Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2013 12:31 - Кое е родното място на император Юстиниан Велики
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 13243 Коментари: 11 Гласове:
10

Последна промяна: 14.11.2022 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Може би двама са най-известните императори водели умело политиката на Източната римска империя, известна още и с името Византия. Първият е Константин Велики, фактическият основател на източното ромейско царство, а вторият е Юстиниан І, управлявал два века по-късно, наречен също поради делата си Велики.

     Известно е, че родното място на Константин, син на Констанций І Хлор, е днешният град Ниш в Република Сърбия. Добре известна е и привързаността на този император към източните провинции на Римската империя, и най-вече земите на Балканите.

     Тук в центъра на Балканския полуостров е и родното място на Юстиниан Велики, който всъщност според някои сведения бил и потомък на рода на Константин.

     По въпросът кое обаче е родното място на Юстиниан Велики, все още има няколко различни мнения.

     Съвременникът на император Юстиниан от 6 век, историкът Прокопий Кесарийски, ни съобщава, че родното място на императора е селцето Тауризиум (Тавризий) близо до крепостта Бедериана (Ведриана). Тези двете се намирали в земите на област Дардания, която по това време обхваща земите на север и на юг от Шар планина, т.е. днешно Косово, част от северозападна Македония, и част от югоизточна Сърбия. Прокопий ни съобщава и това, че на това място Юстиниан построил забележителен град, който нарекъл Юстиниана Прима, като по този начин почел родния си дом. Така локализирането на Юстиниана Прима се свързва и с локализирането на родното място на императора.

     Облягайки се на сведенията на Прокопий, част от по-старите изследователи считат, че родното място на Юстиниан е град Призрен, на територията на днешно Косово. В началото на 17 век дон Мавро Орбини цитира авторите Мюнстер, Платина и Ботеро, според които Юстиниан е роден в град Призрен, който се намира в Сервия (Сърбия). Действително Юстиниан възстановява този град, в началото на шести век и за това той е наречен Юстиниана Секунда, т.е. Втора Юстиниана. Археологически разкрития на това място потвърждават наличието на голям късноантичен град от 6 век.

     Част от съвременните автори търсят родното място на Юстиниан близо до градчето Таурезиум, сегашното село Таор, на 20 километра от Скопие, република Македония. И понеже близо до това село не са намерени величествените строежи, описани от Прокопий, повечето от тези автори считат, че Юстиниана Прима всъщност е град Скопие, древното Скупи, който също бил благоустроен по времето на Юстиниан. Тук било и седалището на архиепископа на Илирия, т.е. на поместната самостоятелна първо-юстиниановска църква.

     Да отбележим също, че село с име Таурезиум, в античността е имало и на територията на днешната община Кюстендил (с. Таваличево). Това име е основание за някои, кюстендилското село също да се споменава като възможно родното място на императора.

    Немалък брой изследователи, историци, лица с духовен сан, посочват град Охрид, древната Ахрида, като възможното родно място на император Юстиниан и център на учредената от него самостоятелна първо-юстиниановска църква.

     Отново Мавро Орбини цитира Никифор Калист, според който Юстиниан бил роден в град Акрид, който се наричал още Първа Юстиниана, а всъщност днес (т.е. през 14 век) го наричат Охрид.

    Петър Богдан Бакшев, известният български политик и историк от 17 век, също отбелязва Охрид като родно място на Юстиниан. Той казва, че град Акрида, наричан на славянски Окрида или Охрид, до езерото Лихнида ( или на славянски блато Охридско) е построен от Юстиниан Велики и наречен от него Юстиниана Прима. 

     Няма да е пресилено ако заявим, че въпросът с локализирането на Юстиниан Прима е един много важен въпрос, свързан не само с историята на Балканите, но и тясно свързан с историята на България и на българските земи от последните хиляда и петстотин години.

     Император Юстиниан сам по род на романизирани траки, прави опит за създаване на независима трако-илирийска архиепископия, която да обслужва диоцезите разположени между източната цариградска и западната римска църква. Той отделил седем провинции от илирийската римска префектура, а именно Горна Македония, Втора Македония, Средиземна Дакия, Прибрежна Дакия, Дардания, Превала (Правалитания) и Горна Мизия, от които съставил нов църковен диоцез на апостолската първо-юстиниановска самостоятелна църква. На тази църква Юстиниан дал пълна църковна самостоятелност и я поставил на трето място след римската и цариградската. Това негово решение било утвърдено на петия вселенски събор от 553 в Цариград.

