Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2009 01:46 - За непартийните проявления на свастиката.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 17868 Коментари: 15 Гласове:
11

Последна промяна: 17.08.2009 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Преди известно време, в блога „Монархистъ – консерватор” на г-н Калоян Иванов от Перник беше поместен интересен постинг, посветен на малко извeстни факти за изследването на погребението на Цар Калоян. Поместеното изглежда напълно достоверно, като е цитиран съвършенно научен източник - Веселина Инкова, Калояновото погребение. Технико-лабораторни изследвания. София: БАН, 1979 г.

Не споделям политическите възгледи на г-н Калоян Иванов, за да рекламирам блога му, но в случая смятам, че текстът си заслужава прочитането. Той може да бъде открит на адрес:

 

http://monarchism.blog.bg/politika/2009/04/23/tehniko-laboratorni-izsledvaniia-na-kaloianovoto-pogrebenie.326180

 

Между двама ни протече възпитана размяна на мнения, която представям тук, защото както не веднъж съм казвал – Интернет не е Народната библиотека и когато нещо ни е интересно, най-добре е то да се дублира. Както ще се види от двата коментара и аз и г-н Калоян Иванов си останахме на гледните точки, но остана едно мое неизпълнено обещание да поместя няколко любопитни фотографии, за които става дума в коментарите. Все пак, ще помоля любезните посетители на блога ми да прегледат разговора ми с г-н Калоян Иванов, преди да прехвърлят вниманието си върху прелюбопитните картинки.

 

...

4. teodordetchev - Искам да Ви обърна внимание върху един многозначителен факт ...
27.04 12:09

... Свастиката от Калояновото погребение и свастиката, използувана първоначално като символ на Германската работническа национал-социалистическа партия, а впоследствие и на Третия райх са принципно различни, даже може да се каже - ВЗАИМНО ОТХВЪРЛЯЩИ СЕ.

Ще кажете - Теодоре, ти съвсем си изтрещял от блогърствуване ... :)

Не, въпросът е в ПОСОКАТА на ВЪРТЕНЕ на свастиката. Обърнете внимание - "Калояновата" свастика, "върти" в посока, която е ОБРАТНА на посоката на движение на часовниковата стрелка.

Свастиката - символ на Третия райх, върти в обратната посока - точно ПО посока на въртенето на часовниковата стрелка. Двете свастики се "въртят" в абсолютно противоположни посоки.

Можете да видите посоката на въртене на националсоциалистическата свастика тук:

http://www.nationalcountryflags.com/Items/rf1192p?&caSKU=rf1192p&caTitle=Polyester%20Nazi%20National%20War%20Flag

Ще кажете - "има ли значение" ? Отговорът е - да, има и то огромно значение. През вековете, свастиката е религиозен, магически, окултен и чак на края - политически символ, според нуждите на хората, които "са го взели на въоръжение".

Хитлер специално подчертава посоката на въртене на свастиката на NSDAP като смята, че това е правилната посока и така националсоциалистите са се сдобили с изключително динамичен, натоварен с окултна мощ символ.

Ива една прочута карикатура, на която Хитлер е изобразен как продава партийна литература в една кръчма. Карикатурата разярила фюрера не толкова с това, че го е осмивала, колкото с факта, че ... посоката на въртене на свастиката върху книжките била сбъркана ...

Според някои френски окултисти, точно посоката на въртене на свастиката е донесла нещастие на германските националсоциалисти. В Древна Индия се смятало, че свастиката, която се върти по посока на часовниковата стрелка носи гибел и разрушение, докато свастиката въртяща се в обратната посока е символ на съзидание и успех.

Излиза, че Калояновата шевица е била с "правилната" свастика, докато Фюрерът е избрал погрешния символ. Надявам се, че никой няма да ме заподозре в пишман патриотизъм и в Божидар Димитровщина - един вид, ето пак ние българите сме били с правилната свастика, а националсоциалистите "са се объркали". Далече съм от подобни елементарни внушения, които блогърът (не историкът) Петър Добрев нарича "България на три ракии".

