Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2014 18:18 - Големият кораб минава
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 4159 Коментари: 8 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Ако ние българите уважаваме себе си и се отнасяме с разбиране един към друг, ще се отнасяме по същият начин към всички хора и към всички народи по света.

    Аз лично съм роден космополит. Чувствам се българин, но уважавам всички народи, като правило.

     Едни от хората, спечелили най-много моето доверие през годините са германците.

     За германците сме чували различни клишета – че са студени, че са надменни, че са строги. Знаем също така че са коректни, работливи, изобретателни и т.н.

     Тези които обичат да пътуват, знаят че германците са също големи пътешественици. Почти няма място на земята, където да не срещнеш немски турист. Аз лично през последните години съм срещал по време на моите пътешествия всякакви туристи, авантюристи, бакпакъри – англичани, французи, австралийци, американци, чехи, австрийци, унгарци, руснаци, италианци, японци и т.н. Но всеки, който е пътувал знае, че едни от най-верните и коректни спътници са германците.

     Това показва и моето наблюдение, и моят опит. Имал съм удоволствието да опозная доста германци в различни краища на света и да пътувам с тях в продължение на няколко дена или повече. Немските пътешественици и бакпакъри са почти без изключение подготвени за съответното начинание – с екипировка, с информация, с добра физическа форма. Но дори когато не са, те са издръжливи, добронамерени и трезво мислещи.

 

image


С Мартин Анут в Петра, Йордания




image

С Волрам Хиршинг и двама индийци в Бохгая, щата Бихар, Индия



     Двама от германците, с които съм общувал най-много,  Катя и Михаел, са родени в бившата Източна Германия, а в момента живеят в Южна Франция. Беше истинско удоволствие да живея с тях в продължение на няколко месеца. Коректни, разумни, работливи и спокойни. Освен това, като хора родени в бившия социалистически блок намирахме и доста общи теми за разговор, на които теми трудно може да говориш с един западногерманец.



image


Катя от Източен Берлин с трите й деца от французина Жерар




image



С Михаел от Лайпциг изучаваме френски език в Порт-ла-Новел



     Тези които познават германците знаят, че те всъщност имат доста добро чувство за хумор. Колкото и неочаквано да ни изглежда това на нас българите.
     Има и една особеност, а тя е че германците в Германия са едни - работливи, съвестни, изпълнителни, спазващи правилата. Когато пътуват същите тези хора стават други - по-свободни, по-весели и дори понякога си позволяват да нарушават и правилата.
     Всеки по света е чувал за Германия, дори и в най-бедното азиатско или африканско село. Чувал е за немските коли, за немската фармацевтична промишленост, за немската история и т.н. И рядко е чувал например за България. Всичко това предполага едно различно отношение на немеца към света и на света към него. А това да си номер едно изисква преди всичко отговорност, постоянна отговорност. Отговорност, която немецът може да носи, въпреки че понякога му тежи. 
     Изобщо немеца и немската държава приличат на един голям кораб, който пътува във времето и пространството. Минава на хоризонта големият кораб, бавно и величествено минава.
     Дали и ние българите ще се научим някога на постоянство, на постоянство и на отговорност?







Гласувай:
14



1. germantiger - Първо "ГРОЗЕН" коментар
04.03.2014 12:14
Част от мой "разговор" на лссдобър познат. Той твърдеше,че Германия била достатъчно силна за данапусне (според него) ЕС и въобще беше възхитен от Германия

МОЯ ОТГОВОР към него, А И КЪМ ТЕБ КАТОМОЕ СЪЖДЕНИЕ ЗА Д Ъ Р Ж А В А Т А BRD

първо аз намирам германия за изключително слаба - демографски, духовно и като воля. като икономика е мегасила,но икономиката е всичко което е материалния живот (да то е огромно и за ежедневието почти всичко),но икономиката е нищо в това,което остава зад нас като мисъл и дух.

германия намда излезе от ес,защото се ползва от него в огромнастепен и защото германия е нищо без ес - тогаваби лъснало каво всъщност представлявал - един шопар тънещ в пари (разбира се с ред, умение и професионализъм - явно не е още шошпар, а просто добре гледано и умно прасе)
цитирай
2. germantiger - След това ПОЗИТИВЕН коментар
04.03.2014 12:16
Постинга ми ГЕРМАНСКАТА ДУША

http://germantiger.blog.bg/poezia/2013/02/09/germanskata-dusha-1.1051547

Преводи от книга за германската НАРОДОПСИХОЛОГИЯ ДНЕС - позитивна и весела книга, може да ти е любопитно ;)
цитирай
3. germantiger - ...
04.03.2014 12:19
Постинга ти е чудесен - прочетох го НЕ по диагонал и дори ми стана приятно.

Германското посолство дори трябва да те черпи.

Ти си щастливец, защото посещаваш прекрасни места и явно срещаш прекрасни хора, аз преди 2008г. - също, макар местата на които бях и хората сред които бях, да бяха плюс и минус ;)

Само за тези ти пътешествия може да се напише книжле и десетки постинги!
цитирай
4. vmir - Удоволствие е да видя българин, който умее да види и оцени хубавото в другите,
04.03.2014 12:30
особенв в германците, пропагандата срещу които отдавна ми идва в повече. Предполагам, че ще е особено щастлив народ, който е толкова свободен, че да забелязва хубавото във всеки друг народ. За съжаление, много рядко срещам българи, които да са истински отворени за различията до степен да ги оценят. Това предполага да си признаеш липсата на някои качества, което за българина е много трудна задача.
цитирай
5. andorey - Постинга ти е чудесен - прочетох го ...
05.03.2014 09:59
germantiger написа:
Постинга ти е чудесен - прочетох го НЕ по диагонал и дори ми стана приятно.

Германското посолство дори трябва да те черпи.

Ти си щастливец, защото посещаваш прекрасни места и явно срещаш прекрасни хора, аз преди 2008г. - също, макар местата на които бях и хората сред които бях, да бяха плюс и минус ;)

Само за тези ти пътешествия може да се напише книжле и десетки постинги!


Е, има си хас, както казваме в България, точно този постинг да прочетеш по диагонал...
Няма нужда германското посолство да почерпи, немците по света са ми вършили достатъчно услуги, а и моите немски приятели...
Действително винаги е интересно да пътуваш. Все още българите не пътуват достатъчно, основно по работа или на почивка ол-инклузив...
Действително бих могъл да напиша десетки постинги, но точно в този момент смятам да направя около 6 месеца прекъсване в блог бг...

цитирай
6. andorey - Действително има една интересна ...
05.03.2014 10:06
Действително има една интересна особеност при германците, която впечатли и мен... Някак си много лесно се повеждат или подвеждат по чуждото мнение... Сякаш понякога нямат собствена преценка за нещата и когато се появи някой по-разпален и по-убедителен човек, който има някаква конкретна позиция по даден въпрос те са готови лесно да го последват... Така са се подвели по австриеца Хитлер... Една германка веднъж ми каза, че всичките беди на Германия през различните войни са поради лоши съюзници. Включително и ВСВ поради това, че са се подвели по идеите на Австрия... Може и да е права...
цитирай
7. germantiger - ...
05.03.2014 15:47
А аз убедено мисля, че днешните (повечето) германци НЯМАТ две неща фундаментални:

любов към силното германско
и характер - силен характер на лидери

икономика - да
дух и позиция за германското - не
цитирай
8. andorey - Спокойно, мисля че всичко това е ...
06.03.2014 08:32
Спокойно, мисля че всичко това е резултат от процеса на глобализация, който е обхванал целия свят днес...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148637
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031