Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2014 14:14 - Българите не са хуни
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 8242 Коментари: 11 Гласове:
4

Последна промяна: 18.12.2014 20:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Старите и днешните българи, нямат нищо общо с хуните, не са имали, няма и да имат. Независимо дали става въпрос за азиатски хуни, царски, сарматски, европейски или каквито и да били там други.

   Единствено предубедеността на някои български и чужди историци изпрати българите сред числото на номадските народи, в това число и на раннотюркското хунско племе.

   В този смисъл българите нямат нищо общо нито с кутригурите, нито с утигурите, нито дори с оногундурите, както ни беше натрапвано в продължение на десетилетия в учебниците по българска история. От същите тези учебници бяхме принудени да припознаем тези номадски племена и дори да ги считаме за свои предшественици. До  тази странна и сложна любов към всичко номадско, хуногундурско, азиатско ни доведе прекаленното късогледство и буквоядство от страна на наши и чужди историци.  

   „И тъй хуните, които имали такъв произход (от зли духове и нечиста сила), достигнали до земите на готите” – пише в средата на VІ век, историкът Йордан. Готският историк, а по късно и епископ Йордан имал основание да е язвителен към хуните, понеже те причинили доста злини на неговият народ. Въпреки това, той запазва своята обективност.

   В своя разказ Йордан се позовава на историка и дипломата от средата на V век Приск Панийски, който имал лични срещи с хуните и техните водачи - „Това диво племе, както съобщава историкът Приск, се настанило на отвъдния бряг на Меотидското езеро (Азовско море), като се занимавало само с лов и с никаква друга работа, освен с измами и грабежи, с което смущавало спокойствието на съседните племена, след което се разрастнало в народ”.

   По нататък Йордан разказва легендата за кошутата, която превела ловците хуни пешком през Меотидското езеро, което било считано за непребродимо, като море. „Щом се показала непозната скитска земя, кошутата изчезнала. Това, мисля, са извършили от омраза към скитите онези духове, от които хуните били произлели. Но понеже хуните никак не знаели, че отвъд Меотида има друг свят, те били обзети от възхищение към скитската земя (днешна Украйна). Те се завърнали при сълеменниците си, разказали им случката, възхвалили Скития и като ги убедили, побързали към тая страна по пътя, който им посочила кошутата. Колкото скити заловили при първото си нахлуване, те ги принесли в жертва на победата, а останалите покорили.”

   Язвителен и пристрастен ли е по отношение на хуните Йордан или не, това е отделен въпрос, който в случая не е от съществена важност. По важното е, че в своите съчинения Йордан категорично прави разлика между българи от хуни.

   Антите, които били част от многолюдния народ на венетите, Йорданес поставя между реките Днестър и Днепър, където се извива Понтийското (Черно) море. „Над Понтийско море се простират местата обитавани от българите”, съобщава Йордан и продължава „ Оттук вече следват хуните, който като някакво буйно коренище от най-храбри племена са създали двойна напаст за народите: едни от тях са наречени алциагири, а другите – савири. Те обаче живеят отделно. Близо до Херсон (на Кримския полуостров) ... са алциагирите. Лете те бродят по полята и се пръскан нашироко, за да търсят паша за добитъка си, а зиме се завръщат при Понтийското море. Хуногурите пък са известни с това че търгуват с хермелинови кожи. От тях се изплашили тия толкова смели мъже (готите)...”  За което вече разказахме по горе.

   Т.е. виждаме че Йордан ясно различава анти, българи, хуни.

   И понеже нашите и чужди историци не можеха директно да приравнят имената и народите на българи и хуни, те прибягнаха до една по сложна схема, която ще разгледаме съвсем скоро в следващия постинг...

image





Гласувай:
4



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
19.12.2014 07:57
Прав си, не сме хуни-номади
Плюс това заиграването с Атила - Авитохол издиша отвсякъде
все едно да се търси еднаквост между Адриан/ император Хадриан/ и Андрей/ Луканов/!
Чакам следващия постинг!
Приятен ден!
цитирай
2. andorey - Здравейте г-н Симеонов, благодаря ...
20.12.2014 09:31
Здравейте г-н Симеонов,

