Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2016 00:56 - АНТИЧНИ МЕСТА ПО ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3424 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

В ПОМОЩ НА ТУРИСТИТЕ ДА НАПРАВЯТ ПЪРВИТЕ СИ СТЪПКИ В
ИЗТОЧНИ РОДОПИ И ДА ПРИДОБИЯТ ТРАЕН ИНТЕРЕС КЪМ ТЯХ

В настоящото писание ще включа интересни обекти за посещение в Източните Родопи.Запознаването с тях ще предизвика интерес към едно по-пълно запознаване с тази част на Родопите.Аз и друг път съм цитирал една мисъл на истинки познавач на Родопите,Атанас Кръстев,бивш кореспондент към списание Родопи,че Западните Родопи са география,Източните – история.Аз,който в продължение на дълги години успях да упозная в значителна степен тази планина,считам това определение за най-точното.
Замислил съм доста неща за Източните Родопи и ще ги напиша.Прохождащите в източната част на тази планина срещат най-елементарни трудности,изразяващи се в това,да не могат да намерят населеното място,а когато достигнат все пак до него,да не могат да получат информация за търсения от тях обект,защото хората в селото не знаят български,не знаят за обекта,покрай който са минали хиляди пъти или пък просто хора наблизо няма.Поради това ще опиша някои от обектите,интересни за посещения,като уточня как се достига до тях и с няколко думи за местоположението им до съотвентото село.Така смятам да помогна на тези,които искат да се запознаят с тях и съм убеден,че след посещения на няколко такива обекта,те ще придобият траен интерес към тази планина.Тук има тракийски крепости,антични пътища до тях,по-късно доправяни от следващите завоеватели на Родопа,светилища,гробници в скалите или могилни,скални култови ниши,дълбани от траките с кремък по отвесните скали преди 8000 години,мегалити,всякакви скали,огромни,страшни,с пещери в тях.Има и крепости от по-късно време,римски пътища като мрежа и много мостове за тях.Има и една река,Арда,за мен най-великата българска река.Морфоложкият строеж на планината е такъв,че тя не задържа дъждовната вода и след обилен дъжд реките стават невъзможни за преминаване.Половината от дъждовната вода над Родопите отива в Арда и това я прави най-буйната река в България с най-голяма промяна на дебита на водата й.Трите големи язовира на Арда са прекрасни,като яз.Ивайловград е най-красивият в България.По долината на р.Арда и притоците й има хиляди,а може би и десетки хиляди тракийски куртови ниши по скалите.В участъка на Арда между стената на яз.Студен кладенец и началото на яз.Ивайловград има най-голяма концентрация на култови концентрацията на култовите ниши е най-голяма.
Започвам с описание на селата,в близост до които има интересни обекти за посещения.Колкото и да са интересни тези обекти,те не са по-интересни от околностите им,а там точно е полето за изяви на туриста.Един пример ще дам,скалата с култовите тракийски ниши Пармаклъкая до с.Ночево.Безспорно,тя е много интересна,но не по-малко интересни са околностите на селото.От тук започва една долина между дяловете Драгойна и Мечковец с хиляди скални образувания с най-причудливи форми,само където няма по тях култови ниши.А махалите с каменните къщи върху скалите,наподобяващи охлюв,залепил се върху камък?А кави хубави букови гори с извори има в посока на с.Жълт камък?
А сега започвам описанието на селата и обектите да тях:

1.Село Дъждовница:
Селото е в дясно от пътя Черноочене-Кърджали.До него по долината на река Сусулукдере се намира огромен тракийски култов комплекс,опасан с антични пътища,тракийски,отвеждащи до скалите над него.

2.Село Орешари:
Селото е близо до Железния мост над Арда,близо до с.Долно Черковище.Има скала,наречена Арката,също така и много стотици тракийски култови ниши и пещери.Тук е и пещерата Попмартинова дупка със скала с ниши пред нея.Пещерите са много и носят името на разбойниците,които в миналото са се крили в тях като днешните талибани.

3.Село Ненково:
Селото е на река Боровица преди вливането й в яз.Кърджали.Срещу селото е пещерата Утробата,до каято има маркирана пътека.Тази пещера прилича на вулва,траките са направили такива още три.

