Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2014 19:06 - Титанът Раковски
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 10240 Коментари: 12 Гласове:
17

Последна промяна: 07.07.2014 21:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Познаваме големият български син Георги Раковски като революционер, публицист, дипломат, поет и писател. И действително той е такъв -

„мисъл и желязо, лира и тръба - всичко ти бе вкупом за една борба!”

     Малко знаем обаче за Георги Раковски като учен. А в полето на науката този велик българин също е постигнал изключителни резултати, за жалост пренебрегвани, и дори разглеждани с насмешка, през целия ХХ век. Но скоро имената на тези, които подцениха научното творчество на Раковски ще бъдат забравени, а неговото име никога не ще бъде забравено, от признателния български народ.

     Георги Стойков Раковски е роден в град Котел. Трудно може да изредим всички известни личности, родени в този български балкански град. Няма да е пресилено ако да кажем, че в началото на 19 век, Котел е политическата столица на България.

     Ето какво заявява сам Раковски в своята започната, но незавършена биография.

     На четири часа път от Котел се намирал стар град под имя Раково. Оттам идвал родът на баща му. „Тойзи град Раково, казва Раковски, е бил отечество храбраго Бояна, кой предвождал цар Симеоновое войнство под цариградските стени и е насилил цариградската стена откъм Златия Врата крепости, а подир бързото примирение цар Симеоново с византийците поради нападенията на маджарите на българските граници Боян е бил избран от Раковското общество на общенароден събор за предводител на войнството, което е било изпроводено против маджарите. Боян е храборно победил маджарите и продрал е до чехите, от де се е завърнал с голяма слава, водящ и много заробени. Раково е разорено от турците много после от паданието на Българии и една част от жителите му се приселили в Котел, а друга в Сливен.”
    
     В този стар български град имало четиристотин дюкяна, в които се е работил мед (бакър). Оттук, предполагам аз, идва и името - бакарово – Раково.

     Но по важното е друго – историческата и родова памет, която се е съхранила в продължение на 9 века от жителите на този град и техните наследници…!

     Следователно съвсем не случайно Георги Раковски проявява такъв интерес към народните старини, към нашата българска история, към нашият български език.

     Малко познат е фактът, че Раковски е говорил и познавал добре близо десет чужди езика – гръцки (и старогръцки), турски, френски, руски, сръбски, влашки (румънски), малоруски (украйнски), персийски, а вероятно и други.

     Научното творчество на Георги Раковски отговаря напълно на изискванията на научните съчинения от средата на 19 век. То е напълно съизмеримо с творчеството на Юрий Венелин, Александър Чертков, Михаил Оболенски и т.н.

     Основните знания за езика, за древната европейска история, Раковски черпи от френски източници и научни трудове на видни френски лингвисти и историци. В този смисъл решаващ е продължилият година и половина престой на младият Раковски в Марсилия, Франция. Този престой е толкова важен за научната му дейност както например престоят му от три години и половина в цариградския затвор и опознаването на цариградската вътрешна политика е решаващ за други негови революционни действия.

     Въпреки архаичния начин на изразяване, който Раковски използва в своите научни съчинения, прозренията му по много от въпросите, свързани с нашата реч, с нашият уникален български език, остават може би ненадминати. Ненадминати остават и прозренията му за разпространението на ранното християнство на Балканите, първом сред македонските и останалите българи (разбирай местните тракийци) и чак няколко века по-късно сред гърците. Невероятни са и прозренията му по отношение на гръцкото племе, с какво то се е занимавало от древни времена, как е поддържало и печелило от езическите светилища и как по късно е прехвърлило същите си тези занимания върху християнската вяра.

     Много интересни са наблюденията на Раковски върху римското владичество по българските земи. За това как част от централна и източна България, Средногорските и Задбалкански полета, старият Балкан остават на практика извън римското управление. (Подобна теза е изказана от съвременни историци по отношение на петвековното османско владичество в българските земи.) Раковски се спира подробно и на присъствието на галатите (келтите) три века преди Христа по българските земи. Галатите на Болг и Брен той свързва с древните българи.
     За научното творчество на Раковски може да бъде говорено много, толкова, колкото и за неговите политически и революционни действия. Бъдещето ще покаже, че действително Раковски е един изключителен български учен от средата на ХІХ век.