благодаря за коментара. Това, което казвате, за заиграването с името Авитохол - Атила е напълно вярно.
Скоро смятам да споделя и кой е Ирник от Именника... Засега само ще кажа, че това не е третият син на Атила... а друга историческа личност.
Само дано господин Милчев да го преживее ... ха-ха-ха.
цитирай
3. get - - Уважавани от мен Андрей ... Дайте да не поставяме, така категорично ...
20.12.2014 12:29
andorey написа:
Здравейте г-н Симеонов,

благодаря за коментара. Това, което казвате, за заиграването с името Авитохол - Атила е напълно вярно.
Скоро смятам да споделя и кой е Ирник от Именника... Засега само ще кажа, че това не е третият син на Атила... а друга историческа личност.
Само дано господин Милчев да го преживее ... ха-ха-ха.


... "вердикта" - "Българите не са хуни!"
- Дали не се касае за ПРЕНАСЯНЕ(присвояване) НА ТЕРМИН ... От един в/у друг ОБЕКТ на историческото ни изследване?

1. В старо време РАЗБУНТУВАНИ, СЪБРАХА СЕ:
Словенин с Хун и Скит с Българин,
Мизиец със Скит едно мислеха,
ЕДИН ЕЗИК (!!?) и едно място имаха.
Бидейки обособени и отдавна съединени
Една война срещу нас водеха.
- Казано е от поета живял през седми Георги от Писида "Писидийски"

2. От византийският учен и писател Йоан Цец (1110–1180)
И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби
и заедно с тях Ахил, синът на Пелей,
и на Тетида, дъщерята на философа Хирон,
водейки войска от хуни-българи-мирмидонци,
на брой две хиляди и петстотин…
3. Да си припомним ... Къде според античните автори се е намирало СВЕТИЛИЩЕТО на Ахил ... На острова назован "Ахилов бяг"?
4. Да си припомним, че Птолемей в НАЧАЛО на ВТОРО ВЕК посочва ЕТНОНИМ - ХУНИ, за населението проживяващо срещ този остров?
5. Там живеят и така известните "тира-гети" ... наричани още и "царски скити" ... на които са им прикачили и епитета "метанасти"(което отговаря на "меченосци" ... и още ред СТРАННИ СЪВПАДЕНИЯ?
6. Да си припомним - същите ГЕТИ , като реакция на "РИМСКАТА" ВОЕННА ИНВАЗИЯ НАД ХЕМУС и по ДУНАВ създадоха изключително силна държава ... а голяма част от това население ... на практика създаде т.нар. "Черняховска култура" - Която след четвърти век ... съвпадащо с "ГОТСКАТА ИНВАЗИЯ" на Балкани ... престана да съществува ... Има(м) още много факти ... Като пример твърдение, от Йоан Златоуст(4 в.) Гетите ЧЕТАТ ЕВАНГЕЛИЕТО ... плюс твърдението, че имат и АЗБУКА ?
- Дайте да не б-ъ-р-з-а-м-е ?!
цитирай
4. andorey - Уважаеми от мен Гет,
20.12.2014 16:26
За съжаление дошло е време нещата да се кажат категорично!
Понеже читателите и интересуващи се от история на България, вече са тотално объркани...
Хуните са раннотюркски народ, които е говорил тюркски език. Аварите също са говорили тюркски език, хазарите също... Мизи, траки, българи, скити - говорят трако-славянски езици.. Сарматите са иранци и говорят ирански език. Германските племена (готи, гепиди, лангобарди и т.н.) говорят немски - това е положението...

