Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2013 18:05 - Демонстриране на приемственост между ранните български князе, владетелите на северночерноморското Боспорско царство и династията на Селевкидите
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 18805 Коментари: 27 Гласове:
12

Последна промяна: 25.01.2013 09:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     В продължение на дълги години приемствеността между ранните български владетели с управлявали по рано династии и владетелски родове или не беше изобщо търсена или беше търсена в неясна и неизвестна посока.

     Това доведе до редица обърквания по отношение произхода на древните българи и техните управляващи родове. Те бяха извеждани от тюркски такива, хунски, персийски, сарматски, скитски, фински и т.н. Така на практика почти не остана племенна общност от времето на Великото преселение на народите, която да не беше спрягана за родствена с тази на българите.

     Велика България на владетеля Кубрат, през първата половина на VІІ век, възниква върху земи управлявани от началото на новата ера до V век, а вероятно и по-късно, от северночерноморската династия на Тиберий Юлийте, известни още като Аспурги.

     Тези владетели управляват в продължение на пет века Боспорското царство, със столица Пантикапей, на Кримския полуостров. Столицата Паникапей се намира точно срещу познатата ни от ранната българска история Фанагория, които два града са разположени от двете страни на Керченския пролив, наричан в древността Боспор кимерийски или Кимерийски Боспор. Този пролив свързва Азовско море (Меотида) с Черно море (Понт Евксинский). Този пролив на практика свързва богатите на жито, руди, риба и ценни кожи северночерноморски земи с римските провинции в Мала Азия, на Балканите и Средиземно море.

image    
     Карта на Черноморието през античната епоха (на украински)



     В предишните статии вече повдигнахме няколко тези по различни въпроси, които ако и неочаквани, намират връзка една с друга, а също и с логиката на историческото развитие на Северночерноморскитите земи и управляващите в тях родове и династии.

     Вече изказахме предположението че родовото име Дуло, от Именника на българските князе (ханове) отговаря на името Юлий (Iulius), а възможно и De Iulius. Т.е. първите български владетели търсят и подчертават връзката си с династията на Тиберий Юлиите известни още като Аспурги, управлявали Боспорското царство през І - V век.

     Изказахме и мнението за връзка между династията на Селевкидите и боспорските владетели, откъдето предположихме, че името на легендарния владетел Авитохол, с който започва Именника българските князе, всъщност е Антиох. Познаваме цели тринадесет владетеля с името Антиох от династията на Селевкидите. На гръцки името се изписва като Ἀντίοχος, като е възможно гръцката буква ν (ню) да е била разчетена като латинската v (ве) и съответно името Антиох като Автиохос или Авитохол.

     Потвърждение на тази изненадваща теза намираме в името Селевкий (Селевкия) Симеклит, споменат като български владетел в „Български апокрифен летопис” от ХІ век.
 
     Друго потвърждение за връзката между първите български владетели и Селевкидите намираме и в т.нар. от някои изследователи „последно” изречение от Именника, което гласи – „След по-преди казаните асирийски царе, царува също казания по-преди Навуходоносор 24 години.” Т.е. българските владетели са считани за асирийски, понеже владенията на Селевките обхващат по-голямата част от земите на древна Асирия.

     Връзка между първите български владетели, боспорските царе и Селевкидите виждаме и в приемствеността на един царски знак – шестлъчевата звезда.
     Нейни изображение срещаме върху печата на княз Тервел, върху монети на боспорските царе, върху различни предмети свързани с управлението на Селевкидите.


image


     Оловен печат на владетеля Тервел, VІІІ век, с изображение на две шестлъчеви звезди.




image


     Златен статер на владетеля Тиберий Юлий Рископурид ІІІ (210-228) на аверса, Боспорско царство. 
     Върху реверса е изобразен император Елагабал (218-222), надпис DIF и шестлъчева звезда.




image


     Мина (мярка за тежест) на Антиох ІV Епифан (175-164 г.пр.н.е.), с изображение на две шестлъчеви звезди, Селевкиди.