Но когато става дума за символи - при това религиозни и / или окултни, въпросът е наистина сериозен. Двете свастики действително символизират (от древно индийска гледна точка) съвършенно противоположни начала.

Не бих желал да се разпростирам повече, защото окултизмът не ми е по сърце и не обичам да пиша много - много на такива теми. Лазят ми мравки по гърба ...

Всъщност, не е съвсем вярно, че свастиката като елемент на исторически експонати е напълно инкриминирана у нас. В Националния исторически музей са изложени мозайки от римската вила в Марцианопол (днешният град Девня), които са богато декорирани със свастики. Намират се изложени на най-лично място в музея и всеки може да ги види.

Подобно е и положението с една българска носия от 16-ти (или 17-ти) век (мисля, че беше шопска носия ...), десенът на която е изграден ИЗЦЯЛО от свастики. Тя също е изложена в официалната експозиция на музея и може да се види от всекиго.

Снимал съм тези експонати (като съм си платил дължимата за това такса) и ако ги открия в архивите си - ще ги кача за да могат да ги видят всички.

 

 

5. monarchism - :)
27.04 21:41

 

Г-н Дечев, при цялото ми уважение, мисля че прекалявате с "антинаци" литературата. :)

За окултизмът на Адолф Хитлер мислех да Ви отговоря на форума на "Де е зората", но там обстановката е прекалено либерално-атеистична, за това реших, че няма смисъл. Но това е друга тема.

Свастиката е древен символ, чиято посока на въртене, според индийско-будистките вярвания, е определяща дали тя ще символизира нещо положително, или не. Свастиката, която се върти по посока на часовниковата стрелка (според индийските вярвания) е символ на благоденствие и късмет. На санскрит има две думи - свастика и сувастика (дясно и ляво въртене). Сувастиката, или тази, въртяща се обратно на часовниковата стрелка, е символ на богинята Кали и означава смърт и разруха. Свастиката, въртяща се по часовниковата стрелка, при ведите символизира кръговрата на живота и отново е символ на благодат.

Хитлер не е сгрешил, така че френските окултисти могат да си гледат работата. :)

Това обаче е при индо-будистите. При Християните посоката на въртене на свастиката не е от значение, защото тя символизира вездеприсъствието на Светия Дух Божий. Дори и в снимките, които съм постнал има "дясна" свастика -

http://i108.photobucket.com/albums/n6/Rodozashtitnik/cruxgammatakaloianika2.jpg

Веднага се сещам за черквата "Христос Пантократор" в Несебър -

http://212.36.3.59/site_pics/155/1_1189966100.jpg

Тук с просто око се виждат и двата вида свастики.

Веднага ми идва на ум и приложението на двете свастики в старинното Православие - при старообрядците в Русия, безспорно покръстени от българите още през 10-ти век и опълчили се на гръкоманските реформи на патриарх Никон.

Старообрядческа лестовка -

http://i108.photobucket.com/albums/n6/Rodozashtitnik/lestovka.jpg

Забелязват се отново и двата вида свастики.

И разбира се родопска шевица с двата вида свастики -

http://i108.photobucket.com/albums/n6/Rodozashtitnik/evelinasita_14.jpg

Ще се радвам ако покажете тези български експонати със свастиките, изложени незнайно как в музей, чийто директор е върл почитател на петолъчката. :)

...

 

Както се вижда, макар и със значително закъснение, изпълнявам коректно поетия ангажимент – до поместя в блога си, снимките на въпросните археологически и етнографски артефакти, от които се вижда, че свастиката е присъствала като символ по нашите земи много преди да се роди дядото на Адолф Хитлер.

Последното е безспорен факт – ако не греша, мозайките са от римската вила в Марцианопол (намира се в самия център на днешния град Девня), а представената тъкан е от Шопско – някъде от 17 – 18 век ...

image

Обърнете внимание на втората мозайка на горния ред. Виждат се свастиките в "медальоните", ограждащи централната фигура на мозайката.

image

Ето същият фрагмент - този път в едър план.

image

Ето и шевицата от Шопско.