     Охридската или първо-юстиниановската самостоятелна църква дава основание на българските царе да претендират за самостоятелна българска църква, независима от цариградската и римската. През първата половина на 13 век Димитър Хоматиян, охридски архиепископ също защитава достойнството на своя престол и правото да помазва императори, като се позовава на правата дадени на архиепископията от самия император Юстиниан.

     Правата и превилегиите на Охридската или Първо-юстинианова архиепископия са запазени и от османските завоеватели на Балканите. Нещо повече, имаме сведения от 16 век че охридския български архиепископ, глава на Първо-юстиниановската църква е отговарял и за православните гърци и албанци в Южна Италия.

     Историческите превратности довеждат до годината 1767 когато архиепископията е закрита неканонично със султански ферман, по настояване на цариградския патриарх. Така българското население на Балканския полуостров остава близо век без самостоятелна църква.

     Имаме всички основания да разглеждаме възстановянаването на Българската Екзархия, отново чрез султански ферман от февруари 1870, като възстановяване на църковните права на същото това население и на правата на Първо-юстиниановската апостолска църква, утвърдена през 6 век от император Юстиниан Велики и решенията на V Вселенски събор в Константинопол. 


 

image






Гласувай:
10



1. andorey - Е кое е това място? Значи със си...
23.11.2013 17:23
анонимен написа:
Е кое е това място?

Значи със сигурност не е Призрен, където е не първа, а втора Юстиниана. Не е и край Кюстендил. Селцето Таор, на 20 км от Скопие ми се струва твърде незначително, но не го отхвърлям напълно.
Иска ми се да вярвам, че родното място на Юстиниан е град Охрид, един свещен и красив град, от древността до ден днешен...
цитирай
2. andorey - Проф. Асен Чилингиров счита че О...
26.11.2013 11:05
Проф. Асен Чилингиров счита че Охрид и Скопие са пострадали от земетресение в началото на VІ век и са почти обезлюдени. Затова той посочва че най-вероятно Първа Юстиниана се намира до село Лебане, област Лесковац, където се намира т.нар. Царичин град.

http://www.scribd.com/doc/119618781/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-I-3
цитирай
3. andorey - Още интересна информация по темата ...
26.11.2013 11:07
Още интересна информация по темата -
http://vestnikpriatel.com/%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82/
цитирай
4. get - - г-н Киряков, вероятно по-правилно ще осветлим въпроса, ако не изхождаме от ...
30.11.2013 12:04
... частно и поради това ограничетилното разглеждане, относно: Кое е родното място на Константин прозван "Велики" или И/Устин-Юстин ?

- Какво имам в предвид ?
1. От 235 год., характерно за Римската империя е, че начева "ерата" известна ни, като "Епоха на военните императори" ?
2. При нея е характерно, че се засилва местният "сепаратизъм" ... един от примерите е създаването на административната област Илирия, самостоятелна, под "протектората" на Рим ?
3. На базата на това, се създава по-късно административно-митна самостоятелност (чрез създаване на местно самоуправление, а не назначавани от централната власт чиновници-администратори) ... тоест създава се така известният "митническо окръг" с общото наименование "Илирикум" (включващ) Реция, Норик, Панония, Дакия, Далмация, Мизия.
4. Диоклециан премества имперското седалище от Рим на противоположният бряг на Адриатика(Далмация).
5. Пак по негово време се създава, така известната "преторианска префектура", която териториално се разпростира над почти целият Баалкански п-ов.
6. От 59-та година, се присъжда статут на Римска провинция.
Пак се връщам относно ВЪПРОСА "местният "сепаратизъм" (?) - показателен пример за който е управлението примерно на един император(военен) като Гай Галерий Валерий Максимиан - "Аrmentarius" ? (превеждащ се ГОВЕДАРЯ - Защо ли ? :)) !
7. Та този същият е по произход от Сердика !
8. Искал е да промени наименованието на Империята от "римска" на "дакска"(далеч съм от мисълта, че е имал в предвид под понятието "Дакийска", да е означавало "румънска" :))
9. Съвременник и продължител на диоклециановата "тетрархия", като модел за управление на империята. ... Има и още много да се говори по въпроса ... Но в заключение, мисля тук трябва да си съсредоточим вниманието ?! - Каква е тази "римска империя", на която императорите, не са с произход от Рим, едва сричат на латински ... и не на последно място столиците(тоест седалището на Централната власт) не е в Италийските земи ?