     Още едно съответствие между посочените владетелски династии намираме и във връзка с друг владетелски знак - повезката около косата. Тази повезка около главата изглежда била характерна както за владетелите, така и за определена част от поданиците.

     От „Отговорите на папа Николай І по допитванията на българите” от ІХ век, научаваме за повезката от ленен плат, която българите носели пристегната около главата си.
   Отговор номер 66 гласи „Вие твърдите, че гърците ви забраняват да влизате в църква с превръзка от ленен плат, която носите на главата си… Впрочем това, което се казва за покривалото, трябва да се съблюдава – вярваме – и относно навитата превръзка.”

     С подобна превръзка (повезка) около главата са изобразени, както владетелите от боспорското царство и по-ранните северночерноморски владетели, така и тези от династията на Селевкидите.


image


Монета на Антиох І Сотер (281 - 261 г.пр.н.е.), Селевкиди





Гласувай:
12



1. demograph - Ровенето в тази посока е вълнуващо
24.01.2013 20:44
Както поради дръзката тема, така и поради желязната логика да се търсят владетелите ни по пътя на тяхното завръщане от Индия. Поздрав!
цитирай
2. andorey - Привет, Демограф!
25.01.2013 09:23
Вълнуващо е, даже е и малко опасно. Добре че живеем в 21 век и всеки може да си пише вече каквото поиска...
"Разликата между великото и смешното е само една крачка", както беше казал някой...
Надявам се да не съм я направил...
Поздрави!
цитирай
3. havel - Желая Ви успех.....
25.01.2013 14:35
За ро дството съм съгласен...знакът е на Зиези...но ,той има четири сина и знакът IYI e на най-големият,от който е рода Дуло...да се мисли и за това.С поздрави.....
цитирай
4. sarmatin - evala
26.01.2013 08:02
za 1 put 4eta tolkova orginalno mnenie potkrepeno s dokazatelstva mejdu drugoto tazi teoriq za vbude6te 6te nameri o6te po golqma po4va u nas , za6toto sum 4el nqkade za podobna teza selevkidi bulgari Alexsandar Makedonski i nashite zemi.
цитирай
5. andorey - Евала и на тези, които могат да казват "Браво!"
26.01.2013 18:50
Евала и на тези, които могат да казват "Браво", когато нещо им хареса... Само така може да се върви наред.
Иводите до които съм стигнал тук не са плод на случайност или приумица, а на дъги изследвания, четене и известна доза прозрения и късмет. А прозренията идват когато си с отворено съзнание и не робуваш на догми. А също и когато просто искаш да откриеш нещо и да изложиш фактите, а не да наложиш мнението си на дугите хора. Поздрави!
цитирай
6. sparotok - !
27.01.2013 18:20
Да си призная...става все по-интересно!

Поздрави!
цитирай
7. andorey - Привет, Спароток!
28.01.2013 12:22
Радостно е да чуя, че става все по-интересно! Успехи в блогър и ще поддържаме връзка по личния имеил !
До скоро!
цитирай
8. leonleonovpom - Поздрави Андрей. Когато фактите ...
28.01.2013 22:38
Поздрави Андрей. Когато фактите говорят, освен общоприетото продължение, оказва се и, че невярващите също мълчат! Желая ти успех!
цитирай
9. get - - Тавърци - Тиверци - Ти(в/б)ерии :)) ? - Успех !
28.01.2013 23:10
СПИСЪК на владетелите на синди и меоти (със странното име ? Тиберий):
- Тиберий Юлий Рискупорид I Аспург - 8 г. до н. е. 37 г.
- Митридат VIII - 38—45
- Тиберий Юлий Котис I - 45—62
- Тиберий Юлий Рискупорид II - 68—93
- Тиберий Юлий Савромат I - 92—123
- Тиберий Юлий Котис II - 123—132
- Тиберий Юлий Реметалк - 131—154
- Тиберий Юлий Эвпатор - 154—170
- Тиберий Юлий Савромат II - 174—210
- Тиберий Юлий Рискупорид III - 210—228
- Тиберий Юлий Котис III - 227—234
- Тиберий Юлий Савромат III - 229—232
- Тиберий Юлий Иннтимей - 238—242
- Тиберий Юлий Рискупорид IV - 242—276
- Тиберий Юлий Рискупорид V - 242—276
- Тиберий Юлий Фарсанз - 242—254
- Тиберий Юлий Савромат IV - 275—318
- Тиберий Юлий Тейран - 275—278
- Тиберий Юлий Хедосбий - 278—285
- Тиберий Юлий Фофорс - 285—309
- Тиберий Юлий Радамсад - 309—322
- Тиберий Юлий Рискупорид V - 318—341
- Тиберий Юлий Рискупорид VI - 322—337
- Тиберий Юлий Савромат V - 341 - ?
- Тиберий Юлий Дуптун - ? - 402

