Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2013 12:28 - Ако гласуваш за малка партия не губиш гласа си
Автор: andorey Категория: Политика   
Прочетен: 4981 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Широко разпространена е представата, че ако гласуваш за малка партия губиш гласа си. Т.е. ако си гласувал за партия, която не е прескочила 4 процентната бариера за представителство в Народното събрание, гласът ти е отишъл напразно...
    Това е едно голямо заблуждение, от което имат полза единствено големите партии, затова и не се опитват да го опровергават.
    Според избирателния закон, в България е поставен праг от 1 процент от гласовете на всички гласували. Партията или организацията, която събере този 1 процент от гласувалите и повече, получава държавна субсидия. Тази субсидия е 3 лв. на глас, което прави около 100 000 лв. за преминаване на 1 процент. Тази субсидия дава възможност на малката партия да започне реално да развива дейността си, да защитава интересите на гражданите, които са застанали зад нея и т.н. 
    В момента хората масово са насроени срещу управлявалите до момента партии. Но те трябва да знаят, че техният глас носи освен политическа и чисто финансова подкрепа на партиите. Затова когато гласуват за малка партия, с гласа си те действително подкрепят нейното развитие, дават и възможност да предявява своите искания и да ги защитава. В случай че прескочи този един процент, което означава според политическата логика, а и според нашето законодателство, че защитава интересите на достатъчен брой граждани.
    Затова граждани-избиратели, вие имате право да търсите отговорност и отчетност от партията, за която сте гласували, защото с гласа си действително сте я подкрепили - и финансово и политически.
    Мислете разумно на предстоящите избори и не продавайте гласа си.  



Гласувай:
8



1. andorey - Да, съгласен съм че по някакъв начин ...
15.03.2013 14:06
Да, съгласен съм че по някакъв начин народните представители трябва да бъдат отзовавани, ако работят срещу интересите на техните избиратели.
За съжаление, за да променим нещо в момента пак трябва да използваме партиината система, колкото и да не обичаме вече думата партия...
цитирай
2. demograph - Политиката е изкуство на компромиса
16.03.2013 17:54
Тези които реално искат нещо да се промени не бива да забравят, че се намират в условията на конкретно законодателство и то няма да се промени за тези избори. Освен това протестиращите са в "цайт-нот". Сериозни движения, организации и дори групи за натиск могат да се създадат само от мафията.
Реформаторите могат единствено да се самоорганизират по интереси в нета или в приятелски мохабети.
Нови партии няма да могат да се създадат. Трябва да се правят договорки с малки и неизвестни такива, но регистрирани. Това крие риск.
Рискови са и новопоявилите се партии и водачи, поради майсторлъка на мафията да създава fake реформатори.
Другият начин е да се поставят публично набор от искания и да се следи коя от сегашните партии ги поема. И да се гласува за нея, като се опита да се преговаря за нещо. Но кой ще преговаря?
Третият начин е да се организира всеобхватен натиск за точно определен свит набор от искания, който да доведе до "яхването" на исканията от някоя или повече партии и после да се извиват ръцете им да изпълнят прокламираното.
Този 'свит набор от искания" може да се хвърли в публичното пространство под формата на някаква прокламация зад която всеки сам да избере дали да застане.
В нета един такъв текст може да послужи за негласно обединение и това да се окаже Голямата изненада на изборите.
А гласуването си е задължително, и задължително трябва да е масово, и умно.
Иначе ромейците ще ни изненадат пак...
цитирай
3. andorey - Едно уточнение
29.04.2013 16:44
Е, разбра се че субсидията не е 3, а 12 лв на глас, за една година. Сумата от 12 лв на глас е толкова висока, че направо се чувствам неудобно да я коментирам...! Трябва незабавно да бъде намалена двойно от следващия парламент и да стане 6 лв. И по нататък пак да бъде обсъдена и евентуално намалена с още...
цитирай
4. outofthematrix - Всичко хубаво, но реално поглед...
08.08.2013 01:02
Всичко хубаво, но реално погледнато, ако се замислим колко хиляди левове отиват ей така по разни партийки, а не там където трябва... В смисъл с тези пари България няма да се оправи, но малко ми изглежда като една перачница( ПОРЕДНА) на пари цялата система с партиите :)
цитирай
5. andorey - Всичко хубаво, но реално поглед...
11.08.2013 11:13
outofthematrix написа:
Всичко хубаво, но реално погледнато, ако се замислим колко хиляди левове отиват ей така по разни партийки, а не там където трябва... В смисъл с тези пари България няма да се оправи, но малко ми изглежда като една перачница( ПОРЕДНА) на пари цялата система с партиите :)


Да, така е за съжаление...
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2150341
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031