4.Село Чуково:
Селото е до Момчилград.Има скала с тракийски култови ниши по тях.

5.Село Бял кладенец:
Селото е на север от стената на яз.Студен кладенец.Има скала с тракийски култови ниши.

6.Селата Обичник и Друмче.Те са на север от пътя Момчилград-Крумовград.Между тях има два скални комплекса с култови ниши и още една съставна скала от две огромни топки като руските кукли матрошки със скални ниши по тях.

7.Село Фотиново:
Селото е близо до с.Бенковски.До река Върбица има скали като костенурки със скални ниши в тях.

8.Село Соколите:
До селото се достига от с.Дъждовница и после по въжения мост.Има тракийско светилище,Читкая,има скална гъба,огромна.От.Село Лисиците до село Летовник,15 км,има крепостни стени дебел до два метра и камъни,достатъчни да се построи град като София.

9.Село Мост:
Селото е близо до Перперикон,има ж.п.спирка.Има скали,като на една от тях има тракийски култови ниши.

10.Село Красино:
Селото е в дясно от пътя Крумовград – с.Студен кладенец.В дясно от селото са едни от най-грандиозните скали с култови ниши по Родопите въобще.Тук е втората вулвенска пещера на траките.В ляво от селото има една самотна скала с ниши,нещо огромно.
Забележка:Скалите в дясно от селото са видни и достъпни от изоставената махала на село Джанка,Бубалъ /Татко/.До махалата Бубалъ има път.

11.Село Костино:
Селото е на отклонение в дясно от пътя от Черноочене за Кърджали.по реката,извираща от селото надолу има второ село,Божек,построено върху тракийско светилище,подобно на Беланташ.Реката се е вдълбала в скалата и са се образували скални процепи и водопади.При вливането й с реката от с.Голяма бара има красиво скално образувание Прозореца.
От село Костино се отива и на огромното светилище до село Дъждовница,но му се излиза от горе.Антични тракийски пътища,чрез които светилището е било достъпно са запазени до днес.Светилището Беланташ е микросветилище в сравнение с това.

12.Село Джанка:
Селото е доста голямо,състои се от няколко махали.Намира се на пътя от Крумовград за с.Студен кладенец.Под махала Кълвач има страховити скали.Пак там има останки от крепост до махалата Хисар.Има скали с тракийски култови ниши и винарна,а също и скална гробница.

13.Село Ковил:
Селото е малко над Крумовград в посака на с.Студен кладенец.Комплексът на траките там е,бих казал,много огромен,по-голям комплекс на траките не познавам.Има дори завод,направен в скалите,за промиване на златоносен пясък от дъжда.От тук като започнат тракйските светилища и други техни градежи,после преминават през с.Джанка,през Красино,през Морянци,по десния брят на река Крумовица,а на отделни скали и по левия й бряг и свършват чак при река Арда.За да започнат на отсрещния й бряг след Железния мост с нова сила:нещери,скали със стотици ниши,какво ли не.

14.Село Ночево:
Селото е на отклонение в ляво от пътя Асеновград-Комунига.В махала Душка е известната скала с нишите,Пармаклъкая.В скалата има една естествена пещера с форма на вулва,третата.А скалите без скални ниши в този район са стотици и наподобяват всичко,каквото човек може да си въобрази: коне,хора,купа сено,къщи....

15.Село Равен:
То е до село Татул,което е известно колкото Перперикон.Селото има две махали в дясно от пътя за с.Биволяне,Въз и Каменарци.Там има скални образувания,там е и долината с Вкаменената гора.На махала Въз се изкачва най-широкият римски път в България.Трасето му където е запазено има настилка с едри камъни,широко четири метра.При х.Персенк широчината е три метра.Тук има скални гробници и стърчи камъка – човек,наричен тук Адамкая.

16.Село Морянци:
Селото е на отклонение в дясно от пътя Крувомтрад - с.Студен кладенец.Има пещера и скали със скални ниши,но по десния бряг на река Крумовица също има такава скала и вероятно там е имало крепост.

17.Село Воденичарско:
Селото е на изток от Джебел.Има тракийски грбници.