цитирай
5. merlin68 - andorey, от това което си написал ...
25.12.2014 15:28
andorey, от това което си написал трудно би могло да се изведат категорични изводи за каквито настояваш. Да, Йордан, разграничава хуни и българи, но редица други автори ги отъждествяват. Би следвало да се замислим не е ли имало нещо общо между хуните и българите и кое е това общо? Безспорно е, че българи и хуни са съседи, от тук би следвало да се потърси отговор на въпроса били ли са близки като култура, език, религия, или са се отличавали коренно.
Ти доста манипулативно тълкуваш и цитираш Йордан - "„И тъй хуните, които имали такъв произход (от зли духове и нечиста сила), достигнали до земите на готите” - Това е абсолютно манипулиран цитат:) Всъщност Йордан пише, че хуните произхождат от изгонени от готите вещици (халиуруни) сношили се с МЕСТНИ нечисти сили. В този смисъл не може те да са нашественици в земите на готите, тъй като по-скоро е обратното, освен това очевидно е, че те са роднини на готите. "достигнали до земите на готите” се отнася до друго време и друго място, Йордан ясно го е написал, ти вадиш от контекста и представяш като цитат части от текста смислово, времево и пространствено разделени от автора.
Категорично заявяваш, че българите не са хуни, тъй като хуните са тюрки идващи от Азия, а българите са трако-славяни, но аз аргументи тук не виждам да си дал. Аз например ще те запитам, какво ти е известно за религията на хуните, тя тюркска ли е?
цитирай
6. andorey - Привет Мерилин, Отговарям на пъ...
27.12.2014 12:17
Привет Мерилин,

Отговарям на първият ти въпрос - имало ли е нещо общо между хуни и българи и кое е общото... Да имало е нещо общо - такова каквото е било общото между османските турци и българите, това е общото между хуните и българите... Едните са държали в подчинение другите и да не изброянаме всичко останало, което знаем от историята ... В този смисъл, като съседи, да имали са общо помежду си...!
Това за произхода на хуните мога да го коригирам, но не виждам да спечелят с нещо от точната корекция... Изгонени от готите вещици - да в този смисъл може да са някакви роднини с готите - ха, ха...
По отношение за извадени от контекста цитати - справка Васил Златарски... и неговата школа...

цитирай
7. merlin68 - Отговаряш на първия ми въпрос с т...
27.12.2014 22:55
Отговаряш на първия ми въпрос с твърдение, според теб хуните са сравними и близки до османските турци:) И как точно реши, че това е така, по какво си приличат? Ти направи ли някакъв сравнителен анализ базиран на сведенията които имаме за хуните? Не си, защото явно не знаеш много за хуните, това се вижда и от липсата ти на отговор на втория ми въпрос - каква е била религията на хуните, нима е била тюркска?
цитирай
8. andorey - Привет, специално за теб обещавам ...
29.12.2014 18:09
Привет,

специално за теб обещавам да приготвя постинг със сравнителен анализ за сведенията, които имаме за хуните.
Макар че, както казах, достатъчно дълго се занимавахме с историята на тюркски, угро-фински и т.н. общности, които нямат нищо общо с историята на траките, славяните и българите...
цитирай
9. merlin68 - Впрочем и аз съм писал по темата, ...
30.12.2014 00:23
Впрочем и аз съм писал по темата, разбира се ще е добре да откриеш нещо ново. Препоръчвам ти обаче специално да наблегнеш върху произхода на хуните и то върху изворите които има за тях, а не върху голословни твърдения от съвременни историци като Хелфен, Гумильов и прочие. Лично аз не открих каквото и да е основание да причислим хуните към монголи, китойци или тюрки, напротив има много основания да ги причислим към европейските скити - нещо което правят летописците от онова време.
Като прочетеш внимателно Приск, ще разбереш, че хуните имат много общо с траки, славяни и българи:)
цитирай
10. andorey - Все пак жалко, че един доста запо...
31.12.2014 13:57
Все пак жалко, че един доста запознат с темата човек като теб, разсъждава по този начин...
цитирай
11. nikikm - Здравей!
21.08.2015 17:02
като се присъединявам към поста на мерлин 68,да попитам все пак, Атила не беше ли от рода Дуло? Приск нарича хората му скити. Пък и по запазени рисунки се вижда,че носят тракийски-фригийски шапки.Украинците са скити т.е. българи.Всичко им е българско.Сарматите не се ли част от друго тракийско племе? При такъв огромен народ какво да е чудното,че отделни негови части биват наричани по различен начин. Един език,едни обичай,един начин на мислене /еднаква ценностна система б.м./,както споменава по-горе Гет.Пък и днес аланите,наследници на сарматите казват,че са наследници на българи?? Доста спорни моменти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2150122
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031