Отдавна е забелязана близостта на символа на Рескупоридите – тип Тризъбец - и знака на Рюриковичите.
Същият се символизира и от Соколчето от Малая Перешчепина, и от така нареченият Сокол-Рарог ... който по настоящем графично отговаря на националният символ на Украйна ?

От/на Митридат III(ок. 220 до н. е. — ок. 190 до н. е.) Селевкидската принцеса Лаодика родила три деца: Митридат IV, Фарнак I и Лаодика !

- Silver статер от PONTIC KING, Pharnakes I-ви(185-159 BC) - http://www.coinproject.com/coin_detail.php?coin=246794

- Селевкидската принцеса Лаодика се води дъщеря на Антиох IV Епифан, сирийски цар от династия на Селевкидите с македонски произход, син на Антиох III Велики, царствал в Сирия (241 — 187 год. до н. e.). - с други думи ... наше момиче "македонско девойче" :)) - пък народа ни казва в такива случаи "от където момичето - от там и момчето" ... та :)) ?!

- Успех в диренията ! - и погледни, в сайта на гр. Новгород - Петр Золин ?!
цитирай
10. andorey - Благодаря Гет, много полезна ин...
29.01.2013 15:22
Благодаря Гет, много полезна информация си дал...
Да, накрая наистина ще се окаже че всичко започва и завършва с Македония! : )
Факт!
цитирай
11. andorey - Поздрави Андрей. Когато фактите ...
29.01.2013 15:25
leonleonovpom написа:
Поздрави Андрей. Когато фактите говорят, освен общоприетото продължение, оказва се и, че невярващите също мълчат! Желая ти успех!


Благодаря!
По-скоро мълчат защото фактите са доста "неочаквани". Неочаквани предвид доскорошното развитие на нашата историческа наука. И историята на прабългарите в посока далечно азиатска, почти научно-фантастическа...
цитирай
12. prarodinata - Андрей, ще дочакаме с нетърпение ...
29.01.2013 22:36
Андрей, ще дочакаме с нетърпение края на това вълнуващо изследване, истински исторически трилър, и след това ще започнем с въпросите. Няма да питам сега, защото съм сигурен, че на повечето доуточняващи питания ще отговориш в следващите публикации.
Наистина, както казва Павел, става все по-интересно!
След като публикуваш целия си труд, защо не вземеш да го оформиш, разпечаташ и пратиш на дамите и г-дата уважавани историци от БАН, университети и пр. да видим дали ще дадат официално становище и какво ще е то?
Успех!
цитирай
13. get - - "На чуждите помогна ти, а своята страна затри". Цар Беласг/по Есхил
30.01.2013 09:16
andorey написа:
Благодаря Гет, много полезна информация си дал...
Да, накрая наистина ще се окаже че всичко започва и завършва с Македония! : )
Факт!

