Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2014 18:18 - Кимерийците са траки
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 7566 Коментари: 12 Гласове:
7

Последна промяна: 12.12.2014 08:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Нямаме нужда от тюркското племе на хуните, за да разрешим неяснотите около кимерийците.  
   Загадъчните кимерийци са всъщност едно от най-източните тракийски племена. Или казано по друг начин кимерийците са едно от най-източните трако-славянски племена.
   Така поне разглежда въпроса за кимерийците в средата на 40-те години на 20 век руският академик Н.С. Державин.
   Във своята книга "Племенни и културни връзки между българския и руския народ", разсъждавайки върху връзките на траки, славяни, руси и българи, той заявява следното: "Тракийските поселения, разглеждани от нас етногонически като среда, от която приемствено са произлезли по-късно южните славяни, са се простирали от Егейско море до Карпатските планини и от тук на изток в земите на източните или руски славяни, гдето били известни под името кимерийци."  По нататък академик Державин продължава: " По всяка вероятност кимерийците етнографски са били източният клон на протославянския народ. По такъв начин българският народ на полуострова (балканския) бил свързан културно исторически с трако-фригийската древност... Със същата древност е свързан културно-исторически и руския народ по данни от ХІІ век, които обаче са засвидетелствувани документално и още от V век пр. Хр."
   Тоест славяните са наследници на тракийските племена, едно от които са и кимерийците. Това е накратко заключението на големия приятел на българския народ, академик Державин. Мнение, с което аз съм напълно съгласен.

image




Гласувай:
7



1. aboychev - И ДА НЯМАТЕ НУЖДА И ДА ИМАТЕ
12.12.2014 10:10
"тюркското" племе на хуните ЕИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ
И ТО Е ДЪРЖАВОТВОРНИЯТ ФАКТ ПО ТЕЗИ ЗЕМИ,
А НЕ "трако-славянски"ТЕ племена ЧИИТО
"ДЪРЖАВИ" ОБИКНОВЕНО НЕ НАДЖИВЯВАТ СВОЯ ВЛАДЕТЕЛ
ОТДЕЛЕН Е ВЪПРОСЪТ МОЖЕ ЛИ ИЗОБЩО ДА СЕ ПРИЛАГА
ИМЕТО СЛАВЯНИ ЗА ПЛЕМЕНА ПРЕДИ 15-век
ОСВЕН ВЪВ ФОРМАТА СКЛАВИНИ,
КОЕТО ПЪК НЕ Е ЕТНИЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА,
А ХАРАКТЕРИСТИКА НА
ОБЩЕСТВЕНО ПОЛИТИЧЕСКИ СТАТУС = НА РОБИ
цитирай
2. andorey - Това е поредният мит в българската ...
12.12.2014 12:48
Това е поредният мит в българската история - че славяните нямали държавнотворческа традиция. Славяните или трако-славяни създават българската държава, създават Киевското княжество и още много други държави.
Хуни, хуногундури, кутригури, утигури и т.н.тюркски племена нямат нищо общо с българската държава, освен че са били нейни съперници и нейни потисници.
Явно господин Баснописеца е промил съзнанието на доста хора тук.
цитирай
3. zaw12929 - Това е поредният мит в българската ...
12.12.2014 16:58
andorey написа:
Това е поредният мит в българската история - че славяните нямали държавнотворческа традиция. Славяните или трако-славяни създават българската държава, създават Киевското княжество и още много други държави.
Хуни, хуногундури, кутригури, утигури и т.н.тюркски племена нямат нищо общо с българската държава, освен че са били нейни съперници и нейни потисници.
Явно господин Баснописеца е промил съзнанието на доста хора тук.


Да, мит е , че славяните нямали държавнотворческа традиция. Славяните или трако-славяни създават българската държава, създават Киевското княжество и още много други държави НАЙ МНОГО ДЪРЖАВИ, ЕДНА ОТ ТЯХ СЛАГА НАЧАЛОТО НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ И ТЮРКСКАТА ЛИНИЯ СЪЩО Е В КЮПА- СТИГА СТЕ СПОРИЛИ...
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
13.12.2014 07:35
Римляните считат кимерите за траки
Митридат дълго време се противопоставя на римляните, докато Лукул не го побеждава Столицата на държавата му е Понтикапея - в Крим!
Но той предприема поход и завладява днешните ни Черноморски земи Не ги прави колонии в днешния смисъл, просто ги счита за свои, че има права над тях!
От този период Анхиало има монети с негов портрет, без да е изписано името му, което ясно подсказва отношението му към местното население
Радвам се, че си написал този материал!
Поздрави!
цитирай
5. andorey - Здравейте г-н Симеонов, за пръв път ...
13.12.2014 18:45
Здравейте г-н Симеонов,

за пръв път чувам името Понтикапея, но може би това е бил оригиналът на името Пантикапей... Звучи логично и обяснява произходът на името.
Понеже името кимери звучи неясно и загадъчно и в известно степен мистично има доста спекулации за това кои са те, какви са и т.н. Честно казано, академик Державин не им отделя голямо внимание в своята книжка, но малкото което казва за кимерийците звучи обосновано, а и съвпада с моето мнение по темата кимерийци.
Поздрави!
цитирай
6. get - Здравейте г-н Симеонов, за пръв път ...
13.12.2014 21:30
andorey написа:
Здравейте г-н Симеонов,

за пръв път чувам името Понтикапея, но може би това е бил оригиналът на името Пантикапей... Звучи логично и обяснява произходът на името.


