Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2012 14:20 - Две тракийски глоси
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 9445 Коментари: 16 Гласове:
6

Последна промяна: 07.01.2013 12:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     При изследване на тракийския език през изминалите десетилетия, се обръщаше особено внимание на т.нар. „глоси”. Това са думи, отбелязани изрично като тракийски у античните автори. Затова и глосите бяха определяни за „най-надежният материал” при проучването на тракийския език.
     Според Иван Дуриданов, т.нар. глоси са малко над 20, а Владимир Георгиев разглежда близо 40 случая на подобни думи. Той отбелязва обаче, че някои от тези думи са с дакийски произход, македонски и т.н.
     Глосите са разглеждани и преразглеждани многократно. Това са думи като asa – растението подбел, bolinthos – див бик, бизон, bria – град, briza – лимец, ръж, brynchos – китара и т.н. Изследователите успяват да посочат етимологията на повечето от тези тракийски думи. Остават обаче и няколко думи, за които „няма правдоподобно тълкуване”.
     Една от най-известните сред тях е думата zeira, zira – която се определя като „вид горна дреха”, „връхна дреха”, която достига до краката (коленете), или дори „наметало”. Думата zeira се среща в текстовете на много антични автори, като Херодот, Ксенофонт, Хезихий и др.
     Българските лингвисти и траколози Иван Дуриданов и Владимир Георгиев не успяват да намерят правдоподобно тълкувание на тази дума, макар че Вл. Георгиев свързва тази дума с понятието за „ръка”, на старогръцки и и.е.
Всъщност двамата български учени не успяват в своето тълкувание, защото не успяват да открият или по-точно да предположат, една особеност. Думата zeira не е предадена директно, а чрез едно разместване на сричките. Върху подобно разместване обърнахме внимание в предишната статия. Това не е нещо необичайно при предаване на чужди думи, попаднали сред речта на друг народ, в случая древните елини.
     При думата ζειρά най-вероятно имаме разместване на първата и втората съгласна. И така думата, която търсим е ни повече ни по-малко названието „риза” (староб. риза).
     Свикнали сме да възприемаме дългата риза като типичната дреха използвана от средновековните славяни. Дългата бяла риза, изработена от лен или коноп, е била носена и от мъжете и от жените, като имало разлика в дължината и декорацията.
     Вероятно обаче, ще трябва да приемем и факта, че ризата и дума, с която е наречена тази дреха, се простират и по-назад във времето и са доста по-древни от периода на Късната Античност и Ранното Средновековие.
     Още една тракийска глоса ни навежда към същите заключения.
     Немалко антични автори споменават думата, с което траките наричали виното – zelas (зелас). Обяснението на това странно понятие ζήλας или ζελгς също затрудняваше изследователите.
     Иван Дуриданов и Владимир Георгиев търсеха връзка между думата, с която траките наричали виното и неговия червен цвят. Тук обаче отново имаме предаване на думата чрез разместване на сричките, метатеза.
     И така, тракийската глоса, записана като ζήλας, ζελгς  всъщност не е нищо друго, а именно „лозе” или „лоза”. Древните автори всъщност не са записали думата „вино”, а думата „лозе” и то по такъв начин, че това всичко остава скрито... за доста дълго време.

 