ДА ПРОЧЕТЕМ ЕСХИЛ "ПРОСИТЕЛКИ" и Какво пише той в пиесата си ?!!
- Тук нещата опират до времена около 8-ми век пр.н.е., Пелопонес - Аргос и Цар Беласг ?!
- При него идва една екзотична група жени. Със специфичен тъмен цвят на кожата и твърде крещящо облекло.
- Същите молят цар Беласг(Аргоски) за убежище и да ги допусне да се заселят в града. Като основание за правото си на убежище се позовават на Мита за Йо (?); като извеждат от тази митична тяхна "баба" произхода си; с това обосновават аркоският си произход !
- Царят се колебае относно верността на техните претенции:
"Не может туй да бъде, о гости(гостенки) - не ми се вярва,
че в действителност сте вий от Аркос ?!
- На родени в Либия ми вий приличате,
отколкото на жени родени от нашите места.
Такива(като вас) може да се родили около Нил,
...
още и на индийки ми вий приличате,
чергарките от границите Етиопски,
които чувал съм камили яздят.
...
„..Не вкарвайте ме в съд.
Аз казах вече,
Че без народа мой да го реши,
Аз сам не искам да отсичам,
дори да знам той как ще прецени.
Че малко ли е да се случи,
да ми го кажат някой ден:
- „На чуждите помогна ти,
а своята страна затри !”...

- След поселването на тези "данаидки"(явно с мъжете им) настъпва упадък на Аргос и част от населението му се премества да живее на север.
- Водачите-парадинасти на Аргос (биците(?)царе-тюрани-водачи) се преселват в гр. Либея(Лебаеа - гр.изписване).
- Тук се отварят две други не по-малко интригуващи страници ??!
- Проблемът възникнал във връзка желанието на Александър Македонски да участва в Олимпийските игри - Дали той е "грък", тоест произхода му ? - по-точното е ! - Александър АРГЕАД ли е по произход, от последващите събития ... косвено се потвърждава утвърдителният отговор на Този въпрос - от който явно са извели "правото" му да участва в Олимпийските игри ! - тоест парадинастите-тирани на македонци са с пелопонеско-аргоски произход ! ... от времето преди там да се поселят ... гърците(етиопци-индийци-данайци-хамити).

- Втори интересен момент който ни хвърля допълнително светлина по въпроса , че по времето на "колапса на Бронзовата епоха" имаме "морски народ" "LIBU"(вероятносен етн. признак "дорийци", но казвайки ДОРИЙЦИ, за мен това ги разгриначава от "гърци" !) - Същият е документиран при пунийци и египтяни ?!(тоест източно средиземноморие) - същите доста по-рано(приблизително 15-то столетие пр.н.е.) колонизират "Либия", от кото идва и името й ?!
- От проучванията ми по този въпрос става още по-странно, тъй като това LIBU (!) - кореспондиращо с Либия и град Лебаея ... кореспондира с личното име(етруско Ла/Ловиния).
- Още по-странно става, като разбрах че, тази дума е близка с "славянско-чехското" Либати-любя-обичам" ... с б-ъ-л-г-а-с-к-о ЛЮБЕ-ЛЮБИМА ?
- С кореновата от която произлиза топонима са страната ЛЕБАнон/Ливан ... със едни градове от Близък изток известни ни като Декаполис(но "десет" не е точно, тъй като казват че са били осемнадесет и са немарит също в Близък изток), като единият от тях носи откровенно "семитското" име СКИТОполис(!) ... в който има религиозен култ, при който почитали бог "БоЗе"(документиран от II-ри век !).
- Но спирам ... въпреки че има още много да се приказва ... и се връщам отново, към праотеца(пра-прадядото на Митридат Евпатор-Понтийски ) ... Антиох IV Епифан, същият ако и да е бил военноначалник в армията на Александър ... но той явно е бил цар на население езиково и етносно близко нему ?!!

- Това съвсем накратко маркирам :) !

- Успех ! - в търсенията ти.

