Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2018 08:46 - За името Ематия - Македония
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2380 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Първото известно име на древна и сегашна Македония, във вековете преди новата ера е Ематия (Emathia). Това име се споменава от Омир в „Илиада” (ХIV, 225 -230). В началото на новата ера, Птолемей в своята География, включва в тази област градовете Идомене, Едеса, Пела и други. Ематия обхваща земите между река Вардар и река Бистрица (Алиакмон) в днешна Гърция.

    Според древногръцката митология Ематион е тракийски владетел на областта Пиерия (част от Егейска Македония). Ематион се свързва и с областта Троада и древна Троя.
Има ли връзката между по-древното название Ематия и широко известното название Македония? Тази връзка всъщност се състои в прехода на съгласната „т” в „к” (Ематия – Емакия). Този преход е добре известен и характерен за македонския говор. Като пример може да дадем думата „братя”, която в македонската реч звучи като „бракя”. Или числителното име „трети”, което в македонската област звучи като „треки” („треки пат”) и много други. Следователно може да говорим за пряка връзка между името Ематия –(Е)макия – Маке(дония). Втората съставна част на името Македония – „дон” се тълкува със значение „земя” (в гръцки „хтон” и фригийски „гдан”) или като суфикс.
    А какво би могло да бъде значението на самото название Ематия или Ематион? Тук може да направим няколко предположения.
    Названието Ематия (Ематион) е доста сходно с названието Хемус (Haimos), древното название на днешна Стара Планина. С това название е свързано и името на римската провинция Хемимонт (Haemimontus).

http://andorey.blog.bg/history/2012/07/10/i-ot-hemus-do-himalaite.977680

    През по-голямата част от годината върховете на Стара планина са покрити със сняг. Така се създава представата за дълга или вечна зима, която царува в планината. Затова и названието Хемус (Αίμος) вероятно произлиза от „хима” - „зима”. Да припомним и древногръцкото хионеос (χιόνεος) – „снежен”, „снежнобял” и другите производни и сходни названия.
    Учените езиковеди виждат и една друга възможност и това е връзката с древногръцката дума „хайма”(αίμα) със значение „кръв”, а също и „кръвно родство”, „потомък”. Само че обяснението на названието Хемус чрез старогръцкото „хайма” е малко по абстрактно.
    Областта Македония (Ематия), т.е. земите на север от Беотия иТесалия, започващи от планината Олимп е била възприемана от южните съседи като снежно и по-студено място. Оттам и названието Ематия (Емакия), преминало малко по-късно в названието Македония е свързано с представата за северна област и планински земи, чийто върхове са покрити през по-голямата част от годината със сняг.

image


Планината Олимп - снимка на http://bgtraveler.com/%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5/




Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
28.03.2018 11:02
Чудесно тълкувание!
Спомням си, без да се ровя, че търсех връзка между едони и македони
Чрез шотландското мак!
Излиза , че са от техния род!
цитирай
2. andorey - Здравейте, г-н Симеонов! Благо...
29.03.2018 11:21
Здравейте, г-н Симеонов! Благодаря за подкрепата. Много места и названия в древността, а и до днес са свързани с някаква специфика на самото място. в случая, както казвам вероятната специфика са заснежените върхове, като се започне от планината Олимп, Беласица, чието име също идва от "бяла", "заснежена", Пирин, Рила и т.н.
цитирай
3. didanov - здравей
03.04.2018 01:00
и аз съм писал за древната Ематия, и макар името да е близко до (Е)Макия съм на мнение, че традицията за наименование е в чест на определена личност - в случая Македон и Ематион или Ематус-Аматус.
Ематион, цар на Самотраки, син на Зевс и Електра, брат на Дардан
Ематус или Аматус син на Македнос или Македон, той пък имал брат Пиерий
Интересното е, че според Полибий по-древното име на Ематия е било...Пеония!
Следователно последователността на имената на тази област достигнали до нас е
Пеония (бронзова епоха преди Троянска война до 1200г пр.н.е.)
Ематия (по време и след Троянската война до Омирово време 9 век пр.н.е.)
Македония (Античност)
Във всички случаи населението на Ематия е било предгръцко с тракийски произход, след създаването на македонската държава започва силна елинизация. Важни градове са били Еги и Бореа, от последният град вероятно се преселват по-късно в нашите земи около Стара Загора и основават Берое или Боруй. Поздрави
цитирай
4. andorey - Привет, Диляне. Знам че си запознат ...
04.04.2018 17:22
Привет, Диляне. Знам че си запознат доста добре с гръцката митология и имаш добри попадения в езикознанието, лингвистиката. Аз лично се опитвам да сведа нещата до най-простата и логична формула. Понеже в противен случай рискуваме да се загубим в неясни обяснения и митове. Имената Пеония и Ематия (Македония) вероятно са били използвани успоредно, т.е. и двете са древни. За името Бероя смятам съвсем скоро да напиша отделен постинг. За мен това име Бер, Бероя, Верея и т.н. идват от събор, съборище, сборно място. Затова имаме доста такива имена на различни места на Балканите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2164893
Постинги: 356
Коментари: 2331
Гласове: 5623
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930