- Успех !
цитирай
5. andorey - Здравейте г-н Григоров
02.12.2013 10:55
Благодаря за уточненията...така е по принцип, след 235 г. започва епохата на войнишките или военните императори и то с първи такъв Максимин Тракиеца...
цитирай
6. sparotok - Ведериана
10.12.2013 17:18
Андрей, името на крепостта Ведериана аз лично го тълкувам като Ведрина - ясно небе.

Тауризиум се смята за римски топоним, но стблг. тоуръ-бик също дава добра етимология.

За Юстиниан Велики има написана една хубава работа - JUSTINIANI VITA.
цитирай
7. sparotok - JUSTINIANI VITA
10.12.2013 17:19
Natus est Vpravda (1)7 (nomen Justiniani gentili sermone) in Prizriena (2)8 sub imperio Zenonis Regis Constantinopolitani et Patriarchatu Acacii novae Romae, postquam imperatores in veteri Roma esse desierunt: quasi Deus vellet edere Regem qui recuperaturus esset occidentale imperium et cum orientali in antiquum splendorem restituturus.
Pater ejus fuit Istok (3) ex progenie et familia sancti Constantini (4) — magni Regis Romanorum et maximi monarcharum Christianorum. Mater vero Bigleniza (5) — soror Justini qui regnavit in nova Roma. Istoki soror fuit Lada, quae nupsit Selimiro (6) Principi Slavorum, qui complures filios habuit, inter hos Rechiradum quem singulari certamine, ut dicetur, interfecit Justinianus.
Istok cum esset Ilnez,9 hoc est, Dynasta inter Dardanos, dedit filio Vpravdae pedagogum egregium sanctum virum Bogomilum (7) pastorem seu Abbatem monasterii S. Alexandri martyris, vitae Justiniani scriptorem, qui puerum summa diligentia sanctissimis moribus inde literis Latinis et Graecis instruxit. Verum cum ab avunculo Justino enixe diligeretur, ab eodem ad castra trahebatur, Bogomilo nunquam a latere adolescentis abscedente.
Tyrocinium deposuit jubente Justino, qui jam pridem primos ordines Romanorum ductabat; quo tempore idem Justinus contra Caesarides (8) Zenonidas pro Anastasio rege decertabat, cum avunculo miles in Illyricum revertitur ob Bulgaros Romanis cervicibus imminentes, a quibus cum esset interfectus Rastus (9) dux militiae Illyricanae cum primoribus Ducibus Justinus Barbaris occurrens plus nimio insultantes repressit.
Et quia Bulgaris auxilio affuerat Rechirad (10) Selimiri filius, nec ullis precibus aut promissius eum Justinus a societate Bulgarorum abstrahere poterat,
цитирай
8. sparotok - JUSTINIANI VITA
10.12.2013 17:21
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Journals/EHR/2/Life_of_Justinian_by_Theophilus*.html
цитирай
9. andorey - Привет, Павеле благодаря за и...
11.12.2013 09:30
Привет, Павеле
благодаря за интересния линк. Знам че и ти си писал по този въпрос. Действително Ведериана има връзка с ведрина - сутрешно небе. Но в този случай може би има някаква връзка с името Исток, на бащата на Юстиниан... Може Прокопий от там да се е объркал и да е дал това име...
Четох и Георги Сотиров естествено, какво казва по въпроса. Той е голям и се радвам че част от трудовете му вече са достъпни и на български.
Сериозно мнение по въпроса за родното място на Юстиниан изказва и Асен Чилингиров, чиято книга Охридската Света София ти наскоро представи.
цитирай
10. andorey - Благодаря за полезния линк. Род...
11.12.2013 09:34
Благодаря за полезния линк. Родното място на Юстиниан изглежда още от 6 век е станало предмет на политически интерес, което продължава и до днес. Едни искат да е роден в днешна Сърбия, други в Македония, трети в Гърция. Е, разбира се където и да е роден, очевидно е бил мъдър и решителен управител оставил уникално материално и духовно наследство, което ползваме и до ден днешен...
цитирай
11. leonleonovpom - Привет Андрей!
19.12.2013 23:03
Интересно е рожденното му име, което фигурира в материала , подаден от Павел-Управда. То е и веднага латинизирано на справедливост. Това според мен измества центъра на тежестта от рожденното място-там е Призрен, към произхода му!

цитирай
12. andorey - Здравейте г-н Симеонов! Много се ...
22.12.2013 20:47
Здравейте г-н Симеонов!
Много се радвам че отново сте тук в блог.бг. За името Юстиниан-Управда писах по подробно в предишния постинг. Призрен и Охрид са двете най-често спрягани места за родното място на Юстиниан, като и още 4-5 други...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149401
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031