Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2013 10:18 - Почитаме паметта на Св. Юстиниан - Управда
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 4828 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 19.09.2018 10:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     На днешния ден българската православна църква почита паметта на свети апостол Филип. Наред с него, на този ден, 14 ноември, се почита паметта и на св. Юстиниан - Управда. Св. Юстиниан е същият владетел на Ромейската империя, който познаваме от историята като Юстиниан Велики, управлявал от 527 до 565 година.

     По времето на Юстиниан Източната римска империя известна и под името Византия, с нейната столица Константинопол, достига до могъщество, до социален, духовен и културен просперитет.

    Юстиниан се изявил като талантлив и прозорлив управител. Той водил успешни войни и на изток и на запад с перси, вандали, готи като успял на разшири или по-точно да възстанови границите на Ромейската империя приблизително до границите на нейното най-голямо могъщество от І и ІІ век.

     В областта на светската наука Юстиниан се прославил с това, че събрал гражданските закони на древния Рим в един основополагащ свод на гражданското право. Юстиниан упражнил и свое собствено законодателство, проведено в дух на демократичност и християнизация на империята.

     Понеже високо ценял християнската вяра, той се стараел да я защитава от ереси в самата империя и да я разпространява зад нейните предели. По негово време бил свикан и Петия вселенски събор.

     Юстиниан построил огромен брой храмове за прослава на Божието име и на светците, някои от които и до днес будят нашето удивление.

     Всеки, който е посещавал Истанбул, древният Константинопол, е останал впечатлен от величественият храм Св. София. По-размери, архитектурни форми и по украса този храм е може би най-ценното наследство, останало от християнската древност. За големината на този храм може да се съди от числото на служителите в него, свещеници, дякони, дякониси, иподякони, четци, певци, привратници – всичко над 500 човека!


     По времето на император Юстиниан бил построен и манастирът св. Екатерина в подножието на планината Синай, който също стои и до днес и буди удивление.


 image


На снимката - манастирът св. Екатерина, на полуостров Синай



     По времето на Юстиниан е преустроен и храмът св. София в днешната столица на България, които храм в същият вид, придобит в шестия век, краси българската столица и до ден днешен.

Храмовете Св. София в Одрин и в Охрид вероятно също са преустроени или построени по времето на Юстиниан.    

***   ***   ***
 

Трако-славянското потекло на Юстиниан.

       „Както е известно, великият император на Византия Юстиниан е бил от славянски произход.” Така започва църковното житие на Св. Юстиниан – Управда, чиято памет църквата почита на 14 ноември, денят на неговото успение.

     Първото което може да отбележим след тези изненадващи думи е, че всъщност това никак не е известно. Второто, което може да отбележим във връзка с произхода на императора е, че по-правилно е да наречем Юстиниан Велики трако-римлянин или македоно-римлянин, отколкото славянин.

     Името Юстиниан ( Iustinianus) със сигурност е превод на името Управда, като двете имена означават едно и също, латински iustus – справедлив, честен, а също и iustitia – справедливост, правосъдие.

     Трудно оцелелите, но въпреки всичко достигнали до нас древни източници твърдят, че името на бащата на Юстиниан било Изток, а на майка му Бегленица. Всъщност официалното име на императора било Флавий Петър Сабатий. В тази връзка, историкът Прокопий Кесарийски твърди, че бащата на Юстиниан се казвал Сабатий. Майката на Юстиниан Бегленица била сестра на Юстин І, управлявал империята от 518 до 527. Тя обаче не успяла да се зарадва на качването на брат си на най-високия пост в римската държава, защото починала малко преди това. Когато Юстин І, вече в напреднала възраст разбрал че няма да има деца от жена си Вукшица (на латински Лупицина), той наредил на своя племенник да се ожени. Юстиниан избрал Божидара (известна като Теодора), за която се оженил въпреки неодобрението на майка си. Теодора (Божидара) била спътница, верен съветник и подкрепа на императора през целия си живот. 

     Всъщност въпреки приказките и неодобрението към Теодора, която макар и образована в началото била циркова артистка, може да кажем, че в рода на Юстиниан властвал здрав семеен морал. Юстин І така и не се оженил втори път, въпреки че нямал деца от жена си Вукшица. Юстиниан също не се е женил втори път, каквито примери имаме много сред по-късните византийски императори.

     Езикът, който използвал Юстиниан в държавното управление бил латинският. Обаче майчиният език на Юстиниан не бил нито латинския нито гръцкия, понеже по думите на историците той говорил на не дотам правилен латински и на силно варваризиран гръцки. Гръцкият език и елинската култура всъщност били неща, които Юстиниан, както е видно от неговите действия, не уважавал достатъчно. Но това не е толкова чудно, особено по отношение на старата елинска култура, предвид старанието на императора да утвърди все още неукрепналата напълно християнска вяра.

     Великият Юстиниан проявявал голямо благочестие. Винаги набожен, той прекарвал великият пост в строго въздържание и молитви, не вкусвал хляб, а си позволявал само зеленчуци и вода и то през ден или два.

     Живеейки в чистота и благочестие той царувал 39 години, през което време извършил много велики дела. Починал на 14 ноември 565 година и бил погребан в цариградската църква „Св. Апостоли”.

 



Гласувай:
8



1. danailvdimitrov - Св.Православна Църква чества благоверните царе Юстиниан и царица Теодора на 27 Ноември
03.02.2014 00:44
защото когато св.цар Юстиниян се представил в Бога на 14 Ноември 565 г. Слава Богу, все още не е имало Григориански календар. Така, че днес 14 Ноември по Юлиянския(църковен календар) отговаря на 27 Ноември по гражданския.
цитирай
2. andorey - Благодаря за уточнението. Тепърва ...
03.02.2014 19:20
Благодаря за уточнението. Тепърва навлизам в църковната проблематика, но виждам че тя е много интересна и тясно свързана с историята на народите...
цитирай
3. danailvdimitrov - за разлика от историците Светата Православна Църква пази точно спомена за своите чеда
04.02.2014 00:14
без изкривявания и идеологически усуквания. Понеже църковния писател не е историк на хонорар а пише под страх Божии.

Затова в "Житията на светийте" съставено от св.Дмитрии Ростовски(издание на Московската Синодална типография 1902 г.) ясно си пише че благоверния император Юстиниан е родом от "с.Ведряни около град Средец в България" че майка му Беглица е сестра на Юстин Управда.

Този изключителен държавник е създал основния държавен корпус закони за православната държава(Юстинианов кодекс) чийто символ е двуглавия византийски орел,построил е Св.София в Цариград , свикал е Петия Вселенски събор против несторианската ерес,закрил е езическата Атинска школа, въвел е всеобщото честване на празниците Рождество,Кръщение(Йордановден) Възкресение и др. в богослужебната практика на Църквата а преди малкия вход на всяка литургия и до ден днешен се пее "Единороден сине и Слове Божий"- песен която сам е съставил. В Равена те двамата с императрица Теодора са изобразени в императорски инсигнии с българския трибагреник на реверите и короните си- бяло зелено и червено.

Историята може да бъде разбрана правилно само през православен поглед защото само там се вижда Божието участие и намеса в нея, както и подкрепата му за неговите угодници и благочестиви люде. Така както св.Константи след видението на кръста разгромява всичките си противници така и св. Юстиниан Велики постига най-голямото териториално разширение на Византия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149132
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031