Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2012 13:05 - Индоевропейци
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 9110 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 13.04.2018 11:48


    Представата за „индоевропейска” общност, както и самото понятие „индоевропейци”, се ражда преди повече от двеста години. То е създадено на базата на езиковото сходството на по-голямата част от езиците, които употребяват хората от Северна Индия, през Иран и Мала Азия, Източна и Централна Европа, чак до най-крайните западни точки на европейския континент.
     Като синоним на понятието „индоевропейци” срещаме и названията „арийци”, „индо-германци” и други. 
     Въпреки несъмненото родство, което се наблюдава между отделните езикови групи, в голямото семейство на индоевропейските езици, все още остава отворен въпросът как точно е протичало влиянието между отделните групи население и разпространението на прото-индоевропейския език сред различните племена и народи. Днес съществуват няколко по-сериозни теории, които разглеждат първоначалното разпространение на  индоевропейците на територията на Евразия.
     За тези, които ползват английски, препоръчвам статията на Диенекес Понтикос, в която накратко са разгледани някои от най-популярните теории по този въпрос -
http://dienekes.awardspace.com/articles/ieorigins/

    Една от по-старите теории, е тази на литовката Мария Гимбутас, която търси първоначалната родина на индоевропейците в руските степи на север от Черно море. Това са земите на днешна Украйна, както и териториите на север, запад и изток от нея. Авторката набляга на войнственото начало, при първоначалното разпространение на индоевропейците, чрез което това степно население наложило своята култура над живеещите по това време в Европа племена.
Появата на същинските индоевропейци (арийци), въпреки някои различия, се отнасят от повечето съвременни изследователи към границата на V-ІV хилядолетие пр.н.е.
     Днес все по-малко автори споделят представата за войнствените арий, които чрез оръжие и бойни колестници налагали своята власт, култура и език над чуждите племена и народи. Известният историк и лингвист Игор Дяконов, на базата на едно разширено изследване на археологичните и лингвистичните свидетелства, заключава че прото-индоевропейците имали икономика от смесен характер, основана на земеделието и отглеждането на животни. Той обяснява и начина, по който индоевропейците успели да се разселят на големи територии и да се наложат върху примитивните общества, които ги заобикаляли. Това ставало не чрез военна инвазия, а чрез едно бавно разпространение, предизвикано от намаляване на детската смъртност и съответно увеличаване прираста на населението. Това увеличаване на населението се дължало на достатъчно добре развитото земеделие, което осигурявало необходимата храна и дори известен излишък от суровини. Околното население, което се намирало все още в една ранна примитивна фаза на развитие и вероятно не било особено многобройно, приело земеделските постижения на индоевропейците и в същото време приело и техния език. Едно по нататъчно придвижване включвало и тези племена, приели до някаква степен езика и нрава на индоевропейците.
Игор Дяконов предлага прародината на индоевропейската общност да бъде търсена на Балканите или по общо казано на територията на Югоизточна Европа.

image



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andorey - Напоследък като синоним на термина ...
26.01.2017 06:00
Напоследък като синоним на термина индоевропейци, се предлага и терминът прото-траки...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2167726
Постинги: 356
Коментари: 2333
Гласове: 5626
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930