Тук изобщо няма да коментирам, дали е било редно мозайките да се извадят от контекста им – римската вила в Девня е блестящо консервирана и защитена от вредни атмосферни влияния и сама по себе си представлява световна културна ценност, но в крайна сметка, някои от мозайките й са се оказали в София в Националния исторически музей.

Разбира се, за разлика от г-н Калоян Иванов, през ум не ми минава да „реабилитирам” свастиката като партиен символ. Просто, наистина е хубаво да познаваме употребата на всякакви символи през вековете.




Гласувай:
11



1. petdoshkov - Няма място за спор.
17.08.2009 11:42
Свастиката е символ. Отделните религии интепретират посоката на движение. Точно е, че свастиката е позната у нас преди заемането й от Хитлер.
цитирай
2. nkf - Най-старите свастики са намерени ...
17.08.2009 15:35
Най-старите свастики са намерени тук , на Балканите в земите на днешна Румъния(влашката низина) и в Родопите.
Свастиката наистина се използва в оклутизма , но също така тя е И Християнски символ.Недопустимо е да бъде забранявана и преследвана.
цитирай
3. monarchism - Снимките са чудесни. Благодаря. ...
17.08.2009 20:23
Снимките са чудесни. Благодаря.

"Разбира се, за разлика от г-н Калоян Иванов, през ум не ми минава да „реабилитирам” свастиката като партиен символ."

С тази задача могат да се заемат германците. За мен свастиката (заедно с богарът) е древен Християнски символ, който символизира благоденствие или както написах - вездеприсъствието на Светия Дух Божий.

Преследването или забраняването на Християнски символи е престъпление.

Що се отнася до NSDAP, това не е проблем на България. Има достатъчно петолъчки, паметници със сърпове и чукове, паметни плочи на шумкари и прочее, които би трябвало да се забраняват и преследват от закона.

Що се отнася до другаря Лъжидар Димиторв a.k.a. агент Телериг, смятам че няма голяма разлика между БСП и ГЕРБ, така че - все си е на мястото.

цитирай
4. mitternacht - ....
19.08.2009 02:38
Да, знаем, че свастиката е древен символ, на слънцето и т.н :) Дори май загатвах това в постинг.Всъщност, надали може да се разгръща повече темата, ако има общо с Хитлер и НСДАП, щото накрая пак ще се стигне как той бил магьосник, Антихрист, подписал договор с дявола, пришълец или от Атлантида.Глупости-бол.
Може да се направят два извода:
1.Свастиката е хубав символ, светъл, явно и християнски.
2.Хитлер го е харесал и го е избрал за знамето.От там всячески различните пропаганди се мъчат да го направят зловещ и т.н. знак.

Поздравления и на двама ви за интересната тема!
цитирай
5. tili - Свастиката е предхристиянски символ
22.08.2009 00:34
на Слънцето и в паметници и артефакти е винаги лявовъртяща! Изглежда. че "мъдреците" от кръга Туле са решили да я завъртят на дясно, за да подчертаят силата й. Темата е значима и отворена за дискусии. Трябва ли да се откажем от мощта и красотата на червения цвят, поради присвояването му от нацисти и комунисти?
цитирай
6. comfy - Чувствам се комфортно,
23.08.2009 17:04
когато чета такива постинги!! Благодаря ти, Теодоре!!!!

Поздрави!
цитирай
7. sparhawk - имам един въпрос
24.08.2009 19:51
знам, че финландците все още използват някаква свастика за символ на своя въздушен флот и са отказали да я махнат? Прав ли съм, или греша?
цитирай
8. анонимен - За статистиката
25.08.2009 15:28
За статистиката само ще отбележа, че свастики (по часовниковата стрелка) има и в разкритите мозайки на хълма Плаошник над Охрид - точно до новоизградената репродукция на Св-Климентовата църква, които мозайки (по памет) са от раннохристиянската епоха, 3-4 в.н.е.
цитирай
9. ssstto - във вила армира
30.08.2009 23:23
край ивайловград също има свастики


http://www.flickr.com/photos/rossitza/3847061356/in/set-72157621989653129/
цитирай
10. nkf - знам, че финландците все още изп...
31.08.2009 12:14
sparhawk написа:
знам, че финландците все още използват някаква свастика за символ на своя въздушен флот и са отказали да я махнат? Прав ли съм, или греша?

