Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2015 23:23 - Румъния - градища и крепости на даките
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 5403 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 29.12.2016 14:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    След първата крепост продължихме към град Дева. Това е един подреден, неголям град, над който се извисява късносредновековна крепост. Името „дева” е много древно, със значение „град”. Това име (като самостоятелно или като съставна част) се среща на територията на целия Балкански полуостров, че и отвъд. Знаем го и от името на нашия любим град Пулпу-дева - Пловдив.

image


    Приятна изненада беше да открием че румънците са източноправославни. Въпреки че знаех този факт, някак си не го съзнавах, докато не го видях на място.

image


    Отбихме се в близкия манастир Прислоп (или Преслоп). Името на този манастир пък идва от една стара славянска дума, със значение „преслоп” - седловина... Близо до нашето село в Родопите има такава местност - „Бял преслоп”. В този манастир е погребан един изключително почитан от румънците йеромонах и отшелник Арсений Бока. Гробът му е винаги отрупан с цвета и хиляди поклоници се стичат тук от цялата страна.

    В окръг Оращие, в северните склонове на Карпатите се намират няколко от най-важните крепости, останали от периода 2 век преди – 2 век след новата ера. Това е времето на владетелите Буребиста, Дикеней, Комужик и Децебал. Повечето от тези крепости са разположени покрай басейна на река Градище, приток на река Муреш. Това са шест крепости - Костещи, Блидару, Пиатра-Рошие, Сармизегетуза Региа, Баница и Къпалня.

 image


    Всъщност крепостите са разположени така, че защитават пътя и подстъпите към столицата Сармизагетуза, която се намира на 10-12 км навътре в планината.

    Стените на крепостите са били изградени от дялани варовикови камъни, от които днес са запазени само най-долните редове. Пространството между двете лица на стената е запълнено с т.нар. емплектон – по дребни ломени камъни и трамбована пръст.

 image

    Подобен начин на градеж срещаме и по българските земи, но при дакийските крепости се наблюдава една особеност. Това са жлебове в камъните, в които са били вкарвани дървени греди, за допълнителна здравина на стената. 

 image

    Тези жлебове се виждат ясно на много то камъните. Като помощни съоръжения за защита са били изграждани и ровове и дървени палисади, от които днес не е запазено почти нищо. Това е скица и възстановка на крепоста Костещи-Четащуе ("четате" е една от румънските думи за крепост)  




image


image


    Съставна част от всяка по голяма крепост са и т.нар. светилища (на румънски sanctuar). Те са разположени в непосредствена близост, на равна площадка. Представляват подредени в редици кръгли камъни, с еднаква големина и форма.

image
 



Особено интерено е светилището в Сармизегетуза Региа, което ще разгледаме следващия път...




Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Коментирай името ,Андрей!
18.08.2015 07:12
Някъде се изписва и като Сарматигетуза Транскрипции всякакви са възможни
както при Пантикапея Аз пък смятам ,че е Понти капея-врата към морето В Помпей например,Вратата към морето е Порта Марина-Морска врата

Коментирай и изкуствено създадената върху Български земи държава, в която по времето на Ботев шрифтът на печатарските машини е бил с български Букви
Впрочем, нямам право да ти се меся, но случаят е идеален да направиш обзор на явлението Румъния В която още стоят българските имена на градовете, някой, вече порумънчени-като Букурещи Джурджу. Но има Крайова, Търговище.... Ами най- разпространеното им мъжко име е Влад...там навсякъде говори Българската история И ние проспиваме това, утре няма да има и помен
Не знам защо се прикрива, но Чаушеску е добруджански Българин
Ти си по-млад,не знаеш, но като дете ,когато Чаушеску смени починалия Деж ,слушах реч, по радиото на Чушеску, беше дошъл за Юбилеен Девети септември
На превъзходен Български Това никога не се повтори Та тогава писаха какъв бил.....
Приятен ден!
цитирай
2. andorey - Здравейте, г-н Симеонов, благо...
18.08.2015 12:19
Здравейте, г-н Симеонов,