Тагове:   траки,   лозе,   вино,   Славяни,   риза,   глоси,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За думите - bolinthos и briz:
13.08.2012 20:02
Т.н. "болинтос", всъщност си е "вол", или - "волинта", както е споменавана често в песните Веда Словена. Тук е направена погрешна подмяна на двусмислената гръцка буква "бета" или "вита", която създава доста затруднения при предаване на истинското звучене на записаните на гръцки, думи, понеже гърците реално не могат да произнасят звука "Б". И затова в много случаи априори се приема, че щом на гръцки е написасно с "в", значи най-вероятно трябва да се чете "б". Да, така е в много случаи, но не винаги. В случая, "волинта" си е - днешната дума - "вол" (ако все още някой помни, какво беше това?)
А "briz" си е днешното название на вид жито - "брИца", която дума до скоро, докато все още имаше частно земеделие в Трънско, беше позната на всеки.
цитирай
2. andorey - Благодаря, благодаря - много ка...
13.08.2012 21:55
Благодаря, благодаря - много качествен анализ и ценна информация.
Изкушавам се да напиша и останалите глоси, ако за тях ще получа подобен анализ : )
цитирай
3. ivansimeonow - И ОТ МЕН ИМАШ ГЛАС. НО ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ...
15.08.2012 23:46
И ОТ МЕН ИМАШ ГЛАС. НО ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ УБЕЖДАВАМ , КОЛКО Е МОЩЕН ГЛАСА В ПУСТИНЯТА Мерлин беше писал много сполучливо за политически целесъобразното писане.
АНДРЕЙ,ПРАТИЛ СЪМ ТИ ИЗВЕСТИЕ В МАТЕРИАЛ В МОЯ БЛОГ
цитирай
4. antivlaks - Чре разместване и заместване, и ...
16.08.2012 18:37
Чре разместване и заместване , и мухата може да стане слон !
цитирай
5. ivansimeonow - Горното написах, имайки предвид ...
16.08.2012 23:26
Горното написах, имайки предвид незаслужено слабата посещаемост на постинга.. Споменаването на траки има ефект на мръсна дума. Е ,това не мога да проумея
цитирай
6. get - - За думите - bolinthos и ... ?
17.08.2012 15:52
bolinthos е и ... Турът на латински Bos primigenius, дивият предтеча на едрият домашен добитък наричани и г"Уедо/а ... наричани Бик и Крава, съобразно . Скопеният бик е прието на български да се нарича Вол.
От което според мен(ерго ?!) следват въпроси(те) ?
-
- Може ли лактозната непоносимост към млякото ... и процентното и изражение сред народите по света ! - Да ни даде, отговора къде първоначално, и от чии предци е станало опитомяването и масово отглеждане на ... вече питомното "Bo(u)s primigenius"
- Е ли, античното събрание на аристрократи БОЛЕ, наречено във връзка с това ?
- Участва ли частицата за "диво говедо" в късноантичното ... БоуЛевТерион - и Що ли може да означава това ??
- Може ли титлата Ар(к)хонт, превеждаща се в смисъл високопоставен, водач ... да е във връзка с Аurox(което казват, че е германско и произхожда от кореновата дума за Рог ... обратното на Кор(ен). Тук дали не се касае за чрез сливане на две думи до предаване, на "светло-рог" или "висок+светлост" ? ... но ако Аurox е от германски произход ? - Що дири в Балтийско море, "славянско" капище със страното име Аркона ??
- Някой извежда, англо-саксонското име Гв/уенди (дословно превеждано, като Благородна) със произход от Прото индо/евро езика в който имало дума за говедо, звучаща "г-в-у-е".
- Защо в староанглийският "aurochs", "urus" и "wisent" са синоними ? - открийте разликите ?! :)))
- Без претенции да съм изчерпал темата ... въпросите, приключвам с ... Какво иска да ни каже Сигизмунд фон Херберщайн("славянина" на немска служба) с думите :
- Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen".
цитирай
7. andorey - Извинявам се на всички че не отго...
20.08.2012 11:23
Извинявам се на всички че не отговорих навреме, бях в Румъния през изминалата седмица.
цитирай
8. andorey - Чре разместване и заместване, и ...
20.08.2012 16:40
antivlaks написа:
Чре разместване и заместване , и мухата може да стане слон !

Да, така е. Затова трябва да се внимава с интерпретацията.
цитирай
9. andorey - Горното написах, имайки предвид ...
20.08.2012 16:43
ivansimeonow написа:
Горното написах, имайки предвид незаслужено слабата посещаемост на постинга.. Споменаването на траки има ефект на мръсна дума. Е ,това не мога да проумея

Посещаемостта е добра и не ме притеснява. Винаги съм държал на качеството, а не на количеството.
За траките - да, действително въпросът доста се политизира.
цитирай
10. andorey - До Гет
20.08.2012 16:55
Здравей Гет,
да болинтос - вол, бивол очевидно са от един корен. Колкото до връзката с булевтерион - не съм се замислял. Ще трябва да проверя и да се поровя из етимологичните речници.
Думата аурокс не я бях чувал, признавам си. Не съм се замислял за връзката между рог и корен, въпреки че има доста двойки понятия с подобен произход.
И накрая - така е - едно време, много отдавна, говедарите са били благородници. Най-малкото са били богати, притежавали са доста глави добитък !
цитирай
11. get - - За да ви подпомогна, ще кажа че това са едни много стари местни вярвания ?!!
20.08.2012 23:32
andorey написа:
Здравей Гет,
да болинтос - вол, бивол очевидно са от един корен. Колкото до връзката с булевтерион - не съм се замислял. Ще трябва да проверя ...
Думата аурокс не я бях чувал, признавам си. Не съм се замислял за връзката между рог и корен, въпреки че има доста двойки понятия с подобен произход.
И накрая - така е - едно време, много отдавна, говедарите са били благородници. Най-малкото са били богати, притежавали са доста глави добитък !

