Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2015 17:17 - Онгъл - славянска или агъл - турско-татарска дума
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 9118 Коментари: 17 Гласове:
5

Последна промяна: 13.08.2015 23:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Добре известно е, че Онгъл се наричало мястото, където първоначално се заселили българите на Аспарух, преди трайното установяване на Балканите.

    Различните автори разполагат Онгъла от север или от юг на дунавската делта или го счита за част то нея. При все че въпросът за точното местонахождение на Онгъла е интересен, не по малко интересен и важен е един друг въпрос. Когато ни съобщава за заселването на аспаруховите българи край делтата на Дунав, Патриарх Никифор съобщава нещо много важно – че така българите наричали тази местност на „техния (си) език”.

    Тук, дори и най-пристарстният изследовател е принуден да признае, че онгъл е една чисто славянска (старославянска) дума, със значение в днешния български език „ъгъл”. Това действително е един типичен пример, в който голямата носовка –он, от старобългарски, преминава в звукът –ъ, на новобългарски. Други класически примери са думите монж – мъж, конща – къща, понт – път и т.н.

    Да видим, какво казва Константин Иречек за Онгъла, в неговата „История на България” – „ Около половината на VІІ век български княз на дунавската орда бил Исперих, наричан у гърците Аспарух. Жилищата на тая орда по старославянски се наричали Онгълъ, а у гърците Онглос се наричал кътът между Днестър, Дунав и Понт (Черно море), доскоро още именуван с татарското название Буджак, което също тъй значи „ъгъл”. Отсетне там живели славянските угличи.”

    Първото, което прави впечатление е, че Константин Иречек не коментира думите на Патриарх Никифор, но приема за старославянско названието Онгъл. И второ, той нарича Исперих (Аспарух) княз.

    Ето какво казва и половин век по-рано големият славист Павел Шафарик: Онклосъ или Онглосъ е собствено старославянският Онголъ, полск. wegiel, лат. angulus, рус. уголъ, т.е. част от земя, която се намира между Прут, Дунав и Понт и се наричала по сетне Буджакъ, т.е. ъгъл, кът.

    Проблемите в интерпретацията на очевидно славянската дума Онгъл започват при Васил Златарски. Той така или иначе трябва да даде обяснение, защо българите „на техния език” използват чисто славянската дума Онгъл.

    „Мястото, дето се поселил Аспарух, на места у Теофана се пише Огклон или Онглон, а на места Олгон и Охлон, а у Анастасий (Библиотекар) Onglon и Hoglon; у Никифора пък само Оглос.” отбелязва проф. Златарски. Но въпреки очевидните податки за четене на думата като Онглон, големият български учен предпочита да приеме за формата Оглос.

    Така Златарски отхвърля мнението на Шафарик, което било прието и от по сетнешните историци. „Обаче в сегашно време, след като се установи четенето Оглос”, казва Златарски „тая дума не може вече да се приравни на старобългарската дума Онгълъ.”

    И след като не може да се приравни към нея, към какво я приравнява големият български историк Васил Златарски?

    „Несъмнено ще трябва да я сблизим с думата от турско-кавказкото наречие  (тук в текста следват арабски букви) – агълъ, което означава „дворъ”, „плетъ”, „оградено място”. За да се уверим, че това е наистина така проф. Златарски ни отпраща към „Сравнителен речник на турско-татарските наречия” от 1869 година, в които думите са написани със староперсийски (арабски) букви.

    А и няма как да е иначе, понеже „Никифор, както видяхме, казава, че българите на своя език наричали така мястото дето се поселили, следователно тая дума е хуно-българска”, следователно турско-татарска...

   И ако се чудите как т.нар. прабългари, въпреки фактите, станаха „татаро-монголи” – ето го по-горе отговорът. С такива методи и с такива големи български учени...

 






Гласувай:
5



1. germantiger - ...
08.08.2015 19:36
Как Онгъл в текста ти стана цитирам ОЧЕВИДНО СЛАВЯНССКА ДУМА ?!?!?!

Или е очевидно спортед гостите които каниш в предаването - Серафимов, а Пасков дали си канил или предстои?!

По принцип всички сме славяни вкл. Адам и Ева (те са траки)?!
цитирай
2. balar - какви славяни
08.08.2015 21:07
какви пет лева???? такъв народ няма и никога не е имало. името е измислено не въз основа на генетично родство, а езиково. и термина "прабългари" е грешен и неточен. генетично сме средиземноморци, езиково от средна азия. кои сме ние Българите? агъл е кошара за овце с агънца, между другото, и не е турска, а наша българска дума. а онгъл си е ъгъл, тоест крайно парче земя, в случая между реката и морето.
цитирай
3. germantiger - ...
09.08.2015 10:01
Това е цитат от ТВОЯ постинг, що иде реч за славяните, казано на шега - аз ще да се явявам един от контрапунктовете им в блога, но няма как да бъда персонално контрапункт на езикова група или пр.