18.Село Кремен:
Селото е на юг от сравнително голямото село Чакъларово.В района има доста пещери.

19.Крепостта Моняк.
Тя е до с.Ширко поле,от северната страна на яз.Студен кладенец.До нея отстоянието е около 5 км.и пада яко изкачване дс горната й тераса.

20.Село Дженда:
Селото е на отклонение от пътя от Комунига за с.Безводно.Има останки от крепост с култов комплекс.Тук има много скали и по много от нях има ниши.

21.Крепост Устра.
Крепостта е над село Устрен,но е по-близо до село Припек.Това е една от най-грандиозните крепости в Родопа въобще.

22.Село Долно Черковище:
Близо е до Железния мост на Арда.Има скални ниши,пещери,гробници,крепости.Наблизо е Арката,Попмартиновата дупка,а нишите са като бродерия по скалите.

23.Село Хухла:
Селото е малко по-на север от Ивайловград.Има крепост,антично село,пещера.

23.Село Свирачи:
Селото е на юг от Ивайловград.Има средновековна вила,Армира,останки от крепостта Лютица,пещера,тракийска могили.

24.Село Главанак:
Селото е на север от Маджарово.Има кромлех до него,изправени грамадни камъни,които заграждат една площ за религиозни обреди.

25.Село Малко Градище:
Селото е по пътя Любимец – Ивайловград.Има скали с култови ниши.

26.Село Биволяне:
То е в близост до с.Татул.Там е скалата Харманкая,изключителен природен феномен.В тази скала е четвъртата вулва,дето са я майсторили траките.Като тази при село Ненково обаче няма друга толкова изящна по изработка.Наблилзо построиха медресе,висше мохамеданско училище,което е също интересен за посещаване обект.

27.Стената на яз.Студен кладенец:
Тук е т.н.естествен Шейтанкюпрю,едни тесни и дълбоки 60 метра цепки в скалите,в които тече Арда.Място и скалите тук са уникални за цялата страна,таквоз нещо другаде нема,е па нема!Наблизо стърчи една остра скала,друга е пробита за изоставен вече път.

28.Село Бенковски:
Селото е на река Върбица след Златоград.Има пещера и скални феномени.

29.Село Мезек:
Селрото е до Свиленград.Има остаки от крепос,тракийска гробница и скален феномен,наричан Птичия камък.

30.Град Любимец:
До него се намира тракийското светилище Глухите камъни.

31.Село Странджево:
Намира се в близост до Маджарово.Има останки от крепост и скални ниши по скалите.

32.Село Мъдрец:
Селото е в близост до Перперикон.Има скална гробница.

33.Село Поточница:
Селото е близо до с.Студен кладенец.Има скална гробница.

34.Село Иванци:
Селото е малко по-на север от Кърджали.Има останки от тракийска крепост.

35.Село Подкова.
До него има тракийска скална гробница.

36.Село Дрангово:
Селото се намира източно от Златоград.Има останки от крепост.

37.Село Мъгляне:
Селото е малко на юг от с.Бенковски.Има тракийска гробница.

38.Село Овчево:
Селото е на юг от Джебел.Има интересни скали и тракийска гробница.

39.гр.Ардино:
Над града са Орловите скали с нишите по тях,а под града е най-великото строително творение в България,Даволския мост.

40.Село Пъдарци:
Селото е под село Дъждовница в посока Кърджали-Безводно.Има останки от крепост.

41 Село Башево:
До селото се достига трудно,то е на глух път,започващ от шосето Кърджали- Ардино.Там е крепостта Кривиус до река Арда.

42.Село Безводно:
До селото има останки от крепост.

43.Село Русалско.
До селото има шосе от Кърджали,което пресича река Арда.След като се премине един висок връх,Бездювен,се достига до крепостта Патмос.Това е част от полуостров в яз.Кърджали,напред може да се продължи само с лодка.

44.Хладилната пещера:
Тя се намира на вливането на реките Давидковска и Арда.До нея има път от Кърджали.

45.Турлата: /Западни Родопи!/
Това е крепост на връх Турлата до село Солища.Един от символите на Родопа.