от Гет Евпатор-тиран, Тирасполски :)




цитирай
14. andorey - Андрей, ще дочакаме с нетърпение ...
30.01.2013 17:26
prarodinata написа:
Андрей, ще дочакаме с нетърпение края на това вълнуващо изследване, истински исторически трилър, и след това ще започнем с въпросите. Няма да питам сега, защото съм сигурен, че на повечето доуточняващи питания ще отговориш в следващите публикации.
Наистина, както казва Павел, става все по-интересно!
След като публикуваш целия си труд, защо не вземеш да го оформиш, разпечаташ и пратиш на дамите и г-дата уважавани историци от БАН, университети и пр. да видим дали ще дадат официално становище и какво ще е то?
Успех!


Привет!
Да, съжалявам че не отговорих директно на последния ти коментар, а така малко чрез цели два нови постинга ... : )
Всъщност в момента основната литература по тези въпроси я намирам в руски и украински сайтове и доста по-малък процент в български.
Ще се опитам да напиша една научна статия, по изискванията на научните среди.
Обаче ще е късмет ако изобщо я публикуват някъде...
Вчера попаднах на една анкета от 2012 г. в наука.бг - "Вярвате ли в тюркско-алтайския произход на прабългарите". Ами резултатите за мен от анкетата са трагични - 17 процента все още твърдо вярват и още 3-4 процента вярват, но с уговорки! Да, а годината е 2012... Все пак 50 процента твърдо не вярват, но не е ясно от тях колко приемат иранската теория и колко автохтонната.
Поздрави засега!
цитирай
15. andorey - Привет Гет!
30.01.2013 17:30
Да, много, много интересно...!
То че в Южна Гърция южните народи - семити, хамити, африканци и др. винаги са "напъвали" да се заселят още от древността - това е ясно... Амя много на север са стигнали постепенно - чак до границите на България... Ето и днес гърците са заляти с имигранти от третия свят и изпитват сериозни проблеми... Ама да се оправят, няма сега и тях да ги мислим...
А пуста Македония - центъра на Вселената...! : )
цитирай
16. get - - Мисля, не можеш да схванеш същественото в тезата ми ?
30.01.2013 19:38
andorey написа:
Да, много, много интересно...!
То че в Южна Гърция южните народи - семити, хамити, африканци и др. винаги са "напъвали" да се заселят още от древността - това е ясно... Амя много на север са стигнали постепенно - чак до границите на България... Ето и днес гърците са заляти с имигранти от третия свят и изпитват сериозни проблеми... Ама да се оправят, няма сега и тях да ги мислим...
А пуста Македония - центъра на Вселената...! : )


- Гърците са "плод" ... Резултат от миксацията(етносна) между хамити-северноафриканци и местното материково ЕВРОПЕЙСКО население, населяващо материковата част ... като почнем от южни Балкани ?! ... и вече през модерни времена стигнем до настоящата ситуация !

- Гърците, както и семитите са резултат от етносен микс, колкото и да се напъват да се изкарват ... етносно хомогенни ! - вероятно по тази причина при същите се забелязва болезненост като поведение относно произход и кръвно-родствена чистота(онаследяване) ? :)

- Македония е между другото ... просто стана на въпрос, защото Аргеадите-династи, се явяват едни от най-древните династии предвид произхода им от Пелопонес-Аркадия-Аргос ?!!
цитирай
17. shtaparov - Много интересни изследвания и з...
30.01.2013 23:37
Много интересни изследвания и заключения!
цитирай
18. amitaba - Здравей Андрей,
31.01.2013 11:24
В подкрепа на твоята хипотеза цитирам А. Шапочников:"Може би "псевдоисторическата" традиция относно първата българска столица Фанагория не е толкова далеч от истината.Тиберий Юлий Рескупорид Аспург бил син на Асандър, който е свързан с Фанагория / оглавил въстанието срещу Митридат Понтийски в 65-64 г. до н.е., отнел властта над Боспор от Фарнак в 48/47г./Фанагорийските Аспурги са първото упоменаване на предците на аспаруховите българи като източно-европейска общност е от I век от н. е. " Успех
цитирай
19. andorey - Много интересни изследвания и з...
31.01.2013 11:24
shtaparov написа:
Много интересни изследвания и заключения!


