Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2015 07:07 - Тракийската зейра и славянската риза
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 6167 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 24.01.2019 16:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
    Дори и тези, които не се интересуват от тракийската история и култура са чували за тракийските зейри. Тези зейри били типично облекло за траките и се споменават от доста антични автори. В учебници, речници и популярни разкази за живота на траките, думата зейра е обяснена по следния начин - връхна дреха, която се носи върху раменете над хитона и се спуска чак до стъпалата. Зейрата приличала твърде много на днешния ямурлук (кабаница). Или още – те (зейрите) са дълги до глезените, изработени са от дебел вълнен плат, украсени с единични или двойни цветни ивици. Обикновено зейрите имат прикачена качулка и т.н.
    Виждаме типичното „напомпване” и натрупване на грешни твърдения от страна на българската наука, която веднъж решила, че всъщност зейрите са ямурлуци, започва да си прибавя самоволно, че те били вълнени, че били носени върху хитона, че към тях била прикрепена качулка и т.н., въпреки че това никъде не се споменава в изворите!!! 
    И после се чудим как така траките станаха трудно познаваеми за днешните българи…
    Всъщност „зейрите” или „зура”, „зирай” и т.н. са сравнявани най-често с древногръцкия хитон, с наметало, което се пристяга хлабаво с колан. Сравнявани са и с дълга престилка, във вариант ризница-престилка, която предпазва корема и коленете… 
    Хитон в превод от древногръцки означава – хитон, долна дреха, риза и изобщо дреха, облекло, обвивка… Зейрата, отбелязва Хезихий, е вид хитон, одежда, която покрива и двете рамене, хлабаво привързана или с колан, тип сирийски, или с пояс. Трудно може да си представим ямурлук привързан с колан, още по малко с пояс… Описанието за зейрата на Хезиод е още по кратко – зире – хитон достигащ до коленете. Шапки от лисичи или овчи кожи траките носели заедно със зейрата, но не е споменато те да прикачени една към друга. Високата тракийска гугла била наистина нещо типично и по този повод римския оратор и писател Дион Хризостом казва „където се виждат често хора, носещи гугли на главите си, както сега носят някои измежду траките, именувани гети”.
    За същите тези многобройни северни траки-гети, римският поет Овидий отбелязва, че гетите ходили с широки ризи – „Пълчища гети с широки ризи…” 
    Действително често върху тази широка риза, живеещите по на север траки слагали и една горна наметка, един дебел плащ, за да се предпазват от студовете. Очевидно трудно е да се разграничи този горен плащ и долната риза, но сведенията на древните автори ни водят към заключението, че всъщност ЗЕЙРАТА е РИЗА. Самата древнотракийска дума зейра, зире или зура всъщност е гръцки опит за предаване на думата РИЗА, на старобългарски РИЗА (ризы). Тя е предадена чрез метатеза – разместване на сричките или на съгласните букви. Това не е нещо необичайно при записване на чужди думи попаднали сред речта на друг народ, в случая древните гърци.
    Свикнали сме да възприемаме дългата риза като типичната дреха използвана от средновековните славяни. Дългата бяла риза, изработена от лен или коноп, е била носена и от мъжете и от жените при славяните, като имало разлика в дължината и декорацията. Само че изглежда ще трябва да приемем и факта, че ризата и дума, с която е наречена тази дреха, се простират доста по-назад във времето. Тя е било и обичайното облекло на траките, като се е запазила и тук на Балканите и сред избягалите на север славяни...

  image



Гласувай:
4



1. vitalian4v - Да...
05.08.2015 16:20
Да така е,дори мой пра-пра дядо е носил гугла винаги,както и много други,което си е доказателство за приемственост.
Поздрави и лек ден. ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2150539
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031