 

 

image

Ключ Болгарскаго язика - Георги Стойков Раковски - издание 2008 година



Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Поздравления, Андрей!
13.02.2014 22:59
Освен революционер, Раковски е и многостранен талант, който в сравнително краткия си живот е успял да разгърне
По-често трябва да се говори и да се споменават такива родолюбиви българи, защото за разлика от мнозина сега, той е напуснал родината си, за да работи в нейна полза и е жертвал за тази кауза всичко свое!
За какво ли се мъдри минуса горе, собственикът му може би е недоволен, че има хора като Раковски?!
цитирай
2. aboychev - АКО РУСКИЯ ЦАР ИСКА ДА СМЕ СВОБОДНИ
14.02.2014 08:05
ДА НИ ДАДЕ ОРЪЖИЕ
СВОБОДАТА НИЕ САМИ ЩЕ СИ Я ОСИГУРИМ
- ТОВА Е ПРИЧИНАТА ЗА МИНУСА ГОРЕ.
РАКОВСКИ БЕШЕ ПРИНИЗЯВАН ДО
ОБИКНОВЕН РЕВОЛЮЦИОНЕСТВАЩ СТИХОПЛЕТЕЦ
ОТ РУСИЯ И РУСКИТЕ МЕКЕРЕТА В БЪЛГАРИЯ, А
СЪЩИНСКИЯТ МУ НАУЧЕН ПРИНОС БЕШЕ ДОРИ ОСМИВАН ОТ
ТЪПАНАР РУСОФИЛСТВАЩИТЕ ПАНСкЛАВИСТИ,
ЗАЩОТО БЕШЕ УНИЩОЖИТЕЛЕН ЗА ФАЛШИВАТА ИМ "НАУКА"
2/3 ОТ МАВЗОЛЕЯТ МУ В КОТЕЛ БЕШЕ РАЗРУШЕН
ПО ЗАПОВЕД ОТ МОСКВА
ВЕДНАГА СЛЕД КАТО БЕШЕ ПОСТРОЕН
ПО ВРЕМЕТО НА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА.
ТАКАВА Е РУСКАТА НЕНАВИСТ КЪМ РАКОВСКИ И ВСИЧКО БЪЛГАРСКО.
цитирай
3. andorey - Впечатляваща е дейността на Рак...
14.02.2014 09:24
Впечатляваща е дейността на Раковски в полза на родината... Действително невероятен пример ни е дал...!
Научните му занимания, пак да повторя, са на превъзходно ниво (за средата на 19 век).
Добре че ми попаднаха две книжки на Раковски, издадени през 2008 година...
цитирай
4. danailvdimitrov - Раковски за съжаление е МАСОН
14.02.2014 13:11
Баща на "свободната зидария" у нас. Той е добре запознат с православния въпрос и до едно време стои на правилни позиции но "титаничното" му самомнение и гордост го хвърлят в една друга крайност- да създава някакво си българско православие или както пише на съмишленика си Иларион Макариополски "една наша българска ерес" . Наивният замисъл,че по този начин ще се отхвърли зависимостта от гръцката патриаршия и взимащото все по-големи размери у нас униатство довежда до опустошителната за българската Православна църква схизма( цели 70 г.). В последствие се отказва от тези идеи но твърде късно.

За съжаление неговите религиозни "упражнения" всъщнос са базирани на старата българска ерес-богомилството. Раковски е убеден богомил и предава това свое убеждение на Ботев (виж "Моята молитва" и на Левски) . В тази книжка доста добре е показал откъде идват корените на бълг.богомилство (виж стр.40,41 и стр.129 ) и др. места където е обяснена старата езическа вяра.

С обърканите си "тези" Раковски нанася двойна вреда на Църквата,тъй като заради неговото масонско и антиклерикално поприще, църковните историци отказват да го четат и да признаят факта на българското участие в мисията на св.апостоли Петър и Андрей у нас,както и съответно покръстването на България още в 56г. сл.Христа, и нейната мисионерска длъжност в цяла Югоизточна Европа. (виж по "Съдържание ключ болг.язика" от т.92 до т.99)

Така дяволът постигнал две цели , да създаде българска ерес, и да лиши българите от техния законен принос в Светото Православие!
цитирай
5. andorey - Така е Димитров - всички са масони, ...
14.02.2014 16:32
Така е Димитров - всички са масони, богомили, униати, католици, и изобщо предатели - Раковски, Ботев, Левски, Цанков, Каравелов, Славейков, Вазов... а да не забравяме и Паисий Хилендарски, който е преписвал от масона Мавро Орбини...
цитирай
6. vmir - Раковски е българин от световна величина.
14.02.2014 19:39
Радвам се да прочета за едно от най-достойните имена в българската история.
цитирай
7. danailvdimitrov - като бях на Зограф монасите ми казаха:
15.02.2014 00:10
andorey написа:
Така е Димитров - всички са масони, богомили, униати, католици, и изобщо предатели - Раковски, Ботев, Левски, Цанков, Каравелов, Славейков, Вазов... а да не забравяме и Паисий Хилендарски, който е преписвал от масона Мавро Орбини...