Благодаря!
Радвам се че е интересно, а надявам се и да е вярно или поне да е близо до историческата истина...
цитирай
20. andorey - Привет Гет! Да, такива са гъ...
31.01.2013 11:29
Привет Гет!

Да, такива са гърците - микс между белите пелазги и тъмните семити...
И езикът им е такъв - смесица невероятна - множестно балкански, индоевропейски елементи и семитски такива... Официален език - катаревус и народен език - димотика... И още десетки различни говори. Г. Сотиров дава много добър пример за гръцкия език, с няколко глагола, в неговата "Елемента Нова" . Днешния гръцки не е напълно хомогенен език, като българския, а съставен от различни елементи, и това си личи и днес, колкото и да е обработвано през годините и столетията...
цитирай
21. andorey - В подкрепа на твоята хипотеза ци...
31.01.2013 11:35
amitaba написа:
В подкрепа на твоята хипотеза цитирам А. Шапочников:"Може би "псевдоисторическата" традиция относно първата българска столица Фанагория не е толкова далеч от истината.Тиберий Юлий Рескупорид Аспург бил син на Асандър, който е свързан с Фанагория / оглавил въстанието срещу Митридат Понтийски в 65-64 г. до н.е., отнел властта над Боспор от Фарнак в 48/47г./Фанагорийските Аспурги са първото упоменаване на предците на аспаруховите българи като източно-европейска общност е от I век от н. е. " Успех


Благодаря много, Амитаба!
Не вярвах че има такива хора, които да пишат точно такива неща! Това е направо страхотно! Много добра новина за българската историческа наука!
Тук признавам си ме изпревари в изследванията по темата. Непременно ще потърся А. Шапочников, който не ми беше познат, а и досега не съм попадал на негови неща в нета...
цитирай
22. amitaba - Здравей Андрей,
31.01.2013 13:53
Ето още малко коментар по твоята тема от статията на Шапошников "Хуни и славяни": " Името на предводителя на аспаруховите българи Аспарух /Есперих, Есперерих, Исперих/ преди всичко означава "потомък на Аспар" /римски пълководец 425-471 от алански произход който успешно воювал с хуните в Мизия и Скития през 469 г./ или от формата Есперерих /унгарска адаптация/ от готското Аspara-rix = Аспар-крал. То е етимологически тъждествено /?/ с известното име на управниците на Боспор - Аспургите и на рода Аспургиан. Аспургите обитавали околностите на Фанагория, а сам Аспург започнал своето управление също от Азиатската част на Боспора и управлявал от 14/15г. до 37/38 г. от н. е. Сарматската дума, която лежи в основата на името означава високо ценена порода коне /Ахалкетинци/." Извини ме за лошия превод от руски.Успех. Поздрави
цитирай
23. get - . . . смесица невероятна - множестно ...
31.01.2013 15:49
andorey написа:


... смесица невероятна - множестно балкански, индоевропейски елементи и семитски такива... Официален език - катаревус и народен език - димотика... И още десетки различни говори. Г. Сотиров дава много добър пример за гръцкия език, с няколко глагола, в неговата "Елемента Нова" . Днешния гръцки не е напълно хомогенен език, като българския, а съставен от различни елементи, и това си личи и днес, колкото и да е обработвано през годините и столетията...


- Хм :)) ! - явно ти убягва или съзнателно избягваш, коментари по значимоста на това, което обсъждаме ?!

- Ние говорим фактически за ... КРАЯТ НА МИКЕНСКА ... "Гърция"(?) :) - коментираме и една от основните причини, които са довели до този край !

- Защото ?!!
- в учебниците по История е залегнало МИКЕНА = Гърци ?!
1. Микенска цивилизация, обозначавана още като микенска култура на „Микенска или Ахейска Гърция“, се нарича целия период от развитието на континенталната част на Древна Гърция до края на II-то хилядолетие пр.н.е. !
2. Периодът от XV до XII век пр.н.е. обикновено се нарича "Микенски период", по името на един от най-големите центрове на Ахейска Гърция - град Микена в Арголида (Пелопонес).
3. През 12-11 век пр.Хр. нахлуват от север племена обозначавани като дорийци, които са на много по-ниско цивилизационни ниво, и които опожаряват и унищожават Микена и Тиринт. (но последните идват, от Тесалия и Епир и ... едваи те са причината, за упадъка на Микенската култура - понеже са родствено, кръвно и езиково на Микенци, Алгосци и Тиванци ... тоест, което е и илюстрация за "Микенска цивилизация")!

