Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2018 17:14 - Тракийски надгробни могили
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 1662 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 05.02.2018 10:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Едно от сериозните обвинения към арехеолозите, разкопаващи тракийските могили, включително и към покойния Г. Китов е, че засега нямат ясно и логично обяснение за начина са по който са били изграждани, т.е. насипвани могилите.
    Повечето от големите надгробни могили, от тракийско време, представляват внушителни и сложни съоръжения. Тук не говорим само за наличието на укрепителна стена, както е при известната гробница от Старосел, оставяме настрана и самата подмогилна каменна гробница (или храм), в който са положени останките на починалия владетел (жрец).
    Тук говорим за начина на изгаждане, на натрупване, на самата могила, достигаща често внушителни размери. При някои от могилите е очевидна многопластовостта, както и наличието на вторично погребение, близко или по-далечно по време с това на основното погребение. Очевидна е многопластовостта при насипването, но не е решен въпросът, в какви времеви граници е правено това насипване, на колко точно етапа, в какви обеми, през какво време и т.н. Тези въпроси не са добре изяснени дори от професионалистите.
    Тук не поставяме и големия въпрос, дали т.нар. погребални камери, гробници, не са представлявали първоначално тракийски храмове, който по късно са били затрупани, при смъртта на виден владетел. Или може би са били частично затрупани още при самото им създаване?

image


    Преди няколко години чух една легенда, която донякъде обяснява видимата многопластовост при някои от могилите. Когато е починел тракийски аристократ, или феодал, всички подчинени нему хора - от главния град, от села, паланки и т.н. са идвали на гроба му и са сипвали пръст, която са носили от родното си място, или по-точно от мястото където живеят.
  Колкото по голяма е била властта му и колкото по далеч се е простирала, толкова по-голяма е била надгробната му могила. Идвали са цели родове, махали, села, или поне избрани представители. Носили са пръст в каруци, кошове, кой как може, и са я насипвали върху могилата, гроба на починалият местен владетел. 
 

image


    Самото насипване в такъв случай е ставало сравнително бързо, може би в рамките на няколко седмици, колкото време трябва на хората да научат вестта за смъртта на владетеля и да дойдат за последна почит до гробното му място. Насипването е ставало бързо и в някои случаи едновременно, от някокко страни, за което говори "засрещането" на пластовете, образуващи могилата. Вероятно пръстта е била допълнително трамбована.
    От историческите извори знаем, че на гроба на починалия е било давано посмъртно угощени. Били са провеждани и борби и състезателни игри или непосредствено след погребението, или във връзка с важни дати и годишнини. Извършвани са и жертвоприношения на любимите животни - бойни коне, кучета, и други. Херодот говори и за самоволно жертване на любимата жена на тракийския аристократ. Същото сведение във вековете след новата ера обаче се среща и за славяните, в което се казва, че жените на починалия самоволно се удушвали.


image


На снимките - разрез на голямата Памук могила, Пловдиско


Гласувай:
6
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. get - - А ритуалното "сати" ... ?
04.02.2018 21:00
andorey написа:

Херодот говори и за самоволно жертване на любимата жена на тракийския аристократ. Същото сведение във вековете след новата ера обаче се среща и за славяните, в което се казва, че жените на починалия самоволно се удушвали.


... себеизгарянето в погребалната клада на съпруга, от жените в Индия - от това, стават ли ТЕ - "славянки"?
- За да не съм голословен за индийките-"славянки" ето малко ... за четене?

"В Индии широко распространено самосожжение женщин. Но виною здесь выступает религиозно-этническая традиция, которая повелевает жене после смерти мужа совершить сати (сутти), что в переводе с санскрита означает "преданная жена" - сожжение на кремационном костре мужа. Упоминание об этом обряде есть еще в священной книге жрецов арийских племен Ригведе.
Русский князь А. Д. Салтыков, который путешествовал по Индии в XIX в., в одном из писем писал: "Мадрасский губернатор, лорд Элфинстон, показывал мне однажды на морском берегу место, предназначенное для сжигания трупов. На костер бедняков идет коровий помет, на костер богатых - сандаловое дерево.

Говорят, когда ветер дует с моря, от погребального костра доносится запах жареных бараньих котлет, точно с кухни. Хорошо еще, если бы жгли только мертвых, а то здесь поджаривают иногда и живых. Мать моего нового знакомца -Пудукотского раджи - очень умная и очень добрая женщина, любит своих детей без памяти, а когда умер ее муж, непременно хотела взойти на костер; насилу отговорили ее от этого намерения именем детей.

Но после смерти Танджорского раджи дело обошлось не так просто: его жена сожглась с удивительным хладнокровием. Еле уговорили ее, чтобы она не всходила на костер, где лежал труп ее мужа, и предпочла смерть на большом огне. Она согласилась и бросилась в яму с пылающим хворостом, где испепелилась в одно мгновение.
Перед смертью она простилась с домашними и министрами, которым поручила своих детей".

Были случаи, когда на погребальный костер покойника всходила целая толпа живых. Так, в 1833 г. вместе с телом раджи Идара были сожжены его семь жен, две наложницы, четыре служанки и слуга."
- край на цитата.