46.Кемеровият мост: /Западни Родопи!/
Той е до хижа Орфей на Девинската река.Другият символ на Родопа.Водел е до светилище на Дионисий,днес то не може да се намери поради залесяването в района.

47.Светилището на Дионисий,Беланташ:
То е до село Чотрово,днес Сини връх.Монолитна скала е преобразувана в светилище.

48.Село Седефче:
Селото е южно от средата на пътя от Подкова за Крумовград.Има скали с тракийски култови ниши.

49.Село Пчелари:
Намира се в близост до Железния мост над Арда.Там има много скали с ниши,известни под името Кован кая.

50.Село Татул:
Тук се предполага да е бил домът на Орфей.

51.Село Меден бук:
Селото е южно от Ивайловград,на границата с Гърция.Има интересни скални образувания.

52.Село Плевун:
Селото е на юг от Ивайловтрад.Има скални долмени.

53.Село Бели дол:
Селото е до реката Бяла,южно от шосето Крумовград – Ивайловград.Има останки от крепост.

54.Село Гугутка:
Селото се намира на реката Бяла,южно от шосето Крувомград – Ивайловград.Има останки от крепост.

55.Село Железино:
Селото се намира южно от шосето Крумовград – Ивайловград.Има останки от крепост.
56.Село Черничево:
То е на шосе от Крумовград до него.Има интересни долмени.

57.Село Гулийка:
Селото е на отклонение от пътя Крумовград – Ивайловград в близост до Крумовград.Има останки от крепост.

58.Село Долна кула:
Пътува се до него по откронение от пътя Крумовтрад – с.Студен кладенец.Има скални ниши.

59.Село Неофит Бозвелиево:
Близо е до село Татул.Има скални ниши.

60.Село Рогач:
Селото е малко по-на юг от Крумовтрад.Има скална гробница.

61.Село Стремци:
Селото е близо до Перперикон.Има рудник на траките за злато.

62.Село Вишеград:
Селото е до Кърджали на южвия бряг на язовира.Има останки от крепост.

63.Село Старейшино:
Селото е на ж.п.линията до Подкова.Има куполни гробници.

64.Село Широко поле,има жп.гара преди Кърджали.
В околностите му има скални гробници.

65.Село Бели пласт:
То е на север от Кърджали.Има скали,наречени Гъбите.

66.Село Зимзелен:
То е съвсем до Кърджали.Има скали,наречени Каменната сватба.Сватбите там са три.

Посочените по-горе забележителности,не знам дали така мога да кажа,са една малка част от това,което има в Източни Родопи.Всеки,посетил тази планина знае,че където и да отиде,ще намери някакви исторически останки.Това го знаят и иманярите,които са разкопали всички крепостни стени,могили,скални гробници.Колкото и да са разкопали и отнесли от намереното,остава още много.Тук е имало древна култура,може би по-древна от египетската, имало е и философи,може би преди гръцките.Но са изчерпали хората гена си,изчезнали са от земята или пък по-простите от тях са ги избили.Да се запознаем с наследството им по Източните Родопи е богатство за всяка търсеща личност.

На добър път!

   Завършвам постинга си с една гатанка. Може ли някой да каже къде се намира това тракийско светилище. Ако не знае, поне да каже на какво прилича.


                image

Тази пещера, превърната от траките в светилище не е била такава. Траките са я направили така да изглежда. Има още пет такива по Източни Родопи, но не до толкова убедителни.





 




Гласувай:
9



1. stela50 - За тази пещера се споменава и в други твои постинги...
28.05.2016 19:56
интересно ми беше да прочета за нея повече.
http://planinitenabulgaria.blog/turizam/2010/11/17/snimki-ot-bylgariia-55-skalite-na-rodopa.636363
Голямо богатство са публикациите ти, Коста...
като добавим и невероятните срещи с велики композитори, музиканти,
вълшебна музика - става безценно...
Поздрави !
цитирай
2. fenor - Пещерата на снимката е Утробата или...
01.06.2016 20:52
...Вулвата, издълбана в скалите на венеца Тангърдък кая/Гръмотевична скала/. Не знам дали сте опитвали, но пещерата има уникална акустика, резонираща отривисто в ниските тонове, макар че е с малък диаметър и дължина на камерата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182616
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031