Да, прав си.
цитирай
11. monarchism - Свастика в село Добърско - http:...
31.08.2009 14:27
Свастика на черква в село Добърско - http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=569728&USER_ID=19812
цитирай
12. анонимен - Бианка
16.02.2010 11:18
При цялото ми уважение и към двама Ви, аз съм правила сравнително подробно изследване, както върху свастиката като символ, така и върху националсоциалистическите символи с които борави Хитлер.
Изводът до който стигнах относно свастиката е, че много зависи от контекста на коя култура/религия се вади, защото се натъкнах на повече от 10 обяснения, хипотези и твърдения, ня коя страна какво символизира. Тоест искам да наблегна на това, че няма еднозначно мнение за това дали наляво свастиката е с положителна символика, или обратното.
2. Тезите за "оклутния Хитлер" са доста смехотворни, но и доста доходоносни, така, че мисля да ги оставя без повече коментар. Смятам, че един интелигентен човек, който живо се интересува от темата, знае какво да чете, и какво да не чете.
3. Адолф Хитлер привнася символи от множество различни култури - свастиката, римския орел, римския поздрав (с дясната ръка); тотенкопф също е привнесен символ (ако не се лъжа за пръв път черепа се ползваше от картагенските пирати); руните...изобщо, няма нито един символ, който да не е привнесен от чужда култура и да не е поставен в изкривен контекст. Е може да се поспори относно германската митология, руните и боговете...но като цяло Адолф Хитлер смесва и борави доста добре със символите насочени за външна употреба - тоест пропаганда. Няма място за споре между двама ви, идвамата сте прави, доколкото сте ровили по темата.
В Арехеологическия мозей в София са запазени артефакти от каменната ера, със свастики по тях...Свастиката е прекрасен езически символ :)
цитирай
13. анонимен - инженерчето
26.12.2010 13:05
Моят коментар е, че неможе един символ обсебен от "едикойси", било то Хитлер или някой друг, да бъде отричан, заради несполуки. Този символ не е създаден от Хитлер! Той само го използва. Символът на Националсоциализма си е самият Хитлер и то, най-вече, с неговото проявление. А сега един въпрос: кой ще ми каже, как се определя посоката на въртене на свастиката (сувастиката)? Въпросът го задавам, защото: Ако приемем хоризонталните участъци по вертикалата на кръста и аналогично за вертикалните участъци по хоризонталната част на кръста за "стрелки", то тогава целият символ би се въртял в дадена посока, но ако в тези участъци стрелките ги заменим с "тяга" , то тогава символа би се завъртял в обратна посока. И още нещо, в двуизмерното пространство има "ляво" и "дясно" въртене, но в триизмерното пространство кое е "ляво" и кое е "дясно" въртене?
цитирай
14. teodordetchev - Тринадесетият анонимен - нали знаете, че не трия коментари ?
26.12.2010 21:12
Иначе, добре е за започнете да се придържате към някои правила на елементарното възпитание. Като се влиза на чуждо място, пък било то и в чужд блог, човек си изтрива краката, говори на домакина на Вие в случай, че не му е близък познат и така нататък. Както и да е ...

Що се отнася до питанията Ви - Вие не задавате въпроси, а отговори, така че едва ли е необходимо да се занимаваме с разликата между двумерното и тримерното пространство.

Всички останали участници в дискусията поздравявам с Рождество Христово !
цитирай
15. teodordetchev - Ето още една интересна статия, свързана с темата...
05.12.2012 23:23
... тя е от блога "Прародината" и е с много богат фактически материал, в това число и снимки: http://prarodinata.blog.bg/history/2012/12/01/kosmicheskata-svastika-na-bylgarite.1026373
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810315
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52701
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов