Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2018 11:53 - Царичин град - Юстиниана прима
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 4827 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 28.09.2018 09:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Темата свързана с локализирането и историята на Юстиниана Прима (Първа Юстиниана) все още представлява интерес основно за специалистите по история и археология.
   Благодарение на няколко новоиздадени и преиздадени книги през последните години свързани с този въпрос, темата за Юстиниана Прима, нейното основаване, местоположение и история във вековете, става все по-популярна.
   Това са на първо място трудовете на проф. Асен Чилингиров, излезли на български през последните години, като например книгата "Охридската света София и нейната датировка" 2013 г. Трябва да посочим и някои преиздадени по-стари книги от издартеля Петко Атанасов, като книгата на архимандрит Кирил Рилски "Българската самостоятелна църква в Илирия" 2012, както и новоизлязлата монография на Весела Трайкова "Ранното християнство, Юстиниан и Юстиниана Прима" 2016 г. и други.  
  Съдбата и ранната история на Юстиниана Прима е свързана разбира се преди всичко с политиката и управлението на император Юстиниан (527-565) наречен от историята и наследниците Велики. Вероятно след император Константин (306 - 337), наречен също Велики, това е най-известният император, управлявал Източната римска империя.
   В два поредни постинга, преди 5 години се спрях накратко на личността и делата на император Юстиниан, както и на въпроса за локализирането на архиепископията Юстиниана Прима. Тази трета по ранг архиепископия, след римската и константинополската обхваща земите на централните Балкани, като включва седем провинции - Горна Македония, Втора Македония, Средиземна Дакия, Прибрежна Дакия, Дардания, Превалитания (Превала) и Горна Мизия.
   Много са потенциалните места свързани през столетията с мястото, на което се е намирала Юстиниана Прима - град Охрид, град Призрен, Скопие, Сердика, Кюстендил и други. Сигурното сведение е, че този духовен център се е намирал в провинция Дардания, близо до родното място на император Юстиниан. В изследванията проф. Асен Чилингиров настоява, че мястото известно като Царичин град, в Южна Сърбия, близо до град Лесковац е именно първоначалната основана от Юстиниан самостоятелна архиепископия. Археологическите разкопки в Царичин град продължават вече едно столетие, като постепенно разкриват един добре укрепен и изключително представителен духовен център, за жалост унищожен още в първото столетие на своето съществуване.


image


   Красивата природна местност, намираща се в долината на река Морава (Българска Морава), върху хълмист и плодороден терен, в близост до Шар планина и албанските планини притежава всички характеристики на подобно свето място. Огромни базилики, допълнително укрепени с вътрешни стени, жилищен квартал, долен и горен град, административни помещения, всичко това говори за един нарочно създаден православен център.
   Въпреки че преки доказателства, като например намирането на надпис, не са открити, археолозите предполагат, че именно тук е първоначалната Юстиниана Прима, според периода на изграждане на стените и сградите, на датиране на предметите, открити при разкопки и т.н., всички те датирани в шестото столетие след Христа.


image


   Самите базилики и по малки църкви, също носят всички характеристики на периода 5-6 век, когато все още наблюдаваме едни късноантични традиции, в украсата на стените, в мозаечната настилка, в декорацията на колоните и капителите и т.н. Това е времето когато класическите римски сюжети от самото начало на новото хилядолетие, все още се използват и при декорацията на църковните сгради, преди да бъдат изместени от по-късните, добре познати ни сцени от Новия и Вехтия завет, образът на Божията Майка и Божият Син, образите и делата на светците и различни декорации свързани с християнската религия.


image


   За съжаление по интересните мозайки от Царичин град са закрити с пясък, с цел предпазване, или изнесени в различните музеи на Република Сърбия.
   Така или иначе, въпреки всички доказателства, остава една въпросителна дали наистина Царичин Град е идентичен със създадената от Юстиниан Първа Юстиниана. Тази въпрос остава до намирането на надпис или друго категорично доказателство, което окончателно да потвърди тази хипотеза.



image





   Нашата делегация - Андрей Киряков, Любомир Цонев, Александър Мошев, Петко Атанасов и Ангел Гьорев.



Гласувай:
9



1. milenavarbanova9 - Добър вечер,Андрей,
15.10.2018 20:54
Прекрасна ерудирана статия.
Но защо според теб провинция Дардания трябва да се търси в днешна Сърбия?Свикнала съм да свързвам понятието Дардания с Мала Азия.Освен това Юстиниан Велики е племенник на Юстин I,чието родно място е Германикия,днес Сапарева баня,така поне сме учили навремето.С интерес очаквам отговора ти.
Желая ти нови успехи!
цитирай
2. andorey - В Сапарева Баня (Германея) е роден ...
19.10.2018 09:05
В Сапарева Баня (Германея) е роден Велизарий, великият пълководец на Юстиниан Велики. А Юстин е роден близо до Скопие (или Ниш) отново в провинция Дардания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2141553
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5588
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031