Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2016 20:20 - Освобождението на нашите земи от ромейско робство през 680 година и създаване на Първо българско царство
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 3403 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 29.12.2016 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Както казах в предишния постинг, историята на древните държави, сякаш периодично се е повтаряла. Това важи и за историята на България, или иначе казано на географското пространство между Дунава, Балкана и Бяло море. Поне три пъти историята на българската държава започва по един и същи начин.
     През 1878 година от север идват руските, украйнски, финладски войски и подпомогнати от местното население освобождават България от османска власт. Това освобождение е постепенно - първо Северна България и Софийски санджак, после Южна България (Румелия), после части от Македония и Беломорието...
     По подобен начин България се освобождава и от византийска власт през 1185 година - с походи и съюзници от север, и постепенно - първо Мизия, същинска България, после на юг Загорието, Тракия и нататък...
     По същия начин започва и освобождението на южнодунавските земи от ромейско (римско) робство през 680 година. Това става отново с походи от север, на едно сродно население, подпомагано разбира се интензивно и от местното балканско население. Отново първо е освободена Мизия (Северна България), а по-късно, и постепенно, и южнобалканските земи.
     Колко и какви са освободителите през 1878 и 1185 горе долу знаем. Знаем и какво е населението на Балканите по това време, знаем и какви промени настъпват във връзка с тези събития. Сменя се преди всичко администрацията и военното управление. При подобни промени бягат и отделни етнически групи, които са били еднородни или близки до управляващия елит.
     Така през 680/681 милионното старо балканско население, плащащо своите данъци на Новия Рим - Константинопол, говорещо на същия език, на който говорим и ние днес, е освободено за добро или за лошо, от своите северни братя, трако-славяни. Всъщност големият въпрос е не дали българите на Аспарух са говорили език по близък до днешния руски, до днешния украински, или направо до днешния български, не е и в броя на хората дошли с Аспарух, а е по скоро в причината довела до това негово идване на Балканите.
     Това идване може да е било породено от три основни причини и именно това е, което трябва да се дискутира от историците, а не някакви измислени теми за произхода и броя на т.нар. прабългари, и в какви отношения били със славяните !?, защото отговорът и на двата въпроса е сравнително ясен. Идването на Аспарух от района на днешния Керченски пролив, от земите на старото Боспорско царство, от земите където е роден героят Ахил (в град Мирмекий - оттам и мирмидонци), може да е станало по няколко причини...
    Едната е хазарският натиск, който се усилва през втората половина на 7 век. Чуждото тюркско хазарско племе, сродно с номадските тюркските племена на хуни, авари, акацири, савири, кутригури, утигури, уногундури и т.н. изтласква и притиска старите боспорски, т.е. трако-скитски родове от района на днешния Керченски и Тамански полуостров. За това говорят и повечето исторически хроники, че именно това е причината прогонила Аспарух и дружината му от техните родни земи. След което те се насочват към Балканите.
     Но може да има и още две причини. Едната е в провеждащия се през 680 година шести вселенски църковен събор в Константинопол и споровете около монотелитството.
     Другата причина може да е в това, че в продължение на 80 години след 602 г. когато на практика римската империя изоставя дунавските си гранични постове, земите на днешна Северна България са били подложени на всякакви нашествия и набези и не е имало реална власт, която да им противостои. Това са били на практика едни "кърджалийски" времена, да използваме един по съвременен термин. И така самото севернобългарско, мизийско население може да се обърнало за помощ към княз Аспарух или към някой друг, за да се избави от тази нерадостна съдба.
     И така, може да звучи малко семпло, но старото древно балканско население, живяло мирно хилядолетия на Балканите, завоювано в началото на новата ера от Рим, след това през 10-11 век от Византия, от османски нашественици през 14-15 век, поне три пъти е било освобождавано от своите северни братя, славяни (трако-скити), по един и същи начин. Славяните подпомогнати от спомагателни войски (кумани, власи (румънци), финладци и т.н.) и разбира се от местните хора, в борбата им с чуждата власт, войска и администрация, освобождават първо Северна България, Софийски санджак, а после Тракия и останалите български земи.... Това е, накратко, тази история.



Гласувай:
3



1. leonleonovpom2 - Чудесно, Андрей!
12.04.2016 10:07
Лаконично, точно, ясно, истинно и разбираемо!

Желая ти успех!
цитирай
2. andorey - Благодаря г-н Сименов! Радвам се за ...
12.04.2016 20:53
Благодаря г-н Сименов! Радвам се за оценката...!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2150477
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031