- Лесно обяснимо е - ако отворим и прочетем "Etymological Dictionary of Greek" на Robert Beekes? - http://iedo.brillonline.nl/dictionaries/content/greek/index.html
- В същият, Beekes обяснява, относно първата съставна част (дума) на топонима "П(о/а)нтиКапей", тоест "Понт" или "Пант" - означавало/идвало във/от Proto-Indo-European *pont-eh1-, *pn̩t-h1, (от същата прото-коренова произхожда и английското) "path" - калка на българското "път" и производното "пътека". Ако и, средновековните компилатори, пишейки за значението на думата "Понт" в гръцкият език ... да ни я превеждат, като "море"?
- За Хезиод думата има и двете значения - море и път.
- Трубачов(руски лингвист академик) я извежда от протоко-реновата(също като Брикс) със смисъл "Път" ?
- Среща се в латинското "понтифекс" с документираното в стар латински, частицата "понт" - като, "мост" ... доста лингвисти ... извеждат етимология на "понтифекс", като "извеждащ/превеждащ/провиждащ - пътя" ?

- Относно втората, част в името на града, тоест "Капей" ... за нея можем, да се отнесем към казаното от Платон, че на "скитската Богиня - майка", името означавало "капи - капка" ... това, което ни е останало в гръкоезичните източници(предимно от 12-ти век и по-късни) за произношение името на тази богиня, ... то звучи, като "Апи" ?!

- Относно становището ви, че "хуни" = "тюрки" - мисля не сте прав?

- С уважение!
цитирай
7. atil - Една 3500-тин годишна империя в...
13.12.2014 23:45
Една 3500-тин годишна империя въртяла на пръста си цяла Азия, дала и култура, държавност, мумии и пирамиди не е дело на едно тюркско(Тогава на изток тази дума е неизвестна!) племе а на източно-българската диаспора отведена там от принц Хишдек Хон и наричаща се - хони(хуни). Клонът на нейната царска династия управлява в Източна Европа от 2 -ри век и по-късно създава 5 държави в Европа, между които и Балканска България.
Кимерийците са прародители на 4 германски племена и колкото и да ги спрягате за хуни, славяни или траки, те ще си останат кимерийци, хети и немци.
Славяните абсолютно нищо не са създали на Балканите а са завличани на юг или на север основно от българи и авари .
Траките се опитали да правят държави-княжества, но тъй като имали навик да се самоизяждат и да ограбват и тероризират населението си - нямали успех в тези начинания.
Болшинството тракийски племена са били тюркоезични и родственици на древните малоазийски тюрки от Западна Мала Азия. Затова през 7 век тия от тях, които запазили културата и самосъзнанието от раз се присъединили към преселническата вълна от север, водена от Аспарух и доведеният му брат Кубер и се писали българи.
Такива сведения получаваме от българските източници, а митовете ги създават разни мераклии с развинтена фантазия и богато воображение.
Още повече че не са първите у нас и вероятно няма да са последните.
От такива нямат нужда нито хуните нито техните потомци. Такива са вредни и ненужни дори на самите себе си.
цитирай
8. atil - Колкото до Державин той е прав:. . . ...
14.12.2014 00:13
Колкото до Державин той е прав:
...""Тракийските поселения, разглеждани от нас етногонически като среда, от която приемствено са произлезли по-късно южните славяни, са се простирали от Егейско море до Карпатските планини и от тук на изток в земите на източните или руски славяни, гдето били известни под името кимерийци." По нататък академик Державин продължава: " По всяка вероятност кимерийците етнографски са били източният клон на протославянския народ. По такъв начин българският народ на полуострова (балканския) бил свързан културно исторически с трако-фригийската древност... Със същата древност е свързан културно-исторически и руския народ по данни от ХІІ век.."
За това пишат и българските източници, но за разлика от него те знаят за какво пишат и как е станало така, че едните да отидат - там, другите - оттатък и защо едните се казват тъй а другите инак и дори какво означават имената им!
Точно затова са нападките и потулването на това, което популяризирам аз, най-много в този блог.
Кимерийците са източни арийци като славяните и българите, макар да не са говорели еднакви езици. Изгонени са от днешна Украйна от скитите, които дошли от днешен Казахстан. Основната маса заминава в Мала Азия през Кавказ. Тогава.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Може до някаде да имаш право за кимерите ,Атил!
14.12.2014 13:25
Подминавам турските твърдения ,че тюрки и траки са едно и също Просто няма никаква връзка помежду си пастирите от Къзълкум и траките Не са дошли тук да търсят радственици / а сиктир/, а паша за овцете Подкупни граничари са ги пускали през проходите По-нататък историята е известна...
В историята не може да се борави с абсолютни категории, особено по отношение народност Част от кимерите може да са участвали във формирането на германския етнос, но да се говори, че са германци по народност е меко казано пресилено
А относно тракийските държавици като говориш, хвърляш ли поглед в съседство , какво е положението?! Как стои въпросът с гръцките? Имат ли единна държава и докато не ги събира насила ,с бой македонецът Филип,, те какво правят?! Полисите държави-прегръщат се и се целуват ли! Никаква разлика от траките, ама никаква, по отношение държавност
Одриското царство е по-дълговечно от обединената от Спарта елинска държава Като се добави и Сапейското, васално на Рим царство, нещата съвсем се обръщат Така, че посмали !
Според тебе Филип и Александър са тюрки, така ли? Преосмисли това и ще си отговориш на някои въпроси, които си задаваш
Защото те не са гърци, това го казва Демостен по адрес на Филип, а Александър ,при безкрайния поход търси войници с които да говори на езика си Това прави по - късно и Константин Велики
цитирай
10. get - @ 7. 8. atil - Такива сведения получаваме от българските източници ... на ТЮРКО ЕЗИЧНИТЕ ТАТАРИ ... ?
14.12.2014 13:49
- Малко са ни проблемите със ПОЛИТИЧЕСКИТЕ (ПСЕВДО-исторически) напъни на угро-финските "славяни", известни ни като "велико-руси" ... ами трябва да "вЕрваме" на юдо-тюрко-турските БЛЯНОВЕ за "пан-туранско" величие ... ?

