Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2015 14:41 - Кой коли кучето?
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 4956 Коментари: 7 Гласове:
5



      Днес вече е писано за това, че повечето от т.нар. „прабългарски” обичаи се срещат сред траките, скитите и славяните, като например многоженството, бръсненето на главата, в кръг или оставането на кичур, татуирането, пиенето от чаша от черепа на противника и т.н. и т.н.
    И може би едно от последните неща, което още не е обяснено е жертването на кучета. Но ето че и то има обяснение сред древните балкански и трако-скито-славянски обичаи и не е нужно да ходим в Азия, сред далечни племена и народи, за да намерим обяснение на този обичай.
      Преди време един познат от Северна България ми сподели, че там все още хората използват един древен израз, останал вероятно от прабългарско време – Кой коли (или реже) кучето? В смисъл кой е човекът, който управлява, който държи властта?
   Този израз се среща два пъти и в записките на Стоян Заимов, във връзка с събитията около Априлското въстание от 1876 г.
През ХІ век, Теофилакт Охридски също съобщава, че сред българите (най-вероятно тези в Македония) все още имало такива, които пренасяли жертва (на) кучета. Още по-рано, през ІХ в., във връзка с подписването на 30-годишен мирен договор между българите и византийците, също се съобщава за пренасяне на жертви кучета.
    Така нашите учени стигнаха до извода, че кучетата като спътници на човека, пазачи и помощници на ловеца, са играели някаква роля във вярата на прабългарите. Каква точно обаче е била тази роля, дали това са били тотемни, жертвени или някакви други животни, служели за гадаене, нашите учени така и не можаха да си изяснят…
    Те нямаше и как да си изяснят това, понеже представата за т.нар. „прабългари” беше из основи сбъркана и аналози на „прабългарските” обичаи се търсеха в съвсем погрешна далечно-азиатска посока.
    В множество гробове на погребани тракийски вождове се срещат жертвани двойка коне, колесница и едно, две или няколко кучета. И това разбира се далеч не е всичко.
    Древните македонци от времето на Филип и Александър Македонски, а и във вековете преди това, през месец Перитиос извършвали преглед на войската. Това било най-вероятно в началото на февруари. Освен преглед се извършвало и ритуално пречистване на войската. То се изразявало в жертването на куче и разрязването му на две половини. Войската предвождана от царя преминавала ритуално между двете половини на кучето. По този начин тя символично се пречиствала, а вероятно и одързостявала.
    Възможно е точно този древен обичай да е бил запазен и сред трако-славяните, познати във вековете от новата ера и като българи. Северночерноморските трако-славяни, заселили се край делтата на Дунав в края на 7 век и постепенно освободили поробените от римо-византийците трако-балкански земи.



Гласувай:
5



1. germantiger - Поздрави, че отново пишеш тук
04.02.2015 09:20
Всичко хубаво, но имаш фундаментален проблем.

Лекотата с която пишеш/говориш за трако-славяни, не е легитимирана и най-вече НЕ Е ДОКАЗАНА пред науката. Делят ги ВЕКОВЕ, безспорна общност траки-славяни няма или поне засега не е аргументирана здраво и достатъчно.

Споменатите обичаи ги има при десетки народи, това не ги прави "единосъщни" или общи в произход.
цитирай
2. andorey - Привет! Ами аз досега правех ...
04.02.2015 15:16
Привет!

Ами аз досега правех уговорки, споменавайки трако-славяните. Вече няма смисъл, достатъчно време дадохме на официалната наука да преосмисли фактите.
А те са такива, че т.нар "прабългари" всъщност са траки или славяни. Затова най-общо казано ги наричам трако-славяни. Може този термин аз да го въвеждам тепърва... незнам...
Трако-славяни например може да наречем украинците, които показват езикови, етнически, културни и други връзки и с тракийското население и със славянското...
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
05.02.2015 00:41
Погледнато освен исторически и философски и често физически имаш право
Материята не се губи, минава от един вид в друг
Или траките не се губят безвъзвратно, името им става славяни Впрочем и Херодот твърди, че те често сменят имената си-например част от гетите стават даки
Оплюваният от Летописец Чертков/ а може би и затова/ в прав текст казва ,че траките по-късно стават славяни
Паисий пък твърди, че някои славяни се нарекли Българи Българи е документирано от втори век и вероятно в името има Римско участие
Спокойна нощ!
цитирай
4. germantiger - ...
05.02.2015 10:30
2. andorey - Привет! Ами аз досега правех ...
04.02 15:16
Привет!

Ами аз досега правех уговорки, споменавайки трако-славяните. Вече няма смисъл, достатъчно време дадохме на официалната наука да преосмисли фактите.
А те са такива, че т.нар "прабългари" всъщност са траки или славяни. Затова най-общо казано ги наричам трако-славяни. Може този термин аз да го въвеждам тепърва... незнам...
Трако-славяни например може да наречем украинците, които показват езикови, етнически, културни и други връзки и с тракийското население и със славянското...

...

Кои сте вие?

Низпослани, които давате време на официалната наука... ДАВАТЕ... ВРЕМЕ ?!

"Явявате се" пред науката, поставяте, аргументирате своите тези, хипотези и после теории, дискутирате и утвърждавате или отпадате.

Докато не направеите това сте фантазьори и фразьори (без да ви обиждам).

Що иде реч до езикови, етнически и културни близости, то тези на балканските траки и елините са планина повече отколкото с украинците. Ще рече - траките са елини ли, примерно? Не, не са, разбира се.

Разликата във векове между траки и славяни не си коментирал.
цитирай
5. germantiger - ...
05.02.2015 11:00
Гигантската разлика между претенцията (и находките реални) за величието и културата на траките, техните достижения, са пропаст различни от нищетата и невежеството дори след векове на явилите са на историческата "сцена" славяни.

Как съгласявате "това":

траки и славяни за вас са общност, взаимопораждане и общ проиизход, а траките желаете и/или действително са ниво в цивилизация, докато славяните не са дори векове след траките.

Какво са траките - общо название на често различни племена
Какво са славяните - етнически дори са поставени под съмнение, езиково са ок, да

И вие обединявате УВЕРЕНО отма траки и славяни?!
цитирай
6. andorey - Привет, Тигре, аз пък мислех че вече ...
05.02.2015 12:13
Привет, Тигре,

аз пък мислех че вече си прозрял историческите факти...
Траки - българи, скити - славяни - това е най общо казано приемствеността. Траки - скити - даки, разликата между тях е каквато е днес между българи- руснаци - украинци и т.н.
Малко по сложен е въпросът с румънците, но това е друга тема...
Славянската, германската и латинската общност днес са най-големите в Европа. Били са такива и преди 2000 години... Ако е имало малко тюрки, иранци, угрофини, има ги и днес и те пак са малко, колкото и едно време...
цитирай
7. leonleonovpom2 - За Германтигър
05.02.2015 14:19
Да , има разлика, но тя е свързана с упадъка на Рим и настъпилото безвремие до девети век
Упадъкът е всеобщ, за цяла Европа, дори засяга и ИРИ Така, че няма нищо смущаващо в това, че славяните отстъпват на траките в културно и материално отношение
Приятен ден
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149275
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031