Второ: И кой автор - Къде и по Какъв повод е наблюдавал това себеумъртвяване на "славянки"-те ? Забравил съм - би ли ме подсетил!
цитирай
2. andorey - За целомъдрието на славянските ...
05.02.2018 10:25
За целомъдрието на славянските жени виж "Сртатегикон" - https://chitanka/text/30003/3
цитирай
3. barin - Здравей, andorey. За Тракийските ...
05.02.2018 11:24
Здравей, andorey. За Тракийските могили има какво още да се иска. Досега не съм харесал обясненията, които дават уредниците на поставените от мен въпроси. При някои дори не е локализиран кой е погребания. Поне периода е ясен. Звучи ми неправдоподобно с тракиеца от знатен произход да са погребвани съкровищата и златата, които е притежавал и ценните вещи.
Поздрави!
цитирай
4. get - - Добре, но това се среща и в сагите за "Асите" ... и при Ибн Фадлан - в описание погребението на ... ?
05.02.2018 13:02
andorey написа:
За целомъдрието на славянските жени виж "Сртатегикон" - https://chitanka/text/30003/3


... на знатния "РУС" - ей ти цитати(малко непълни - но в момента нямам време да търся !):

1.
"Младша Едда", "Видението на Гильви", описваща погребението(изгарянето) на Балдр? - сина на Один:

"Асы же подняли тело Бальдра и перенесли к морю. Хрингхорни звалась ладья Бальдра, что всех кораблей больше. Боги хотели спустить ее в море и зажечь на ней погребальной костер.
...Потом тело Бальдра перенесли на ладью, и лишь увидела это жена его Нанна, дочь Непа, у нее разорвалось от горя сердце, и она умерла. ЕЕ положили на костер и зажгли его.

2. Ибн Фадлан ... погребението на знатния "РУС" - при него това отговаря на скандинавец ... или варяг, или викинг ... или нещо смесено с друго население(преподлагаемо венедско ?):

""И (еще прежде) говорили, что они делают со своими главарями при их смерти (такие) дела, из которых самое меньшее (это) сожжение...
...я прибыл к реке, на которой (находился) его корабль ...
... И вот, действительно, не прошло и часа, как превратился корабль, и дрова, и девушка, и господин в золу, потом в (мельчайший) пепел." - край на Цитата:
с КОМЕНТАР - Тук отново се споменава за ритуално изгаряне на жена(та на) на мъртвия "ЗНАТНИЯ РУС"? ... в частта: И ето, действително не мина и час ... като девойката, господаря се прпевърна във въглен и малка пепел ..."
- Това свое описание Фадлан го дава в знаменитото си пътешествие до България на Волга, тоест към 9-ти век?

- От което виждаме ИЗГАРЯНЕТО или РИТУАЛНОТО СЕБЕУМЪРТВЯВАНЕ е БИЛО ПРИСЪЩО НЕ САМО НА "ТРАКИ" и/или "СЛАВЯНИ" ... а и на други народи от индо-европейското семейство ... с други думи - "кръга на заподозрените" се разширява - извинявай за шегата!
цитирай
5. get - - Интересна и точна насоченост на коментара Барин - защото?
05.02.2018 13:11
barin написа:
Здравей, andorey. За Тракийските могили има какво още да се иска. Досега не съм харесал обясненията, които дават уредниците на поставените от мен въпроси. При някои дори не е локализиран кой е погребания. Поне периода е ясен. Звучи ми неправдоподобно с тракиеца от знатен произход да са погребвани съкровищата и златата, които е притежавал и ценните вещи.
Поздрави!


- Това което поднася родната ни история и археология по въпроса са ДВЕ НЕЩА?
1. Строителите на гробниците са гръцки-елински майстори - Ерго: Тракийските гробници са строени от гръчцки майстори ... Но? "Тракийски" гробници имаме разпръснати НЕ САМО В ТРАКИЯ НА БЪЛКАНИ ... а по протежение на цулото северно при-Черномире до Кавказ ... това все елински майстори ли са го строили за "местните тракийски" династи?
2. Второто странно нещо - гробниците в "Елада"(която някои настояват, че се припокрива със границите на съвременна Гърциия) са строени от периода ПРЕДИ ЕЛИНИЗМА ... кога настъпва ЕЛИНИЗМА "тракийски" гробници - преустановяват да се строят!
- Това е парадоксално - както твърдението/потвърждение, че Гробницата от Свещари(Гинина могила) - била строена по време на елинизма ... тъй като са намерени артефакти, потвърждаващи културно-религиозните отношения на местното с "елинското" население от Само-траки! Но светилището на кабирите ... е от времена пред гръцко-елински ... плюс това топонима на острова е показателн нарича се САМО-ТРАКИ ... а не обратното САМО-ЕЛИНИ :))) - Ей тези въпроси са ме налегнали и вълнуват във връзка с тракийските гробници ... в които ЛИПСВАТ ОСТАНКИ НА УМРЕЛИ ВЛАДЕТЕЛИ?
- Защо така? - и-и-и ... Поздрав!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
05.02.2018 20:37
На въпроса на Гет, няма как могилите да са строени от гърци, те с такова строителство са незапознати И съответно некомпетентни Някои имат сводове, правени с тухли Римляните са ги правили с Бетон А тухлите на тези сводове и до днес удържат стотици тонове пръст! Това савмо изключителен майстор може да направи!
Те ,могилите са конструкции от тип пирамиди, но засипвани с пръст
Както и пирамидите имат връзкас астрономията, а не са просто мовзолеи, така това се отнася и за могилите Със сигурност са свързани, поне някои от тях с астрономията
Не са от мащабите на пирамидите наистина, но в Поморие е имало една необикновено голяма могила, за съжаление, унищожена през ВСВ

Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 734090
Постинги: 171
Коментари: 1059
Гласове: 2606
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031