- Тюрките като генезис ... са от ШЕСТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА ... мястото им е между Орхон - Ордос ... Това е над вътрешна(китайска) Монголия(южен Сибир) ... Дядо ми ако бе прочел едни такива пан-турански БЛЯНОВЕ (дори не и мечти) за произход(местен) от Анатолия и Балкани под вида на "траки", би казал "А посмали манго !".

- Ако искаш да разбереш, колко си далеч от истината - Ето цитати?
I. Прокопий (живял 6-ти век)
1. "the Massagetae whom they now call Huns" (XI. 37)(Масагетите, КОИТО ДНЕС НАЗОВАВАТ Хуни). от Wars Book III: The Vandalic War
2. "Among all these commanders Solomon was from a place in the East, at the very extremity of the Roman domain, where the city called Daras now stands, and A&#239;gan was by birth of the Massagetae whom they now call Huns; and the rest were almost all inhabitants of the land of Thrace. And there followed with them also four hundred Eruli, whom Pharas led ..." // "Сред всички тези командири Соломон беше от място на Изток, в самия край на Римската област, където град, наречен Daras сега стои, и Aigan > >> по рождение от МАСАГЕТИТЕ КОИТО ДНЕС НАРИЧАМЕ >> ХУНИ << <(!), а останалите са били почти всички жителите на земята Тракия. И следваха тях и четиристотин Eruli, които Pharas доведе ..." Wars Book IV.
II. Evagrius Scholasticus (Ecclesiastical History. Book 3. .)( 6th century AD): "and in Thrace, by the inroads of the Huns, formerly known by the name of Massagetae, who crossed the Ister without opposition".)”… " ... и в Тракия, от набези на хуните, известни по-рано с името Massagetae, който преминават през Истер без да срещнат съпротива ".
- Има още четири цитата от други автори - които казват същото или подобно, за ... Хуните - Масагети ... Амиан Марцелин, Claudian (придворният поет на имп. Honorius and Stilicho) и т.н. ?

П.П.
За да избегнем понятийно и всякакво друго объркване - Ето ви къде се намират река Орхон (станала известна с "орхонската тюркска протописменост) :
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Selengerivermap.png

- А най-вече китайските източници, до втори век стратифицират хсионг ну (ако те са "хуни") това е на извивката на Жълтата река(Хуан хъ) Ордос пустиня:
- Ето ги и въпросният "Ордос": http://polit.ru/media/photolib/2013/11/17/image_1.jpg
цитирай
11. andorey - Към Атил
14.12.2014 14:31
Имам един кратък въпрос към Атил - Хоните (хуните) какъв език са говорили и към коя общност принадлежат - индоевропейска, угро-финска, тюркско- алтайска и т.н.?
цитирай
12. andorey - Виждам че всички съзнават древн...
14.12.2014 14:36
Виждам че всички съзнават древността на българския народ. Само че едни го обясняват с траките, други с тюрките, трети с хоните и т.н.
Не може да се сърдим на никой - за хуни, тюрки и т.н. пишеше и продължава да пише в учебниците по българска история вече повече от сто години...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2150129
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031