- Така че, "бедата" не идва по суша от вътрешността на полуострова ... а по море от бреговете на сев.Африка ! - именно тогава Египет търпи възход, като регионална сухоземна и морска сила ?!

- "Варварите" от север(?) продължават погребалните традиции на "микенци" ... даже и маски правят, като
- на Агамемнон - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/MaskOfAgamemnon.jpg
- Севт - http://afp.google.com/media/ALeqM5gYspxUP8mfUIL6pWchaLZaOl6MYA?size=s3
- Рескупорис - http://www.numizma.com/magazine/wp-content/uploads/2011/04/mask-1.JPG
цитирай
24. andorey - Благодаря Амитаба, Гет, за информацията и съветите!
01.02.2013 14:32
Добре че има по безпристрастни изследователи с по-отворен ум и мисъл. Другата седмица започвам да пиша статия и всяка подобна литература и статии като тази от Шапочников или Шапошников ще ми бъде от голяма полза...
цитирай
25. andorey - Мнение по темата на един колега археолог
01.02.2013 14:39
Тук давам отговора на един колега, археолог, който доста компетентно отговори на моята нова провокационна теза за връзката между Авитохол - Антиох. Няма да споменавам името на моя колега, който може би и не желае да го наричам така, защото аз на практика съм прекъснал връзката с академичните и университеските среди.
Все пак неговото мнение приятно ме изненада. Поне това не е поредния човек който да се опитва да ни убеди например че Авитохол е Атила или някаква друга подобна недомислица и глупост...


"Прочетох статията, но трансформацията ми се вижда невъзможна или трудно възможна. За мен името Авитохол вероятно има семитска етимология и се е намерило механично начело на списъка - именно защото преписвачите не са можели да разберат за какво става въпрос. Факт е, че се е правил опит именникът да се натъпче сред библейските царе.

Иначе в Боспорското царство има културни елементи, които могат и трябва да се свържат с присъствието на късните сармати - към които принадлежат и българите. Династията на Дуло обаче може да се обвърже по-скоро с елементите на партската аристокрация, управляваща в Иберия и на други места в Кавказ. Именно там още от първи век върви цяла поредица Аспаруховци, Бузургмировци /Безмер/ и други. Името Дуло е може би етикет, който се появява в VІ век, когато тюрките доминират Великата степ. Не е изключение един род да носи "етикет" - справка Фатимиди, Умеяди, Абасиди, Хосровиди и т.н. - т.е. този Дуло може да е някоя важна фигура, която е "внесена" в династичната линия и е оставила траен отпечатък. Възможно е някой да е харесал етикета, както например хазарите упорито се "родеят" с Ашина."
цитирай
26. amitaba - Здравей Андрей,
01.02.2013 15:22
Авторът е Шапошников, другото изписване е грешка. Между другото той прави връзка между имената Крьiм и Крум, като счита, че имат един и същ произход и корен. Поздрави
цитирай
27. marriam - Боспорско царство
26.07.2016 15:18
Стара Велика България е продължение на Боспорското царство. Това даже и в Уикипедия го пише: „A few centuries after the Hunnic invasion, the Bosporan cities enjoyed a revival, under Byzantine and Bulgarian protection. The ancient city of Phanagoria became the capital of Old Great Bulgaria between 632 and 665.“ = „Малко след хунската инвазия, Боспорските градове се възстановяват под протекцията на Византия и България. Древният град Фанагория става столица на Стара Велика България между 632-665. Надявам се някога тази важна информация да влезе и в учебниците по история.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148896
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031