ОТ ТЕБ

Тук, дори и най-пристарстният изследовател е принуден да признае, че онгъл е една чисто славянска (старославянска) дума

Проблемите в интерпретацията на очевидно славянската дума Онгъл започват при Васил Златарски.

...

Тъй-като аз не видях особени аргументи думата да се определя като славянска или камо-ли като ОЧЕВИДНО славянска, а не видях, зщаото в поситнга няма лингвистика, няма други "версии", няма задълбоченост, обем, оригиналност на извори, няма сравнения с другите възможности извън славянското?! и прочие...
цитирай
4. andorey - Съжалявам че забавих отговора. . . ...
09.08.2015 20:01
Съжалявам че забавих отговора...
По принцип думата ъгъл - ангулус - уголъ и т.н. си е едно общо индоевропейско понятие... Среща се в много езици, това не го отричам... но точно формата "онгъл" е старославянска или както предпочитат други да казват старобългарска... Това е, не виждам кое не си разбрал...?
цитирай
5. andorey - Какво са ви направили тези славяни, ...
09.08.2015 20:08
Какво са ви направили тези славяни, че толкова не ги обичате...?
Славяните освобождават българите от османско робство през 1878 г., и от ромейско робство през 680 г...
цитирай
6. balar - нищо
09.08.2015 20:44
не са ми направили. Просто несъществуват. Това е само една езикова група, която говори някакви диалекти на ведическия санскрит. Ако визираш руснаците то те не са славяни, а наполвина българи, наполвина балтийци. Народа мосхи или мушки е сред съюзниците на персите срещу асирия. Твърди се че това е резскитско племе. Рез или Рос са тези скити? както се знае под името скити-саки се крият много народи. Един от тях са Рос, преведено като " царски" , или може би точно това означава Рос, или Росс, където понякога двойното "с" е "ш" или "дж". И не си спомням да съм писал, че не ги харесвам. Само, че славяни звучи прекалено надуто.
Едни от най-добрите ми приятели са руснаци, но още не са се обидили от факта, че отричам славянството като нация.
цитирай
7. andorey - Привет, Балар, аз по принцип питах, ...
10.08.2015 10:31
Привет, Балар,

аз по принцип питах, понеже напоследък все чувам нямало славяни, не съществували славяни и т.н...
Сега, това за РОС И РЕЗ и че е възможно оттам да идва думата Русия е много интересно...! И мисля че за пръв път го чувам като предположение... Браво!
Но искам да попитам как да наричаме обобщаващо чехи, поляци, украинци, руснаци и т.н., понеже всички славянски народи говорят без съмнение на близък език...?
цитирай
8. balar - славяни
10.08.2015 11:51
не е лошо. Пък и кой знае може би този език е наистина свещен. болгарското название на славяните е субани. незнам защо.
цитирай
9. andorey - Свързани сме със славяните, така ...
11.08.2015 15:25
Свързани сме със славяните, така или иначе... Ако се окаже че славянски заселвания е имало повече в Западните Балкани (както е в действителност), а на територията на България почти е нямало... тогава пък ще се окаже че т.нар "прабългари" са си едни чисти славяни... Съдба... :)
цитирай
10. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
12.08.2015 14:36
=Тъй наречените прабългари са си чисти славяни"
Слагам в кавички този твой цитат и веднага цитирам Пайсий- Някои славяни се нарекли Българи!
А славяните , очевидно в по- стари времена са били....траки, няма как траките да изчезнат и от нищото да се появят славяните
Паисий може да бърка, без да иска реда и хронологията, но принципно има право!
Приятен ден!
цитирай
11. atil - Думата е записана от такива, които ...
13.08.2015 01:23
Думата е записана от такива, които както говорят - така пишат. Т.е. диалектно, окащо. Какъвто е бил говора през средновековието.
Идва от -Ангъл. Т.е. Аталък - конско пасище. Степите северозападния край на Северното Черноморие били обявени близо 300 години преди Аспарух за "Място за паша на царските коне" - Ангъл. Това е един доста обширен район колкото две днешни Българии.
Българите никога не са били славяни, откакто са станали българи. Преди това част от техните предци били саклани - източни арийци, праславяни.
Виж славяните от българската държава на Балканите станали българи, наистина.
цитирай
12. leonleonovpom2 - А, разгеле?
13.08.2015 08:21
Атил, явно си компетентен по отношение славяните Обясни по- подробно, кои са те? Откъде идват и накъде отиват?
Хърватите твърдят, че са българи Не говорят за сливане със славяни, директно българи са Езикът им би трябвало да е славянски!Интересен феномен
Та обясни магията, как става подмяната?!
На населените с траки земи да се появи море от славяни Нямало е край на Ледников период, та да издави траките
Тази шега е във връзка с ментето, че траките измрели до един и на тяхно място се настанили славяни - от блатата на Померания