"Ние знаем кой подведе о.Паисии и кой му подхвърли разни истории и защо", но не ми обясниха нищо повече заети в техните си работи.А аз не ги разбрах тогава ами си помислих ,че това ще е заради католика Цезар Баронии когото той цитира. Но се оказа - Мавро Орбини,на когото днешните масони издадоха луксозно издание хвалейки се гордо като пуеци,как от него преписвал Паисии.Едва ли не имали общо дело.

Иначе самият о.Паисий си е православен и втората част на "Историята му " ако сте я чели обаче, го доказва категорично! (за разлика от другите в списъка уви).
Той този ваш списък е и доста кратък даже.

Колкото до това всички ли са такива-то не е така. Не са масони,униати,католици и ренегати следните българи:

Св.Св. равноапостолни Константин Философ и Методии еп.Панонски разубличили първи в Европа "Филиоквето" ,
Св. Йоан Рилски,
Св. 26 Зографски мъченици-изгорени от кръстоносците в Зографъ,
Св. Киприян Български (митрополит Московски разобличил полските напъни за Русия), Св.равноапостолна Елена(Олга),
благоверния цар Петър,
цар Йоан Асен II -изгонил латинците от Константинопол,
благоверния император Юстиниан (Управда) затворил Атинската езическа школа,
император Атила -разрушил с българското племе ванди езическия Рим,
св.Александър Невски(от бълг.род на Романови) - разбил кръстоносците на Нева,
воеводата Виталиан принудил еретика- император Атанасий да върне българските владици в Илирия и да не променя "Символът на вярата",
воеводата на Влашко и Молдова -Стефан Велики разбил 40 пъти турците и т.н.

Това са великите българи и от тях се учете!

Не се пие кална вода от замърсен източник! Изворът трябва да е чист.

Иначе ще дойде момент да кажете, че и Георги Димитров и Делян Пеевски също са "велики". Да "велики" са но играят за чуждия отбор! Сори!
цитирай
8. andorey - Знаменити българи, родени в град ...
17.02.2014 19:44
Знаменити българи, родени в град Котел през 18 и 19 век - капитан Георги Мамарчев, вуйчо на Георги Раковски, Софроний Врачански, Стефан Богориди, внук на Софроний Врачански, Гаврил Кръстевич, Неофит Бозвели, Петър Берон, Кръстьо Раковски, генерал-майор Васил Делов, генерал-майор Рафаил Жечев, Петър Генов, и още и още... Не случайно казах че, Котел може да се приеме за неофициална столица на България в началото на 19 век...
цитирай
9. sparotok - !!!
19.02.2014 14:59
Раковски наистина е недооцецен като учен. Верно е, че прави залитания, но за времето, в което е живял това е нормално. Доста изследователи от същия период правят много по-големи грешки.

Грешки правят даже изследователите от ново време опитващи се да ни причислят към народите на Азия.

Поздрави!
цитирай
10. leonleonovpom2 - ПОЗДРАВИ!
20.02.2014 01:02
Не Павел, , това не са грешки, казват, че са лъжи, защото те самите СА НАЯСНО какво казват
Шегувам се разбира се, след като не е умишлено, правилното е ГРЕШКИ
КАКТО И ДА Е, РЕЗУЛТАТЪТ СЕ ВИЖДА ОТВСЯКЪДЕ
цитирай
11. leonleonovpom2 - "Раковски, ти дремеш под б...
20.02.2014 20:49
"Раковски, ти дремеш под бурена гъст,
от, който се подава полупречупен кръст"
Сега буренът е по-гъст и никакъв кръст не се подава
цитирай
12. andorey - Последен постинг!
21.02.2014 09:39
Мисля, че това е последният ми постинг за следващите 6 месеца. Към началото на есента може пак да се завърна в блог бг.
Дотогава ви оставям в ръцете на Баснописеца и компания...
Направо му се чудя на Спароток как изкара 250 постинга... Аз и 100 не можах да изкарам...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149337
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031