- Това са соларно-религиозни вярвания, чиито корени са поне от халколита ! Символиката им е документирана от артафактите намерени във варненският "златен" некропол ?!
- Още по-весело става, че следи от тях се намират и в античноста(предгръцка) Крито-минойска (МиноТавър-а)и после микенска цивилизация, плюс Цикладите о.Родос олтарът, който предхожда символа на Лингама ?
- Такива следи/символи можем да намерим и в ЧаталХьоюк и в Приазовие "Майкопска култура".
- После в античността светилището на о.Самотраки, в пряка връзка с това от Свещари, Казанлъшка могила(също) и още, и още !! Примерно символиката, при малоазийският народ Кари(йци) ?
- Относно Кор-Рок, символиката на същото е ритона, най старата находка(не е персийска) а е глинен ритон "култура Хаманджия". За самият съд казват, че името му произхожда от PIE дума за Рог ?
- Относно Кор ... има отношение към предкласическите статуи на Аполон "куруси" ... но богинята консорт на същият се нарича Кора ... аналог на съвременното "Кара(м)".

- :))) Относно, че "говедарите са били благородници" ... това е човека опитомил и яздещ кон ... КанТаврите ... митичните и блогародни учители на Хероите ... кентаврите ?!

- За себе си съм вътрешно приел, че кореновата образуваща за гр.Търново е Тур-Ново. За което казват че е създадено от преселници от гр.Нове, където имаме БоуЛевТерион ... със съответна символика на обществените сгради ! - от там казват, са се изселили царските-скити "соколоти", които създали гр.Никопол в зап.Украйна ?! ... знамето на града е Бг. трибагреник ?
цитирай
12. andorey - До Гет
21.08.2012 12:54
Какъв е този олтар на остров Родос, който предхожда символа на лингама? И има ли подобни олтари в Европа и европейския югоизток, по специално?
Значението на името Търново трябва да се търси в две посоки - Трон (престолен град) и оттам Търнов или пък втори вариант - трън, растението, както има много други подобни имена на градове в региона - Лясковец, Дряново, Габрово, вероятно Шипка и т.н.
цитирай
13. get - - Ще ви препоръчам да разширите още ареала на издирванията си ?!
21.08.2012 21:24
andorey написа:
Какъв е този олтар на остров Родос, който предхожда символа на лингама? И има ли подобни олтари в Европа и европейския югоизток, по специално?
Значението на името Търново трябва да се търси в две посоки - Трон (престолен град) и оттам Търнов или пък втори вариант - трън, растението, както има много други подобни имена на градове в региона - Лясковец, Дряново, вероятно Шипка и т.н.

- Примерно зад Дунав имаме два града с имена образувани от корена Тур ? - ТурноМагуреле и Северин.
- Тирас-пол в Молдова ? ... което произлизало от гръцкото наименование на река Tyras — Днестър ... но едва ли е гръцко защото според Страбони Птоломей ... населяващите двата бряга на тази област Тирагетия, хора се наричали Tyragetae или Tyrangitae, което буквално са Гетите на Тира(което е синоним на Тур). По-южните им братовчеди по Дунав са ги зовяли Гети ?! - които са наречени " ... най-смелите и праведни измежду тракийците ..."Книга IV Истории Херодот, параграф 93).
- Относно тълкуването на река Tyras, is from Scythian tura, meaning "rapid." - съм много скептичен ?! ... дащото Кишинев е разположен на река с име Бик ??
- Туров (белор. Турау) — от Гомелска област, един от най-старите градове в Белорусия и столица на Туровското княжество в XII—XIII вв. Намира се до р.Припят.
Споменат в Повест временных лет " ... бе бо "Рог(!)Волод" перешел из заморья имяше волость свою Полотьске, а Тур Турове, от него же Туровици прозвашаяся".
- Към всичко има отношение, така наречената "Курганна теория" на Мериам Гимбутас, която следва да се чете критично(поради името ? й) ?!
- През 2008г в района на Бяла слатина, бе разкрито праисторическо светилище, в което са намерени черепи на ТУР, които явно са имали сакрална функция ?!!(датировка 5 000 г. пр.н.е.).
- Относно Родос, по старото светилище е било направено от кости по-точно рогати черепи на Говеда ... или ТаУруси :))) ... имам го копнато от английски сайт ... ще го потърся !
- Да не забравяме че, Тавро-скитите са на север от ... ?

- Привет и успех от Гет, той и Масагет, и сауромат ... тираНгет, тавро-скит ... в търсенията Ви !! - но спирам с излиянията ... защото искам вие да стигнете до собствени и неповлияни от чуждо мнение из/води !!

