности, градове, планини, реки, този процент е дори по-голям. 
    След интересната седимца прекарана в Румъния, с Мартин отново се озовахме на брега на Дунав, откъдето се виждаше високия хълмист бряг на отсрещна България. Родината си е родина и ние с нетърпение очаквахме да се завърнем там...

image




Гласувай:
11



1. leonleonovpom2 - Поздрави!
25.08.2015 22:02
Логична постройка, творческо виждане, продължавай така!
цитирай
2. bezistena - В предния ти пост, както и във всички ...
26.08.2015 00:23
Приятел,в предния ти пост,както и във всички наши разсекретени документи доказваме,че ЗМЕЙ е херметичният хералдически животински символ Змей,Змия,Ламя,Дракон,Ел,Кала,Хала,Гала,Селен,Слав,Вер,Хидра...,(общо 12 рептилскисинонима в Българския език) от Древно–Българския календар на Българската жреческо–царска династия Дуло,съставена само от генетични феноменни потомци на Исус и Мария Магдалена–Българските Богове–Демиурзи от Тракия.
Тази Българска Божествена феноменна жреческа династия и каста е духовният, интелектуалният и управленческия аристократичен елит на всички тракийски племена,с които от Тракия на Балканите е заселена цялата планета!

От Сътворение до сега всички управници на всички племена и държави са от Дуло!
Затова Змейско–змийската рептилска хералдика е разпостранена върху всички племена и владетелските им фамилии,която тайна ние сега разкриваме!
Там където срещаме рептилскити хералдически символи,това е Български печат за цивилизационно авторство–а той е навсякъде и върху всичко!

Ето,Приятелю,ти показваш поредния Български хералдически комплект на Дуло и кодирано послание за нас–дракона носен на дълго копие или на дълъг прът.
Ето какво са ни написали на най–ачик местото Посветените ни Деди–гениални кодировчици,и го вменили на генетичвнте си династични потомци да пазят като зеницата на окото си!

ДРАКОН НОСЕН НА ДЪЛГО КОПИЕ=Кан(Жрец) от Дуло на Бог Иса Дракона–хералдическата родова визитка на съответния владетел и вожд

ДРАКОН НОСЕН НА ДЪЛЪГ ПРЪТ=Дуло от Бог Иса Дракона от Трагия–
родовата принадлежност на приносителя и вожда

ОПАШКА НА КОН=Кан(Жрец) на Бок Ешуа

ДЕЦЕБАЛУС=ДЕТСЕБАЛУС=Дуло от Богиня Диана и Исус–Български династ от Дуло
ВИНИЦА=ВИНИТСА=Богиня Диана и Иса

Приятел,ако третата снимка от поста си я правил ти,знай,че си снимал една изкуствена могилна пирамидална светилищна конструкция,на която само ако се свали половин метър пръст,отдолу ще се покаже изкуствения градеж на поредното Български светилище тип "Българската" пирамида в град Високо–Босна.


Всички разшифровки извършваме по стриктните и прецизни правила на
Свещения шифър,който ви разкриваме чрез
ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част 1 и 2 в постингите ни
http://bezistena.blog/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
http://bezistena.blog/history/2013/05/26/tainata-na-sveshteniia-bylgarski-ezik-chast-2.1114061 и всички други документи от блога ни.

и с който правим и следните дешифровки от твоето повествование:

МАРТИН=Матара=Диана Мария–кратък Кабала–хороскоп на приятеля ти
ДУНАВ=Диана Богиня=Богиня Диана
ДА СЕ ЗАВЪРНЕМ при=при Исуз и Богиня Мадара


Поздрави,Приятел,и давай нататък!
Опитай с нашия код.
цитирай
3. krumbelosvet - Поздрави и благодарности!
07.12.2016 14:17
Боже, каква съдба, отвсякъде граничим със себеси.
Дънов казва, по памет, да не се захващаме за това, че сме българи, защото българите сега се наричат другояче. А сега де. Ако не греши тоя човек, кои ли ще са тия? Близки и не толкова? Пак по памет, Сталин, по повод съдбата на победените казва "Кой си спомня сега за болярите" (тези, унищожени от Иван Грозни, защото го смятали за един от тях и не го почитали твърде). А във "Война и мир" селяните от Богучарово си говорят, че хората на Николай Ростов са руснаци, като за друг народ..
цитирай
4. andorey - Предполагам думите на Дънов са били ...
08.12.2016 15:02
Предполагам думите на Дънов са били да не се захващаме за името "българи", понеже голяма част от тези, които някога са се наричали българи сега се наричат по друг начин...
цитирай
5. krumbelosvet - Основателно предполагате, мисля.
14.12.2016 12:00
Сигурно знаете, че в Мизия има места, където не казват Петров, а Петроу, не Киряков, а Кирякуу и т.н. Май така славяно-тралийските имена са станали румънски. А сърбите до днес ни титулуват "бугараши". Ето то Букурещ. Като бях войник беше всеизвестно, че власите много се стремят към нашивки на пагона, щото момите иначе не ги забелязват. В ромейските летописи постоянно смесват власи и българи, а наскоро прочетох, че власи се наричали войнишките села, нещо като казаци...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148552
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031