благодаря много за интересната информация. Не знаех за Чаушеско и за пръв път чавам това...
Действително в днешната румънска лексика и до днес около 20 процента от думите са славянска... Що се отнася до имената на местности, села, реки и т.н, там процента е още по голям. Смятах специално да го отбележа в следващия постинг...
цитирай
3. bezistena - Поздравления, Приятелю, за пре...
24.08.2015 12:59
Поздравления,Приятелю,
за прекрасния репортаж и пътепис по изконните Български земи и население!
Вече 200 години с тотален геноцид,цензура и исторически,етимологически и всякакви други "научни" фалшификации,душманите на Българите се мъчат да изтрият феноменалния духовен и иинтелектуален ген на Българите и културния и цивилизационен печат,ударен върху неуспешния синтетичен етносен експеримент,наречен РУМЪНЦИ и РУМЪНИЯ,но напразно,защото езиковият семантичен печат,с който Дедите ни са жигосали всичко в Румъния,е неизтриваем,както свещеният Български Божи ген,имплантиран в тази изкуствена нация,направена чрез изнасилване,и е вечен и неунищожим!

Сега демонстрираме как
Свещения шифър,който ви разкриваме чрез
ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част 1 и 2 в постингите ни
http://bezistena/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
http://bezistena/history/2013/05/26/tainata-na-sveshteniia-bylgarski-ezik-chast-2.1114061 и всички други документи от блога ни,

възстановява истината за тази земя и народ и ги връща отново в прегръдките на Майка България!

ДЕВА=Диана Богиня=Богиня Диана–
затова тази първосвещена анаграмна комбинация с основното име и титул на Българската Богиня,Великата Богиня Майка,"се среща на територията на целия Балкански полуостров,че и отвъд!"

ПУЛПУДЕВА=ПУПУЛ ДЕВА=Павел от Диана Богиня=Павел от Богиня Диана
Павел(Свети Павел),първородният син на Богиня Диана,която е Мария Магдалена

САРМИЗАГЕТУЗА=Сар Изуз и Майга Диана=Цар Исус и Майка Диана
САРМАТИГЕТУЗА=Ган(Кан,Жрец) на Исуц и Матара Диана

sanctuar=Иса Трака=Траки на Иса–жреческия индекс за светилище

КОСТЕЩИ=Кан(Жреци) на Диана и Исуш

ЧЕТАЩУЕ=Диана и Ешуш

БУКУРЕЩ=БУКУРЕШТ=Бог Ешуа от Тракия=Траки на Бог Ешуа

ДЖУРДЖУ=Друиди на Ежуж–жреческата каста на Исус,която са Българите

Букурещи Джурджу–Букурещ,който е създаден от Друидите на Исус–Българските жреци

КРАЙОВА=Барки–Българи

ТЪРГОВИШТЕ=Траки на Богиня Диана и Ешуа

По същият начин,който и друг топоним в Румъния да разшифроваме,в него ще открием задължителното присъствие на Българските Богове!

ЧАУШЕСКУ=ТШАУШЕСКУ=Кан(Жрец),син на Диана и Ешуш–Българин,поради което го убиха.

ДЕЖ=Диана и Ежуа–жреческият код на предишния румънски премиер,и той задължително от Българската Божия династична фамилия Дуло

Върху този малък и скромен пакет с разсекретени румънски документи,доказващи категорично Българският 100%–ов произход на всичко в тази страна,стои ударен печатът и подписа на Проектантът и двигателят на този генетичен инженерен проект–РУМЪНИЯ!

РУМЪНИЯ=МЪРИУ=Мария–Мария Магдалена,Българската Богиня

ПЕЧАТ на=на Богиня Диана и Ешуа
ПОДПИС на=на Богиня Диана и Бог Иса

Поздравления и за Приятеля ни и авторитетен синергитечен съекипник–д–р инж. Симеонов за винаги академичните му авторски и коментарни участия на нивата на Българолюбородието!

Бъди благословен,млади Българино,и давай нататък!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149917
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031