п.п. - Обърнахте внимание на две интересни думички споменати в Повест вр. лет ?
- канез РогВолод ... и-и-и ... ВОЛОСть ... подобно и на Волох-влах ... съдържащо в себе си две думички Вол и Окс(англ.Вол) ... но може и да се подвеждам ... защото английското Oxford ... се превеждало ВолскиБрод :)) !
цитирай
14. andorey - До Гет
22.08.2012 14:57
Здравей Гет,

благодаря за информацията. Аз писах малко по въпроса за бика-тура, на територията на древна Европа.
И все пак категорично не съм съгласен съгласен с разделянето на името на Тъново на Тур-ново. Това е несериозно (казвам го съвсем сериозно : ) и поставя под съмнение знанията на който и да е лингвист.
На румънски "турно" означава разклон, завой и тук най-вероятно произхождат имената Турно Магуреле и Турно Северин.
Турас едва ли би могло наистина да означава бърз, скоростен, но възможно е да има връзка със стрийм - течение, корен с-т-р. На българска земя и до днес запазено в имената на реките Струма, Стряма, а може би и други.
цитирай
15. get - :)) - нормално, като реакция за лингвист и етимолог ! :)
22.08.2012 16:15
- С наи-добри чувства ... Привет !
andorey написа:
Здравей Гет,

благодаря за информацията. Аз писах малко по въпроса за бика-тура, на територията на древна Европа.
И все пак категорично не съм съгласен съгласен с разделянето на името на Тъново на Тур-ново. Това е несериозно (казвам го съвсем сериозно : ) и поставя под съмнение знанията на който и да е лингвист.
На румънски "турно" означава разклон, завой и тук най-вероятно произхождат имената Турно Магуреле и Турно Северин.
Турас едва ли би могло наистина да означава бърз, скоростен, но възможно е да има връзка със стрийм - течение, корен с-т-р. На българска земя и до днес запазено в имената на реките Струма, Стряма, а може би и други.


- Освен с етимология, изхождам и от сравнително-религиознание ... плюс символика на образите (история на изкуството).

- В тази врьзка и календари (сльнчев vs лунен) ? Типове цивилизация, които ги сьздават ? !

- Но да си изясним проблематиката на разглежданият вьпрос ... следва да започнем поне от Крит и Микена ! - засега няма да засягаме Шумер и бог Думузи (шумерски "истински син") още й, Думузи-ам - див бик ... с оригинално произнасяне Dumu-zid ... небесният овчар, сьщо като ПашуПати(тройственият) от Харапа, както бог Пан, името на който произхождало от Пазя/Паса PIE ... тоест, това не е име а функция-епитет ?! ... така че, нашият народ (с румьнският) са най-близките наследници на този Пан, ДионисоБул(двойно роденият БогБик) , ПашуПати ... пастирите, воловари, волохи, вльхви, ТУРлаци(воловари) ... и т.н. ... ако щеш вярвай :))) - Ама е така ! - казано, с риск да (ти) прозвуча маниакално-натрапчиво ?!

П.П.
- Щях да пропусна ! - прав сте за румьнското "разклон" ... но в символиката, която се вкарва в РОГАТА НА МИНОС-ТАВЬРА, СЕ ВКАРВА ИМЕННО ТАЗИ ИДЕЯ И СИМВОЛИКА !!
- Погледнете "акробата", който скача м/у Рогийе ... от Кносос ??! - каква ли ще да е идеята ... а в тази картинка: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Pasiphae_Minotauros_Cdm_Paris_DeRidder1066_detail.jpg
- Хайде още малко да допьлня Турас = Турак (сатем-кентум) и (преминало вследствие на фанариотската пропаганда в обидното Дурак ?), както й, Тир е синоним на Тур и на ТИРас(епоним), митичният предтеча на Траките ... вероятно и на ТИРсените ?
цитирай
16. andorey - Иван Маразов за глосата "зелас"
14.09.2012 16:26
Ето, какви недомислици бяха принудени да пишат нашите траколози, поради невъзможността да си обяснят правилно, произхода на тракийската глоса "зелас" - "лозе".
Да не говорим че и началото на цитата от Иван Маразов е едно излишно заиграване с въпроса за траките, тяхната реч и култура -

"При пиянската репутация на траките през античността едва ли може да ни се стори случайно, че сред малкото достигнали до нас тракийски глоси е запазена думата за вино. Както твърди Хезихий, тракийското название на виното било zelas, zilai, zeila. То е сродно на гр. khalis - "несмесено вино", мак. kalitos - вино, и на слав. "зелье" - "отровно магично питие". Названието произхожда от и. е. g helа-"блестящ", "златен", "жълтеникав", "зелен". Изследователите обаче не обръщат внимание на този необичаен за виното цвят. Защо е зелено? Ако това е метафора, как и защо е избрана именно тази окраска? Явно е, че ако изхождаме само от "натуралистически" митологични модели, не бихме могли да си обясним логиката на този епитет. За да стигнем до тази логика, е необходимо да потърсим паралели на "зелената" напитка в индоевропейската миторитуална традиция и да направим сравнителен на преглед на нейните митологични и култови функции."
Край на цитата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2166766
Постинги: 356
Коментари: 2333
Гласове: 5626
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930