Ангъл/ ангп/ъ/ на френски пък е ъгъл Ъ-то на края на френски не се пише, защото го и нямат, но то подчертава буквата л, да се произнесе или да не се произнася ангъл, както го правят често чужденците
Езикът ни има много по-голяма близост с английски, френски и особено латински, отколкото с тюркски, за да търсим произход на думите ни в него Или близост
Съжалявам, но истината е такава Още Державин, волжки Българин, академик , я е доказал безпристрастно!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Значи Българите са били, част от ...
13.08.2015 08:49
Значи Българите са били ,част от предците им праславяни, саклани От тях идват славяните Други директно, останалата част от прадедите стават Българи
Следователно от праотците се отделя клон славяни, който после отново се връЩа към Българското-става Българи
Чакай сега ,тука става като в часа по астрономия на Нушич
Българите никога не били славяни, но пък славяните произлезли от част от Българите Ако славяните са Българи, не е ясна причината Българите да не бъдат славяни и обратно Да , ако всички вкупом се откажат в "Държавен вестник", възможно е
Сега сериозно, ако аз имам майка, да е светла паметта на истинската ми, примерно китайка, мога да се отрека от китайското и да кажа ,че съм Българин
Но произхода няма как да залича/ не е китайка майка ми/
цитирай
14. atil - Славяните са потомци на източните ...
13.08.2015 20:49
Славяните са потомци на източните арийци - коренно европейско население. ние сме ги наричали - саклани. Вероятно от саки. Някога цялата Евразийска степ се е наричала - саклан, а нейните жители - саклани. Независимо от езика и етноса си.
Едните от двамата основни предци на древните българи са именно сакланите- праславяните. Бащите на на българите. А майките били тюркоезични . Затова новият етнос се родил като тюркоезичен със смесени обичаи и култура. Индо-арийски и огузки. Такива са били древните българи. В това число и любимите ви траки.
Хуните които се влели в китайския етнос станали китайци. Без значение кои са били майка им и баща им. Същото важи за тия които отишли в Япония, Западна Европа, Русия. Български народности през средновековието се формирали само на Волга и на Дунав.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Атил, тази тема оставим за моя блог ...
13.08.2015 21:23
Атил ,тази тема оставим за моя блог Да не изместваме темата на домакина, поне докато не вземе той отношение

Иначе по темата Ангулус на латински е ъгъл От него, няма откъде другаде да е произлязло френското англ/Ъ/, което някои българи произнасят ангъл
Предвид морето сходни с латински, френски, английски български думи, аз се ориентирам към това обяснение Е, ако и латинския е тюркски ,спирам
Впрочем точно при Андрей ти говореше за ханове в Рим и той те апострофира ,че е рез цар на тракийски Това означава и резовска река и Резово Написа ти и как е на латински цар.-рекс Вижда се удивителната прилика между тракийски и латински И съхранените топоними на тракийски у нас
Аз се въздържах тогава, Андорей имаше абсолютно право, не се налагаше намеса
Моля ти се, говориш за изопачаване, но само за други Бъди обективен!
Ханове в Рим от царския период е нямало НИКОГА, както сладко го казва едно малко създание, което обичам най-много от всичко!
цитирай
16. andorey - Така сме я разбъркали нашата ист...
13.08.2015 23:03
Така сме я разбъркали нашата история, че няма оправяне... а иначе нещата са много прости... Господин Симеонов ги е отбеляза накратко...
Всъщност в българската ранносредновековна история има не три, а два елемента... Местно балканско население, няколкомилионно - траки и дошлите прабългари, няколкодесетки или няколкостотин хиляди, които всъщност са... славяни... Т.е българите са траки, а прабългарите са славяни, които иска да вярва...
цитирай
17. leonleonovpom2 - Ами, да!
14.08.2015 22:09
Нали в картата на Свети йероним от 4-ти век е отбелязана България в нашите земи Знае се за провинция , римска в Северна България - България
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148539
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031